回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: ACG迷暴走吧
蘿莉魂
上尉
蘿莉百合追求者

UID 12933
精華 0
積分 9
帖子 1763
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-31
來自 特蘭斯巴爾
狀態 離線
發表於 2008-3-16 09:18 PM  資料  短消息  加為好友  添加 蘿莉魂 為MSN好友 通過MSN和 蘿莉魂 交談
ACG迷暴走吧

ACG迷暴走吧
這傢伙又來了......
PS.這傢伙有前科

查看積分策略說明
附件
2008-3-16 09:18 PM

新msn)takamachirorita@hotmail.com
萌偽娘可有錯?只要是萌的我就會在我的心靈中,把他變化做真真正正的女人..!!!
頂部
鳴海空
上尉
緊記要畫小....(拖走

UID 2076
精華 0
積分 2
帖子 1334
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-18
來自 天水圍
狀態 離線
發表於 2008-3-16 09:27 PM  資料  短消息  加為好友  添加 鳴海空 為MSN好友 通過MSN和 鳴海空 交談 ICQ 狀態
這部作品我沒看

不過怎麼想都是這傢伙滿腦H才會用完全的H眼去看....

(雖然我是讚同旁邊給十字架低分的那個人的評價)

http://blog.yam.com/narumiku  <<個人Blog
闇プベ暗わ深淵プベ出ザウ…其ゾ、科學ソ光ゎ落シエ影
頂部
torchicegg (t君)
上尉
第10適應者

UID 11882
精華 0
積分 6
帖子 1377
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-29
來自 瀨戶內海
狀態 離線
發表於 2008-3-16 09:27 PM  資料  短消息  加為好友  添加 torchicegg 為MSN好友 通過MSN和 torchicegg 交談
算la,佢就黎連pokemon都話咸片+la
p.s.比卡超無著衫的

頂部
卡嘉莉.
中校
陵桜学園S0S團員

UID 5422
精華 0
積分 1
帖子 3036
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-12
來自 奧布
狀態 離線
發表於 2008-3-16 09:35 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 卡嘉莉. 為MSN好友 通過MSN和 卡嘉莉. 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 torchicegg 於 2008-3-16 09:27 PM 發表
p.s.比卡超無著衫的

.....笑不出呢

對他沒好感, 連ani-wave也是

紅贄之儀
不要看“虛”,否則眼睛將失去光明。
不要說“虛”,否則嘴將失去聲音。
不要聽“虛”,否則將失去心志。

努 力 讀 書 準 備 上 U
頂部
o0kenken0o
二等兵

UID 1214
精華 0
積分 0
帖子 52
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-2-20
狀態 離線
其實有冇一部動畫係評高分架呢??

頂部
鳴海空
上尉

UID 2076
精華 0
積分 2
帖子 1334
成品數目 2 件
閱讀權限 10
來自 天水圍
狀態 離線
發表於 2008-3-16 09:38 PM  資料  短消息  加為好友  添加 鳴海空 為MSN好友 通過MSN和 鳴海空 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 o0kenken0o 於 2008-3-16 09:36 PM 發表
其實有冇一部動畫係評高分架呢??

Gundam00 和當年 Fate/Stay Night 分數好像很高

PS.這傢伙怎麼專門去找評「觀賞系」作品...?

http://blog.yam.com/narumiku  <<個人Blog
頂部
Rpha
上尉

UID 3663
精華 0
積分 8
帖子 1441
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-21
狀態 離線
發表於 2008-3-16 10:11 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Rpha 為MSN好友 通過MSN和 Rpha 交談 ICQ 狀態
對於二之宮一作品的感覺其實同撰文者唔差太多, 的確我唔認為呢套作品太有故事性和邏輯性可言
實在依家日本出品的動畫分類太極端, 商品化的趨勢很強大, 雖然市場係有咁的需要

而破天荒遊戲唔知有咩講, 唔去評

不過作為雜誌賞評撰文者, 同倒自己米差唔多, 不套動畫唔好睇至多唔寫, 做得唔開心就轉工啦

現在針對萌系及商品化的動畫還未至於色情片的地步, 只是鏡頭偏向刺激男性的需要...

頂部
蕉仔
少尉
老手

UID 2045
精華 0
積分 6
帖子 566
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-16
狀態 離線
說起來最近我先知破天荒遊戲呢套野.........睇完上面其實都未明套野講乜...............

只求有一好作品。
頂部
popoandrew
上尉
Butterfly Boy

UID 21854
精華 0
積分 28
帖子 1976
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-3
狀態 離線
痴×線

頂部
poc034
少尉

UID 9513
精華 0
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-28
狀態 離線
發表於 2008-3-16 11:07 PM  資料  短消息  加為好友  添加 poc034 為MSN好友 通過MSN和 poc034 交談

QUOTE:
原帖由 torchicegg 於 2008-3-16 09:27 PM 發表
p.s.比卡超無著衫的

....我唔知say咩好 我ge反應係=口=
仲有咩係ACG?

頂部
鳴海空
上尉

UID 2076
精華 0
積分 2
帖子 1334
成品數目 2 件
閱讀權限 10
來自 天水圍
狀態 離線
發表於 2008-3-16 11:20 PM  資料  短消息  加為好友  添加 鳴海空 為MSN好友 通過MSN和 鳴海空 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 poc034 於 2008-3-16 11:07 PM 發表

仲有咩係ACG?

Animan(動畫) Comic Game

頂部
torchicegg (t君)
上尉
第10適應者

UID 11882
精華 0
積分 6
帖子 1377
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-29
來自 瀨戶內海
狀態 離線
發表於 2008-3-16 11:22 PM  資料  短消息  加為好友  添加 torchicegg 為MSN好友 通過MSN和 torchicegg 交談

QUOTE:
原帖由 poc034 於 2008-3-16 11:07 PM 發表

仲有咩係ACG?

A Creative Gag

頂部
蘿莉魂
上尉
蘿莉百合追求者

UID 12933
精華 0
積分 9
帖子 1763
成品數目 9 件
閱讀權限 10
來自 特蘭斯巴爾
狀態 離線
發表於 2008-3-16 11:23 PM  資料  短消息  加為好友  添加 蘿莉魂 為MSN好友 通過MSN和 蘿莉魂 交談
不過我係ACGNHM迷......

新msn)takamachirorita@hotmail.com
萌偽娘可有錯?只要是萌的我就會在我的心靈中,把他變化做真真正正的女人..!!!
頂部
Figuration
上尉

UID 2579
精華 0
積分 1
帖子 1497
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-13
來自 N.Y.
狀態 離線
破天荒遊戲係一套非常好既動畫,意義深長,咩都唔知就亂寫,呢套耶邊有色情成分阿,香港既朋友應該要投訴下呢條友

バンダイのプラモは化け物か?!
頂部
蘿莉魂
上尉
蘿莉百合追求者

UID 12933
精華 0
積分 9
帖子 1763
成品數目 9 件
閱讀權限 10
來自 特蘭斯巴爾
狀態 離線
發表於 2008-3-17 01:15 PM  資料  短消息  加為好友  添加 蘿莉魂 為MSN好友 通過MSN和 蘿莉魂 交談

QUOTE:
原帖由 Figuration 於 2008-3-17 04:26 AM 發表
破天荒遊戲係一套非常好既動畫,意義深長,咩都唔知就亂寫,呢套耶邊有色情成分阿,香港既朋友應該要投訴下呢條友

講得好........這當然的......

頂部
smangkk
少校
龍鬥士

UID 1464
精華 0
積分 29
帖子 2987
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-4
來自 香港
狀態 離線
那些所謂服務鏡頭除了沒有真正的性交外,其實應該已經屬於「咸濕」作品的類別。喜歡這些作品的朋友如果還要為這些作品辯護,還要硬說這類作品有其深意,喜歡這些作品的不是「咸濕仔」的話,請你們儘管繼續自欺欺人吧。

看到這樣毫無營養的作品還是一部接一部的出現,令現今的動漫圈在別人眼中淪為只餘兩類作品:咸片,兒童向作品,筆者實在無言了。

=================================================================

我諗, 個筆者只是看過呢套動畫的畫面, 冇真係睇過而作呢 d 評論吧.
老實講, 對冇睇過呢套野的我來講, 我 100% 讚同筆者的話. 或者我睇完會有另一個諗法都唔定.
但係我想講的係, 一部好地地的動畫, 點解要有大胸, 唔通要同筆者所謂的 "兒童向" 動畫劃清界線 ? 所以畫功要 "成人向" ?

反觀我以前睇天空之城呢一類動畫, 都係好好睇, 好有內容, 但又唔見得要賣弄任何 "成人向" 完素丫. 而且都唔覺佢 "兒童向" 喎.....即係話, 呢類畫功, 必要麼 ????

總括來講, 畫動畫果個畫成咁, 好難唔令人誤解架喎. 各位睇動畫的朋友唔想俾人誤會係咸濕仔, 大可以好似我咁, 一見呢類畫面就跳過唔睇丫.

就好似, 你成日響個近似架步的地方樓下間模型舖或者專賣裸女公仔的舖頭附近出沒, 或好難唔令人諗你好咸濕架喎, 模型舖又唔係得果一間....人地話你, 你又可以怪得邊個 ?
如果問心無愧, 怕乜野人話, 又或者理得人地講乜呢 ?

如小強般打不死
頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-2
狀態 離線
呢出野我睇就冇睇過

不過這陣子的動畫, 加入了太多不需要的「殺必死」鏡頭 (也即是那篇文的作者所指的「服務鏡頭」)
故意出現女生露底, 冇著衫的樣子(雖然多數不會去到三級的東西)
沒記錯, 早前看過旋風管家某一話
佢係一開始整左MARIA既出浴照定唔知乜, 個旁白(若本老爹萬歲!!!!)仲話係特登整出黎既SERVICE...Orz|||

感覺上, 真的有點兒那個
雖然你可能會說, 007電影也總要加個邦女郎出浴, 西片也很多時會要女主角洗澡脫衣
不過那個, 我也是覺得讓那些心懷不正的人覺得這片子更精采了吧

會給人這個感覺當然是無可口非
我有時在家看動畫也得待家人都睡了才可以看
當然, 那筆評的傢伙看似也不是什麼動畫迷
因為正常的動畫迷都會把這些畫面無視掉...

當然, 露晒點爆晒血的日本動我不是未看過
好像ELFEN LIED, 其實只看故事真的不太差(雖然有人會話點解一開波男主角會執左個唔識既裸女回家, 而唔係報警...)
另外有D片好似MACROSS ZERO都會有點這樣的場面, 不過也沒太大問題的感覺....

(話時話...我個頭像, 算唔算service呢XDDD)

010製作小組日誌
http://blog.roodo.com/pla010

請各位多多支持~
頂部
sunhikari
中尉
模型人新手中的新手=]

UID 2121
精華 0
積分 3
帖子 810
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-20
來自 香港大埔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 smangkk 於 2008-3-17 03:00 PM 發表
那些所謂服務鏡頭除了沒有真正的性交外,其實應該已經屬於「咸濕」作品的類別。喜歡這些作品的朋友如果還要為這些作品辯護,還要硬說這類作品有其深意,喜歡這些作品的不是「咸濕仔」的話,請你們儘管繼續自欺欺 ...

我覺得要兩面咁睇LO
而家的社會風氣是漸漸開放
你睇番以前的,當然唔覺問題
但過了2000年打後,近乎係「殺必死」的年代,唔多唔少都會有露底/巨胸的情況出現
你而家睇番,而家新的動/漫畫,除左續集性的出新番外乎90%都會有呢D場面
主因係因為作者畫出黎,D讀者又受落,又好賣一點,故變成現在的情況
我作為讀MEDIA系的學生.就咁係表面評作品又的確是有點兒過份,因為真係有D好作品,有少少就不為過,難不成美少女戰士要評為又黃又暴力的作品?!
但日本的作者,講真真係要自我反省一下,係咪真係有需要「係又露,唔係又露」先得架

就如小弟近期喜歡睇的漫畫「帝王」,係色情成份好多,但卻是一本很好的漫畫
本野講一個由乜都無的18歲青年,經努力後係30歲就變成擁有全日本60%夜總會的集團的故事
本野講夜總會的故事,有D色情故事都可以原諒
但好似魔法老師個D,需然好睇,但用不用就有露底/巨胸/爆衫等搞笑就真係有時會覺得過份低俗LO

講真,評價一定唔可以常常拿以前的標準來睇,亦唔可以話一睇表面,似色情就狂話人地好色LO
而係需要一個客觀的標準來評論

但一般動漫都開始色情/「殺必死」向等呢D問題,就真係有需要檢討一下

頂部
卡嘉莉.
中校
陵桜学園S0S團員

UID 5422
精華 0
積分 1
帖子 3036
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-12
來自 奧布
狀態 離線
發表於 2008-3-17 05:53 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 卡嘉莉. 為MSN好友 通過MSN和 卡嘉莉. 交談 ICQ 狀態

QUOTE:
原帖由 sunhikari 於 2008-3-17 03:35 PM 發表

我覺得要兩面咁睇LO
而家的社會風氣是漸漸開放
你睇番以前的,當然唔覺問題
但過了2000年打後,近乎係「殺必死」的年代,唔多唔少都會有露底/巨胸的情況出現
你而家睇番,而家新的動/漫畫,除左續集性的出新番 ...

這個殺必死鏡頭現在慢慢浸入動畫中,
追是事實

而有沒有必要,
那要從多個角度去逐一分析

製作動畫的人當然希望動畫人氣高企
而現今社會又漸漸變得開放
他們當然不放過任何一個機會去賺錢
但用殺必死鏡頭  是不是唯一的方法呢?

另一方面, 現今動漫愛好者
男性絕多大數都喜歡殺必死的鏡頭
我想要慢慢改變他們的思想
絕非易事

紅贄之儀
不要看“虛”,否則眼睛將失去光明。
不要說“虛”,否則嘴將失去聲音。
不要聽“虛”,否則將失去心志。

努 力 讀 書 準 備 上 U
頂部
蘿莉魂
上尉
蘿莉百合追求者

UID 12933
精華 0
積分 9
帖子 1763
成品數目 9 件
閱讀權限 10
來自 特蘭斯巴爾
狀態 離線
發表於 2008-3-17 06:02 PM  資料  短消息  加為好友  添加 蘿莉魂 為MSN好友 通過MSN和 蘿莉魂 交談
我們要怪就怪那世俗的眼光

頂部