回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)  (單選) 本次投票已結束 [參與投票的會員]
你覺得無問題, 完全無誤導成份
你認為好有問題, 是誤導了讀者, 唔尊重制作者.
對不起,您無權投票。

標題: 請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-29
狀態 離線
hi, thanks for your prompt reply.

I had read your essay, and fully understand your view.

Although I still don't fully agree to your views, please undertsand that I am not trying to say you are absolutely wrong.

But, what my suggestion is you can avoid the problem if you post your things into another part in this forum.

By the way, you have your freedom to do anything. Above are just my opinions. Don't worry, I am not your enemies, just want to open a topic to make things better.

Thanks for your reply again.

頂部
hkio666
上尉

UID 12199
精華 1
積分 15
帖子 1140
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-9
狀態 離線
發表於 2008-11-15 06:36 PM  資料  短消息  加為好友  添加 hkio666 為MSN好友 通過MSN和 hkio666 交談

QUOTE:
原帖由 vin0113 於 2008-11-15 04:52 PM 發表

或者我講多一次, 之前是氣憤所以出聲, 可能唔禮貌, 今次只為討論.
如果要針對, 我就會係成品區話佢, 唔駛去聊天區討論.

其實上次之後冷靜了,都知道唔關我事,但只是討論下, 我反而好奇怪點解你地甘偏 ...

唔係人地偏激,而係你偏激.
你已經當正人地係做壞事,
其他人就講咩都冇用啦,
你企到咁硬,
好難有討論餘地喎.

頂部
轟羽
上尉

UID 27726
精華 0
積分 0
帖子 1260
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-28
狀態 離線
發表於 2008-11-15 08:18 PM  資料  短消息  加為好友  添加 轟羽 為MSN好友 通過MSN和 轟羽 交談
砌模型意義,消磨時間,増加耐性,砌完放係到睇,影相比人睇
唔係你想點
你禁講,人地有比錢wo,難道人地去買完dvd cut一個畫面出黎比人睇又嘈一餐?
因為話dvd 中ge劇集唔係買碟個個拍
定係你想人地有生意唔做?

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線
Personally :  I don't think it's any problem
HKML : 版規冇說明唔可以係化工. 而壇主和版主們都一直冇行動, 即係佢地認為 OK la. 而那位朋友以模型作品 + 情景 + 影相 + 一點後期製作才是成品.  況且模型成品中, 那位朋友有很多個人要求, 絕不是光俾錢...

I enjoy the pictures very much.

Why so serious?

many boxes of Gunpla in stock
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
再講一次啦,唔係大家唔想討論,而係討論係無用
迫版主改版規?,封左當事人既ip,以後唔俾佢上黎?
坦白講,我係覺得有問題,不過心中有數就得,姐等於你估藝人係真材實料,咪用錢堆出黎

姐係等於現實社會好多免責條款d字細到蚊芝咁,你話佢無寫咩,又唔係,所以佢無違法,但係以道德層面黎講,可以話係欺瞞之嫌
佢有心標明就唔會無人唔知,只是大家既標準都不一

但係以網上討論可以改變一個人既諗法咩?
佢覺得用錢搵人砌再加自己既攝影技巧無問題,而且版主等亦覺得無問題,咁你又可以做到咩?

我既想法係,唔滿意佢既作品就唔好係佢既成品post回佢囉,當作係無聲抗議囉
而且樓主,你同依家既人講道德之類,無謂啦,物質社會,錢更比佢重要,大家既道德標準亦唔同,邊有得傾。

當然,如果那人以那些作品作為比賽作品既話,我就更係舉腳贊成樓主既做法。

頂部
s044a20
少尉

UID 21137
精華 0
積分 3
帖子 656
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-12
來自 模型 雲
狀態 離線
發表於 2008-11-15 10:40 PM  資料  短消息  加為好友  添加 s044a20 為MSN好友 通過MSN和 s044a20 交談 Yahoo!
有唔係去比賽 我覺得冇問題

大大隻字寫住用錢搵人砌

成品數目唔會變$嫁wor

可必呢

WILSON
facebook:
https://www.facebook.com/wilsonsinglau
頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2008-11-15 09:08 PM 發表
Personally :  I don't think it's any problem
HKML : 版規冇說明唔可以係化工. 而壇主和版主們都一直冇行動, 即係佢地認為 OK la. 而那位朋友以模型作品 + 情景 + 影相 + 一點後期製作才是成品.  況且模型成 ...

壇主和版主們都一直冇行動,

壇主版主行動完無向你匯報, 所以你認為冇??

前帖已經提過我曾經向版主反映有人將Diecast 成品將貼於成品區, 最後版主將該帖移動到其他版區.

或者有人會認為Die cast成品與由模型組件砌出來不同.....................
不過我想請教Diecast成品在未完成時不是模型組件嗎?
Diecast成品同樣是由製作人完成的作品, 那豈不是我買些Diecast成品,  Set個燈箱, 影幾張靚相便可貼到成品區???
那又是否意味著之前版主之前所移動的帖子是不對的....???

以後唔會再有爛尾模型
頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jun888 於 2008-11-15 01:51 PM 發表
其實咁小問題須唔須要開多個區呢,同之前一樣我覺得已經冇問題,難道那不算成品嗎??

本來我都唔覺代朋友post有咩問題....不過自從有左計分制用二手買賣區之後....呢個問題要重新檢討一下了....如果 D新會員,入來想用二手區,又借朋友既作品代post,咁...........

頂部
戰斧
少將

UID 26796
精華 1
積分 10
帖子 12342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
狀態 離線
你一句佢佢佢又一句句,令人............!都係有原則好.

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6621
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-11-15 10:40 PM 發表

壇主和版主們都一直冇行動,

壇主版主行動完無向你匯報, 所以你認為冇??

前帖已經提過我曾經向版主反映有人將Diecast 成品將貼於成品區, 最後版主將該帖移動到其他版區.

或 ...

認同,講真,有關該版友發佈的作品真的十分悅目,高超的攝影技巧確實對完成品起了畫龍點睛之妙,呢一點都係大家鐘意欣賞有關版友『攝影作品』ge原因,但老實講,如果有其他冇咁好攝影技巧ge網友,同樣情況下(買斷作品,自家拍照),但影到一pat咁放上黎,大家仲有冇咁大寛容度呢?如果大家話冇所謂,任何人只要事先講明係他人作品,不論美醜,一概可以擺上成品區,咁就以後一視同仁, 唔好到時一個二個走出黎璆好

頂部
Epsilon
壹等兵

UID 22057
精華 0
積分 0
帖子 137
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-8
狀態 離線
規矩做壞左以後有咩爭拗就無謂﹐因為有觀賞性就要網開一面始終講唔通﹐而且唔單止發佈區﹐G兄週不時都會係其它區發圖﹐例如用"合成照"當作最新發佈話題開帖﹐其實都有誤導之嫌但唔算太過份都唔會有人出聲﹐就當係佢自娛或分享下攝影樂趣。但發佈同買賣區係有關連﹐為公平起見嘅就唔可以隻眼開隻眼閉﹐不論佢係唔係想入買賣區﹐始終都係規矩。而且重點係呢度唔係攝影論壇﹐夾硬將攝影同模型製作掛勾既講法實在太一廂情願同自我中心。
唉講到尾搞左咁多爭議出嚟﹐連作者都要出黎澄清係佢地作品: http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... p;extra=&page=1 (#18)﹐有網友投訴親版主又要做野移post增加工作量﹐事主係咪應該避一避鋒頭﹐諗下有冇必要甘堅持﹐或者可以減少麻煩呢? 鋒芒畢露都要恰到好處﹐個人覺得做人底調少少對自己冇害。
(另註: "同一件作品, 請勿以多重帖子發放"都係發佈版規之一)

頂部
Ambroseya
少尉
待殺平民

熱讚榜勳章  
UID 114
精華 9
積分 54
帖子 661
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-25
來自 香港
狀態 離線
如果製作者在他不同意或不知情的情況下, 作品被轉貼, 那就是轉貼區的功用!

但好似Gundam@EFSF的情況, 買賣相方一早已傾好,一個用心砌一個用心影再post的情況, 這是叫共同創作啊!

我就覺得樓主眼光太窄了, 同機動老鬼所講一樣! 有時一個好的模型製作者,可能在攝影上力也有不逮的時候, 相反攝影師可以有一個好的主題! 再加上其獨特的攝影角度及效果! 那才是作品最完美的時候來啊!

-----------------
Yaya's Factory
http://hk.myblog.yahoo.com/ambroseyin/
埋黎睇!埋黎揀唷!
頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6621
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
其實有冇考慮過,不如post去綜合媒體分享區會唔會貼切d呢

頂部
Epsilon
壹等兵

UID 22057
精華 0
積分 0
帖子 137
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #58 機動老鬼 的帖子

同感﹐而且有觀賞價值既無論擺到邊都會有咁多人睇﹐不過G兄似乎有佢既堅持(#20)

頂部
lcykl2000
上尉

UID 31275
精華 0
積分 4
帖子 1106
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-25
狀態 離線
算la,
呢d野唔一定要咁執著,
我都有post自己作品,
佢咁做都冇話係唔係公平

冇時間砌模型喇...
頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Ambroseya 於 2008-11-16 04:05 PM 發表
如果製作者在他不同意或不知情的情況下, 作品被轉貼, 那就是轉貼區的功用!

但好似Gundam@EFSF的情況, 買賣相方一早已傾好,一個用心砌一個用心影再post的情況, 這是叫共同創作啊!

我就覺得樓主眼光太窄了, ...

若果有傾好, 還須作者出來澄清是誰的作品

以後唔會再有爛尾模型
頂部
kings_toyland
二等兵

UID 20240
精華 2
積分 7
帖子 100
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-22
狀態 離線
POST 在成品區,有何問題??
我地可以從另一方面去想下~~
出面好多攝影發燒友都係自己出錢出埋力去請一些MODEL來拍攝作品,
最後攝影作品是屬拍攝者所擁有的,雙方都是願意,有何問題?
攝影發燒友所發布呢D作品,佢地有問題? 唔通唔可以擁有發布權?

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kings_toyland 於 2008-11-16 05:44 PM 發表
POST 在成品區,有何問題??
我地可以從另一方面去想下~~
出面好多攝影發燒友都係自己出錢出埋力去請一些MODEL來拍攝作品,
最後攝影作品是屬拍攝者所擁有的,雙方都是願意,有何問題?
攝影發燒友所發布呢D作 ...

你個例子唔係咁正確,如果代用番你個例子,應該係攝影發燒友用錢向model父母"買斷"佢地既仔女,之後先影相
你認為有無可能發生?

頂部
Epsilon
壹等兵

UID 22057
精華 0
積分 0
帖子 137
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #63 ch_lycab 的帖子

況且呢道唔係以攝影作為主題既論壇﹐假如係攝影壇或自己既Blog鐘意點貼都無問題﹐但作為另一種專題既模型論壇性質完全唔同﹐而且發佈區既規矩有其存在意義﹐唔可以相題並論。

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線
well, if Bro G put all those posts in forum other than 成品發佈區, then a majority of us would be much happier;

My point of view is Bro G work is a team work, and he might want to stand strong on this. So now is the question is do the rest of us accept "Team Work" or not?

I'm OK with that.

many boxes of Gunpla in stock
頂部