回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [機戰] 大積加 (求救單鏡佬~~~)
亞糊 (如果一定要為存貨設定期限)
上校
我會話: 一萬年

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-20
狀態 離線
大積加 (求救單鏡佬~~~)

單鏡機稍兄請教下, 我影左好多setting都麻麻地, 金色部份肉眼睇幾閃, 落到鏡頭就唔閃了, 點影先得?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線
reserved~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線
叫做影完, 趕住收檔收檯

頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線
腰加高左少少,轉用二重關節, 點知走哂光, 心口要加番長遮住

頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線
其他位置加番多d弧度, 過程:
http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=81528

頂部
batis_darren
上尉

UID 30893
精華 0
積分 9
帖子 1667
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-17
狀態 離線
發表於 2008-11-1 01:21 PM  資料  短消息  加為好友  添加 batis_darren 為MSN好友 通過MSN和 batis_darren 交談
落到鏡都幾好a^^
最正係把劍

MG: Shin Musha, Impulse, Gelgoog v2(C), Rick Dom(C), Z' gok(C): 0%
PG: Strike, sky glasper 0%
1/100: Dynames: 75%
Kotobukyia: Atlsteisen Rieze, Grungust type0 :  20%
Sms: 1/35 Freedom Head 15%
頂部
本田
中校

UID 28466
精華 0
積分 6
帖子 3315
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-15
狀態 離線
發表於 2008-11-1 01:25 PM  資料  短消息  加為好友  添加 本田 為MSN好友 通過MSN和 本田 交談
亞SIR出成品啦.....
一睇把劍就認得
但主色淺左少少.....

頂部
火五十郎
平民

UID 14257
精華 0
積分 2
帖子 42
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-21
狀態 離線
不如你試下用黑色的背景影張試下呀,,可能會好d

頂部
Gundam@EFSF
上尉
雖搵人砌;模魂常存;以圖會友

UID 13325
精華 0
積分 -44
帖子 1590
成品數目 -44 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-9
來自 Side 7
狀態 離線
for better shots:
1) u can use single pt focus on the head
2) if u want all sharp pics, set a smaller aparture (around F16)

hope it helps! :)

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/gundam_efsf
高達收藏家,愛為藏品拍照,模型是代工做的
頂部
The-Old
上尉
老餅新手

UID 14918
精華 0
積分 37
帖子 1821
成品數目 37 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-12
來自 段估都唔係石頭爆出黎呱......
狀態 離線
粉粉地都幾靚呀! 斬艦刀改得有特色亦和主體合襯, 佳作!!!

努力在艱辛的日子中找出細小的幸福.

頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線
轉左背景, 一張大光圈, 一張細, 燈位setting無郁過

頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我幾鐘意呢一種, 只係同一機同一setting, 大積加影唔到呢隻效果...

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線
配色特別 色彩又夠豐富,pose 又型,大積加 靚作 !! ~

相果到 個人覺得,金色係相到冇咁閃 ? 搞下打燈會唔會好 D ?

例如補多盞副燈射下果 D 位補補光 會唔會有幫助 ? (又唔好太近,唔係果個位局部會特別光)

或者用野反反光佢,補返 D 光落去,有時我自己影 (我冇你咁 pro 有成套打燈傢生),

我用一主燈,兩副燈影,好多時成品有金屬位,就咁打燈 有 D 位都唔夠實物金屬令,

我自己會用一枝副燈補補佢,等果 D 位再受光閃 D,直到滿意為止,

另外糊 sir 我見有 D 全身相 腳板位已經開始濛,專登想咁 ?

如果唔係,我諗要再收細光圈等景深再深 D,等全身清 (sharp) 晒,

我有時都用到 f11 以上,以上 係我自己現時既做法 .......... ~

另外最尾果兩張係咪 over 左 ~ ....

PS .  你另外個 post D 相好似更靚 ~

.

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 batis_darren 於 2008-11-1 01:21 PM 發表
落到鏡都幾好a^^
最正係把劍

把劍用左d時間改, 不過唔難攪既, 係佢隻金色溝得唔及身體上面果 D金色好, 有d失敗

QUOTE:
原帖由 本田 於 2008-11-1 01:25 PM 發表
亞SIR出成品啦.....
一睇把劍就認得
但主色淺左少少.....

本身藍色係海軍藍, 我覺得成件太沈色唔好睇, 所以改左粉粉地既藍, 我反而覺得咁樣令紅色甲跳左出黎幾好睇, 不過非常多謝你意見~

QUOTE:
原帖由 The-Old 於 2008-11-1 01:41 PM 發表
粉粉地都幾靚呀! 斬艦刀改得有特色亦和主體合襯, 佳作!!!

多謝, 意念係覺得佢無啦啦點變把大刀出黎 (無睇過套野), 所以假設把原身刀內有機械結構, 可申展成一把大刀, 當中難免內部結構會露出黎, 所以加d detail 上去, 總好過原本一大塊黑色板好睇~

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線
一般黎講,金色要金得靚,正常係用金色紙,打光反埋去...但呢隻作品吾係全隻金色,局部做吾係咁易,打得吾好成隻野徧黃
影金屬色好睇光線係硬定軟,入射 & 折射角度,所以用柔光方法處理吾係咁容易...
金屬色用硬光表現會好 d,但直打易爆,試下吾用個頂部既世界光及左右既柔光,全部用反光版黎反光試試...吾好用金色黎反,用銀色黎反...其他陰影位用普通白紙黎補...試setting時先試岩金色反光位,其他地方吾駛理住...試好先,再補番陰影過黑既部份...但張相出黎既效果吾會好似用而家咁柔和
黑底易托起...若用平均測光模式,記得響曝光補償度調節一下
光圈吾好收得太盡,過左f11,銳利度會下降...試下keep響 f11,手動對焦,450d機身近鏡頭位置有個景深preview,可以俾你預先睇下sharp吾sharp,或者索性拍一張出黎放大睇.

LHPP . VCR .兔
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2008-11-1 02:10 PM 發表
配色特別 色彩又夠豐富,pose 又型,大積加 靚作 !! ~

相果到 個人覺得,金色係相到冇咁閃 ? 搞下打燈會唔會好 D ?

例如補多盞燈射下果 D 位會唔會有幫助 ? 有時我自己影 (我冇你咁 pro ...

多謝指導! 我果 D都只係麻雀燈同書檯燈之麻

我會搵d電筒仔試試, 但係唔知有無咁多隻手揸住

頂部
風聲
中校

UID 26362
精華 0
積分 8
帖子 3595
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-25
來自 屯門
狀態 離線
配色好靚~姿勢又正

1/100 S.S.I. Bang-Doll, Solid Art Version ( Volks )~製作中
PG  1/60 RX-78 ~完成
MG 1/100 GN-0000 00 GUNDAM ~完成

PS# 我不是風聲,戶口是暫借的~
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-11-1 02:14 PM 發表
一般黎講,金色要金得靚,正常係用金色紙,打光反埋去...但呢隻作品吾係全隻金色,局部做吾係咁易,打得吾好成隻野徧黃
影金屬色好睇光線係硬定軟,入射 & 折射角度,所以用柔光方法處理吾係咁容易... : ...

前半部有d唔明, 睇埋後半開始get到.

咁咪要搵好多個彈弓夾黎set反光板? 我一個都無...

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2008-11-1 02:18 PM 發表

多謝指導! 我果 D都只係麻雀燈同書檯燈之麻

我會搵d電筒仔試試, 但係唔知有無咁多隻手揸住

唔好話指導,我都係學緊 ~ ....

我都冇個大罩 ~ ......

用電筒仔小心 D 喎,因為好多都係黃膽黃光,唔係白光 .......

我自己因為影唔同成品 要就唔同既位去補光 (尤其自己中意用金屬色),所以係鴨記買左一兩個 " 鉗座 ",

黑色成盞枱燈咁,不過最頂係個大鉗唔係燈,專登用佢黎鉗自己 D 副燈 (光管),左左右右移位黎擺位補光 ~

.

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2008-11-1 02:24 PM 發表

前半部有d唔明, 睇埋後半開始get到.

咁咪要搵好多個彈弓夾黎set反光板? 我一個都無...

咁細隻...搵 d 寶貼痴 d 模型膠框響枱面,再響上面痴 d 白紙都得...要完美就真係要麻煩 d...

LHPP . VCR .兔
頂部