回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] Destiny Gundam Extreme Blast Mode ZGMF-X42S
獨角vincent仔 (NEWTYPE)
上尉

UID 16589
精華 0
積分 16
帖子 1071
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-22
來自 路飛海賊團
狀態 離線
Destiny Gundam Extreme Blast Mode ZGMF-X42S

好耐無發成品,眼見咁多位版友c兄既成品…忍唔住砌左隻destiny,  趁交完功課呢段空檔砌的…只有粗略既基本功…陰影顏色亦用得太淺…其實不太滿意的作品

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

我很窮…但是我係HI NEWTYPE
I'm poor but I'm HI Newtype~~~~
頂部
上尉

UID 16589
精華 0
積分 16
帖子 1071
成品數目 16 件
閱讀權限 10
來自 路飛海賊團
狀態 離線

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

I'm poor but I'm HI Newtype~~~~
頂部
肥龜
上校

UID 10353
精華 0
積分 43
帖子 5658
成品數目 43 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-29
狀態 離線
發表於 2007-12-17 11:16 PM  資料  短消息  加為好友  添加 肥龜 為MSN好友 通過MSN和 肥龜 交談 ICQ 狀態
好令

SD高達Online ID:0o龜o0
頂部
驚天地
上尉

UID 16235
精華 0
積分 12
帖子 1333
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-18
狀態 離線
發表於 2007-12-17 11:34 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 驚天地 為MSN好友 通過MSN和 驚天地 交談
好似用色深色左d bor

頂部
ZETA仔
上尉

UID 13581
精華 0
積分 1
帖子 1202
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-28
狀態 離線
我覺得咁樣先靚

頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線
模型主體好靚~樓主上色好靚~感謝分享~

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
MG110
中校
大口仔

UID 17480
精華 2
積分 22
帖子 3073
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-19
來自 殖民星
狀態 離線
幾好播!!!

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線
唔錯,砌得好,陰影清清地亦好!(貴版黎播)

係有D色睇落上色唔太平均,例如背包枝砲,綠色望落好似唔太統一,

有D深有D淺 (定係光影問題既錯覺?)

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
samleepika
壹等兵

UID 22515
精華 0
積分 0
帖子 197
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-21
狀態 離線
請問樓主,destiny個頭點整無縫+噴畢地呀?
頭炮位好似係電鍍件......

頂部
gundamfever
上等兵

UID 20656
精華 0
積分 2
帖子 203
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
average.........

頂部
上尉

UID 16589
精華 0
積分 16
帖子 1071
成品數目 16 件
閱讀權限 10
來自 路飛海賊團
狀態 離線
回復 #3 肥龜 的帖子

THANKS ^^

回復 #4 驚天地 的帖子

但我真的用了很淺的陰影色…對比已經很淡的

回復 #5 ZETA仔 的帖子

多謝~我比較喜歡清淡d…太深既陰影好似好污糟咁^^ 不過呢次真係好淡

回復 #6 模型怪 的帖子

我都覺得本身部mg真係幾好…分件好仔細…聽版友說腳胶位太緊…我又唔太覺有咁既問題…

回復 #7 MG110 的帖子

^^ thanks~~~ 我尚有很多要學習既地方

回復 #8 williamgundam 的帖子

william兄好眼力…支炮應該係光線問題…因為幅牆無燈…返去再影下先~~

回復 #9 samleepika 的帖子

^^其實我係做無縫及噴灰之前用遮蓋膠紙…膠紙在假組前試過可以用刻針挑番出黎先茶膠水~做無縫^^"因為分件技術太差了…所以用呢個方法…

回復 #10 gundamfever 的帖子

其實我都覺得呢次成品麻麻地…見到其他版友既成品好精緻, 真的有很多值得學習既地方…這論壇真好…

在未遇見這論壇之前…都只係素組…最多亦只係用gundam marker劃線…記得最初仲以為自己劃得好靚, 當然比不上旺角模型舖賣果 D, 覺得果 D專業模型係遙不可及……但遇上這論壇之後…很多版友都無私地分享製作心得…令我覺得距離專業果 D模型越來越近…當然現在還很遠…當已經近了很多…我亦都介紹無玩開模型既朋友黎睇呢個論壇…希望有更多版友分享, 令我學到更多技術…令我可以代客上色…黎緊十年既目標係可以代客上色~~~~

頂部