回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [Mid-Night Modeler] 1:100 Tieren Ground Type(雪地迷彩仕樣)
  本主題由 KC 於 2008-8-8 06:05 PM 加入精華 
AmazingFelix
上尉
造飛機中 ...

UID 10213
精華 6
積分 36
帖子 1458
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-22
狀態 離線
[Mid-Night Modeler] 1:100 Tieren Ground Type(雪地迷彩仕樣)

好了好了,都算沒有跳票,可以係八月八日出到post ,今次鐵人的工作非常順利。只用了一個多月時間便完成了,由一開始,我都是用砌坦克的心情來做。而上色方面,都以雪地迷彩為首要目標,以上次Gundam Ez8為例,今次上色比較大胆,又使用海綿上色法。真是什麼可以的上色方法都試過,這鐵人式模型是今年最想完成的。可以開心完成感覺真不錯,大家也買一隻回家好好玩一番吧。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

Mid-Night Modeler
---Updated:[07-JUL-2012-Gallery]---
頂部
上尉
造飛機中 ...

UID 10213
精華 6
積分 36
帖子 1458
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線

---Updated:[07-JUL-2012-Gallery]---
頂部
上尉
造飛機中 ...

UID 10213
精華 6
積分 36
帖子 1458
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線

頂部
上尉
造飛機中 ...

UID 10213
精華 6
積分 36
帖子 1458
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #5 kwan814 的帖子

回復 #4 CKT 的帖子

Thank, 你會有機會見到佢係雪地架。

回復 #5 kwan814 的帖子

Thank, 關兄見笑了,我和關兄都是喜歡砌模型的人,要多交流技術呢。雪跡是星星的風化筆做的,很方便呢

頂部
上尉
造飛機中 ...

UID 10213
精華 6
積分 36
帖子 1458
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #8 williamgundam 的帖子

-----威廉兄見笑了,其實砌呢類1:100比MG輕鬆好多,一個月的晚上左右其實係差唔多。腳上的電纜,是畫框用的銅纜,可以在表畫的地方買到。

回復 #9 小公主 的帖子

-----Thank! 我自己硬係搞唔同人野,玩突出。又唔知醜。好多時都有意想不到的較果!    SOG 果邊仲有D時間,唔係咁快追我數呀。

回復 #12 KC 的帖子

-----Thank! 希望大家睇得開心,我就砌得過引。

回復 #13 philipks 的帖子

-----Thank! 所為海綿上色,只係用海綿,一下一下咁印出類似水跡較果,比用筆上自然。

回復 #15 gundam@jkl 的帖子

-----Thank! 未呀,仲有D工作未做,要遲D的可以做CG,多留意E-mail啦。

回復 #18 mr.evil_k 的帖子

-----師兄,就係因為亂來,所以好似無破綻咁,close up睇一樣咁得人驚。舊化呢樣野唔使我教,周街望下地盤就自然學會。

回復 #20 boa2766 的帖子

回復 #21 風聲 的帖子

-----謝謝你。

回復 #22 輝02 的帖子

-----Thank! 你的也很好呢!

回復 #23 龍千影 的帖子

-----Thank! 千影見笑了,你的舊化也很好,只係風格各有不同。有時間我特登開一個海綿上色的Post大家討論下。

回復 #25 lastman 的帖子

-----Thank! 失禮了。你的鐵人也十分讚,有時間你都要教下我上金屬色。

回復 #28 有heart人 的帖子

-----Thank! 大頭佛時用原子灰做的,是指揮官。

回復 #31 man3423 的帖子

-----各有各風格,謝謝參觀。

頂部
上尉
造飛機中 ...

UID 10213
精華 6
積分 36
帖子 1458
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2008-8-9 03:14 PM 發表

冇得遟D先啦,滲緊線就黎搞掂啦已經 ~ .......

唔趁熱住,而家砌起隻鐵人 post 出黎會死得好慘 ~ .....

睇下有冇囡囡影先 ? ..... 重色輕友 ! ~ .......

威廉,唔好借D耳唔砌鐵人呀。我會加入自動追數系統架!

頂部
上尉
造飛機中 ...

UID 10213
精華 6
積分 36
帖子 1458
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #35 龍千影 的帖子

大致上都係呢個方法,自己就用豉油碟開一碟油,加一點慢乾添加,一下一下印,越近地面就印多幾下,離遠D就輕輕印。

我先噴灰白,之後印淺灰,之後再印啡色。完了後做filter

頂部
上尉
造飛機中 ...

UID 10213
精華 6
積分 36
帖子 1458
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #38 rice 的帖子

-----Thank! 師兄砌的飛機也很讚,我已好耐未砌過了。:P

回復 #39 wilson28994 的帖子

----謝!

回復 #40 heyloo 的帖子

-----Thank! 真的嗎?希望可以幫到你砌到靚模型。

回復 #41 成真 的帖子

-----Thank! 鐵人式可以講近期至愛,你也買一只回來做做。

頂部