回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)  (單選) 本次投票已結束 [參與投票的會員]
你覺得無問題, 完全無誤導成份
你認為好有問題, 是誤導了讀者, 唔尊重制作者.
對不起,您無權投票。

標題: 請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-11-15 01:47 PM 發表
根本唔係討論, 而係針對某一個人既行為既題目. 你咁唔滿意佢既, 你應該直接同佢講, 亦可以投訴佢, 問問版主等人佢有冇犯版規. 幫佢砌果班代客師傅都冇出聱, 難度你依家叫係代佢地出頭??? 定係你唔份氣佢俾人當係 ...

我估後者

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2008-11-15 01:30 PM 發表
人地都講明唔係自已砌,只係影相

如果有朋友話"正",那位人兄可以點答呢?

何況都話左唔係自已砌,加上套模型先唔好理係邊個砌,只要制作者係自已砌既,都算成品啦?
就算那位人兄買返黎再影過相,放上成 ...

我無話針對佢, 如果針對, 我就開名. 唔好意思, 令你誤會.

"只要制作者係自已砌既,都算成品啦?" 唔明....

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-11-15 01:47 PM 發表
根本唔係討論, 而係針對某一個人既行為既題目. 你咁唔滿意佢既, 你應該直接同佢講, 亦可以投訴佢, 問問版主等人佢有冇犯版規. 幫佢砌果班代客師傅都冇出聱, 難度你依家叫係代佢地出頭??? 定係你唔份氣佢俾人當係 ...

哈哈, 我都話跟唔會再問, 費事撩交吵.

我意思係每次那人兄出post, 都俾人話佢誤導人, 甘不如轉去成品轉發區, 甘咪唔會有誤會lor.

我自知我咩料, 我唔係高手,我也唔會甘無聊介意是否高手. 是否高手甘重要嗎? 我只覺得應避免那位人兄每次俾人話.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我再重申一次, 只是心平氣和討論, 我無針對, 只是想知道現昤時大部分人看法.

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vin0113 於 2008-11-15 02:04 PM 發表

我無話針對佢, 如果針對, 我就開名. 唔好意思, 令你誤會.

"只要制作者係自已砌既,都算成品啦?" 唔明....

兄台, 請唔好前後矛盾了.... 第一樓一開始你係咁寫既: "眾所周知, 模型成品發報區裡有位財力雄厚的人兄 (我唔會開名, 大家應該知)"  咁係叫對號入坐, 定係呼之欲出呀

我都唔係想同你鬧交. 不過呢個post真係冇討論既成分lor..

你就睇開d, 算吧喇.

知道現昤時大部分人看法又如何呢

路過既厚多士
頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2008-11-15 01:36 PM 發表
其實post係呢度就無謂計較佢係咪自己砌,你話參加比賽係咁就唔得姐
自己心中有數佢有幾多料,自己有料既唔駛錢都可以搞掂
樓主無謂爭呢d野,佢有錢佢既事,你有料係你既事,佢鍾意用錢買樂趣咁你都阻唔到佢
佢鍾意活係自己既世界咪由得佢,佢又唔係殺人放火,網上騙財騙色

但係正如好似有人咁講買斷左就係自己既成品?
咁.......我想買斷黎天王d成品  

我傾向你既諗法,同意 ~

PS. 買黎天王 D 成品要黎做乜,徙錢又阻訂 ! ~

QUOTE:
原帖由 明天 於 2008-11-15 01:39 PM 發表
不如開多個收藏品交流區啦...
而所有發佈區前面都加番"個人" 呢兩個字....免爭議!

但係如果要成區,我估 又好似唔多夠 post 喎 ~

.

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-11-15 02:22 PM 發表

兄台, 請唔好前後矛盾了.... 第一樓一開始你係咁寫既: "眾所周知, 模型成品發報區裡有位財力雄厚的人兄 (我唔會開名, 大家應該知)"  咁係叫對號入坐, 定係呼之欲出呀

我都唔係想同你鬧交 ...

我甘樣講之不過想帶出有甘一件事, 如果我開埋名, 甘咪針對.

哈哈, 算啦, 我又唔係神, 我不能判斷對錯, 之不過跟我想法很大出入,  我老jer, 大家價值觀唔同jer.

其實又點會無討論空間呢? 最起碼是有人同意和不同意, 世上是沒有對錯的, 只是社會風氣.

頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-3
狀態 離線
一件模型成品,由其他人影相post出黎

始終都係一件模型.....你理人地係咪比錢買返黎?

何況標題都已註明唔係自已砌....

頂部
細尖(傻小子)
上校
爛尾小子

UID 13260
精華 0
積分 6
帖子 4412
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 屯門
狀態 離線
我覺得完全冇誤導成分喔,呢到D人,
好多都知道佢揾勇者王上色架啦,
只係你唔清楚啫,何必咁勞氣呢......

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 傻小子 於 2008-11-15 02:57 PM 發表
我覺得完全冇誤導成分喔,呢到D人,
好多都知道佢揾勇者王上色架啦,
只係你唔清楚啫,何必咁勞氣呢......

謝謝你的關心, 其實我無勞氣, 只是想了解大家和那位人兄的想法, 其實大致都明白, 我雖不認同,但無惡意針對, 請明白.

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
其實版主唔駛咁介懷,坦白講,新入黎個hkml可能真係俾你所講果位人兄既絢麗照片以為出自本人
但係好似我自己,上到黎絕少俾呢d野影響到我判斷佢係咪高手。反而技術交流先睇到佢係咪高手。(我自己係超低手 )

坦白講,圖姐,你搵個地球另一面既網站,偷一張半張當係自己,擺上facebook或者webshot再link過黎
再唔係技巧重高d,用photoshop改埋,唔通版主為你一個半個成品而搵人查咩。

我都唔後生,而且我自己做汲及版權有關既野,呢方面係好複雜,但係可以講,如果講侵權之類我自己都有犯過,
著作權之類正式黎講其實無所謂買斷,創作者有不滿你公開展示既方式都可以收番。
又例如,如果著者唔滿意,其實影印一頁都係犯左法,只不過執法難姐。

頂部
cas52612
少校

UID 16561
精華 0
積分 8
帖子 2095
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-12
狀態 離線
如果我買d Diecast影相貼去成品區, 只要我講話係祖國某工廠某個女工砌o既, 咁係咪即係可以呢.........?
有趣的是, 我曾經就一位版友張貼Diecast成品而向版主反映, 結果該貼被移動................

以後唔會再有爛尾模型
頂部
囂糕
上尉

UID 19137
精華 0
積分 2
帖子 1733
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-27
來自 媽媽肚
狀態 離線
發表於 2008-11-15 03:36 PM  資料  短消息  加為好友  添加 囂糕 為MSN好友 通過MSN和 囂糕 交談
鐘意影模型相唔鐘意砌有咩問題
人地以為佢砌讚佢咁又點
佢俾人讚你就唔開心乎
個人意見

頂部
混沌
軍曹

UID 10839
精華 0
積分 0
帖子 371
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-18
狀態 離線
你咁樣講你以為你係"正義使者"咩?
有D野,自己明白已經好夠,

好簡單者,有人就係鐘意虛榮

明左,ok,你認為佢不正確,就唔好同佢癲,好容易者

xanga key : llalucardll

做人開心就好
頂部
hkio666
上尉

UID 12199
精華 1
積分 15
帖子 1140
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-9
狀態 離線
發表於 2008-11-15 04:05 PM  資料  短消息  加為好友  添加 hkio666 為MSN好友 通過MSN和 hkio666 交談
人地砌鶩茬冇出聲,你又洗乜咁介意,
佢唔係偷圖,d相又影得靚,加上對你冇影響.
都只係對模型一份熱情,有乜所謂.
反而睇返樓主d言論,次次玩針對咁.
但又唔想認係玩針對.不停解釋.
只會比人覺得你心智唔成熟.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hkio666 於 2008-11-15 04:05 PM 發表
人地砌鰟個都冇出聲,你又洗乜咁介意,
佢唔係偷圖,d相又影得靚,加上對你冇影響.
都只係對模型一份熱情,有乜所謂.
反而睇返樓主d言論,次次玩針對咁.
但又唔想認係玩針對.不停解釋.
只會比人覺得你心智唔成熟.

或者我講多一次, 之前是氣憤所以出聲, 可能唔禮貌, 今次只為討論.
如果要針對, 我就會係成品區話佢, 唔駛去聊天區討論.

其實上次之後冷靜了,都知道唔關我事,但只是討論下, 我反而好奇怪點解你地甘偏激, 好似好唔想討論甘.

你可以認同那人兄, 可以唔認同我, 不用話我針對.

這是最後一次我澄清係對事不是對人. 謝.

頂部
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-10
狀態 離線
i don't agree the definition of 成品發佈 is simply based on "ownership".. otherwise alot of the great commisioned work shown here shouldn't even be allowed to be posted by the modellers who've worked on it as those works are purchased by someone else, the modellers do not "own" the models so they should not have the right to post pics up here <- now that sounds wrong to me! afterall this forum is about modelling and what we appreciate is the process of it, ownership is an entirely different issue which shouldn't be mixed up with. but anyway it's up to the moderators and site owner to judge afterall what's right and what's not (with modeller's consent, with credit given back to the modellers etc), and up to the modellers who've worked "behind the screen" if they are offended by it, not us. (personally i would try and avoid such controversies and post it elsewhere) anyway the moderators will do what's necessary if they find it inappropriate.

MG aqua, επιων x2, F91... 90Y, kage musha, G3 ver.ka...
"I don't get political points for being an idealist, I have to do the best I can with what I have."
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
我覺得只要得到 "砌果位人兄" 同意就可以, 意義只係代人發佈, 但佢依然係模型成品...

如果要深入d 講, 就只係代砌果位人兄認為佢登係 "發佈區" 定 "轉貼區" 好d, 只要佢地有o左協議,
咁某版友影靚d 相, 再 "幫" 砌果位人兄放係 "發佈區" 又有何問題~?

我平日都有見唔小人係 "模型成品發佈區" 幫朋友貼d 成品出黎, 如果要執到咁正, 咁果 D 貼係咪都要封殺~?

另, 下次將成品Post 上 "模型成品發佈區", 要唔要影埋身份証發誓毒係自已整先得~?  Why So Serious~?

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
魚蛋聰
上校

UID 9546
精華 0
積分 8
帖子 5297
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-29
狀態 離線
討論 = 合力解決問題為主 , 立場為次 , 亦不需為個人立場作堅持

都有哂既定立場... 哪有討論的餘地 ?

個帖似辯論或純綷分享個人感想多D喎

2 + 只係 ... A 支持 B 反對....A有A講...B有B講.. 邊叫做討論..

頂部
Gundam@EFSF
上尉
雖搵人砌;模魂常存;以圖會友

UID 13325
精華 0
積分 -44
帖子 1590
成品數目 -44 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-9
來自 Side 7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vin0113 於 2008-11-15 12:45 PM 發表
我好唔明該人兄究竟咩心態?
.... 但點解唔去成品轉發區?

Hi friend,
thread #8 & thread #20 are the answers of the above 2 questions, may I know if you have read it and can they solve your queries? :)

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/gundam_efsf
高達收藏家,愛為藏品拍照,模型是代工做的
頂部