回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 中 學 生 提 問 座 駕 油 缸 容 量 曾 蔭 權 突 然 「 扯 火 」
deduction
少尉

UID 23897
精華 0
積分 0
帖子 598
成品數目 0 件
閱讀權限 0
註冊 2007-12-4
狀態 離線
中 學 生 提 問 座 駕 油 缸 容 量 曾 蔭 權 突 然 「 扯 火 」

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
tommyyip1111
上尉

UID 2829
精華 0
積分 21
帖子 1253
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 馬鞍山
狀態 離線
雖然曾生EQ係低D...但果位同學個問題都幾有問題..油缸容量大又如何?最緊要係每1L油行到幾多KM姐....LS600HL已經算慳..重想點 唔通搵架Pruis比曾生坐咩

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
曾生同對岸的阿扁都係同類,都係草根出生,但又嚮往富貴,衰的時候可以扮只狗,威風時候就不可一世,要威到盡。當年比阿董叫去掃地就死狗甘無聲出,忍者甘。之後知道自己上位就吹嗮口哨,大搖大擺,人地叫距出席競選論壇就彩你有味。狗官出生,就係有狗既作風,改唔到。

呢种人我地身邊好多,所謂香港仔,最不屑!所以拒既民望永遠不會再增加,只會降。

頂部
sunhikari
中尉
模型人新手中的新手=]

UID 2121
精華 0
積分 3
帖子 810
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-20
來自 香港大埔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tommyyip1111 於 2008-9-27 09:33 AM 發表
雖然曾生EQ係低D...但果位同學個問題都幾有問題..油缸容量大又如何?最緊要係每1L油行到幾多KM姐....LS600HL已經算慳..重想點 唔通搵架Pruis比曾生坐咩

唔係架,油缸容量大都有D關係
假設兩部車滿油都可以行100KM,但A車的油缸比B車大的話.即係話A車係比較食油
呢個問題係新舊款車都常有的

頂部
大塚愛
上尉

UID 13426
精華 0
積分 4
帖子 1608
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunhikari 於 2008-9-27 09:53 AM 發表

假設兩部車滿油都可以行100KM,但A車的油缸比B車大的話.即係話A車係比較食油

一踏油門愈快, 就愈食油, 我堂大佬渣幾次就易左手, 油錢仲貴過車錢,,,

但佢話感覺好好, 一渣到盡, (3,4波(我唔太熟)) 佢話個人貼住椅背, 想"控"前都難

好危險too

頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線
其實佢係指油缸容量定係引擎容積???
如果係指後者,愈大馬力愈大,耗油量都大......即係唔夠慳油

頂部
上尉

UID 2829
精華 0
積分 21
帖子 1253
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 馬鞍山
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunhikari 於 2008-9-27 09:53 AM 發表

你都唔明我意思...你咁講姐係A車每1L油行到ge公里小過B車....
駕駛方法、氣缸容量、傳動效能、行咩路、保養先係影響架車ge油耗
如果下下都高轉,即使corolla都會大食過camry

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tommyyip1111 於 2008-9-27 06:17 PM 發表

你都唔明我意思...你咁講姐係A車每1L油行到ge公里小過B車....
駕駛方法、氣缸容量、傳動效能、行咩路、保養先係影響架車ge油耗
如果下下都高轉,即使corolla都會大食過camry

一架普通車, 4000cc 點都大食過架3000cc 掛.

路過既厚多士
頂部
上尉

UID 2829
精華 0
積分 21
帖子 1253
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 馬鞍山
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-9-27 06:25 PM 發表

一架普通車, 4000cc 點都大食過架3000cc 掛.

唔係...睇行咩路,駕駛方法,重有車重...如果4000CC車行Highway,而3000CC車行市區咁當然4000CC慳啦
如果3000CC個司機下下都高轉,4000CC司機細細腳ge一定係4000cc慳
好多因素..唔一定大cc就大食,如果行highway大cc番而細食D...我依家屋企部2.4車重慳過之前用果架2.0

頂部
william34
曹長

UID 19491
精華 0
積分 1
帖子 422
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-3
來自 TKO
狀態 離線