回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)  (單選) 本次投票已結束 [參與投票的會員]
你覺得無問題, 完全無誤導成份
你認為好有問題, 是誤導了讀者, 唔尊重制作者.
對不起,您無權投票。

標題: 請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)
woo
少將
NAOKI流

熱讚榜勳章  
UID 3119
精華 2
積分 36
帖子 12090
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線
我遲啲整完作品都會搵人幫我影相.
當然會以我名義出post,亦會鳴謝佢的努力.

只要大家雙方同意就ok啦!

轉虧為"型"
頂部
Gundam@EFSF
上尉
雖搵人砌;模魂常存;以圖會友

UID 13325
精華 0
積分 -44
帖子 1590
成品數目 -44 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-9
來自 Side 7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Epsilon 於 2008-11-16 07:16 PM 發表
況且呢道唔係以攝影作為主題既論壇﹐假如係攝影壇或自己既Blog鐘意點貼都無問題﹐但作為另一種專題既模型論壇性質完全唔同﹐而且發佈區既規矩有其存在意義﹐唔可以相題並論。

Might be this article in my blog I've written in Jan 2008 can address your concern :)
http://hk.myblog.yahoo.com/gundam_efsf/article?mid=976

Just arrived a US modeling forum and ignited hot discussion on model x toy x photography.  This elicited my internal search & finally I concluded…
This is MY way to channel my “desire to create”. My words in that forum to share with all of you

Hi all friends in HF forum,

I take everybody’s point here & I appreciate everyone expressing their opinions. That’s why I like visiting US forum coz I can meet friends with very unique point of view.

I am not going to either admire or to defense from any comments, coz I just want to listen & to share. & this is my way to share all over the world.

FYI, my days of model making are around 9-18 years old, i.e 1980-1990. (1980 is the year of Gundam broadcasted in Hong Kong TV). Like all of you, I channeled the “desire to create” through model making. You might know, those were the days without digital camera, & of coz, neither web forum to share.

When I was in college & at work (age of 20~30), I still love Gundam (buying books and video) yet cannot afford my time building Gunpla…

U must know I am still a diehard fan of Gundam. I start to take Gundam pics since 2001, after the release of GFF & FWUO series (I only started commissioning modeler since mid 2006!). It is because the so called toy (i.e. finished product) eventually evolves into collectible of acceptable quality. And since 2001, I started to channel my “desire to create” through taking pics of Gundam figure/models. cool.gif

You may say that I am not talking about modeling, just talking about photo taking. I want share my personal point of view. I see modeling is to imitate the object (to us, they are mecha/ Gundams) as alike as possible. Hence, diligent modelers like all of you (& me when I was young) will dedicate tens of hours to polish, to build, to paint, to apply weathering on it & to realize their own perfection.

To make it as true as a 18m MS standing on the ground, or resemble its smart poses (or even its “character”) as in TV, IMO, you can’t make it just finish the model-kit & take casual snaps. The modeling process is not complete.

Take these 2 pics as an example (the same commissioned model with exactly the same pose), u can make the 1st causal pic by just a click of DC & host in the forum within 5 minutes. For the 2nd pic, frankly, I used 5 hours starting from set up my studio, posing, select the best angle, shoot, Photoshop clean up… etc.

& finally, this is the Hi Nu code UNICORN in my heart. To recap, if you buy my point that modeling is to imitate the real stuff as alike as possible, tens of hour used in shooting is the process of modeling. Truthfully, for the series of Hi Nu code UNICORN pics (less than 10 pics) in my blog, I spent 3 days, over 15 hours in total, to make it. & this is my way to channel my “desire to create”. rolleyes.gif

Hence, this is how the full modeling process. I garb a VP conversion kit. I examine the parts, understand the possibilities & write the requirement & color scheme in detail (most probably 4-8 pages, using 2-4 hours), commissioned it to professional modeler to build (around 30-50 hours), then I take pics (around 10-20 hours) & then all net friends see the pics: the final outcome of the whole modeling process-
ModelWork of my modeler;  PhotoWork of Gundam@EFSF

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/gundam_efsf
高達收藏家,愛為藏品拍照,模型是代工做的
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kings_toyland 於 2008-11-16 05:44 PM 發表
POST 在成品區,有何問題??
我地可以從另一方面去想下~~
出面好多攝影發燒友都係自己出錢出埋力去請一些MODEL來拍攝作品,
最後攝影作品是屬拍攝者所擁有的,雙方都是願意,有何問題?
攝影發燒友所發布呢D作 ...

如果我冇記錯, "G" 兄既模型有部份係閣下製作...

製作者都可以咁大方出黎講係 "雙方願意", 及歸 "拍攝者所擁有", 咁做 "旁觀者" 既仲有乜好拗...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
Gundam@EFSF
上尉

UID 13325
精華 0
積分 -44
帖子 1590
成品數目 -44 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-9
來自 Side 7
狀態 離線
To address toe concern, & for bros who have no time to understand my long long article,
how abt I write clear in the 標題 (before I write clearly in the text body & on every pics)

eg1. 靈格斯-阿寶專用! (ModelWork of ultrayung team)
eg2. 阿寶專用NT1! (ModelWork of kings_toyland)

so as to minimize bros overlook it's my modelwork, good suggestion?

Anyway, for man who really want to know my passion in Gunpla, but not just comment on top of other & other's comments, I hope you can really read my heartfelt words
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... &extra=page%3D1

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/gundam_efsf
頂部
Epsilon
壹等兵

UID 22057
精華 0
積分 0
帖子 137
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gundam@EFSF 於 2008-11-16 09:54 PM 發表

Might be this article in my blog I've written in Jan 2008 can address your concern :)
http://hk.myblog.yahoo.com/gundam_efsf/article?mid=976

Just arrived a US modeling forum and ignited h ...

out of respect 你呢遍文已經post過不下於3次﹐ 我(及唔少人)亦都有用心細閱﹐但講到你後期既參與(攝影)為模型製作既一部份既說服性甚低。無疑你有對攝影既堅持值得欣賞﹐對高達模型有極高既要求﹐但將攝影歸納為模型製作範籌既重要部份個人覺得甚為牽強﹐或者你自己有好強既信念係甘﹐但呢種角度並唔係公認既立場﹐呢個post亦都充份反映出各方面意見上既分歧而你亦都應該早已意識到﹐版主多次移post亦有其道理﹐問題係你往後既做法﹐其餘既我前頁已經講過所以亦都唔再重覆或copy and paste。

頂部
Gundam@EFSF
上尉

UID 13325
精華 0
積分 -44
帖子 1590
成品數目 -44 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-9
來自 Side 7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Epsilon 於 2008-11-16 10:17 PM 發表

out of respect 你呢遍文已經post過不下於3次﹐ 我(及唔少人)亦都有用心細閱﹐但講到你後期既參與(攝影)為模型製作既一部份既說服性甚低。無疑你有對攝影既堅持值得欣賞﹐對高達模型有極高既要求﹐但將攝影歸 ...

I understand your viewpoint too :)  How about your viewpoint on the 前期 stage?  color scheme, historical backgound alignment with the UC history etc?

頂部
Epsilon
壹等兵

UID 22057
精華 0
積分 0
帖子 137
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gundam@EFSF 於 2008-11-16 10:21 PM 發表

I understand your viewpoint too :)  How about your viewpoint on the 前期 stage?  color scheme, historical backgound alignment with the UC history etc?

當然你對模型係有唔少要求﹐但只係意見上參與而無落手製作亦都會引起唔同意見﹐我自己都有從事創作﹐的確我認同意念好重要﹐而你既概念應該可以俾到製作者唔少靈感﹐但甘並唔代表製作者本身冇用心去考慮過各方面既可行性﹐甚至比你所效慮到既複雜得多你唔可以否定。作為一個商業社會﹐無錯最buy既係idea﹐勞力為其次係事實﹐但作為模型製作為中心既呢度黎講意見就唔會甘單向﹐因為呢度唔少人都係用自己赴出既勞力, 時間黎做﹐縱然做唔到自己期待中既效果﹐自己都會因為有落足心血去做而感到自豪而放上黎同大家分享﹐拎去參加比賽﹐呢種執著﹐自我堅持既意念﹐ 對模型好單純既慟景同純創意既角度本質上好唔同﹐所以點都會惹起爭議﹐同我對攝影應否納為模型製作既睇法一致。

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線
Let's think about actual "Model Making"
My understanding is building something that miniature the actual thing. (might be too sumple, not that theoretic)

It takes a lot hand crafting work to make one.  The "WanChai's Green House" by Bro Taximan did amazed most of us some months earlier.  He really built up with many many "raw material", info collect, handcrafting and coloring etc.

Comparatively, most of the pieces in this 成品發佈區 are work based on biuying from the shelves products, with none, little or a lot handcraft work, convert and painting.  However, the parts out of the box do help a great deal!!!

There is model building in Architecture field, near all projects will have a scaled model to present.  Depends on the size of the projects, size of the Architecture firm and anything really special of the project, numerous "model building" would be involved in one model building, how much the Design Architect involved in the handy work? Maybe a lot. may be none.  Do remember, the Design Architect make up the design, the sketches, the layouts, drawings, concepts etc, the model build according to his will.  The credit goes to the Design Architect and the team.

What dd we do when we build Gunplas? Bandai did lots of work! or VP, SMS, G-System or etc? we cannot compare to those start from just pieces of wood or plastic boards.  And, there are lots of voices always complain Bandai ?

I understand the above might not be acceptable by many other Brothers around, I just wanna share my point of view.  Please save your time if you would like to write an arguement point by point, word by word.  I understand very well that each has his point of view due to various backgroudn. Just simply says it's "BS" and I'm fine of it.

many boxes of Gunpla in stock
頂部
Epsilon
壹等兵

UID 22057
精華 0
積分 0
帖子 137
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #73 sunnycch 的帖子

又無必要用到"BS"甘激﹐大家文明人﹐平心靜氣討論先係文明既做法﹐如你話齋我都唔會續點反駁﹐you're entitled to your opinion﹐不過正如我岩岩講到﹐你係由商業角度考慮﹐或者同你從事既行業有關(我地係同行)﹐呢點正是各位分歧所在﹐並唔係大家對模型製作公認既立場。

p.s. 作為平心靜氣咁討論既題材﹐以上大家帶出既唔同觀點好有意思﹐但作為實制行動上一意孤行既做法﹐引起爭議點都會在所難免。有心去搵解決方法既話﹐其實好簡單。

頂部
Noctilux
平民

UID 15477
精華 0
積分 4
帖子 38
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-10
狀態 離線
我冇睇曬4版咁多隻中/英文字,
都講講我個pov...

我覺得"成品發佈"本身就有一定技術要求,
我呀婆要發佈一件佢織既冷衫?
ok, 首先, 佢要學渣相機影相, 之後, 要過相落電腦, 最後, 要識得upload....

大家有眼見而家既發佈區, 應該話所有玩具/模型forum都仲有大把人唔識post相,
就算識upload, 都有唔識對蕉既人, 隻高達就blur曬, 後面枝mr.color thinner就勁清....

如果果隻"Blur高達"係一等一神作, 你又睇唔到, 有咩意思?
又如果有隻高達係一等一素組, 但係又影得好好用曬無敵光大包圍, 最後比人笑"素組就唔好見人啦", 咁又有咩意思?

finally我要講既就係... "攝影"係model making既一部分, 就好似女人一樣, 靚爆鏡既女人, 有攝影師幫佢影出o黎既相, 會靚上靚!

頂部
ultrayung
中尉

UID 16014
精華 0
積分 79
帖子 860
成品數目 79 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-3
來自 HK
狀態 離線
Wa! Take it easy.數數手指,與EFSF兄代工製作模型都有十隻,無可否認網友一見佢出相都會話正,不自覺地以為是他本人製作,但細看相片或Heading
EFSF兄都會列明-model work by-XXX, photo work by-XXX(不過太細)。
當然本人亦有反映。但成品放於(成品發佈區)又確係多D人睇,無所謂啦!
總之都係大家分享下,enjoy下,討論完就收隊!

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6621
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
攝影只係模型發表ge手段,絶對唔係模型製作ge一部份,唔通山田卓司唔識影相,大家對佢ge模型製作水平就有懷疑?假如大家去版聚,會唔會有人走出黎指住件作品話:『呢隻野係阿甲砌ge,不過佢賣鱄琝琚A係我幫佢影相ge,俾d意見...』,如果有人咁講,我只會當佢係一位攝影師,而唔會當佢係一位模型製作人,事關就算佢識答我任何製作上ge技巧,但都毫無說服力。我唔打算再去評論呢種做法畯琚A但唔好將模型攝影技巧同模型製作技巧兩種唔同ge野混淆為一談

頂部
philipks
少校
無忘64

大毒梟勳章  
UID 2837
精華 6
積分 4
帖子 2189
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-2
來自 Hong Kong
狀態 離線
好有趣的討論呢。我都吾知應放係邊,不過我只想提出兩點
1)gundam@efsf 不論在這兒還是toysdaily 的發表都好清楚list 左邊個係modeller,仲要係用color 字highlight 潻。如果咁都叫誤導,真係無野講。
2)在這兒成日有人話香港人吾重視模型藝術,專業模型人很難生存。又羨著日本人專重模型。好的成品可以賣好多錢。到香港有人願意花錢買的時候,大家字埵瘨﹞S流露出不屑的語氣。這是什麼心理。

如果gundam@efsf攪展覽我第一個去睇。如果有人認為佢無資格攪展覧,咁所有美術館及私人collector都吾夠資格開畫展啦。咁monet 啲畫都吾能夠展出啦,因為原作者死左啦,用錢買畫回來的人又不夠格展出

頂部
ultraleo
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 12914
精華 13
積分 207
帖子 2622
成品數目 207 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-31
來自 梳打埠
狀態 離線
發表於 2008-11-17 12:57 AM  資料  短消息  加為好友  添加 ultraleo 為MSN好友 通過MSN和 ultraleo 交談 ICQ 狀態 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2008-11-17 12:35 AM 發表 攝影只係模型發表ge手段,絶對唔係模型製作ge一部份,唔通山田卓司唔識影相,大家對佢ge模型製作水平就有懷疑?假如大家去版聚,會唔會有人走出黎指住件作品話:『呢隻野係阿甲砌ge,不過佢賣鱄琝琚A係我幫佢影相ge,俾d意見...』,如果有人咁講,我只會當佢係一位攝影師,而唔會當佢係一位模型製作人,事關就算佢識答我任何製作上ge技巧,但都毫無說服力。我唔打算再去評論呢種做法畯琚A但唔好將模型攝影技巧同模型製作技巧兩種唔同ge野混淆為一談   

識影相就代表砌模型一部份咁就恐怖lu, 咁我影架真車呀, 飛機咁就係整車搞機一族?!
其實樓主開呢個帖個目的應該係想話: 成品區係該件作品嘅製作者自己一手一腳由砌到影相都係親力親為嘅地方, 至於某位版友只係負責影相一環就應該放晌多媒體/轉貼區之類嘅地方, right? 每度地方都有規矩.

頂部
hkio666
上尉

UID 12199
精華 1
積分 15
帖子 1140
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-9
狀態 離線
發表於 2008-11-17 01:23 AM  資料  短消息  加為好友  添加 hkio666 為MSN好友 通過MSN和 hkio666 交談
拋開這些問題,
其實我好想知G兄到底識唔識砌模型.

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraleo 於 2008-11-17 12:57 AM 發表
其實樓主開呢個帖個目的應該係想話: 成品區係該件作品嘅製作者自己一手一腳由砌到影相都係親力親為嘅地方, 至於某位版友只係負責影相一環就應該放晌多媒體/轉貼區之類嘅地方, right? 每度地方都有規矩.

所以我講呢個post一開始冇"討論"地方... 因係係"規矩"問題.. 版規係由版管定下既. 唔係由民主討論下立規. 亦所以只有交由版管處理/決定.

就同之前咩野係 成品 一樣..有人可以話齋拍係 "成品" 因為已經由"未砌" 變成 "砌好" , 但版規既成品 "定義"係要"上晒油", 呢樣就係 "規" , 係由版管定既, 服與唔服都要follow...

亦所以我第一個回既post 就講左唔滿意既應該去投訴. 依家做法只係令人感覺想用 "群眾壓力"去搞事, 呢種做法係一個forum 內出現, 算小弟實在不敢茍同.

路過既厚多士
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
選擇2 : 你認為好有問題, 是誤導了讀者, 唔尊重制作者...

但依家分別有兩位 "制作者" 出黎大大方方話 "G 兄" 咁做無問題, 明顯有人係為o左自己心中所謂既 "道理" 而爭拗, 連 "制作者" 出聲都被反駁...

到o左而家...  究竟邊個人先係真真正正 "唔尊重制作者" 呢~?

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
hypermax
少尉
模極剋星

UID 5994
精華 0
積分 12
帖子 650
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2005-11-29
狀態 離線
發表於 2008-11-17 07:04 AM  資料  短消息  加為好友  添加 hypermax 為MSN好友 通過MSN和 hypermax 交談
而家連收左錢幫佢代砌模型既人都話無問題

咁真係仲有d咩好反?

就算佢意見接受,態度依舊你都係奈佢唔何

有人砌模型係為左製作過程而砌,有人為左完成可以玩而去砌模型......砌模型可以好多理由

佢都係想係攝影方面專注一d,係攝影圈更高層次打滾者......

一個攝影師黎講,要影都影成品啦,因為部相機好貴,可以夠你買到好多盒pg

唔通對手污穢辣蹋去set景影製作過程咩,陣間磨夾口時有塵入左鏡頭就真係喊囉....

要砌得隻模型靚,工序多多.....

但要經常update個blog又要有成品...一對手的確係起唔切(大前提係要有技術砌得靚)

咁無理由係專講模型呢度post件現成玩具出黎,或者成日影住都係果幾隻成品去過骨架

咪代工搵人砌囉,係雖然要駛錢,但最重要係滿足拍攝呢個term,同埋可以[交貨],唔駛來來去去都係果隻模型

d人又係喜歡佢d相既,既然無利益衝突既,咪由佢囉

無人要迫你睇佢d post架

正如你去某個玩具情報討論區咁,你就知咩叫識影相唔識玩玩具既人多的是
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

不過我都想re返影相係model making既一部份的話.........

咁應唔應該用photoshop呢d欺騙人既工具呢???

偶爾一兩張加效果都話無問題,但無raw相總係覺得睇既野根本不存在係呢個世界上

因為我聽得太多果 D影完相話要執相既言論啦..........

張相執過,人人都可以變模型高手啦

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-11-17 01:28 AM 發表

所以我講呢個post一開始冇"討論"地方... 因係係"規矩"問題.. 版規係由版管定下既. 唔係由民主討論下立規. 亦所以只有交由版管處理/決定.

就同之前咩野係 成品 一樣..有人可以話齋拍係 "成品" 因為已經由 ...

所以我都同樓主講,你唔鍾意佢既手法,咪唔鬼回佢post囉,當無眼睇
現實中你見到人犯法,更係報警,唔通用群眾壓力迫佢唔犯法
與其花時間同一批意志咁堅定既人拗,倒不如用黎砌模型

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-11-17 01:28 AM 發表

就同之前咩野係 成品 一樣..有人可以話齋拍係 "成品" 因為已經由 ...

不不不, 我真係唔係想搞事, 我認同這是規則問題, 但我認為若有一些地方不妥當, 我們可以討論, 因為大家都love模型, 大家都想這個家好, 有問題就應該提出討論, 我相信若果大部分人都贊成某一件事而又合理的, 版主都唔會坐視不理, 所以我堅持有一定討論價值.

試想想, 法律存在著, 但為何我們又有議員?

頂部