回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 又係女呀!!! - Fujimi Fairlady 300ZX
  本主題由 joey 於 2008-7-2 01:27 AM 加入精華 
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
又係女呀!!! - Fujimi Fairlady 300ZX

Fairlady計畫第二彈

我砌車最怕透明件,呢部野簡直係惡夢

製作過程︰
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... &extra=page%3D3

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
Continue.....

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-7-1 01:11 PM 發表
淑女殺手wongleo..............

仲有件肥婆未殺

QUOTE:
原帖由 風聲 於 2008-7-1 01:12 PM 發表
真係你既惡夢~不過好正

講真架,可能個模都有十幾年歷史,加上fujimi低劣o既膠質、表面又唔平滑、件件都唔fit位、件件都要masking,我單係透明件搞左兩星期,你話係咪惡夢

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2008-7-1 01:36 PM 發表
紫色春夢

"春"夢咁開心

QUOTE:
原帖由 Fai 於 2008-7-1 01:59 PM 發表
真車黎架WO...

QUOTE:
原帖由 ckpoon6026 於 2008-7-1 02:07 PM 發表
又有又靚又滑一滑嘅靚女 ,正呀 !!

QUOTE:
原帖由 章魚燒 於 2008-7-1 02:33 PM 發表
跟真車沒什麼差別

多謝俾面!!!

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kunstmaler 於 2008-7-1 09:53 PM 發表
看第一张 真以为是真车呢 没开玩笑

QUOTE:
原帖由 junior 於 2008-7-1 05:26 PM 發表
好靚! 又一功夫作!

QUOTE:
原帖由 ae1351 於 2008-7-1 04:46 PM 發表
Very sexy
I like it

QUOTE:
原帖由 porsche 於 2008-7-1 03:46 PM 發表
勁靚,無得頂

客氣客氣

QUOTE:
原帖由 阿傑 於 2008-7-1 04:39 PM 發表
真是漂亮到了極點啊!!
好一輛殺氣騰騰的淑女!!!

傑大有空的話不防多點上來吧,是實上我個人覺得你們的改裝技術的確比我們高,經常都會看到一些車體大幅改裝的作品,的確有很多我需要學習的地方,希望你們能多給我們一點意見

QUOTE:
原帖由 四號機 於 2008-7-1 05:16 PM 發表
Leo兄,好鍾意睇你作品,你名字已是優質保証。

四號機兄最近砌緊咩呀?你既作品我都好鍾意,特別係部917K

QUOTE:
原帖由 donald 於 2008-7-1 08:33 PM 發表
尾燈點攪??? 好靚

呢件尾燈一件過,要噴底,三隻色Mask三次,底部托Metal Foil。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mugennsx2000 於 2008-7-1 10:05 PM 發表
銀紫嘅 Z32 Fairlady 感覺真係一流
而家回味緊你個製作過程

多謝無限兄,隻銀底紫影出黎其實有少少偏左藍,實物再紫少少,我set極white balance都係仲偏色

其實隻紫個銀粉係粗左少少,但無辦法,市面上暫時都未有一隻靚o既銀底紫

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2008-7-1 10:11 PM 發表
Leo兄,收唔收徒弟??

QUOTE:
原帖由 victorcw 於 2008-7-1 10:13 PM 發表

我又報名!!

兩位師傅米玩我啦

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kkkwong902 於 2008-7-1 11:05 PM 發表

多謝收睇

QUOTE:
原帖由 junior 於 2008-7-1 10:31 PM 發表
leo hing 上次果部 S30Z 令我留下很深印象.
話時話, 我重未揾到果張grounding呀~

興記有但太貴,大雄之前有而且平一半但而家未有貨,唔急就等佢返貨先

QUOTE:
原帖由 donald 於 2008-7-1 11:00 PM 發表

希望leo兄解答小弟問題

個尾 ...

車牌有無上光油??? 有、gx100、拋左光
車窗邊係咪用enamel???? 唔係, 係郡氏油性
pe水撥洗唔洗上油?? 有,郡氏油性
interior用左surfacer 500定係modeler's interior colour?? surfacer 1000噴罐但拉遠噴等佢出黎粗D
你噴鈴用黎mask o個張係咪a4 paper黎??? 係膠板
同midnight purple大唔大出入??? MIDNIGHT PURPLE係變色油,唔同角度睇會變成紫、藍、同埋綠,而唔係純銀底紫。

希望幫倒你

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 R32 於 2008-7-1 11:23 PM 發表
呢架係星星車定豬尾~~~ ,有無偈睇呀大佬~~~~~ !!

富記...(標題有寫架 ),無偈架,如果富記俾埋副偈我我都唔知要唔要好

QUOTE:
原帖由 奸仔 於 2008-7-1 11:47 PM 發表
靚女!

你部老電仲靚

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2008-7-2 12:01 AM 發表
正~~ 究竟leo兄有幾多條女?
年頭既時候, 小第去日本都入左架星星既z32.... 連埋本身有架fujimi...... 而家有兩部想開黎砌左佢... 又多個reference~~

之前撐板主場,一次過砌三條 ,而家仲爭條肥婆

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2008-7-2 12:20 AM 發表
又一佳作 , 等睇三代同堂

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-7-2 01:28 AM 發表
重差一條女咋,那那聲「DEB」埋佢喇~~

尋晚做左test fit 喇,最煩o個part大包圍之前已經做左,所以條肥婆應該唔使搞太耐,係個車底masking煩d,但其他野就好好砌,tamiya係易砌好多

QUOTE:
原帖由 wingary 於 2008-7-2 01:36 AM 發表

點解一粒塵都無?勁正

因為影之前打掃過

QUOTE:
原帖由 yan 於 2008-7-2 02:22 AM 發表
使唔使咁似呀,正呀

QUOTE:
原帖由 wypor 於 2008-7-2 02:00 PM 發表
用真車相當模型

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2008-7-2 03:05 PM 發表
有冇 post 錯相,

真 .... 真..車黎咕播師兄 !! ~  

拍攝效果黎咋

QUOTE:
原帖由 hell99 於 2008-7-2 05:17 PM 發表
跟真車一樣

QUOTE:
原帖由 Mikusen 於 2008-7-2 05:11 PM 發表
又一佳作
下次要睇實物

OK,不過我驚你睇完失望WOR

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-7-2 09:27 PM 發表
好好、不過整体効果無上架240Z O甘 好、可能個顔色真車係不普遍、傳統的我感覚有点怪怪、因個個年代不大流行e個顔色

多謝Winston兄意見,隻色我自己都覺得麻麻,三條女始終都係最老o個件最鍾意

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 高速啤機 於 2008-7-2 09:54 PM 發表
早幾日既post黎??....又走寶tim....無懈可擊

普通野,唔睇無咩損失

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2008-7-2 10:43 PM 發表

HI,  Wongleo,    how are you,

Overall, 整个部車感覚很協調, 細緻地方亦交待清楚, 造功很好, 反而想知隻色你奌噴 ?  従相片中, 因為它的效果似乎同一般的很不一樣 ?? ...

隻油係cheap油黎,因為當初一見呢部車就好想噴銀底紫,但好衰唔衰搵晒成個地球都無隻好o既銀底紫,最後搵左呢隻雙星四驅車用噴罐,再爆罐攞油落槍噴

QUOTE:
原帖由 hxl657 於 2008-7-2 10:54 PM 發表
Targa Roof  係自己搭的嗎?
我都想幫 MR2, AW11 整個~

原裝野黎,自己搭可能要用吸塑....

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-7-3 01:00 AM 發表

呢條肥婆.....係人攪都好快DURR皮喇

細路仔睇倒會學壞架

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2008-7-3 01:43 AM 發表

但係個車底係最難睇個個…

我第一眼睇倒都嚇親,太耐無砌雙星,都唔知雙星幾時變得咁嗱西,mask死人呀真係

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2008-7-3 03:17 AM 發表

Hi,  Wongleo,   how are you,

明白晒, 唔該你 !! 若能夠將 cheap 油避重就輕地發揮出它的極限, 其實已殊不簡单了 !!

AMG兄太誇獎喇,其實我噴油都係隨手噴,無刻意去研究,點樣可以發揮到隻油最好我都唔太清楚,幾大氣壓、油o既濃度、噴油距離等等都係見步行步,樣樣都係靠感覺,一支0.3槍走天崖,講噴油都係AMG兄比較在行

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小杰 於 2008-7-3 09:48 PM 發表
有幾個問題想請教下,可能大家覺得煩......

我想問大家

用gx100有無話要溝簿d定稀?
噴光油,大家噴一層等幾耐先噴第2層?
大家完成晒噴光油既過程等幾多日先會拋光?
我有架車d水貼買左光油之後起皺,有咩方 ...

用gx100有無話要溝簿d定稀? 我用開GP2,雖然GX100我都有用過不過無刻意去測試過唔同濃度個效果,所以開油比例留番比其他人答好D
噴光油,大家噴一層等幾耐先噴第2層? 非2k油的話,表面乾我就會再噴
大家完成晒噴光油既過程等幾多日先會拋光? GP2我會等一個星期
我有架車d水貼買左光油之後起皺,有咩方 ... 無得救

QUOTE:
原帖由 kremer 於 2008-7-4 12:22 AM 發表
隻紫色好特別,又一傑作,好靚

隻油各花入各眼啦 銀粉幼D就好喇

QUOTE:
原帖由 牙。俊* 於 2008-7-4 04:04 PM 發表
好正牙....
leo部部車都好正牙...

一時時架咋,我都會炒車架其實

QUOTE:
原帖由 星夜魔女 於 2008-7-4 04:06 PM 發表
嘩 好精細呀 我喜歡個座位 \點整的 >< 好勁呀!!

Fairlady 萬歲!!!

QUOTE:
原帖由 what 於 2008-7-4 11:10 PM 發表
嘩!!正!!

張椅D橙皮效果何弄出來的??

1個人整3隻"淑女",wongleo兄真的"精力"無窮...

座位個TEXTURE係靠噴灰個手勢做出黎的,其實打霧噴,唔好俾D油有機會聚埋,噴到咁上下厚就會變成咁

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2008-7-4 10:09 PM 發表
砌得好靚呀 .不過啲油好似粒粒粗咗啲

我都想用隻好D o既油,涼粉兄可以介紹吓邊隻牌字出o既銀底紫比較好呢?我已經反轉港九各大少模型店都搵唔倒一隻比較似樣

QUOTE:
原帖由 阿傑 於 2008-7-4 08:09 PM 發表

你太謙虛啦!
你的作品不論整體或細部都能感覺的出用心....
(愛死你的惡魔z了! )
對我來說..
改裝幅度越大代表的是越有機會爛尾..
能讓成品問世才是王道啊!!!!
好作品往往都能引起觀賞者的製作慾 ...

不是謙,我認真的。

惡魔Z都是我最愛呢

QUOTE:
原帖由 skywoo1105 於 2008-7-4 10:31 PM 發表
wongleo兄
你車尾燈噴既colour係咪半透明?

clear red, clear orange + semi gloss black,全部噴入面。

QUOTE:
原帖由 donald 於 2008-7-4 11:47 PM 發表
leo兄你上車牌有無落mark setter or softer....??

兩樣都有

QUOTE:
原帖由 刀鋒冷 於 2008-7-5 09:24 PM 發表
好好喎師兄..
         我要睇實物..

一般野,可能會同你期望有D出入

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Raybirg NSX 於 2008-7-11 04:23 AM 發表

都諗緊先噴 SM-06, 跟住噴透明紫(透明藍 + 透明紅 1:1) ,唔知會唔會好D
果次睇完"土屋"嘅專訪,見到佢個頭盔係銀綠色,但係又唔見有銀粒嘅出現
真係好想知如果係銀紫嘅話個 ...

土屋頭盔o個種我估係電鍍油表面噴透明綠罷,聽獅兄講finisher有隻噴F1用o既電鍍油一樣,貴到飛起

如果街車咁噴法我自己就唔太鍾意,總覺得真車o既銀底油唔應該係咁o既樣,做起就會有d玩具feel,無左份真實感lu

QUOTE:
原帖由 cko 於 2008-7-11 07:01 AM 發表
嘩, 咁遲先見倒呢個帖 ~~~~~

好靚 ~~
especially 個尾燈 ~~~~

尾燈其實未得架,有d貼紙我都未貼

頂部