回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Aoshima Skyline KPGC110 Kenmery Grandprix
  本主題由 joey 於 2009-1-18 11:04 PM 加入精華 
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2009-1-19 06:54 AM 發表
高水準、Leo你巳到一個境界、係時侯挑戦第2D野

winston兄所講o既境界其實係一個bottle neck,感覺到自己再砌落去都會係咁上吓o既水準,即係停滯不前,所以我都打算今年玩吓第d野,學多d唔同o既手法,希望可以俾倒d新鮮感俾大家睇吓啦

QUOTE:
原帖由 xiaochuanh 於 2009-1-19 07:58 AM 發表
哇,好正,好似真车

QUOTE:
原帖由 withoutr 於 2009-1-19 10:19 AM 發表
仲以為係真添

幻覺幻覺

QUOTE:
原帖由 yu 於 2009-1-19 10:28 AM 發表
WA靓到冇朋友

唔靚架朋友

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-1-19 10:44 AM 發表
leo確實係死貨推廣專員殺手, 模型舖多謝你

呢部都未算死貨,好想試吓砌NH o既超級肉模,但搵唔倒部nissan cherry

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2009-1-19 11:07 AM 發表
無話可說~ 超靚, 真實感非常, 其實條軨都ok喎, 唔係太細啦!

盡量low低會令視覺上好睇少少o既。

QUOTE:
原帖由 m_m 於 2009-1-19 11:46 AM 發表

本書唔急, 遲d先比我都無緊要
另外仲搵到本有多d F40LM detail  同 jgtc f40, 遲d會拎比 lailo, 你又可以睇下有冇須要

謝過喇

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2009-1-19 02:00 PM 發表

咦你入左咩花??

當然係"問倒路"啦

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 澳門
狀態 離線
有感覺...........有感覺,好有懷舊 FEEL

http://www.facebook.com/album.php?aid=25388&id=100000816383198#!/

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線
新作唔好話 唔係真車 !!! ~

wongleo 兄 今年部部靚車,正 !! ~

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-23
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線
回復 #31 wongleo 的帖子

慢慢都唔遲,我呢排都唔係好得閒啊....

車迷【 圖片交流、分享區 】歡迎大家在此分享各類有關汽車圖片
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2009-1-19 04:41 PM 發表
有感覺...........有感覺,好有懷舊 FEEL

牛兄多謝你d相,我會開工砌RC211V架喇

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2009-1-19 04:43 PM 發表
新作唔好話 唔係真車 !!! ~

wongleo 兄 今年部部靚車,正 !! ~

William兄好鍾意你部"四寶飯"呀,看上去有一種華麗o既感覺

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2009-1-19 05:45 PM 發表
慢慢都唔遲,我呢排都唔係好得閒啊....

1:32好快砌完,唔會阻你好多時間架咋

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線
回復 #45 wongleo 的帖子

我都知,但我手頭上有兩架嘢搞緊,而且砌啹時間唔係多,所以先叫話慢慢嚟....

車迷【 圖片交流、分享區 】歡迎大家在此分享各類有關汽車圖片
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-3
狀態 離線
看過制作過程先知部車執過咁多野

學習對象

頂部
偉仔
少校

我最喜愛的版聚作品 勳章  
UID 18511
精華 6
積分 31
帖子 2935
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-10
來自 macau
狀態 離線
回復 #2 wongleo 的帖子

光油做得好好.又唔怕厚又夠令

車仔
頂部
AMG
少尉

UID 16994
精華 1
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-1-18 02:48 PM 發表
本想響08年完成呢部野,點知都要拖到09年。估唔到整左咁耐,大部份時間都落左響外形修正同重建內籠上面,過程係漫長d但都幾好玩

製作過程︰http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=85023&extr ...

Hi,  Leo,  how are you,

一部成功的作品, 就係做到介乎 模型 與 真實 之間徘徊, 似是而非的 模糊狀態, 呢種狀態下最能 牽動情緒, 觸動心弦, 讓人有深層次的 想像空間.

今趟你的 Skyline KPGC 110 就具備以上所述特點, 尤其明知係 塑膠模型, 但又足以亂真 就最具 玩味 !!

你的 制作 Post 裡,  花很多時間在 車身 and cockpit 修正, 即使過程中有些要重做, 很消磨意志, 但仍不失美感 !! 出來效果很神似, 值得大家盟友学習 !!

期待你下一部作品 !!  比心機 !!   see !!

Bye Bye !!

///AMG///
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2009-1-20 09:32 AM 發表
我都知,但我手頭上有兩架嘢搞緊,而且砌啹時間唔係多,所以先叫話慢慢嚟....

唔使急,最緊要快

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-1-20 09:42 AM 發表
看過制作過程先知部車執過咁多野

學習對象

其實仲有好多修正或者自加o既detail因為掛住整而無影到出黎

QUOTE:
原帖由 偉仔 於 2009-1-20 11:08 AM 發表
光油做得好好.又唔怕厚又夠令

其實光油可以再薄少少,但因為水紙貼上去時先知唔啱位,被迫響水紙之上做MASKING噴金而上多左次GP2

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2009-1-20 02:02 PM 發表

Hi,  Leo,  how are you,

一部成功的作品, 就係做到介乎 模型 與 真實 之間徘徊, 似是而非的 模糊狀態, 呢種狀態下最能 牽動情緒, 觸動心弦, 讓人有深層次的 想像空間.

今趟你的 Skyline KPG ...

能夠得到AMG兄o既認同實在感動  師兄用詞永遠都是那麼美,就像寫詩一樣

頂部
ericxgm415
二等兵

UID 34493
精華 0
積分 5
帖子 62
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-13
狀態 離線
哇。。。哇。。。整洁、漂亮。。。。顶呀

頂部
kinkin_710
少尉

UID 18670
精華 0
積分 0
帖子 553
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-16
來自 CNC團
狀態 離線
發表於 2009-1-21 09:34 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kinkin_710 為MSN好友 通過MSN和 kinkin_710 交談
嘩~   好正 !

頂部
wypor
上尉

UID 30966
精華 3
積分 11
帖子 1028
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-18
狀態 離線
部部都好完美

頂部
junior
少尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 27649
精華 2
積分 9
帖子 594
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-27
狀態 離線
Leo兄每部車由改、美化、到完成, 由內到外都講究兼干淨企理, 令人看得舒服, 我心目中嘅1/24强人!

頂部
skywoo1105
中尉

UID 19598
精華 0
積分 0
帖子 990
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-6
狀態 離線
leo兄係咪仲有部350z未起?

[url=http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg]http://i273.photobucket.com/albums/jj214/skywoo1105/banner.jpg[/url]
頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線
回復 #50 wongleo 的帖子

點可以唔使急,又要快啊

頂部
阿傑
上等兵

UID 12344
精華 2
積分 35
帖子 265
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-14
來自 台灣
狀態 離線
發表於 2009-1-22 08:24 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 阿傑 為MSN好友 通過MSN和 阿傑 交談 QQ Yahoo!
恭喜又一靓車出廠!!!
處處用心都看的到喔!

http://tw.myblog.yahoo.com/chih-chieh

http://www.facebook.com/jetyang777
頂部
Alexmok
少尉

UID 21554
精華 1
積分 14
帖子 560
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-23
來自 HK
狀態 離線
Leo兄你實太好手工喇! 這架車經你下斷修正下已經變成一件比例正確,像真度高的模型車
如果只係你睇你成品而冇睇製作過程就慘喇!!

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ericxgm415 於 2009-1-21 02:30 PM 發表
哇。。。哇。。。整洁、漂亮。。。。顶呀

QUOTE:
原帖由 kinkin_710 於 2009-1-21 09:34 PM 發表
嘩~   好正 !

QUOTE:
原帖由 wypor 於 2009-1-21 11:52 PM 發表
部部都好完美

多謝各位大家支持

QUOTE:
原帖由 junior 於 2009-1-22 02:02 AM 發表
Leo兄每部車由改、美化、到完成, 由內到外都講究兼干淨企理, 令人看得舒服, 我心目中嘅1/24强人!

睇junior兄績架就知你先係一個講究同細心o既人,好期待你下一部作品。

QUOTE:
原帖由 skywoo1105 於 2009-1-22 08:07 PM 發表
leo兄係咪仲有部350z未起?

開緊工,而家搞緊個break disc

QUOTE:
原帖由 阿傑 於 2009-1-22 08:24 PM 發表
恭喜又一靓車出廠!!!
處處用心都看的到喔!

多謝傑大支持,最近很少上cmmt,不知你們最近忙什麼呢,真的希望有機會辦到一個港台交流活動就好了。

QUOTE:
原帖由 Alexmok 於 2009-1-22 09:28 PM 發表
Leo兄你實太好手工喇! 這架車經你下斷修正下已經變成一件比例正確,像真度高的模型車
如果只係你睇你成品而冇睇製作過程就慘喇!!

我現時面對o既問題其中一樣就係改完無人知,有時會諗改得咁辛苦,整番似樣部車,但拍埋一部完全無改o既媽星可能唔見得有咩等別,除非睇過我點整,如果唔係o既,觀賞o既人根本唔會知我付出過幾多,令我有時都覺得有d灰.....

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
"...........就係改完無人知,有時會諗改得咁辛苦,整番似樣部車,但拍埋一部完全無改o既媽星可能唔見得有咩等別,除非睇過我點整,如果唔係o既,觀賞o既人根本唔會知我付出過幾多,令我有時都覺得有d灰....."

恭喜發財先!

唔駛嘅, 試吓唔同角度想, 或者, 正是我一向以來的角度吧  :-

我是只為自己而砌模型, 即是唔係砌比他人睇.  由頭到尾都是氹自己, 或是完成一樣自己心目中一直認為的模樣, 舉例 : A組 AE 86 在我心中的模樣係這樣子, 便張模型盡量砌到這樣子!!! 滿足一吓自己便好開心.

改一些項目, 抑或由得佢, 純粹以自己喜好為出發點, 鐘意咪去做囉, 唔鐘意的何苦呢? 連自己選擇的嗜好都攪到好似攞苦黎辛!?!?

如果好鐘意的我更會鍥而不捨地去改, 話知其他人睇唔睇到. 甚至造完會被遮住連自己都睇唔到, 又如何? 自己過了癮, 享受了那樂趣了, 點解係都要人地 "知道/睇到' 才甘心?  砌模型是追求自己的樂趣, 定係追求他人的認同???

點解咁單純的嗜好會搞到咁複雜??

選擇權由你自己決定.

頂部