回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-24
來自 19xx年
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Alexmok 於 2009-1-3 18:49 發表
好像真呀 手工一流!

x 10

冇得砌模型啦...最後倒數了...
頂部
volvob10md
平民

UID 27267
精華 2
積分 5
帖子 45
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-18
來自 HK
狀態 離線
發表於 2009-1-5 01:00 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 volvob10md 為MSN好友 通過MSN和 volvob10md 交談
點樣張張紙巾成形硬化後噴油?

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線
好真實,好有風味,正作 !!! ~

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
fks
中校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 23160
精華 8
積分 50
帖子 3538
成品數目 50 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-10
來自 西伯利亞
狀態 離線
多謝:ice 、邦邦仔仔 、hzz1024 、pbaa、volvob10md 、williamgundam 禁多位師兄

至於紙巾的做法如下:

小小分享啦 ! 要選一只表面較平滑及少紋的,我用嘅是「瀉粉地」。首先是剪裁出合適的尺寸,再將白膠漿開稀,將紙巾浸濕舖在架上,再用鉗,摺出摺紋。待完全乾透後就會定了形。在上色前,先噴上水畢地,意在加強硬度,待乾透後再油2層白膠漿(不要開稀)。這步驟用處是很大的,是可防水及遮蓋紙巾上的紙紋,完成後就可以上色了。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

fks
頂部
po3117
少校

UID 20978
精華 0
積分 6
帖子 2123
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-8
狀態 離線
哇 ,,多謝分享

如果我想好似你隻艇張帆布咁 , 要底面都上色 , 可以點整  ????

How hard can it be  ???

自己動手豐衣足食

慳得一蚊得一蚊.........慳得一蚊得一蚊.......慳得一蚊得一蚊........
頂部
fks
中校

UID 23160
精華 8
積分 50
帖子 3538
成品數目 50 件
閱讀權限 10
來自 西伯利亞
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2009-1-5 10:42 PM 發表
哇 ,,多謝分享

如果我想好似你隻艇張帆布咁 , 要底面都上色 , 可以點整  ????

http://www.hkml.net/Discuz/attac ... 06&noupdate=yes

當你做好定形後,就可以兩面上色,不過就要留意噴完一面乾透後,才噴令一面。

如果唔係就會弱番變形了,但最好在噴完未完全乾透前,放回車架上就會無禁走樣了。

fks
頂部
po3117
少校

UID 20978
精華 0
積分 6
帖子 2123
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-8
狀態 離線

How hard can it be  ???

自己動手豐衣足食

慳得一蚊得一蚊.........慳得一蚊得一蚊.......慳得一蚊得一蚊........
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fks 於 2009-1-5 10:37 PM 發表
至於紙巾的做法如下:

小小分享啦 ! 要選一只表面較平滑及少紋的,我用嘅是「瀉粉地」。首先是剪裁出合適的尺寸,再將白膠漿開稀,將紙巾浸濕舖在架上,再用鉗,摺出摺紋。待完全乾透後就會定了形。在上色前,先噴上水畢地,意在加強硬度,待乾透後再油2層白膠漿(不要開稀)。這步驟用處是很大的,是可防水及遮蓋紙巾上的紙紋,完成後就可以上色了。

好有用呀   多謝分享

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fks 於 2009-1-5 10:37 PM 發表
多謝:ice 、邦邦仔仔 、hzz1024 、pbaa、volvob10md 、williamgundam 禁多位師兄

至於紙巾的做法如下:

多謝 fks 兄 無私既分享,好有用 !!! ~

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
多謝fks兄分亨,非常實用,我其實久唔久都會睇吓afv製作post,感覺afv大佬們真係好肯教野,小弟今年無論如何都會抽時間學afv,希望到時fks兄俾d意見啦

另外可以介紹吓木紋o既上色方法嗎?真係好似,正到飛起

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
gogok
中尉

UID 26228
精華 4
積分 10
帖子 983
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-20
來自 Hong Kong
狀態 離線
Captian Fks,

How much for that Red fish? Oh and the Sea shell looking nice!

頂部
gorem
中尉

UID 3775
精華 0
積分 16
帖子 981
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-22
來自 HK
狀態 離線
連木釘都有 做得仔細

頂部
fks
中校

UID 23160
精華 8
積分 50
帖子 3538
成品數目 50 件
閱讀權限 10
來自 西伯利亞
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-1-6 05:26 PM 發表
多謝fks兄分亨,非常實用,我其實久唔久都會睇吓afv製作post,感覺afv大佬們真係好肯教野,小弟今年無論如何都會抽時間學afv,希望到時fks兄俾d意見啦

另外可以介紹吓木紋o既上色方法嗎? ...

能與各位師兄分享是一件美事,希望能不斷有更多同好加入砌模型的行列。

至於木紋上色的方法是好簡單的,但可能大家估不到我用的顏料是甚麼,牠不大家用開的模型油。

製作這小船的材料是飛機木,真正的木材,若用模型油做出這效果,對於我來講是大工程的,或許要其他大師來教路。

但我使用的是木傢俬的顏料 " 士力油 " ,你地估我唔倒呢

fks
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fks 於 2009-1-6 10:01 PM 發表

能與各位師兄分享是一件美事,希望能不斷有更多同好加入砌模型的行列。

至於木紋上色的方法是好簡單的,但可能大家估不到我用的顏料是甚麼,牠不大家用開的模型油。

製作這小船的材料是飛機木,真正的 ...

小弟都砌緊一副木模型,本來應該用木染料 (wood dye) 上色,可以沁入木材表面,但搵過好多地方都搵唔到o岩用 (搵到有但都只得一、兩隻色)。  有見過人地同中式木傢俬上色,有諗過用果種顏料,但又搵唔到人問.....
後來惟有用返一般模型油,開稀d油上木材度,但可能模型油微粒較粗,發覺好易係木材表面聚積。

兄弟所講的木材用「士力油」,多唔多色可以揀?  定係可以自己溝色出黎?  可以點買到?    請賜教....

頂部
porsche
上尉

UID 24214
精華 0
積分 13
帖子 1880
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-15
狀態 離線
好像真呀

頂部
sandless
曹長
天上地下 到处流浪

UID 31989
精華 5
積分 27
帖子 415
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-28
狀態 離線
發表於 2009-3-8 09:10 PM  資料  短消息  加為好友  添加 sandless 為MSN好友 通過MSN和 sandless 交談 QQ
这是真的吧

http://sandless.poco.cn
http://sandless5422.blog.163.com
頂部
囂糕
上尉

UID 19137
精華 0
積分 2
帖子 1733
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-27
來自 媽媽肚
狀態 離線
發表於 2009-3-8 09:12 PM  資料  短消息  加為好友  添加 囂糕 為MSN好友 通過MSN和 囂糕 交談
架船好真呀…
但係D呔太新了

頂部
wypor
上尉

UID 30966
精華 3
積分 11
帖子 1028
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-18
狀態 離線
玩紙巾玩到如此出神入化,

服!!!!

頂部
fks
中校

UID 23160
精華 8
積分 50
帖子 3538
成品數目 50 件
閱讀權限 10
來自 西伯利亞
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 patmb 於 2009-3-8 03:06 PM 發表

小弟都砌緊一副木模型,本來應該用木染料 (wood dye) 上色,可以沁入木材表面,但搵過好多地方都搵唔到o岩用 (搵到有但都只得一、兩隻色)。  有見過人地同中式木傢俬上色,有諗過用果種顏料,但又搵唔到人問 ...

多謝大家的支持,唔怕刺眼

patmb兄:你講的(wood dye)我唔係好認識,但用來做木色的顏料都有好幾隻。在 " 而加 " 傢俬可以買到一隻油木的顏料,$ 70 - $ 80一罐,

有很多色選擇,能做出舊木或古木的效果,但好 " 傑 " 油出來會好厚。

至於士力油是用酒精唏適,好似水一般,容易油及快乾,油本身是淺啡黃色,可用色粉較色,但色粉只得幾款,有啡、啡紅,咖哩黃,深啡等。

需配合木材本身木色及木紋作調較,但飛機木及淺木色的就可以隋自己喜好調較,只要在大間的五金舖就可以買到,約 $20就買一支  (啤酒樽)

fks
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線
回復 #59 fks 的帖子

多謝 fks 兄的詳細解答!  

下次有機會會試下玩「士力油」。

頂部