回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)  (單選) 本次投票已結束 [參與投票的會員]
你覺得無問題, 完全無誤導成份
你認為好有問題, 是誤導了讀者, 唔尊重制作者.
對不起,您無權投票。

標題: 請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 philipks 於 2008-11-17 12:54 AM 發表
好有趣的討論呢。我都吾知應放係邊,不過我只想提出兩點
1)gundam@efsf 不論在這兒還是toysdaily 的發表都好清楚list 左邊個係modeller,仲要係用color 字highlight 潻。如果咁都叫誤導,真係無野講。
2) ...

看了這麼久, 容許我再加一些意見, 但希望唔好再有人話我針對, 重申只是討論, 因為我真的看見這個題目有討論價值(at least 有人討論)

2)如果g兄開展覽會, 而題目是G兄作品(攝影), 那我建議g兄唔好放作品件出來. 因為會俾人認為你有份制作. 若g兄真的想放件出來, 那題目就要改做"ultra" 兄作品展覽(舉例), 發起人可以注明是g兄.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2008-11-17 03:25 AM 發表
選擇2 : 你認為好有問題, 是誤導了讀者, 唔尊重制作者...

但依家分別有兩位 "制作者" 出黎大大方方話 "G 兄" 咁做無問題, 明顯有人係為o左自己心中所謂既 "道理" 而爭拗, 連 "制作者" 出聲都被反駁... :em ...

sorry, 這只是我意見, 或者是我認為.

雖然制作者話無事, 是我多事了.
如果所有人都是覺得無問題, 那就根本只是我個人獨立意見, 甘其實這個帖都是沒有意思的, 但這兩天真的有兩派人表達不同意見, 所以又唔可以只說是為了我自己而發.

都係果句:大家都係為了個家好.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2008-11-17 09:06 AM 發表

所以我都同樓主講,你唔鍾意佢既手法,咪唔鬼回佢post囉,當無眼睇
現實中你見到人犯法,更係報警,唔通用群眾壓力迫佢唔犯法
與其花時間同一批意志咁堅定既人拗,倒不如用黎砌模型

哈哈, 好得意的比喻, 謝.
我有砌o家. 謝.

頂部
philipks
少校
無忘64

大毒梟勳章  
UID 2837
精華 6
積分 4
帖子 2189
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-2
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vin0113 於 2008-11-17 09:11 AM 發表

看了這麼久, 容許我再加一些意見, 但希望唔好再有人話我針對, 重申只是討論, 因為我真的看見這個題目有討論價值(at least 有人討論)

2)如果g兄開展覽會, 而題目是G兄作品(攝影), 那我建議g兄唔好放 ...

當然如果攪展覽名稱要定得好清楚啦.舉個例" GundamEFSF 珍藏之香港專業模雅製作者成品展“。同“ gundamEFSF gunpla攝影展" 就很不一樣。但兩者都無任可道義上的問題。
題外話,我真係覺得有人肯花錢買成品係好事來。都係代表對模型作者的肯定ah

又,我覺得樓主開帖討論都有正面價值的

頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線
其實對自己立場無任何關係~但對該論壇就有所保留, 因為唔係自己制作,但成品分數會轉入該會員而增加成品數目,呢個問題其一,其二如果人人都咁做, 咁問題黎嘞, 咁發放成品模型便孌得沒義意~個個都搵人砌, 那來樂趣, 咁不如唔好立例, 因為立例目的是要人遵守規則, 但現在祗是一個愛好模型既會員問題, 而且制作者都願意給該熱愛模型會員同意, 若果唔係講針對我覺得有小小爭議, 因為唔係太多數人去犯規~

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
不如轉個方向.. 我有朋友有件模型想post, 佢係唔會再係其他地方發表呢件作品, 我出post時會講明係代朋友出post既, 作品既相亦係由我親自影, 咁我就唔係post成品咩?? 既然唔係由其他地方引入相片, 作者亦知道我會代佢發表, 咁又會係"轉貼"咩?? 轉自何處呀??? 成品數目真係咁重要咩??? 要入賣買場真係咁重要咩??? 大家係想分享模型樂趣定係要認威認叻呢???依家係想講搵人砌完當做自己砌既"請鎗", 定係成品區"必須"為自己製作才有資格發表呢???

重申... 呢個壇係壇主們開放給我們會員使用..個壇依然係私人既, 規則依然只有版管去定既, 而版管亦係由壇主/版管內部選出, 從來都唔係由"會員"投票選既, 從來都唔係由"民主意識"去運作. 例: 精唔精華, 都唔係由會員投票既, 個壇事實上就係咁運作, 服就服, 唔服既應該係去同版管講, 再唔服既只有走.

依家我就當樓主係想集合好相同意見, 等版管知道大家意向. 但問題係: 改唔改規則, 規則係咩都唔係會員去決定, 只可以建議.

如今投左票幾天了. 結果亦一直由 "無問題" 為多數.. 咁用獨裁社會到民主社會既遊戲規則下, 都冇野好再講落去.

sorry.. 各位版管, 不停咁罷你地上臺

路過既厚多士
頂部
Tom0083
軍曹

熱讚榜勳章  
UID 8302
精華 1
積分 32
帖子 308
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-10
狀態 離線
我都想講兩句:
1) 第一次睇啊E君d相時真係嘩嘩聲(d相好正),但正當我想問佢用邊隻油、點溝隻咁靚ge色同砌左幾耐個陣,見到佢個行細字,當堂o哂。即刻冇野講,模型成品討論區唔討論呢d唔通問佢光圈同快門點set咩?但呢位啊哥剩影唔砌喎,你放隻成品出隻成品區都係想各方bro評論一下,比下意見。唔通講下用邊隻solfware執相靚d?構圖點先好?
2) 如果,XX君狂出帖,重複又重複貼某成品,d相好鬼靚而又話比你聽邊個製作,而呀邊個本身係開大門口幫人砌件搵食的,咁…算唔算幫人買廣告先?咁真係冇問題?
老實講,我都覺得E君d相好得,如果版主可以開個新圖片區比佢出帖會更好。到期時連細字都唔駛加,直接同人講:呢張係E君作品,理直氣壯幾好!我諗E君都係想分享佢d相,放係照相區應該冇分別。係咪!

頂部
kog (^^;)
少校
玲明美

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 582
精華 14
積分 88
帖子 2919
成品數目 88 件
閱讀權限 10
註冊 2004-4-11
來自 GAForum
狀態 離線
論犯規,又何止一人,
版管又不只一個,犯規又點會唔知,
容許雙重標準,我想當中是有佢地(版管們)既理由,
例如作品有觀賞價值,放在人氣較高既版可以多d會員見到等等...

而成品數問題,最重要是當事人會否用來轉名或用模型跳蚤市場,
如果否或很少用,咁還有乜問題...

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6621
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
誠然,版規係由版主們訂定,但最重要都係靠大家ge自律合作,如果大部份版友同版主們都覺得呢個做法冇問題,咁鄔O個壇黎講咪係冇問題囉,但我反而擔心ge係:『是否人人都可享有用咁ge形式去發表作品ge權利』,如果係ge,咁就一天都光晒,但如果唔係ge,至怕將來有小朋友問:『啊邊個邊個又得,點解我唔得...』,咁大家用乜野理由去制止其他人咁做,抑或整個投訴,將個波踢俾版主做醜人----到時版主想cut post,則道理上站不住腳,唔cut的話,成品區ge意義將要重新演繹。

頂部
Gundam@EFSF
上尉
雖搵人砌;模魂常存;以圖會友

UID 13325
精華 0
積分 -44
帖子 1590
成品數目 -44 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-9
來自 Side 7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hkio666 於 2008-11-17 01:23 AM 發表
拋開這些問題,
其實我好想知G兄到底識唔識砌模型.

About Gundam, abt model/toy, abt photography, abt me

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/gundam_efsf
高達收藏家,愛為藏品拍照,模型是代工做的
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2008-11-17 05:33 PM 發表
誠然,版規係由版主們訂定,但最重要都係靠大家ge自律合作,如果大部份版友同版主們都覺得呢個做法冇問題,咁鄔O個壇黎講咪係冇問題囉,但我反而擔心ge係:『是否人人都可享有用咁ge形式去發表作品ge權利』,如 ...

老鬼兄.. 呢樣野唔係我地會員去擔心既. 就同現實社會一樣, 普通市民自己當然唔會隨便犯法, 但見到有人犯法, 你都唔可以自己走去拉人判刑, 應該要去找警察, 交俾律證處選唔選擇執法, 法庭去處理. 所以衰d都係咁講, 個波一直都係係版管手上.

至於立法(定版規), 點講都係私人地方, 規則係佢地版管定既, 結果個波又係係返版管手上. 我地最多都只可以指出問題. 而最有效同可行方法係直接同版管反映.

依家感覺真係好有用群眾壓力去行私刑. 而且的確有目標會員成為被行刑對象.

有日如有人挑戰版規, 都只有版管決定如何處理.

我講係手法/方法問題, 而唔係post"朋友"既作品係成品區係對與錯.

路過既厚多士
頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6621
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
咁又未至於去公審私刑咁嚴重ge ,或者你會覺得,X,你睇唔順眼,咪去投訴囉,版管點做鍾點咪點囉,使乜搞到咁大玩針對....但我第一次見到呢類攝影作品鄏走~區出現ge時候,我除鷐M嘩聲驚嘆完一輪之後,個心都會有疑問,咦,咁都得ge 咩?幸好到目前為止都冇其他人跟風效法,今次只不過係樓主將佢心中ge疑問咱X黎向大家問意見隉A我都係果句,如果大家都話冇問題,咁鄔O個壇黎講咪係冇問題囉

頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2008-11-17 06:13 PM 發表
咁又未至於去公審私刑咁嚴重ge ,或者你會覺得,X,你睇唔順眼,咪去投訴囉,版管點做鍾點咪點囉,使乜搞到咁大玩針對....但我第一次見到呢類攝影作品鄏走~區出現ge時候,我除鷐M嘩聲驚嘆完一 ...

我覺得比人砌 係各青少年恥辱(真係有好多學生係咁諗...小數既不提), 係上左年紀既一班愛模型人士, 一來無時間其二因為好多制作上色技巧都要時間浸淫既, 並唔係一朝可以達到理想完成, 其實大家唔好咁執著; 做好自己作品~比批判人地, 我覺得仲有義意~

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
kog (^^;)
少校
玲明美

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 582
精華 14
積分 88
帖子 2919
成品數目 88 件
閱讀權限 10
註冊 2004-4-11
來自 GAForum
狀態 離線
Gundam@EFSF 都只是少事姐,下面果個先好野...
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... p%3Bfilter%3Ddigest

製作,攝影和開TOPIC,分別由3個人各自進行,
本身是精華POST,更是壇主出手,
還需要討論嗎?答案已很明顯!

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-11-17 17:59 發表

老鬼兄.. 呢樣野唔係我地會員去擔心既. 就同現實社會一樣, 普通市民自己當然唔會隨便犯法, 但見到有人犯法, 你都唔可以自己走去拉人判刑, 應該要去找警察, 交俾律證處選唔選擇執法, 法庭去處理. 所以衰d都係 ...

this script just pop up:
大契: 呢度唔係法庭, 我對眼見到既就係事實

many boxes of Gunpla in stock
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2008-11-17 07:11 PM 發表

this script just pop up:
大契: 呢度唔係法庭, 我對眼見到既就係事實

咁邊個想要把殺人刀呢

路過既厚多士
頂部
小林
少校
You wil never walk alone

UID 5944
精華 0
積分 18
帖子 2802
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2005-11-27
狀態 離線
睇哂六頁,求其講d野
多人支持,係咪等如o岩呢?
影相同砌模型係兩個唔同範籌既野,如果唔係自己砌既,係咪失去左砌模型本身既意義呢?咁樣係叫砌模型,定係影相呢?
砌模型本身代表咩呢?
雙方都同意囉,咁樓主出呢個post既目的係咩呢?

總之你又有你既論點,佢又有佢既論點,岩唔哂,又錯唔哂咁啦

頂部
GARY仔
平民

UID 31902
精華 0
積分 2
帖子 27
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-27
來自 火星
狀態 離線
發表於 2008-11-18 05:08 PM  資料  短消息  加為好友  添加 GARY仔 為MSN好友 通過MSN和 GARY仔 交談
我支持"你認為好有問題, 是誤導了讀者, 唔尊重制作者."
因為喱D行為唔要得!!!

頂部
Gundam@EFSF
上尉
雖搵人砌;模魂常存;以圖會友

UID 13325
精華 0
積分 -44
帖子 1590
成品數目 -44 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-9
來自 Side 7
狀態 離線
In fact I am in the profession of people communication, may I humbly advise a revised written style & tone that yields better result and a friendly discussion atmosphere :).

Original version:
投票標題: 請入來評下... (砌模型意義)  
你覺得無問題, 完全無誤導成份        
你認為好有問題, 是誤導了讀者, 唔尊重制作者.

請心平氣和發表個人意見, 我只是想分析和了解下某些人心態.

眾所周知, 模型成品發報區裡有位財力雄厚的人兄 (我唔會開名, 大家應該知), 經常搵高手砌模型, 然後放上成品發報區, 雖然他大大隻字話唔係自己砌, 自己只是映相. 但別人去讚隻作品"正"時, 佢又唔會去澄清. 以前該位人兄會在成品轉發區放帖, 但後期就放去模型成品發報區.

我好唔明該人兄究竟咩心態? 你搵人砌唔係問題, 你放上黎都唔係問題, 但點解唔去成品轉發區? 我覺得好明顯誤導人地眼快快以為係佢砌, 我覺得對制作者幾唔公平. 我無惡意, 只是想了很久都唔明.

Revised version:
投票標題: 請入來評下... (代工模型於成品發報區發報是否誤導讀者)
(砌模型意義 must be replaced as it committed a linguistic problem of 上綱上線)
你認為無問題, 無誤導成份        
你認為有問題, 是誤導了讀者, 對制作者不公平

希望各位心平氣和發表個人意見, 我只是想分析和了解一下一位板友心態.

模型成品發報區裡有位財力雄厚的板友, 經常委託高手砌模型, 然後放上成品發報區. 他雖然有明確表明委託模型師代砌, 自己只是映相; 但我發覺當別人去讚作品"正"時, 他沒有澄清. (以前該板友會在成品轉發區放帖, 但後期就放去模型成品發報區.) <;this segment is wrong information, advised to delete.

本人想了解一下該板友心態. 我認為委託模型師代砌不是問題, 放上HKML都不是問題, 我建議放上成品轉發區會較為恰當. 我覺得他的做法有可能誤導他人, 對制作者不公平. 我無惡意, 只是久久未能明白.

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/gundam_efsf
高達收藏家,愛為藏品拍照,模型是代工做的
頂部
fockelo
中尉

UID 18720
精華 0
積分 23
帖子 755
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-17
狀態 離線
大家都係想分享模型樂趣, 如果佢有心呃人的話根本唔需要話你知佢係"請鎗"的. 因為佢已經係"買斷"件模型不論件模型本身或相片等等都係佢的, 作者根本無權過問用在何處. 其實大家可以各得其所又有d乜問題? 作者可以享受模型樂趣的樂趣又有錢收, o果位人兄可以有一件心愛的模型又可以有相影, 而我地又可以睇到高水準的作品又有乜唔好?

頂部