回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 1/100 TV 命运改 - <<山人四神幻想傳>>- 朱雀焚天
  本主題由 KC 於 2008-8-27 05:18 PM 加入精華 
kdash71
壹等兵

UID 27181
精華 8
積分 14
帖子 195
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-16
狀態 離線
1/100 TV 命运改 - <<山人四神幻想傳>>- 朱雀焚天

各位巴打∼ 小弟好耐都無浦頭啦∼ 隻野砌咗成個月, 用來參加比賽ge. 大傢卑D意見啦∼

人懒,就直接搬過來啦,吾打字啦。

去片∼

费时将近一个月, 这个策划了差不多半年的四神兽第一章终于和大家见面了, 各位看官,图很大, 成品图有总12mb,加上进度,歹势,很杀猫+宽带.

少许心得:
这次总共用了4种色,红,橙,橙黄, 金, 前三种色是自己调出来的, 金色用了电镀金,是从喷罐里面抽出来用枪喷的.

身上用了不少迷彩, 分别是凤凰尾巴, 祥云. 迷彩图案切了我一整天....

当然,还是有自制水贴, 关于机体编号问题, 蔽人用了DLMS, 意为"Dash's Legendary Mobile Suit" (山人传奇机动战士) 机号03P, 因为朱雀在四神兽中放在了第3位. (P- phoenix)

嘛,就尽量写短点.. 大家看图吧~

序:

朱雀

凤凰在中国来说,是一种代表幸福的灵物。它的原形有很多种。如锦鸡、孔雀、鹰鹫、鹄、玄鸟(燕子)等等...又有说是佛教大鹏金翅鸟变成的。凤凰神话中说的凤凰是有鸡的脑袋、燕子的下巴、蛇的颈、鱼的尾、有五色纹。又请凤是有五种品种,以颜色来分的:红是凤、青是鸾鸟、白是天鹅、另有黄和紫的凤凰又可说是朱雀或玄鸟。朱雀是四灵之一,也和其它三种一样,它是出自星宿的,是南方七宿的总称:井、鬼、柳、星、张、翼、轸。联想起来就是朱雀了。朱为赤色,像火,南方属火,故名凤凰。它也有从火里重身的特性,和西方的不死鸟一样,故又叫火凤凰。

注:《太平御览》卷881《河图》载:“南方赤帝,神名赤[火票]怒,精为朱鸟。”《楚辞.借誓》:“飞朱鸟使先驱兮”王逸注:“朱雀神鸟,为我先导”。据此,朱雀为引导死者灵魂升天之神鸟。《山海经.南次山经》:“丹穴之山......有鸟焉,其状如鸡,五彩而文,名曰凤凰。首文蚋德,翼文曰义......是鸟也,饮食自然,自歌自舞,见则天下安宁”。可见朱雀为祥瑞之鸟

细节:

頂部
kdash71
壹等兵

UID 27181
精華 8
積分 14
帖子 195
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線
D過程:

上完水补后:

剑的制作, 上面也雕了只凤凰:

假组了下:

以下为百晓生兵器谱中排名第二: 子母龙凤环

頂部
kdash71
壹等兵

UID 27181
精華 8
積分 14
帖子 195
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MG110 於 2008-8-28 12:42 AM 發表
實在太正啊...創意與制作都系一流..

你隻ZAKU都好靓啊, 祝你有好成績!

QUOTE:
原帖由 我傻的 於 2008-8-27 04:26 PM 發表
很厲害的功夫!
雖然小弟都在制作四神獸
但功力不及樓主的十分一呢..
祝有好成績!

邊有, 隻青龍劲靓! 整好曬4隻之後大傢來對比下, 吾同風格GE四神應該好有睇頭∼

QUOTE:
原帖由 kentakchiu 於 2008-8-27 04:18 PM 發表
CRAZY....咁正都得ge.....朱雀......仲有三只神獸幾時做先??

準備開工啦∼

QUOTE:
原帖由 fayin3 於 2008-8-27 02:48 PM 發表
OOOOO...... MY GOD!!

R U the GOD????

simply just a guy who wants to change the world..... lol joking, thanks, i just like to try different things and bring forward a different way of modeling.

QUOTE:
原帖由 codychan 於 2008-8-27 02:43 PM 發表
無論用色,造形設計,改造都是極品!!
令人眼前一亮!!!令我對命運改觀了!!
神級作品!!!

祝有好成績!!!

多謝CODY兄, 我都希望有好成績。

QUOTE:
原帖由 gp01a 於 2008-8-27 01:54 PM 發表
真是好強的改造!
他的樣子都很型!加油!
你用的關節好好..有那裹買的?

HOBBY BASE 出GE, 叫關節技。

QUOTE:
原帖由 mizuho 於 2008-8-27 01:49 PM 發表
神級 ,過日本申請做笨大計設

BANDAI肯請, 我又真繫吾拒啊

QUOTE:
原帖由 黃昭 於 2008-8-27 01:37 PM 發表
佩服…

不過把劍好似好易斷

以前繫3節嫁, 後尾就繫因為怕易斷先改成兩節。。。OK啦, 都吾系成日攞來玩ge.

頂部
kdash71
壹等兵

UID 27181
精華 8
積分 14
帖子 195
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線
仲要多謝埋其他手足D支持啦, 無一個個復,吾好介意

頂部
kdash71
壹等兵

UID 27181
精華 8
積分 14
帖子 195
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 The-Old 於 2008-8-29 12:22 AM 發表
好特別的作品, 富有我國傳統特色. 樓主隨手就可以雕龍雕鳳, 幫模型紋身很方便呢 .
祝比賽順利.

多謝∼ 我都希望順利

QUOTE:
原帖由 sunny8522002 於 2008-8-28 07:46 PM 發表
你真是人類嗎? 朋友

當然繫。。 山野遊人一個

QUOTE:
原帖由 marckflui 於 2008-8-28 04:46 PM 發表
超正啊.......

好想知道你將會用什麼機體來改造成玄武,青龍同白虎, 可以透露一下嗎???

初步想法繫青龍- luca's strike. 玄武-kampfer.白虎-GOUF

QUOTE:
原帖由 HappyHopping 於 2008-8-28 02:00 PM 發表
I can't believe the phoenix is hand sculpted.  Very impressive, outstanding.  I wonder just on the phoenix itself, how many hr. does it take?

the engraving took about 5-6 hours, my back still hurts...

QUOTE:
原帖由 sasurada 於 2008-8-28 01:53 PM 發表
配色加外型有種超魔神英雄傳-鳳凰龍神丸的Feel~

好正!樓主創意無限...

都有人禁講。。 我繫做完先至知,當時超魔神英雄傳完全無繫我腦入面出現過。。

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2008-8-28 01:51 PM 發表
好有構思同特別既作品,細節有心思,改動位好掂,

配色好正,好高水準既作品 !! 勁 !! ~~  

多謝WILLIAM兄,期待你D新作!

QUOTE:
原帖由 丫杰 於 2008-8-28 12:00 PM 發表
改造十分完美.. 上色方面如果玩下漸變可能更正

其實有GA。。。 係腳果度。。。 不過顔色太近,相影吾多度。。

QUOTE:
原帖由 yiuming 於 2008-8-28 12:00 PM 發表
好正呀^^
神人!!
係唔係會出青龍,白虎??

係, 四隻應該年底之前搞掂∼

:em85: :em85: :em85: :em85: :em85: :em85: :em85: :em85: :em85: :em85: :em85: :em85: :em85: :em85: :em85: :em85: :em85:

多謝其他伙計支持!

頂部
kdash71
壹等兵

UID 27181
精華 8
積分 14
帖子 195
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 2008-8-30 02:29 AM 發表
睇完真係O哂咀
雙手攞子母龍鳳環好有紅孩兒同哪吒feel,正
簡直用普通既文字係形容唔到
唔好介意我用少少粗口,好撚正呀!

極端GE形容詞錶現咗人類最深GE感覺, 多謝兄弟妳讚賞。

QUOTE:
原帖由 Ooo盛ooO 於 2008-8-30 12:33 AM 發表
好令呀...加油發多d貼...比我地學下野

THANK YOU∼ 我盡量啦。。。

QUOTE:
原帖由 HappyHopping 於 2008-8-29 07:22 PM 發表

On this photo, it looks like the phoenix on the blade is "Embossed" outwards?  But that can't be, shouldn't it b engraved inwards?

yes it's engraved, is just the light reflection made it looked like outwards.

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2008-8-29 09:01 AM 發表
第一個feel:你唔係人,一個月就搞到咁!
d武器真係好有創意,尤其是把劍。
唔知點解,好似d色單調左少少。如果 D色無咁近似效果可以更正
改造功力超一流!

嗯。。。 d色的確有D單調, 不過因為個IDEA要火ge感覺, 所以都要用埋哩幾隻色, 有想過用D紫色, 但繫保險起見, 都繫用返哩D色咯。。

QUOTE:
原帖由 ArYuen 於 2008-8-30 01:59 AM 發表
歎為觀止!!

o晒咀.................

希望快d出埋另外果3隻呀

我盡快∼

QUOTE:
原帖由 YKU 於 2008-8-29 01:32 AM 發表

玄武 轉用 傳說/天意會唔會好點?
好像比KAMPFER適合

有考慮過。。 不過主要因為吾想都用SEED度D機所以先決定用kampfer

QUOTE:
原帖由 klay 於 2008-8-29 02:44 PM 發表
i'm terrified with the spirits u put in for the whole kit..

incorperating something diff art into gunpla is impressive!!!

respect ..

terrified is such a strong word... but i'm also glad that ppl are impressed with my work. as a modeler , i suppose there's nothing would be happier to see ppl are impressed with your design.

小弟再次多謝各位手足D支持!

頂部
kdash71
壹等兵

UID 27181
精華 8
積分 14
帖子 195
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rockey8088 於 2008-9-1 05:05 PM 發表
要拜神啦~
三甲不二之选~~

哥仔你隻野都好犀利, 鹿死誰手都未知咖。。。 都祝你有好成績!

QUOTE:
原帖由 Ambroseya 於 2008-9-1 02:39 PM 發表
真係越睇越興奮!! 太正了!

非常期待餘下的3部機體啊!!!

邊有,同大老你隻電擊得獎作差太遠啦。。 你個作品先至係越睇越興奮。。

QUOTE:
原帖由 百先生 於 2008-9-1 05:27 PM 發表
好創意!好雕功!更加好文彩!

查實首詩繫因為趕時間,直接繫抄網上ge..不過以后D我會自己作咖啦!

QUOTE:
原帖由 eddiechan5 於 2008-9-1 04:51 PM 發表
拎唔到第一名,
d人實殺死個評判

又吾使禁大劑。。 今次個比賽都又幾多好作品, 大傢加油禁話啦∼

QUOTE:
原帖由 wongfung 於 2008-8-31 05:05 PM 發表
lz實在太勁啦

尐微雕實在喺屈人機

多謝。。。 不過“尐微雕實在喺屈人機” 睇吾明?

-------------------------------------------------------------------------------------

指定動作: 一鞠躬, “多謝!”

頂部
kdash71
壹等兵

UID 27181
精華 8
積分 14
帖子 195
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hui0666 於 2008-11-20 10:43 PM 發表
好雕功,平日煮飯有沒有雕蘿蔔啊雕冬瓜啊??

果 D我反以吾識雕。。。。 .

舊貼返生。。 多謝各位師兄卑面~

頂部
kdash71
壹等兵

UID 27181
精華 8
積分 14
帖子 195
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lcykl2000 於 2008-11-21 01:38 PM 發表
好耐之前見過
係唔係真係你做?
真係勁野

點解吾係我做?
哩貼野8月份出咖啦∼ 真係有好耐下。。。

QUOTE:
原帖由 aspexx 於 2008-11-21 10:25 PM 發表
ur scratchbuilding and engraving skill is amazing!
i'm always impressed with people who can carve/cut complex curves
very creative!

thanks! patience is one thing you need the most while scribing panel lines!

頂部
kdash71
壹等兵

UID 27181
精華 8
積分 14
帖子 195
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 風的記憶 於 2008-11-22 10:41 AM 發表
點解今次無神獸既?之前既白虎都有咖∼

吾繫隻隻都有GE。。 想做死人啊。。。

QUOTE:
原帖由 呀釗 於 2008-11-22 10:16 AM 發表
呢位仁兄咁有心機同時間做呢架朱雀出黎...未知幾時整埋青龍 白虎 同 玄武呢...好期待!

白虎整完啦∼ 青龍都就快KO,下個禮拜有相!

QUOTE:
原帖由 discovejy 於 2008-11-22 09:03 AM 發表
呢d post 唔應該係到
應該移成品珍藏區

成品珍藏區D野禁爆, 小弟未夠班啦∼

QUOTE:
原帖由 khoiming 於 2008-11-24 03:56 AM 發表
樓主
你的雕功,創意強得簡直令我汗顏

耐心繫最大GE成功因素!

頂部