回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)  (單選) 本次投票已結束 [參與投票的會員]
你覺得無問題, 完全無誤導成份
你認為好有問題, 是誤導了讀者, 唔尊重制作者.
對不起,您無權投票。

標題: 請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-29
狀態 離線
請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)

請心平氣和發表個人意見, 我只是想分析和了解下某些人心態.

眾所周知, 模型成品發報區裡有位財力雄厚的人兄 (我唔會開名, 大家應該知), 經常搵高手砌模型, 然後放上成品發報區, 雖然他大大隻字話唔係自己砌, 自己只是映相. 但別人去讚隻作品"正"時, 佢又唔會去澄清. 以前該位人兄會在成品轉發區放帖, 但後期就放去模型成品發報區.

本人想了解一下該板友心態. 我認為委託模型師代砌不是問題, 放上HKML都不是問題, 我建議放上成品轉發區會較為恰當. 我覺得他的做法有可能誤導他人, 對制作者不公平. 我無惡意, 只是久久未能明白.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我唔問啦, 之前可能我唔禮貌話佢誤導人, 佢話我幼稚, 費事問啦, 費事以為我撩交打.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 000-3901-0 於 2008-11-15 12:51 PM 發表
皇帝唔急太監急
why so serious

Sorry, I don't get your meaning, can you please explain it more clearly? Thanks.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我就係唔明點解唔發去成品轉發區, 對制作者多一份尊重(雖然賣斷). 若我是制作者, 我會舒服d, 可能我膚淺.
佢重話想搞個exhibition show佢d gundam 和相, 若只show相,表現不同攝影技巧(雖然我覺得每次都是同一種style)我覺得可以.

若show 埋d gundam實物,我就覺得有點不知廉恥.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線
問題是應否放去成品轉發區,而不是成品發怖區? 
其實他發相是無問題的,很好tim,讓我們欣賞.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2008-11-15 01:30 PM 發表
人地都講明唔係自已砌,只係影相

如果有朋友話"正",那位人兄可以點答呢?

何況都話左唔係自已砌,加上套模型先唔好理係邊個砌,只要制作者係自已砌既,都算成品啦?
就算那位人兄買返黎再影過相,放上成 ...

我無話針對佢, 如果針對, 我就開名. 唔好意思, 令你誤會.

"只要制作者係自已砌既,都算成品啦?" 唔明....

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-11-15 01:47 PM 發表
根本唔係討論, 而係針對某一個人既行為既題目. 你咁唔滿意佢既, 你應該直接同佢講, 亦可以投訴佢, 問問版主等人佢有冇犯版規. 幫佢砌果班代客師傅都冇出聱, 難度你依家叫係代佢地出頭??? 定係你唔份氣佢俾人當係 ...

哈哈, 我都話跟唔會再問, 費事撩交吵.

我意思係每次那人兄出post, 都俾人話佢誤導人, 甘不如轉去成品轉發區, 甘咪唔會有誤會lor.

我自知我咩料, 我唔係高手,我也唔會甘無聊介意是否高手. 是否高手甘重要嗎? 我只覺得應避免那位人兄每次俾人話.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我再重申一次, 只是心平氣和討論, 我無針對, 只是想知道現昤時大部分人看法.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-11-15 02:22 PM 發表

兄台, 請唔好前後矛盾了.... 第一樓一開始你係咁寫既: "眾所周知, 模型成品發報區裡有位財力雄厚的人兄 (我唔會開名, 大家應該知)"  咁係叫對號入坐, 定係呼之欲出呀

我都唔係想同你鬧交 ...

我甘樣講之不過想帶出有甘一件事, 如果我開埋名, 甘咪針對.

哈哈, 算啦, 我又唔係神, 我不能判斷對錯, 之不過跟我想法很大出入,  我老jer, 大家價值觀唔同jer.

其實又點會無討論空間呢? 最起碼是有人同意和不同意, 世上是沒有對錯的, 只是社會風氣.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 傻小子 於 2008-11-15 02:57 PM 發表
我覺得完全冇誤導成分喔,呢到D人,
好多都知道佢揾勇者王上色架啦,
只係你唔清楚啫,何必咁勞氣呢......

謝謝你的關心, 其實我無勞氣, 只是想了解大家和那位人兄的想法, 其實大致都明白, 我雖不認同,但無惡意針對, 請明白.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hkio666 於 2008-11-15 04:05 PM 發表
人地砌鰟個都冇出聲,你又洗乜咁介意,
佢唔係偷圖,d相又影得靚,加上對你冇影響.
都只係對模型一份熱情,有乜所謂.
反而睇返樓主d言論,次次玩針對咁.
但又唔想認係玩針對.不停解釋.
只會比人覺得你心智唔成熟.

或者我講多一次, 之前是氣憤所以出聲, 可能唔禮貌, 今次只為討論.
如果要針對, 我就會係成品區話佢, 唔駛去聊天區討論.

其實上次之後冷靜了,都知道唔關我事,但只是討論下, 我反而好奇怪點解你地甘偏激, 好似好唔想討論甘.

你可以認同那人兄, 可以唔認同我, 不用話我針對.

這是最後一次我澄清係對事不是對人. 謝.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線
hi, thanks for your prompt reply.

I had read your essay, and fully understand your view.

Although I still don't fully agree to your views, please undertsand that I am not trying to say you are absolutely wrong.

But, what my suggestion is you can avoid the problem if you post your things into another part in this forum.

By the way, you have your freedom to do anything. Above are just my opinions. Don't worry, I am not your enemies, just want to open a topic to make things better.

Thanks for your reply again.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-11-17 01:28 AM 發表

所以我講呢個post一開始冇"討論"地方... 因係係"規矩"問題.. 版規係由版管定下既. 唔係由民主討論下立規. 亦所以只有交由版管處理/決定.

就同之前咩野係 成品 一樣..有人可以話齋拍係 "成品" 因為已經由 ...

不不不, 我真係唔係想搞事, 我認同這是規則問題, 但我認為若有一些地方不妥當, 我們可以討論, 因為大家都love模型, 大家都想這個家好, 有問題就應該提出討論, 我相信若果大部分人都贊成某一件事而又合理的, 版主都唔會坐視不理, 所以我堅持有一定討論價值.

試想想, 法律存在著, 但為何我們又有議員?

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 philipks 於 2008-11-17 12:54 AM 發表
好有趣的討論呢。我都吾知應放係邊,不過我只想提出兩點
1)gundam@efsf 不論在這兒還是toysdaily 的發表都好清楚list 左邊個係modeller,仲要係用color 字highlight 潻。如果咁都叫誤導,真係無野講。
2) ...

看了這麼久, 容許我再加一些意見, 但希望唔好再有人話我針對, 重申只是討論, 因為我真的看見這個題目有討論價值(at least 有人討論)

2)如果g兄開展覽會, 而題目是G兄作品(攝影), 那我建議g兄唔好放作品件出來. 因為會俾人認為你有份制作. 若g兄真的想放件出來, 那題目就要改做"ultra" 兄作品展覽(舉例), 發起人可以注明是g兄.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2008-11-17 03:25 AM 發表
選擇2 : 你認為好有問題, 是誤導了讀者, 唔尊重制作者...

但依家分別有兩位 "制作者" 出黎大大方方話 "G 兄" 咁做無問題, 明顯有人係為o左自己心中所謂既 "道理" 而爭拗, 連 "制作者" 出聲都被反駁... :em ...

sorry, 這只是我意見, 或者是我認為.

雖然制作者話無事, 是我多事了.
如果所有人都是覺得無問題, 那就根本只是我個人獨立意見, 甘其實這個帖都是沒有意思的, 但這兩天真的有兩派人表達不同意見, 所以又唔可以只說是為了我自己而發.

都係果句:大家都係為了個家好.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2008-11-17 09:06 AM 發表

所以我都同樓主講,你唔鍾意佢既手法,咪唔鬼回佢post囉,當無眼睇
現實中你見到人犯法,更係報警,唔通用群眾壓力迫佢唔犯法
與其花時間同一批意志咁堅定既人拗,倒不如用黎砌模型

哈哈, 好得意的比喻, 謝.
我有砌o家. 謝.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線
G 兄, 我改了, 但唯一不改的是:

以前該板友會在成品轉發區放帖, 但後期就放去模型成品發報區.) <;this segment is wrong information, advised to delete.

請不要介意, 我想請教07年在成品轉發區的是你制作的嗎?
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... 0695&highlight=
(請其他人不要又話我針對, 是G兄以前回我pm時叫我search的.)

若果是, 那我會改的. 謝謝.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2008-11-19 11:31 AM 發表
Oops!! 剛剛寫完個回帖, 驚見標題唔同左, 變成....

請入來發表意見... (代工模型是否應放在成品發報區)

是的我老眼紛花還是......

是我改了, 或者我之前用的字眼不太好, G兄建議後, 已作出適當調整.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2008-11-19 12:42 PM 發表

個人意見, 如果你經過6頁,幾十個會員發表左意見之後, 你先修改左開始個標題, 咁之前人家針對你個題目所發表既就會變得毫無意義,因所發表既系對應個題目,  即如考試你交左卷, 個考官同你講 ...

其實原意是一樣, 只是字眼上改了, 有什麼問題? 請賜教, 謝.

頂部
vin0113
壹等兵

UID 26562
精華 1
積分 13
帖子 170
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Ambroseya 於 2008-11-20 11:59 PM 發表
有點睇不過眼!

我覺得樓主一開始已經好計對某人(內文字眼帶有挑釁性, 但內容又口口聲聲話想平心靜氣討論... ), 而且所設的選擇題又有導向性(有利樓主立場的)...

最後投票結果大部份人都選冇所謂時, 樓主 ...

唉, 真是無奈, 好心做了壞事!

之前話我語帶有挑釁性, 甘咪應g兄改d平和字眼, 意思無變的, 甘又覺得我下流. 真是無奈.

投票結果幾多, 我都唔會難落台, 為什麼我要感到難落台?就因為你覺得我針對g 兄, 所以我會難落台. 對不起, 可能我臉皮厚, 我唔會因為投票結果而唔開心, 只想你知道我只想了解現代人想法.

我想我唔會再在這帖留言, 免得多事. 我都是專心砌模型吧! 謝.

頂部