回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

felix
上尉

UID 10979
精華 7
積分 15
帖子 1862
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-23
來自 hk
狀態 離線
BrutishDog 紅狗一隻

紅狗一隻
B記超誠意出品,絕對值得買返隻傍身~~~
純OOB製作,無乜特別
看圖~~~

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

你係製作模型定係謀殺模型~~~~
頂部
felix
上尉

UID 10979
精華 7
積分 15
帖子 1862
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 hk
狀態 離線
繼續~~~

頂部
felix
上尉

UID 10979
精華 7
積分 15
帖子 1862
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 hk
狀態 離線
重有~~~

ps.感激各位比過意見小弟的Big Brothers!!Thx~~~

頂部
felix
上尉

UID 10979
精華 7
積分 15
帖子 1862
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 2008-12-16 01:27 AM 發表
終於等到師兄你post呢件大作上嚟喇,在上環果個比賽度見過實物,覺得舊化和退色做得好正
當日已經好想請教師兄你D退色效果係點做,但會場內太多人唔知邊位係你,可以係度指教吓D退色係點做嗎 ...

Hi master roshi
請別說什麼請教唔請教,大家研究研究好了~~
今次做退色效果有点似雪地迷彩做法
先將主体噴好主色,包括高光,陰影&要退色地方,
開始Wash~~
在退色位先用白色琺瑯油wash一次
用黄色琺瑯油wash一次
用橙色AV油wash一次
用橙色琺瑯油wash一次
用紅色AV油wash一次
用紅色琺瑯油wash一次
最后用深紅色琺瑯油wash一次
一層色wash一次,逐層色逐層色做~~
係wash的時候大部份時間我都係用圭筆的,
棉花條太粗魯,通常我要隻色甩得緊要才用棉花條的~~~
逐層逐層wash,容易控制有幾多色留在模型表面,
要做透色,融合或唔透都得!!
用AV油原因是AV油不會和琺瑯油融合,但是粗魯点用棉花條卒是會甩色的~~
最後想說的昰模型表面一定要夠粗造,這樣顏料才咬得實~~~
(整隻模型我用開稀咗嘅畢地塗在模型表面上的,嫌麻煩最少都用500灰)
最後開始做舊化!!

可能有点亂來,望其他高手指正!
希望幫到大家~~~

頂部
felix
上尉

UID 10979
精華 7
積分 15
帖子 1862
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 hk
狀態 離線
To unclewing    Thx

To 龍千影        唔算精彩,粗作一件

To alex_d_liu    我反而覺得似番茄喎

To 機動老鬼    粗作一件,唔算走宝

To  DSOA         Thx~~~

頂部
felix
上尉

UID 10979
精華 7
積分 15
帖子 1862
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 hk
狀態 離線
To  rockey8088    你都做得到的,加油

To  自來也           Thx ar~~~

To  philip               你太過獎了  
                              呢次隻狗並沒有淹過,但都想試一次,或者揾隻特裝機兵D裝甲服試吓

To  Freddieso       Thx~~~

To  frankie            隻眼倒轉左??? 我以為隻眼轉吓轉吓無分上下tim.......

To  william             成日得過講字,點都到你表演表演啦!!!

To   ice                  我反而覺得影相靚D,至少握得吓人嘛 ,而且你隻D甩青實在精彩

頂部
felix
上尉

UID 10979
精華 7
積分 15
帖子 1862
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2008-12-16 11:12 AM 發表
舊化無得彈

不過個人認為駕駛倉唔應該咁舊

Joe Sir
你講得無錯,個駕駛倉實在唔應該咁舊,
但每次開始做舊化都好似鬼上身咁,停都停唔到,
到發覺時已經太遲

頂部
felix
上尉

UID 10979
精華 7
積分 15
帖子 1862
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 hk
狀態 離線
To 囂糕               Thx!!
                            你指個肥安娜??算把啦~~~

To  Safeterence  
                             並非什麼專業,還是在學習摸索中

To  MG110         

To  matleung       很多朋友們都砌起左隻B記狗囉喎!!
                             重欠你一個人未砌喎~~~~~

To Qattro            都祇是粗作一件

To  N_G               Thx!!

頂部
felix
上尉

UID 10979
精華 7
積分 15
帖子 1862
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 hk
狀態 離線
To  william   咪玩我嘞!!  
                    你有貨就快D開工砌返三五七隻啦!!

To kwan814   Thx!!
                       你隻狗亦同樣利實
                       B記呢幾隻狗實在係誠意出品,跌價真係有D"鄧"B社唔抵!!

To ch_lycab  
                      正如樓上所說,隻狗出得咁精美,實在唔想求求其完成

To u5wj        Thx

To 風聲        Thx~~

To Levi's       Thx~~
                      唔好講賜教唔賜教啦~~
                      大家一齊砌多D精彩的作品

頂部
felix
上尉

UID 10979
精華 7
積分 15
帖子 1862
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 光子力 於 2008-12-17 06:56 PM 發表
.......話時話09年年選題目是[菜],不如10年係[狗]啦....... (做了多次wash都是為了作品更好,好野! )

咁快講定10年D題目
09年D菜我都無信心準時完成

頂部