回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Aoshima Skyline KPGC110 Kenmery Grandprix
  本主題由 joey 於 2009-1-18 11:04 PM 加入精華 
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
Aoshima Skyline KPGC110 Kenmery Grandprix

本想響08年完成呢部野,點知都要拖到09年。估唔到整左咁耐,大部份時間都落左響外形修正同重建內籠上面,過程係漫長d但都幾好玩

製作過程︰http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... p;extra=&page=1

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
continue...

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
回顧08年,整得呢幾件...

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 m_m 於 2009-1-18 03:00 PM 發表
部部都好靚

THANKS, 仲爭你本書呢,之前掛住搞呢部野,未有時間睇,而家ok喇,好快會還番俾你架喇

QUOTE:
原帖由 ~《北極熊》~ 於 2009-1-18 03:01 PM 發表
第2炸- -俾你快左步= =

熊兄一直撐我場,非常感謝

QUOTE:
原帖由 刀鋒冷 於 2009-1-18 03:02 PM 發表

Leo兄!你砌呢d舊車真係有一手, 由其係個頭泵把好有一手!

刀兄砌d老電唔止有一手,係有好多手

以前對舊車都無咩特別感覺,但自從砌左惡魔Z之後就上左引,無法自拔

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2009-1-18 03:04 PM 發表

部肥婆呢

肥婆黎緊架喇,我睇見佢就眼怨,會盡快KO佢

QUOTE:
原帖由 小杰 於 2009-1-18 03:07 PM 發表
真係好滑~
相信成功感好大~

都係架,不過我自己覺得將一部原本爛到非常o既舊模執番以樣個成功感仲大呢

QUOTE:
原帖由 SKYLINE-GT-R 於 2009-1-18 03:11 PM 發表
SKYLINE IS THE BEST !!!!!

yeah !!

QUOTE:
原帖由 gackt_mak 於 2009-1-18 03:46 PM 發表
NOSTALGIC CAR

Nice~

I   vintage

QUOTE:
原帖由 四號機 於 2009-1-18 05:09 PM 發表
終於都砌好,砌得好靚呀,第一張好型。

四號機兄你隻牛點呀,睇你製作進度一路都唔錯,好期待成品呢

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2009-1-18 05:18 PM 發表
真實感非常高,唔錯、唔錯、真係唔錯

上次唔記得帶部3輪車俾ngchukwai ,我再約你俾你啦。

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2009-1-18 05:47 PM 發表
件件精品.

cas兄幾時出山砌車呀

QUOTE:
原帖由 Mikusen 於 2009-1-18 06:06 PM 發表
Well done 內外都好正

michael兄你部波子就黎毒死我喇,我遲早忍唔住買

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-1-18 06:10 PM 發表
部部都好靚

thanks呀,快d開功一齊玩啦,等你o既作品

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2009-1-18 07:26 PM 發表
嘩 ,究極鋼琴面 ,  正野

架 Skyline KPGC110 D呔有少少肥、冇呔紋

正如小杰所講,呢部你落場車黎,聽獅兄winston兄講呢種叫石頭軩,無軩紋係正常o既,但當然同現代o既slick tire好唔同喇。

QUOTE:
原帖由 小杰 於 2009-1-18 07:39 PM 發表

架車好似用黎落場.....
無呔紋,闊呔 係正常的呀

多謝補充

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2009-1-18 08:51 PM 發表
架架都好靚好擰

Jackel兄,努力呀,只要不段練習,你都做得到架

QUOTE:
原帖由 tommyyip1111 於 2009-1-18 09:15 PM 發表
部部都好正......

THANKS呀,可惜我整得太慢喇,搞咁耐先得咁少成品。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingary 於 2009-1-18 09:18 PM 發表

每架都好乾淨完成,正

"整齊清潔就是美麗"....幼稚園老師教的

QUOTE:
原帖由 percy 於 2009-1-18 09:32 PM 發表
LEO兄........

好正呀........................

多謝俾面

QUOTE:
原帖由 kremer 於 2009-1-18 09:51 PM 發表
架架都係精心傑作,perfect!

kremer兄亦非等閒之輩呢

QUOTE:
原帖由 cko 於 2009-1-18 10:39 PM 發表
平, 令, 閃, 靚, 正  ~~~~

慢, 慢, 慢, 慢, 慢 ~~~~

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2009-1-18 11:05 PM 發表
睇過實物都覺得好正 !~

比起你上次睇時其實已經加左好多細部喇,好似全車釘位,門鎖位、拖車扣、指揮燈、水撥等等...

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2009-1-18 11:06 PM 發表

獅兄好耐無見你砌車喇,車場無左你總係少左d好重要o既野咁

QUOTE:
原帖由 痴訓 於 2009-1-19 12:03 AM 發表
真係靚到冇野好講..!!
師兄好強..!!

客氣客氣,手作仔黎啫

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2009-1-19 12:56 AM 發表
咦全線出品都係日產wor.....

係wor,fairlady、skyline都係,黎緊仲有部肥婆

QUOTE:
原帖由 kremer 於 2009-1-19 01:13 AM 發表

今期有鋪Marlboro引

ST27 Maclaren F1 GTR我都買左部

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2009-1-19 06:54 AM 發表
高水準、Leo你巳到一個境界、係時侯挑戦第2D野

winston兄所講o既境界其實係一個bottle neck,感覺到自己再砌落去都會係咁上吓o既水準,即係停滯不前,所以我都打算今年玩吓第d野,學多d唔同o既手法,希望可以俾倒d新鮮感俾大家睇吓啦

QUOTE:
原帖由 xiaochuanh 於 2009-1-19 07:58 AM 發表
哇,好正,好似真车

QUOTE:
原帖由 withoutr 於 2009-1-19 10:19 AM 發表
仲以為係真添

幻覺幻覺

QUOTE:
原帖由 yu 於 2009-1-19 10:28 AM 發表
WA靓到冇朋友

唔靚架朋友

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-1-19 10:44 AM 發表
leo確實係死貨推廣專員殺手, 模型舖多謝你

呢部都未算死貨,好想試吓砌NH o既超級肉模,但搵唔倒部nissan cherry

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2009-1-19 11:07 AM 發表
無話可說~ 超靚, 真實感非常, 其實條軨都ok喎, 唔係太細啦!

盡量low低會令視覺上好睇少少o既。

QUOTE:
原帖由 m_m 於 2009-1-19 11:46 AM 發表

本書唔急, 遲d先比我都無緊要
另外仲搵到本有多d F40LM detail  同 jgtc f40, 遲d會拎比 lailo, 你又可以睇下有冇須要

謝過喇

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2009-1-19 02:00 PM 發表

咦你入左咩花??

當然係"問倒路"啦

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2009-1-19 04:41 PM 發表
有感覺...........有感覺,好有懷舊 FEEL

牛兄多謝你d相,我會開工砌RC211V架喇

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2009-1-19 04:43 PM 發表
新作唔好話 唔係真車 !!! ~

wongleo 兄 今年部部靚車,正 !! ~

William兄好鍾意你部"四寶飯"呀,看上去有一種華麗o既感覺

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2009-1-19 05:45 PM 發表
慢慢都唔遲,我呢排都唔係好得閒啊....

1:32好快砌完,唔會阻你好多時間架咋

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2009-1-20 09:32 AM 發表
我都知,但我手頭上有兩架嘢搞緊,而且砌啹時間唔係多,所以先叫話慢慢嚟....

唔使急,最緊要快

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-1-20 09:42 AM 發表
看過制作過程先知部車執過咁多野

學習對象

其實仲有好多修正或者自加o既detail因為掛住整而無影到出黎

QUOTE:
原帖由 偉仔 於 2009-1-20 11:08 AM 發表
光油做得好好.又唔怕厚又夠令

其實光油可以再薄少少,但因為水紙貼上去時先知唔啱位,被迫響水紙之上做MASKING噴金而上多左次GP2

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2009-1-20 02:02 PM 發表

Hi,  Leo,  how are you,

一部成功的作品, 就係做到介乎 模型 與 真實 之間徘徊, 似是而非的 模糊狀態, 呢種狀態下最能 牽動情緒, 觸動心弦, 讓人有深層次的 想像空間.

今趟你的 Skyline KPG ...

能夠得到AMG兄o既認同實在感動  師兄用詞永遠都是那麼美,就像寫詩一樣

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ericxgm415 於 2009-1-21 02:30 PM 發表
哇。。。哇。。。整洁、漂亮。。。。顶呀

QUOTE:
原帖由 kinkin_710 於 2009-1-21 09:34 PM 發表
嘩~   好正 !

QUOTE:
原帖由 wypor 於 2009-1-21 11:52 PM 發表
部部都好完美

多謝各位大家支持

QUOTE:
原帖由 junior 於 2009-1-22 02:02 AM 發表
Leo兄每部車由改、美化、到完成, 由內到外都講究兼干淨企理, 令人看得舒服, 我心目中嘅1/24强人!

睇junior兄績架就知你先係一個講究同細心o既人,好期待你下一部作品。

QUOTE:
原帖由 skywoo1105 於 2009-1-22 08:07 PM 發表
leo兄係咪仲有部350z未起?

開緊工,而家搞緊個break disc

QUOTE:
原帖由 阿傑 於 2009-1-22 08:24 PM 發表
恭喜又一靓車出廠!!!
處處用心都看的到喔!

多謝傑大支持,最近很少上cmmt,不知你們最近忙什麼呢,真的希望有機會辦到一個港台交流活動就好了。

QUOTE:
原帖由 Alexmok 於 2009-1-22 09:28 PM 發表
Leo兄你實太好手工喇! 這架車經你下斷修正下已經變成一件比例正確,像真度高的模型車
如果只係你睇你成品而冇睇製作過程就慘喇!!

我現時面對o既問題其中一樣就係改完無人知,有時會諗改得咁辛苦,整番似樣部車,但拍埋一部完全無改o既媽星可能唔見得有咩等別,除非睇過我點整,如果唔係o既,觀賞o既人根本唔會知我付出過幾多,令我有時都覺得有d灰.....

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2009-1-26 02:08 PM 發表
"...........就係改完無人知,有時會諗改得咁辛苦,整番似樣部車,但拍埋一部完全無改o既媽星可能唔見得有咩等別,除非睇過我點整,如果唔係o既,觀賞o既人根本唔會知我付出過幾多,令我有時都覺得有d灰....."
...

砌模型其實同做好多野一樣,快樂o既來源都係來自滿足感,滿足感可以從制作過程中得到,又或者係當製作完成,達到自己目標o既一刻,別人o既認同我諗算係bonus罷。雖然我做o既野未必個個會欣賞,但我做o既時候仍然好快樂,所以我會仲會一路砌落去。至於bonus...我其實有d野想做,見倒面再講。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 刀鋒冷 於 2009-1-26 03:52 PM 發表
鬼叫你製得咁靚咩,D人咪以為原庒...

都整都唔會夠媽星靚架

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2009-1-27 01:18 PM 發表

好呀, 你會唔會去星期日的真人騷?? 我會, 如果係, 到時吹水吖

我都想好想去架,可惜o個日有家庭活動黎唔倒

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2009-1-28 03:47 PM 發表
又係真既一樣!

明天兄你部beatle搞成點呀?等緊你呀

QUOTE:
原帖由 shawn522 於 2009-1-28 10:53 PM 發表
心機=傑作

QUOTE:
原帖由 philipks 於 2009-1-30 04:18 PM 發表
Oh my god!
You works are masterpiece!

多謝你地o既鼓勵

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2009-1-30 07:35 PM 發表
[/img]

你如何用心造車, 大家有目共睹, 所以我同樣地用真誠覆你 post 作鼓勵  亦是理所當然的事 !!  至於我好似寫詩一樣, 那就不敢恭維, 或許 以前向汽車雜誌学人投稿 (模型車)時

偷師学番來吧 ! ...

我都從師兄們口中聽過以前有d前輩會投稿佢地o既作品去汽車雜誌,水準極高,可惜以前一路無為意,原來AMG兄都係其中一份子,可想而知當時o個d作品一定相當精彩

頂部