回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] williamgundam 第八彈 - MS-18E Kampfer 京寶梵 ! MG ver. (留意多圖)
  本主題由 KC 於 2008-9-16 05:04 PM 加入精華 
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線
williamgundam 第八彈 - MS-18E Kampfer 京寶梵 ! MG ver. (留意多圖)

砌左成四個月至完成,速度真慢 ~ ......   
開始時候都好有心機去砌,但係唔知自己黑仔定模型本身既問題,
去到最後發生左好多大大小小既意外,
重用左好多額外既時間去補救同完成 ~ ......

今次構思主要係圍繞追加細節,
希望可以營造到一個比較精細同具機械感既 Kampfer !
而用色方面今次亦想做得搶眼一點 ~

改動部份:
切甲,膠條/片,刻線,錫刻片,金屬喉管及補品,鑽洞,加釘
上色方面:
全裝甲 -> 80 號藍 + 白 + 少量 65 號藍 (實物藍色較深)
全陰影 -> 80 號藍

劣作一件,多多包涵 !

本帖最近評分記錄
Ran   2022-1-21 09:45 AM  讚好  +1   一流作品
OTTOLAM   2012-10-24 06:36 PM  讚好  +1   佳作
simmonelai   2012-10-24 10:26 AM  讚好  +1   上色一流
hiiamroman   2012-5-13 08:19 PM  讚好  +1   上色一流
小狼犬   2012-5-9 04:38 PM  讚好  +1   一流作品

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

製作點滴:

本身唔穿既洞位,鑽穿佢比較美觀

部份位置鑽洞 增添細節

準備三款補品釘作細節之用,今次大約用 50 粒

部份件需要切甲,加裝已構思既細節點綴

有部份細節唔想要,所以磨走

係部份比較單調既大面積件上,刻線裝飾

http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

頭部機關砲位,改用金屬補品較為好看

胸口部份切甲,裝上錫刻片

原本頸同腰位既喉管 唔係咁靚,所以切開 改用金屬喉管

全部噴射器中央,加裝金屬補品點綴

腳面部份比較單調,加膠條增添細節

膝位關節亦係設計得比較單調,加膠片增添細節

武器部份分件較差同簡陋,
所以遮膠紙準備噴上唔同既色,希望增加精細感

眼部改用補品,
而且溥噴一層透明紅改改色調,配合藍色裝甲比較好看

下期預告:

S.O.G.       

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 aocive123 於 2008-9-16 10:38 AM 發表
細節改造與圖文說明~上色等等都是高水準的表現~

多謝 aocive123 兄 ! ~

QUOTE:
原帖由 Ambroseya 於 2008-9-16 10:42 AM 發表

改造及細部真係超一流啦!!

唯一美中不足是藍色太鮮了, 沒有了裝甲的質感啊!

多謝 Ya Ya 兄誇獎 ! ~

因為之前 D 相有 D 問題,可能係 Mon 睇會顯示過鮮,實物會好 D,

而家執返掂晒 D 相,希望你會覺得好 D ! ~  

QUOTE:
原帖由 Amazingman 於 2008-9-16 10:45 AM 發表
威廉兄,四個月對在職人仕己算好快,隻藍色好鬼正呀,呢隻野我無打砌,今次有睇完就再唔使諗。
Good Job!!!

多謝 手足 ! ~

不過我都要練返快手 D 至得 ........  

QUOTE:
原帖由 kyo353 於 2008-9-16 10:46 AM 發表
改得好有心思同心機...
上色都好一流...
正野

Thanks kyo353 兄 ! ~

QUOTE:
原帖由 kkkwong902 於 2008-9-16 10:46 AM 發表
Good work~

Thanks ]kkkwong902 兄 ! ~

QUOTE:
原帖由 kchan777 於 2008-9-16 10:47 AM 發表
厲害呀, william 兄, 好正, 藍色好sharp, 細部真係仔細, 同你隻沙鴨比 compare 好明顯你又進一大步

請問你骨的黑鐵怎調出來, 謝謝.

謝謝 kchan777 兄 ~

隻銀鐵色我用左幾個深淺,一係再 pm 你 la ! .....

QUOTE:
原帖由 skwong 於 2008-9-16 10:47 AM 發表
using e510 to take picture, Great !!
SOG......waiting your good works !!

Thanks buddy !! ~  

SOG  抖抖就開工 ! ~

QUOTE:
原帖由 akira 於 2008-9-16 10:48 AM 發表
William兄又來一隻準精華作啦

不論藍色,金屬色,detail,改修都相當突出

極品作

唔精唔精,多謝手足誇獎 !! ~

QUOTE:
原帖由 lastman 於 2008-9-16 10:49 AM 發表
隻藍色好螢光 , 用左新油

冇用新油,我比公司自己個 Mon 扼左,因為我個 Mon 因應印刷品而 tune 過,

出 post 既相 D色 我有時要估估下,今次 D 相 ( 第一次 post 果 D ) 你地覺得好鮮,

但係我個 Mon 睇係 OK 架,知道之後而家執返,你睇落 OK 嘛 !? ~

QUOTE:
原帖由 傻小子 於 2008-9-16 10:49 AM 發表
見到呢件成品,令我心跳加速,
呢只一定要收購,真係靚到冇人有,
比獨角更靚.制作過程好詳細,藍色好正,
胸口錫刻片加得好,偷下師先.
PS:今個星期五晚得唔得閑,
OK o既,過來旺角一齊食飯,
我想見京寶凡實物啊 ...

有冇咁誇張,多謝手足 ! ~ ....

食飯果到我 pm 你啦 ! ~

QUOTE:
原帖由 FNG0202 於 2008-9-16 10:50 AM 發表
Hello William,

Another excellent work by you!  

Your new Kampfer looks really detailed and great job on all the metal detail parts.  It is very interesting to see your progress and y ...

Thanks FNG0202 兄 !! ~

QUOTE:
原帖由 withoutr 於 2008-9-16 10:50 AM 發表
好精彩

但係似現代的機體(即係terminator個類)

多謝 withoutr 兄 ! ~

terminator !?

可能係我今次想機械感D,所以用得較多銀鐵色,

所以令你有咁既感覺 ~ ........

QUOTE:
原帖由 clothoest 於 2008-9-16 10:53 AM 發表
黎生,隻京寶凡D藍色好sharp:em95: :em95: :em95:

多謝哥仔 !! ~ ....

QUOTE:
原帖由 有heart人 於 2008-9-16 10:55 AM 發表
nothing more to say.... let me give you a :em95: Look forward to see the actual work in person   !

Thanks buddy !! ~

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-9-16 10:55 AM 發表
好鮮呀~

之前 D 相既色有 D 問題,而家執返掂啦,

你睇下重有冇問題 !? ~.....

QUOTE:
原帖由 本田 於 2008-9-16 10:56 AM 發表
時間都真係用得內左少少.......
但出到來咁靚就咩都低返晒啦:em95:

多謝 本田 兄 ! ~

我都知砌得耐架喇 ..........

QUOTE:
原帖由 PANERAI 於 2008-9-16 11:02 AM 發表
真真無得頂 ~~~~~~

攪到我無心機攪自己d 垃圾!

多謝 PANERAI 兄 ! ~

乜你咁講,你隻 fatty 我覺得好正咕喎 ~ ......

.

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2008-9-16 11:05 AM 發表
好"螢"

而家冇咁螢架啦,之前 D 相有問題,而家搞返掂 !! ~

QUOTE:
原帖由 000-3901-0 於 2008-9-16 11:06 AM 發表
很好,做咩好似睇hobby japan果d範例作咁ge?
重有dd就完美,如果係兩支火箭炮果個照準器點番顏色就更好看了

多謝 000-3901-0

不過唔太明你意思,我而家都有係砲既觀景器到加左野,用左銀底透明藍 ~ ...

QUOTE:
原帖由 TerryCat 於 2008-9-16 11:06 AM 發表
哇,超贊的作品。外甲與內構相映,好贊。
請問下個內構金屬色同埋外甲的藍色系點溝的?

多謝 TerryCat 兄,

藍色我係第一頁已經寫左,金屬都係銀加黑 ~ ...

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 garyyu 於 2008-9-16 11:08 AM 發表
嘩!好強的大作啊

好有個人風格,一睇就知係william兄的大作

上色正就唔駛講,隻藍色好sharp好靚,d detail真係唔夠你玩 ,(我投降la )

等精la兄弟

p.s.下次見實物一定老凹

手足太誇獎 la ~ .... ...  都冇乜風格可言 ......  

唔洗投降,你 D 野重正啦衰鬼 !! ~

QUOTE:
原帖由 成真 於 2008-9-16 11:11 AM 發表
我最喜歡看過程圖了,從無到有可以欣賞過程跟成品的感動~!!

多謝 成真 兄,

我都好中意睇過程,始終過程更吸引 ! ~

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2008-9-16 11:13 AM 發表
真係靚到無得頂,又引起我團火,不過近幾個月自己時間少,好多都係龜速進行
隻藍色好好,陰影上得分明令到出黎果效果加晒分,實物如果係深色d就真係更加唔錯
因為咁淺色既kampfer好少見
其他加工做得好好,呢隻真野加細節係好d ,因為什麼加厚腳板之類真係唔係咁好
反而依家咁樣加法真係好岩既諗法(偷下師先 )

另外噴射器補品係邊度買

Thanks 手足,

既然引起左團火就唔好整熄佢啦,一於一齊龜速齊齊砌 ! ~

噴射器金屬補品係另一位同好 "小龍" 送贈,好好用,

佢好似話係新填地街買 ! ~ ...

問倒話你知 ! ~

QUOTE:
原帖由 vin0113 於 2008-9-16 11:23 AM 發表
William, 容許我說句真心話, 這是我現時見過做得最好的Kampfer.

我見你的加工後好值得我參考, 講真, 我想俾d意見都無辦法, 因為自問未去到你的水平, 但若果骨架光d可能效果好d, 噴射口內是否應用黑色, 其實我都唔係好明點解要噴橙色, 因為不是情景, 若只是放置, 我認為噴射口內應黑色, 純個人意見, 只是希望從別人作品學多一d. 有錯請賜正.

我想請教一些問題:

1, 網狀蝕刻片在哪兒買? 基本上你d補品在哪兒買多?
2, 你刻線時用的藍色是什麼東西?

vin0113 兄太誇獎啦 .... 你亦都太謙 ~ .....

你既意見好好,不過如果呢隻野連引擎內都係黑或灰色,咁整體用色可能會較單調,因為佢本身色唔多,

主要都係藍同黃,連黃都冇埋就 "寡" 左 D,所以今次我張隻藍用鮮 D,就係呢個原因,

想增加色彩感 ......

1. ﹣> 網狀蝕刻片 係之前 環X 減價時買,好似 30 蚊,
我平時 D 補品都係行開 邊間岩既就買,冇特定一間 ~

2. -> 果 D 係 Dimo 帶,有分軟硬,我用硬,
以前有部機打英文字落膠條,跟住痴係書簿面果 D 呢,各大書局有售 !! ~

.

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 000-3901-0 於 2008-9-17 12:22 PM 發表

冇錯觀景器到加左野,用左銀底透明藍係好有心思
但係下圖果個位如果點返d色會重神似

原來係呢到 !! 好好既意見,Thanks ! ~

.

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2008-9-16 11:26 AM 發表
嘩!好快手喎,改得幾正 ,噴射器裡面加o既補品o向邊樹買到呢?唔該晒!

成四個月唔快 la ! ~ .....

Thanks alex_d_liu 兄,

噴射器金屬補品係另一位同好 "小龍" 送贈,好好用,

佢好似話係新填地街買 ! ~ ...

QUOTE:
原帖由 小公主 於 2008-9-16 11:27 AM 發表
飽飯齊齊食~~

好味 !! ~

不過你果隻實在太癲 la ! ~

QUOTE:
原帖由 風聲 於 2008-9-16 11:46 AM 發表
慢左一步~睇唔到完成品~要等一至兩個鐘~好心急呀

搞掂返 ! ~

QUOTE:
原帖由 batis_darren 於 2008-9-16 12:04 PM 發表
完成品快d出la
今次ni件好似真係等左幾內gum
但係真係值得等a^^

胸口果mesh好正
仲有噴射ge detail

多謝 batis_darren 兄,搞掂返 la ~ ....

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2008-9-16 12:10 PM 發表
好吊癮 ,等緊你D圖呀

搞掂啦老鬼 !! ~

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Mikusen 於 2008-9-16 12:21 PM 發表
樓主隻 Kampfer 真係好正
我都砌緊隻 HGUC, 依家可以有多d 參考 lu

多謝 Mikusen 兄 ~ ...

等你既靚作 ! ~

QUOTE:
原帖由 ck323 於 2008-9-16 12:39 PM 發表
非常長盡製作過程~

因為我都中意睇過程 ! ~

QUOTE:
原帖由 百先生 於 2008-9-16 01:10 PM 發表
快d快d...加油加油!

搞掂 ! ~

QUOTE:
原帖由 unclewing 於 2008-9-16 01:36 PM 發表

Thanks ! ~

QUOTE:
原帖由 gibsonles 於 2008-9-16 02:28 PM 發表
請問雪條棍上的補品在哪裡買的? thanks!

果 D 係壽屋出既補品釘,都好常見,

係好多專門 D 既模型舖都有,細細包,你可以問問模型舖 ! ~

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2008-9-16 03:09 PM 發表
.oooooo肥京上畫la~
期待中^^

上左畫 ! ~

QUOTE:
原帖由 傻小子 於 2008-9-16 04:05 PM 發表
之前D相有咩問題???

因為我比公司自己個 Mon 扼左,因為我個 Mon 因應印刷品而 tune 過,

出 post 既相 我有時要估估下D色,今次 D 相 (第一次 post 果 D ) 你地覺得好鮮,但係我個 Mon 睇係 OK 架,

知道之後而家執返 ~

QUOTE:
原帖由 風聲 於 2008-9-16 04:09 PM 發表
終於睇到啦~好鬼死正呀~得閒去深水埗搵下d手鑽同鑽頭先~

多謝 哥仔 ! ~   ......  買啦買啦 !! ~

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2008-9-16 04:13 PM 發表

改動既地方很好

裝甲色和骨架色有種很強烈既對比感,正

好鍾意肩頭d拉花做一些點綴,好夾

Thanks 千影 ! ~

膊頭果兩辦我用膠紙遮住噴 ! .............

QUOTE:
原帖由 frankie 於 2008-9-16 04:15 PM 發表
真係正 , 尤其D金屬感

係唔係super metal ?

多謝 frankie 兄,全中,係SM 油 ! ~

QUOTE:
原帖由 CKT 於 2008-9-16 04:20 PM 發表
做得好靚~隻藍色好鮮~再一次證明慢功出細貨~
另外想問問噴射器既銀色係用幾號油?

多謝 CKT 兄 ~

噴射器既銀色係 SM06 .........

QUOTE:
原帖由 有heart人 於 2008-9-16 04:21 PM 發表

我都想知

第一次 D 相之前有部份人睇完覺得太鮮,鮮到爆果隻,我個 Mon 因為因應印刷品而 tune 過,

所以睇落冇咁既問題,而家執完應該大家都 OK ! ~  

QUOTE:
原帖由 BWAngel 於 2008-9-16 04:34 PM 發表
神cup!!
今次係係唔係開油開得太傑
暗影有小小起粉o感覺?

謝謝 BWAngel 兄誇獎 ~

不過離 神cup 重差好遠 ......

暗影有小小起粉 有可能係 D 相影得較近鏡同放大左,

亦可能加上我 d 相較得 sharp 左少少 (實情係自己技術差至真 )  ~ .....

.

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 肥豬樑 於 2008-9-16 04:35 PM 發表
勁正好有機械既感覺~~好正

Thanks 肥豬樑 兄 ! ~

QUOTE:
原帖由 ykk 於 2008-9-16 04:35 PM 發表
勁呀   好正呀 ....

完美既作品 配色好鮮明 暗影好自然....

多謝 手足 誇獎 ! ~

QUOTE:
原帖由 batis_darren 於 2008-9-16 04:37 PM 發表
metal色真係一絕...
仲有好多噴左金屬色ge補品

perfect...屈晒機

Thanks batis_darren 兄 ~

冇 屈機 咁嚴重 ~

QUOTE:
原帖由 waiting4wt 於 2008-9-16 04:39 PM 發表
眼高手高的鉅作呀
detail位真係好正! 配埋銀色真係好sharp!!
實在係太正了~~

Thanks waiting4wt 兄,

不過唔算得係咩 鉅作 ~

.

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 saki5825 於 2008-9-16 04:44 PM 發表
隻藍色好靚,改得好精彩

Thanks saki5825 兄 ! ~

QUOTE:
原帖由 alan 於 2008-9-16 04:49 PM 發表
its PERFECT and very detailed
i got to say yours kampfer is much much better than mine.............

多謝 alan 兄,唔好咁講,大家表達既效果都唔同,你既作品 金屬感亦噴得好正 !! ~

QUOTE:
原帖由 yiuming 於 2008-9-16 04:50 PM 發表
劣作???
williamgundam 兄,好謙虛war!
very nice!!

Thanks yiuming 兄 !~

劣作 劣作 !!

QUOTE:
原帖由 johnsonkiss 於 2008-9-16 05:01 PM 發表
哇  愛死你呀

你係咪女仔先 !? ~

QUOTE:
原帖由 aleungyw 於 2008-9-16 05:06 PM 發表
William兄! 砌得好靚喎!   做咩整塊格仔金屬版晌心口位置? 有DD唔夾...

Thanks 哥仔,果塊野 idea 係源自砲車,不過多謝你意見 ~

QUOTE:
原帖由 千本櫻 於 2008-9-16 05:06 PM 發表
  好鬼正喎.

多謝 千本櫻 兄 ! ~

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kevinchoi 於 2008-9-16 05:06 PM 發表
飯局好期待你會帶呢隻去,可惜失望而回....
不過呢次睇到你鮋作品,總算叫做等得有價值!你係得鮋!

多謝 kevinchoi 兄 ! ~

果時都未砌起 ..............

QUOTE:
原帖由 Vergil 於 2008-9-16 05:07 PM 發表
正野
williamgundam兄太謙虛啦!!睇嚟要對「劣作」呢個名詞重新定義先得

Thanks Vergil 兄 ~

QUOTE:
原帖由 KC 於 2008-9-16 05:10 PM 發表
讚既野就唔講喇, 小小意見係金屬位上色感覺較為粗糙 (銀粒太大 ?) . 唔夠 smooth.  

明解 ....  

可能同我攝影技術差都有D關係 (技術差先真 ),希望實物 會好返些少 ~  

.

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lastman 於 2008-9-17 04:35 PM 發表

我開頭以為自已入錯左轉貼區睇緊日本仔作品

隊長我愛你 !! ~ .....

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-9-17 04:42 PM 發表

報告,起底組已經查明身份 ,其實老廉既真正身份係鐘意睇日本妹既男人
btw,隻驚包飯好靚仔...我幾時可以充公呢??

你點知架 !? ~ ....   日本妹 my 飛佛 ! ~

個個都話要充公,你屋企一定好大 ! ~ ....

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2008-9-17 04:44 PM 發表

原來老廉有呢種啫好!?

我係萬能............人 ! ~

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 garyyu 於 2008-9-17 04:46 PM 發表

依........

咮 ~ ..........

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2008-9-17 04:55 PM 發表

發現同志

你都係者 ! ~ ....

唔好話唔係,唔係要我揭穿 20 身份 ~ ....

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 R32 於 2008-9-16 05:12 PM 發表
唔唔,睇佢面色又藍又紫,肯定中咗毒,等我帶佢返屋企做個詳細身體檢查先~~~~~

咁難諗都比你諗倒,好野 32 !! ~

QUOTE:
原帖由 阿烏 於 2008-9-16 05:19 PM 發表
金屬銀色真係冇得彈 今次的黑鐵色是否都係用sm油加黑色呀?

小小意見,如果噴射口黃色部件的邊緣修薄d,應該會更有實感.

多謝 阿烏 ! ~

金屬色全中,都係咁溝 .....

好好既意見,thanks   ..........

QUOTE:
原帖由 warshipvivivi 於 2008-9-16 05:32 PM 發表
改動既地方合情合理
唔會因為加而加
上色細致無半點馬虎
上乘之作!好野!

多謝 warshipvivivi 兄 ! ~

講真 我係諗既時候 都唔想為加而加,為改而改,

希望我可以做倒 la ! .........

QUOTE:
原帖由 小牛牛 於 2008-9-16 05:44 PM 發表
「老笠」尼兩個字浮現左響我腦到,除此之外真係唔識講
  個人覺得相當整潔,不過好似單調左D~

Thanks 小牛牛 ! ~

單調方面我有諗過加多少少色比佢,可惜自己功力唔夠,

總係搵唔倒咩位可以加得會靚,亦怕加得唔好破壞統一性,

所以最後完成 自己覺得 OK 冇再搞佢 !

QUOTE:
原帖由 ckl1202 於 2008-9-16 05:50 PM 發表
正到喊

咁大獲 !? ~ ...............

.

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2008-9-17 04:59 PM 發表

多謝各師兄指點
另外,wiiliam兄,手部無做改造
佢隻手見唔見得人 ,要否自己改改

我老人痴呆,好彩小龍更正 ! ~

手部外型 個人覺得可以,唔洗點改外型都得,不過需要加少少細節會好睇 D,

不過佢本身既手部組合設計得真係麻麻,臂主關節軸 (手㬹轉位) 你需要磨入些少,

可能要磨兩三件 件,唔係既話郁動時 有可能會刮甩油,另外佢靠一粒螺絲鎖定連接關節,

果個位郁得多易鬆易爛,而且好多人都話呢隻 D 膠出奇脆弱,好易碎列,我試過確係咁,留意 ~

頂部