回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [五星] LED Mirage (Wave 1/144)
Mirror
上尉

UID 4287
精華 2
積分 54
帖子 1367
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-3
狀態 離線
LED Mirage (Wave 1/144)

第一次砌五星, 都係砌得嘛嘛

頂部
JK21
上尉

UID 24063
精華 0
積分 0
帖子 1078
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-10
狀態 離線

頂部
GP01
曹長

UID 586
精華 0
積分 8
帖子 454
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
來自 Sydney
狀態 離線
好 clean, 好靚。 你係用邊隻 白色嫁?

你呢隻係 "03"?

我都整緊一隻﹐但係係 "04".  但係整到一頭煙呢

頂部
luisall (Luis)
上尉
粗獷風格模型中年膠佬

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 23723
精華 7
積分 54
帖子 1553
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-28
來自 LV-426
狀態 離線
正呀...一見有五星我就會身痕...第一次砌已經整得甘好...你d半透甲有無上色...等我參考一下...

人到五條希望將所有存貨砌晒出嚟
             我要五日砌一隻
頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線
乾淨利落,可惜d相細左dd.....鏡兄原來砌五星都有一手!

頂部
Mirror
上尉

UID 4287
精華 2
積分 54
帖子 1367
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 JK21 於 2008-2-8 07:33 PM 發表

Thankyou 呀 JK21

QUOTE:
原帖由 GP01 於 2008-2-8 08:01 PM 發表
好 clean, 好靚。 你係用邊隻 白色嫁?

你呢隻係 "03"?

我都整緊一隻﹐但係係 "04".  但係整到一頭煙呢

Thankyou 呀 GP01, 我係用星星 TS-45 珍珠白,
係 03 呀, 一眼就睇得出
咁你隻 04 幾時有得睇呀 不過我冇買 04 , 唔知有咩唔同呢
其實我砌呢隻都砌到一頭煙架, 尤其補膊頭甲 d 夾口, 又角又凹又彎, 不過總算勉強搞掂

QUOTE:
原帖由 luisall 於 2008-2-8 08:40 PM 發表
正呀...一見有五星我就會身痕...第一次砌已經整得甘好...你d半透甲有無上色...等我參考一下...

Thankyou 呀 luisall, 其實砌得真係嘛嘛  d 甲噴o左珍珠白, 我呢隻o甘肉邊值得做參考架

QUOTE:
原帖由 明天 於 2008-2-8 09:22 PM 發表
乾淨利落,可惜d相細左dd.....鏡兄原來砌五星都有一手!

Thankyou 呀明天兄, 就係砌得差, 所以整細 d 相唔多覺嘛

頂部
上尉
粗獷風格模型中年膠佬

UID 23723
精華 7
積分 54
帖子 1553
成品數目 54 件
閱讀權限 10
來自 LV-426
狀態 離線
我都排緊期砌第一隻五星...不過真係好有難度...對我黎講你e隻已經好值得參考...珍珠白...要記低先得...thx...

我要五日砌一隻
頂部
Mirror
上尉

UID 4287
精華 2
積分 54
帖子 1367
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 luisall 於 2008-2-8 11:29 PM 發表
我都排緊期砌第一隻五星...不過真係好有難度...對我黎講你e隻已經好值得參考...珍珠白...要記低先得...thx...

期待你o既作品呀 珍珠白真係唔錯o架, 原本想全隻拋光, 不過實在太多角位同凹位, 最後都係放棄

頂部
GP01
曹長

UID 586
精華 0
積分 8
帖子 454
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
來自 Sydney
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Mirror 於 2008-2-8 09:57 PM 發表

Thankyou 呀 GP01, 我係用星星 TS-45 珍珠白,
咁你隻 04 幾時有得睇呀 不過我冇買 04 , 唔知有咩唔同呢  
其實我砌呢隻都砌到一頭煙架, 尤其補膊頭甲 d 夾口, 又角又凹又彎, 不過總算勉強搞掂

04 正利用公司 lunchtime 時間 剪件中。。。。。龜速進行中。。。。  係呀﹐好多位都唔係好 fit 嫁﹐要多動腦根呢。

想請教相中紅圈果個位﹐ 鏡兄有冇做分件呀 ?   還是上完銀色﹐ 上下合埋﹐ masking 銀色位﹐再補甲口?

我冇買 "03" , 但係以我所知﹐"04" 係有晒 "03"  所有o既件的 (應該係同一個模o添)﹐說明書都一樣﹐ 再加一頁 "04" o既補頁。  

水貼唔同。

04 要貴 Yen200.

04 連紅色十字架 盾  同  劍o既 光速 透明部件 都跟埋﹐

其實唔俾都得﹐加上冇紅色十字架水貼﹐想砌隻 03 都有 D 困難﹐所以真係唔知點解會跟埋。

07 同 08 就有 半透明件﹐等搞掂隻 04 先夠膽開工呢

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
GP01
曹長

UID 586
精華 0
積分 8
帖子 454
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
來自 Sydney
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 luisall 於 2008-2-8 11:29 PM 發表

想容易砌 D ﹐應該開始砌隻 09 (SR1) 先 。。。。。D 件真係好靚﹐D  位好準。

除左大腿﹐其他位都好容易分件。

頂部
上尉
粗獷風格模型中年膠佬

UID 23723
精華 7
積分 54
帖子 1553
成品數目 54 件
閱讀權限 10
來自 LV-426
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GP01 於 2008-2-9 08:31 AM 發表

想容易砌 D ﹐應該開始砌隻 09 (SR1) 先 。。。。。D 件真係好靚﹐D  位好準。

除左大腿﹐其他位都好容易分件。

我都有買09...要好好考慮先得...thx

我要五日砌一隻
頂部
Mirror
上尉

UID 4287
精華 2
積分 54
帖子 1367
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GP01 於 2008-2-9 08:27 AM 發表

04 正利用公司 lunchtime 時間 剪件中。。。。。龜速進行中。。。。  係呀﹐好多位都唔係好 fit 嫁﹐要多動腦根呢。

想請教相中紅圈果個位﹐ 鏡兄有冇做分件呀 ?   還是上完銀色﹐ 上下合埋﹐ ...

GP01兄, 個個位真係好難搞, 我都諗左好耐補唔補個夾口, 但係考慮到補完之後要貼遮油紙就會好難, 貼得唔好就會喎晒, 所以最後決定分開噴完黐埋就算
原來 03 同 04 冇咩分別, 咁即係可以唔使考慮啦
咁隻 09 大腿有咩問題呀

頂部
beefball
壹等兵

UID 16136
精華 0
積分 2
帖子 144
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-12
狀態 離線
各位師兄~小弟都有興趣入返隻08呀...唔知會唔會好難砌呢??
另外我想請問下wave 1/100  レッドミラージュ・ブーメランユニット http://www.1999.co.jp/10019374 呢隻會唔會好難搞呢?

( ´∀`)・ω・) ゚Д゚)・∀・) ̄ー ̄)´_ゝ`)
頂部
char
上尉
得閑就要慢慢清下d模型

UID 286
精華 4
積分 27
帖子 1400
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-18
來自 模型盒內
狀態 離線
正野呢~~~下次噴隻1/100再用gp2拋光吧~

當完成自己期待已久的心愛模型既時候,勝利既光榮係屬於你!!
頂部
GP01
曹長

UID 586
精華 0
積分 8
帖子 454
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
來自 Sydney
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Mirror 於 2008-2-9 11:10 AM 發表

GP01兄, 個個位真係好難搞, 我都諗左好耐補唔補個夾口, 但係考慮到補完之後要貼遮油紙就會好難, 貼得唔好就會喎晒, 所以最後決定分開噴完黐埋就算
原來 03 同 04 冇咩分別, 咁即係可以唔使考慮啦:em8 ...

我諗我都會黐埋就算﹐ 我見個盒面張相呢度都冇補夾口的呢。

09 o既大腿唔係有問題﹐只係分件唔易﹐ 因為太少位了﹐所以膝頭果位要上完色﹐再將大腿合埋﹐ mask 膝頭先上白色。
我試過分﹐最後搞到一鍋泡。。。。。

頂部
GP01
曹長

UID 586
精華 0
積分 8
帖子 454
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
來自 Sydney
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 beefball 於 2008-2-9 11:22 AM 發表
各位師兄~小弟都有興趣入返隻08呀...唔知會唔會好難砌呢??
另外我想請問下wave 1/100  レッドミラージュ・ブーメラン& ...

08 未開﹐但聽講好 OK 的。

有師兄話過玩 Wave 1/100﹐不如玩 Cast 易過。。。所以到宜家都唔敢開。

牛丸兄 頭像 隻 Lumi Mirage 搞成點呀? Volks 乎 ?!  正唔正?!

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Mirror 於 2008-2-8 09:57 PM 發表
...

04 有哂 03 所有 Parts 外, 重多o左個盾 同 武士刀 Parts, 所以貴 200yen (重有水貼唔同)...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GP01 於 2008-2-9 12:49 PM 發表

我諗我都會黐埋就算﹐ 我見個盒面張相呢度都冇補夾口的呢。

09 o既大腿唔係有問題﹐只係分件唔易﹐ 因為太少位了﹐所以膝頭果位要上完色﹐再將大腿合埋﹐ mask 膝頭先上白色。
我試過分﹐最後搞到一鍋 ...

09... 請問而家邊到仲有得賣~? 我行哂成個九龍都搵唔倒 ar~!

頂部
beefball
壹等兵

UID 16136
精華 0
積分 2
帖子 144
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GP01 於 2008-2-9 12:54 PM 發表

08 未開﹐但聽講好 OK 的。

有師兄話過玩 Wave 1/100﹐不如玩 Cast 易過。。。所以到宜家都唔敢開。

牛丸兄 頭像 隻 Lumi Mirage 搞成點呀? Volks 乎 ?!  正唔正?!

GP01兄好眼力! ~係volks1/100 o個隻呀~分件好好呀~不過我可能我set得唔係幾好,加埋碌砲(50cm...XD)要佢企係度都有d難度!
其實我好耐以前就噴好左,光都拋埋o架啦...不過隻粉紅色我調錯左 ...出黎效果唔係好靚...所以一直都冇勇氣post佢上黎同大家見下面...

( ´∀`)・ω・) ゚Д゚)・∀・) ̄ー ̄)´_ゝ`)
頂部
GP01
曹長

UID 586
精華 0
積分 8
帖子 454
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
來自 Sydney
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 beefball 於 2008-2-9 03:12 PM 發表

GP01兄好眼力! ~係volks1/100 o個隻呀~分件好好呀~不過我可能我set得唔係幾好,加埋碌砲(50cm...XD)要佢企係度都有d難度!
其實我好耐以前就噴好左,光都拋埋o架啦...不過隻粉紅色我調錯左 ... ...

我諗唔係你 set 得差呢﹐因為我見到好多人都要另外搵野 support 枝炮先企到呢?

其實好多五星野都係超乎現實﹐現實係冇可能企得隱﹐你見佢 D 高根鞋  同埋 D 特大特厚 o既 盾 就知啦。

有機會影 D 相上o黎俾大家欣賞o下啦。

頂部