回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)  (單選) 本次投票已結束 [參與投票的會員]
你覺得無問題, 完全無誤導成份
你認為好有問題, 是誤導了讀者, 唔尊重制作者.
對不起,您無權投票。

標題: 請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gundam@EFSF 於 2008-11-18 08:02 PM 發表
In fact I am in the profession of people communication, may I humbly advise a revised written style & tone that yields better result and a friendly discussion atmosphere :).

Original version:
...

efsf兄, just relax. don't take it so seriously. i don't think whatever you say will make a difference. And anyhow, I suppose you can post them in the 轉貼區 from now on. Not because you posted them in the "wrong" place, but just not to cause any contrasty. I know you love "gundam" very much and just want to share your passion.  Keep it burning.

路過既厚多士
頂部
Gundam@EFSF
上尉
雖搵人砌;模魂常存;以圖會友

UID 13325
精華 0
積分 -44
帖子 1590
成品數目 -44 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-9
來自 Side 7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-11-19 04:11 AM 發表

efsf兄, just relax. don't take it so seriously. i don't think whatever you say will make a difference. And anyhow, I suppose you can post them in the 轉貼區 from now on. Not because you poste ...

haha, repharsing is just my 職業病-技癢, just for fun
for the 轉貼區 issue, I keep my stand point, as you have mentioned too :)

QUOTE:
原帖由 VampireA "不如轉個方向.. 我有朋友有件模型想post, 佢係唔會再係其他地方發表呢件作品, 我出post時會講明係代朋友出post既, 作品既相亦係由我親自影, 咁我就唔係post成品咩?? 既然唔係由其他地方引入相片, 作者亦知道我會代佢發表, 咁又會係"轉貼"咩?? 轉自何處呀???"

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/gundam_efsf
高達收藏家,愛為藏品拍照,模型是代工做的
頂部
hypermax
少尉
模極剋星

UID 5994
精華 0
積分 12
帖子 650
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2005-11-29
狀態 離線
發表於 2008-11-19 09:38 AM  資料  短消息  加為好友  添加 hypermax 為MSN好友 通過MSN和 hypermax 交談
咁Gundam@EFSF兄就算係貼係成品區

佢始終都只係個攝影師,唔係模型人

呢個係不能否定既事實

因為佢只係拍攝者,不是制作者........

個概念係自己既又如何?

不是經自己手製作既模型根本不是自己製作的模型

只不過是用錢來控制製作者要依付款者的的要求去製作同擁有呢件模型咁話

同買玩具有咩分別?只係custom make之嘛

呢個係鐵一般的事實

有錯請指證!!

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-29
狀態 離線
G 兄, 我改了, 但唯一不改的是:

以前該板友會在成品轉發區放帖, 但後期就放去模型成品發報區.) <;this segment is wrong information, advised to delete.

請不要介意, 我想請教07年在成品轉發區的是你制作的嗎?
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... 0695&highlight=
(請其他人不要又話我針對, 是G兄以前回我pm時叫我search的.)

若果是, 那我會改的. 謝謝.

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
來自 HONG KONG
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vin0113 於 2008-11-15 12:45 PM 發表
請心平氣和發表個人意見, 我只是想分析和了解下某些人心態.

眾所周知, 模型成品發報區裡有位財力雄厚的人兄 (我唔會開名, 大家應該知), 經常搵高手砌模型, 然後放上成品發報區, 雖然他大大隻字話唔係自己砌, ...

睇左咁多, 都想分享一下個人意見, 我以為你個標題 ”請入來評下... (砌模型意義)” 反而有點” 誤導” 成份, 你提到”.. 眾所周知,..” 亦”.. 會開名..” 即你都觀察左一段時間, 我唔知當事人點解會搞到你咁興, 亦可能係咁所以你有D Bias!  客觀而言, 你提到既我唔覺得有乜問題, 首先, 如果個位人兄搵高手砌, 如果係比錢既, 除特別註明外, 佢應有權發佈, 況且佢亦註明”.. 話唔係自己砌..”, 點解會對制作者唔公平?  如果唔係比錢又或無原制作者授權, 咁佢發佈就可能會有問題, 但係都只限原作者有權出聲, 我想旁人(特別系唔知內情既) 無權, 亦無必要代人討甚麼” 公道”, 是嗎?

其實你自已都會講 “.. 你搵人砌唔係問題, 你放上黎都唔係問題..”, 咁究竟你既問題係乜呢? 應該發佈在成品轉發區?? 呢個就係版規問題, 你應該去找版主澄清, 之後有需要就投訴, 版主應該係有義務向會員解釋版規! 我就以為 所謂成品就係指出廠時已完成, 買家無需要裝組 (比如扭蛋玩具, 又或Die Cast 成品車), 如搵人代工, 又或發佈別人作品, 依然係模型制作!

不過你以上所提到既全都同 ” 砌模型意義” 無關!

也是個人睇法, 砌模型意義對不同人會有所不同, 有人會當成一種藝術, 也有人玩玩下, 消磨時間 (好似我咁), 當然對某些人是一份工作 (可能係你梅以上所提到既) , 總之就各有不同, 並無一定, 統一既意義, 不過整體來說砌模型可算是一種個人修維, 陶冶性情….等等…..但模型交流網既意義就簡單得多, 基本上就係比一班志同道合既模型愛好者集中一起分享交流心得, 經驗, 當然包括吹水.. 如果你都同意呢個, 咁邊個砌果件模型又有乜關系呢?

玩耍野, 無必要太認真! 以一個模型愛好者來說, 我就希望見到多D高水準既作品, 邊個砌都無所謂!

頂部
阿Gong
平民

UID 22055
精華 0
積分 0
帖子 8
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-8
狀態 離線
我都好耐冇上黎了…希望大家知我係邊個啦
我只係覺得,HKML既admin、版主、版友都有責任搞好個 "成品區" 既定義

某兄成日影相貼去各大網站、討論區,係好易有誤會,但留心d就知佢只係買成品,對好多人模友黎講可能係"不是味兒",但咁樣同你買Gundam FIX冇乜唔同,我會定義佢係Gundam lover,唔係model lover

我覺得呢d只係好小事,不過,各有責任。完了!

BTW,我覺得要互相尊重,有人中意影相,有人中意砌模,但兩者都做得好,少之又少。就算係想show off,又有乜野問題呢?大家都大人黎,唔係會有一種 "憎人富貴厭人貧" 既心態掛?!

頂部
阿Gong
平民

UID 22055
精華 0
積分 0
帖子 8
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-8
狀態 離線
To EFSF兄,我覺得 "雖搵人砌;模魂常存" <-- 呢句我唔係好明,講真的,不如你寫 'Gun魂常存",意義應該會更清晰。

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #110 vr2xtd 的帖子

Oops!! 剛剛寫完個回帖, 驚見標題唔同左, 變成....

請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)

是的我老眼紛花還是......

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2008-11-19 11:31 AM 發表
Oops!! 剛剛寫完個回帖, 驚見標題唔同左, 變成....

請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)

是的我老眼紛花還是......

是我改了, 或者我之前用的字眼不太好, G兄建議後, 已作出適當調整.

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vin0113 於 2008-11-19 11:33 AM 發表

是我改了, 或者我之前用的字眼不太好, G兄建議後, 已作出適當調整.

個人意見, 如果你經過6頁,幾十個會員發表左意見之後, 你先修改左開始個標題, 咁之前人家針對你個題目所發表既就會變得毫無意義,因所發表既系對應個題目,  即如考試你交左卷, 個考官同你講個題目剛剛改左...如何?

做即使之前是"...字眼不太好..", 但 What's done is done!, 阿G兄建議你調整,我想 並非叫你改左個議題, 咁做系, 恕我句, 係錯既, 你說要尊重人, 但你自已就唔尊重發表意見既會員!

如果你覺得議題不合適, 你應再開一新帖

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gundam@EFSF 於 2008-11-18 08:02 PM 發表
In fact I am in the profession of people communication, may I humbly advise a revised written style & tone that yields better result and a friendly discussion atmosphere :).

Original version:
...

I am not trying to challenge your profession and I trusted you are doing well in your people communication field, but don’t you think if you really want to “..yields better result and a friendly discussion atmosphere..” you should not put some negative statements on your topic, like,

“…   我只是想分析和了解一下一位板友心態….”  And “…本人想了解一下該板友心態…”

These are something negative, not to mention offensive, which may lead the readers to have an impression that the member mentioned have some sort of problems.  If you really would like to have a friendly discussion on the case, not the person, such “personal” effects or directly pointing to certain member(s) should be avoided, try this one

Revised Revised version:

投票標題: 請入來評下... (代工模型於成品發報區發報是否誤導讀者)

你認為無問題, 無誤導成份         
你認為有問題, 是誤導了讀者, 對制作者不公平

希望各位心平氣和發表個人意見, 我只是想分析和了解一下一位板友心態 (This is not necessary).

有會員會委託高手砌模型, 然後放上模型成品發報區. 我認為委託模型師代砌不是問題, 放上HKML都不是問題, 但我建議應放上成品轉發區會較為恰當. 因我覺得代砌此等做法有可能誤導他人以為模型是發佈者作品, 有甚者會對原制作者不公平.

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #116 vr2xtd 的帖子

Oops! missed one sentance, this one is FINAL! Sorry!

Revised Revised version:

投票標題: 請入來評下... (代工模型於成品發報區發報是否誤導讀者)

你認為無問題, 無誤導成份         
你認為有問題, 是誤導了讀者, 對制作者不公平

希望各位心平氣和發表個人意見.
有會員會委託高手砌模型, 然後放上模型成品發報區. 我認為委託模型師代砌不是問題, 放上HKML都不是問題, 但我建議應放上成品轉發區會較為恰當. 因我覺得代砌此等做法有可能誤導他人以為模型是發佈者作品, 有甚者會對原制作者不公平.

頂部
Tom0083
軍曹

熱讚榜勳章  
UID 8302
精華 1
積分 32
帖子 308
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-10
狀態 離線
我想再講多少少:
我睇完E君網誌自已解說之後,可以肯定E君非常喜歡Gundam,興趣係影相。模型只限於收藏同拍照。佢將攝影作品放上模型成品區唔係誤導,而係魚目混珠。因為兩者有本質上的分別,由其係E君會有作出一定的人工修飾(如photoshop等)。我所見到相片同實物有某些差別。情況有d似Bandai官圖(官圖誇啦啦,實物小喇叭)一樣。我實在唔知佢會唔會用solfware執左d甲口、油出界…係模型成品區,我只對模型本身有興趣,合成圖實在唔係我杯茶。但E君構圖同用色都好有藉得借鏡的地方,所以建議E君放相係轉貼區。至於邊個買件野比你,唔駛講喇,買廣告咩!

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Tom0083 於 2008-11-19 02:23 PM 發表
我想再講多少少:
我睇完E君網誌自已解說之後,可以肯定E君非常喜歡Gundam,興趣係影相。模型只限於收藏同拍照。佢將攝影作品放上模型成品區唔係誤導,而係魚目混珠。因為兩者有本質上的分別,由其係E君會有作 ...

魚目混珠其實都算系一種誤導, 所以你話"..佢將攝影作品放上模型成品區唔係誤導,而係魚目混珠。.."睇上去有D難明!  

可能我博愛, 我以為所謂模型愛好者不一定要會砌模型, 用一句我以前看過的Magazine promotion phrase,

There's 3 types of persons in this world, Guitar Owner, Guitar Player and the Guitarist, 套用模型上, 也可以講成
There's 3 types of persons in this world, Model Owner, Guitar Builder and the Modelist, 我算是第二類, 可能你地講既 E 君系第一類

但系咁又如何? 大家都可算系Model Lovers 模型愛好者. 何必咁拘泥於邊個砌又或者相有無後期加工, 如果咁討論落去就會變成人身攻擊, 有必要嗎?

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
又改漏字, 更正!!

There's 3 types of persons in this world, Guitar Owner, Guitar Player and the Guitarist, 套用模型上, 也可以講成
There's 3 types of persons in this world, Model Owner, Model Builder and the Modelist, 我算是第二類, 可能你地講既 E 君系第一類

頂部
PANERAI
中校
錫哂老婆同囡囡 ~

UID 9603
精華 0
積分 38
帖子 3414
成品數目 38 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-1
來自 紅磡 / 沙灘傍邊 ~
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2008-11-15 01:39 PM 發表
不如開多個收藏品交流區啦...
而所有發佈區前面都加番"個人" 呢兩個字....免爭議!

收藏品交流區 ← 咁小弟就有地方貼野

SAM ~
EMMAN ~
卓穎 ~
卓妍 ~
頂部
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-10
狀態 離線
容許我講句不知自量既說話... 其實到呢個地步我諗大家都唔駛太執著... 話題已經講到爛, 睇到厭(我承認我要入黎睇係我犯賤), 觀點已經變得不停重覆, 咬文嚼字針鋒相對已經脫離"討論"既主題, 相信大家要send既message各當時人早已接收到. 個人黎講我仍然唔認同G兄對模型製作既觀點, 但佢要繼續故我既都唔算咩大問題, 同意佢做法既繼續支持; 唔同意既, 可以無視佢post, 向版管投訴, 版管唔處理既仲有個辦法, 就係做好自己嘅模型到時壓佢post(當然由我講無咩說服力), 證明自己既功夫先有觀賞價值, 咁可能會係一個仲積極既做法, 相信G兄都唔會介意接受挑戰. 大家留翻少少餘地會好D...

MG aqua, επιων x2, F91... 90Y, kage musha, G3 ver.ka...
"I don't get political points for being an idealist, I have to do the best I can with what I have."
頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2008-11-19 12:42 PM 發表

個人意見, 如果你經過6頁,幾十個會員發表左意見之後, 你先修改左開始個標題, 咁之前人家針對你個題目所發表既就會變得毫無意義,因所發表既系對應個題目,  即如考試你交左卷, 個考官同你講 ...

其實原意是一樣, 只是字眼上改了, 有什麼問題? 請賜教, 謝.

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vin0113 於 2008-11-19 03:04 PM 發表

其實原意是一樣, 只是字眼上改了, 有什麼問題? 請賜教, 謝.

有什麼問題?  於上述 post 我已講得好清楚,如果你都系唔明白, 咁...what else can I say!

既然"原意是一樣", 咁改黎做乜呢?  如果出左個題目後,每次見到好D既字眼就改, 即系聽日你收到新既意見, 找到更好既字眼, 而你"覺得"原意一樣, 咁又再改?  你覺得無問題?  如果唔系一直有跟開, 邊個知你原意系乜!

基本原則就系發生左既就唔應該改 , it's part of the record, (Back to the Future只有Sci Fi 電影先會有可能, 至少以現時科技來講) , 呢樣野做人做事都系一樣, 你出呢個post重點就系講原則, 但你自已就唔收原則.

—點意見, 請你搞清楚你想討論事還是人, 如果對事就無需將個別會員拉進來, 即係話如果你覺得代砌模型有問題, 就已足夠, 無需指出某會員, 如果系對人就重簡單, 無需講任何事, 總之佢做乜都係錯! 但如你這種處理方式, 只會做成紛爭.  

想問一個問題, 如果係原制作者自已Post你會否覺得有問題? 如果你認為系無問題的話, 咁你好明顯就系對人!

頂部
有heart人
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1941
精華 10
積分 70
帖子 5317
成品數目 70 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-13
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 eddie_ch 於 2008-11-19 02:58 PM 發表
容許我講句不知自量既說話... 其實到呢個地步我諗大家都唔駛太執著... 話題已經講到爛, 睇到厭(我承認我要入黎睇係我犯賤), 觀點已經變得不停重覆, 咬文嚼字針鋒相對已經脫離"討論"既主題, 相信大家要send既mes ...

As long as thing isn't affecting the froum operation, it is still ok for Bro G to post in this section. HOWEVER, if bro G is being considerate and want to help the forum from trouble like giving excuse to some people to abuse the rule. he should move his work to other section.

If one day a person post 2 of the works from his "claimed to be friend or commissioned modeler" and then gain access to the trading section, then I guess the whole confusion is going to be very troublesome to  版主 team and unfair to those enjoying the access right based on their own creation/effort.

無逢: 一定要做的, 我想盡量表現出模型的味度

WIP
1/35 Panzer IV F2 - 50% (waiting for paint job)
1/100 RE Bawoo - 50% (waiting for paint job)
1/35 LAV-25 - 50% (waiting for paint job)
1/100 MG GM Sniper II - 50% (waiting for paint job)
1/100 MG S-Gundam Booster Unit - 40% (waiting for seam removal)
1/100 Wave VF-1 - 40%
頂部