回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] 停咗2年多再砌既模型: 給 Ka Wing 的 Wing Ka [p.2 加相]
trex8
上等兵

UID 14089
精華 0
積分 3
帖子 254
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-15
狀態 離線
停咗2年多再砌既模型: 給 Ka Wing 的 Wing Ka [p.2 加相]

第一次post作品:
停咗2年多無砌模型 , 以砌俾太太為理由(藉口) "的" 起 心肝 5月 31開工 到上星期完成, 幾乎用咗半年. 選擇 MG Gundam Wing ver Ka 係因為我太太個名係 Ka Wing.
係呢道相信我係老餅中既老餅, 對有家庭兒女既我黎講, 砌模型絕對係奢侈品.
有時聽到唔同 Forum 既網友都話太忙而放棄砌模型, 覺得好遺憾. 其實自己都好明白當中既掙扎.工作, 家庭, 照顧兒女, 已經疲倦到要死, 有小小自己時間都已經係深夜, 要砌模型, 談何容易.  好多時砌吓停吓 (8月停咗2個月)  有時都想過放棄,  只係一念執著堅持下去. 所以更加珍惜能夠砌模型每一分既時間.

講咗咁耐. 只希望可以鼓勵一下有一樣掙扎既朋友唔好放棄.

隻 Wing Ka只係小改翼同腿Armor, 加水貼同彩光貼.  白藍紅色都噴咗陰影. 藍紅色陰影自己幾滿意, 不過 d 相唔多覺. 仲有今次影相時天陰, d 相色溫有問題, 偏藍同 under exposure. Sorry!  等好天再影過.

最後特別多謝我太太既 support. 砌咗咁耐. 10月再開工時竟然倒寫紅油落地毯度, 砌咗模型 20幾年都未試過咁失敗, Sorry.

好啦, 去相...

頂部
布仔
少校

UID 11885
精華 0
積分 2
帖子 2836
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-29
來自 hk
狀態 離線
發表於 2007-12-2 01:55 PM  資料  短消息  加為好友  添加 布仔 為MSN好友 通過MSN和 布仔 交談
我覺得腳用藍色唔係咁好∼

http://hk.myblog.yahoo.com/david930525/
新開既blog~得閒cc~
頂部
trex8
上等兵

UID 14089
精華 0
積分 3
帖子 254
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
其實自己唔多鍾意紅色所以改色

頂部
hong
中尉

UID 6817
精華 0
積分 2
帖子 765
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-29
狀態 離線
SO CLEAN 整得好靚 希望你都唔好放棄模型 整多D出泥同大家分享^^

頂部
MG110
中校
大口仔

UID 17480
精華 2
積分 22
帖子 3073
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-19
來自 殖民星
狀態 離線
你太太對你都好好播!!希望你堅持砌模型啦!!!!

頂部
QK.
二等兵

UID 22587
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-23
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 布仔 於 2007-12-2 01:55 PM 發表
我覺得腳用藍色唔係咁好∼

同感

頂部
有heart人
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1941
精華 10
積分 70
帖子 5317
成品數目 70 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-13
來自 Hong Kong
狀態 離線
pretty good. it is always good to see people complete a piece of work no matter how busy they are.

無逢: 一定要做的, 我想盡量表現出模型的味度

WIP
1/35 Panzer IV F2 - 50% (waiting for paint job)
1/100 RE Bawoo - 50% (waiting for paint job)
1/35 LAV-25 - 50% (waiting for paint job)
1/100 MG GM Sniper II - 50% (waiting for paint job)
1/100 MG S-Gundam Booster Unit - 40% (waiting for seam removal)
1/100 Wave VF-1 - 40%
頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-14
來自 漫遊者
狀態 離線
你太太一定會很開心呢

依個post既標題很有意思,可見樓主有男人的浪漫

小弟Facebook專頁https://www.facebook.com/Dragon1000model
頂部
Plata
少尉

UID 16562
精華 0
積分 5
帖子 564
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-20
狀態 離線
好乾淨
砌得咁靚真係無白發樓主的心機

頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-14
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 000-3901-0 於 2007-12-2 09:11 PM 發表

好正呀
男人的浪漫?

『男人的浪漫』萬歲

小弟Facebook專頁https://www.facebook.com/Dragon1000model
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
好公整呢!!!! 靚靚

頂部
trex8
上等兵

UID 14089
精華 0
積分 3
帖子 254
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2007-12-2 09:15 PM 發表
『男人的浪漫』萬歲

我太太仲想我砌隻女 figure 俾佢, 不過我從未試砌首辨, 相信she will have a long wait.

BTW, thank for all the support.

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線
睇落幾正,

可惜相太白濛.....

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
trex8
上等兵

UID 14089
精華 0
積分 3
帖子 254
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Ha ha, actually it is a little too blue this time.    I need to learn how to do a black background some time.

頂部
lamlkc123
二等兵

UID 11032
精華 0
積分 10
帖子 99
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-25
狀態 離線
我的情況同樓主差不多,尤其是有了小朋友之後,真係要零辰先可以開工

頂部
小龍
少校
我讀得書小~你咪鬼呃我

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17983
精華 12
積分 21
帖子 2527
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-28
來自 松新上路 1 號 ☉▽☉
狀態 離線
同意你話:對有家庭兒女黎講, 砌模型絕對係奢侈品.
能堅持到完成, 又砌得咁靚仔, 重有老婆支持...
好幸福lu, 吾好停呀, 支持你呀

頂部
trex8
上等兵

UID 14089
精華 0
積分 3
帖子 254
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
"我的情況同樓主差不多,尤其是有了小朋友之後,真係要零辰先可以開工"

我好明白...   Add oil la!

Thank you 小龍  big brother's support!

頂部
trex8
上等兵

UID 14089
精華 0
積分 3
帖子 254
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Sorry, 有小小o野想澄清吓.    
我呢個 post 其實係冇負面o既意思. 不過唔同人生階段會有唔同o既優先次序. 有家庭兒女當然唔會好似單身 or 冇小朋友咁自由 (金錢同時間上). 但係佢地會帶來唔同樂趣同 Reward. 我有個朋友佢同個仔一齊打機砌模型, 仲Happy.   我想表達o既係因為砌模型o既時間難得, 所以更珍貴. 我更 enjoy 能夠砌模型每一分既時間. 雖然砌得唔好, 但因為係自己o既心血, 果種滿足感係任何玩具 or 金錢都唔可以買到o既.

頂部
強化豬
平民

UID 15326
精華 0
積分 0
帖子 11
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 trex8 於 2007-12-6 10:19 AM 發表
Sorry, 有小小o野想澄清吓.    
我呢個 post 其實係冇負面o既意思. 不過唔同人生階段會有唔同o既優先次序. 有家庭兒女當然唔會好似單身 or 冇小朋友咁自由 (金錢同時間上). 但係佢地會帶來唔同樂趣 ...

b2806297(唔好意思,用左我老婆強化豬個account): 梗係明白啦,brother,人越大,担子就越多,這叫正常,絶無負面的意思啦!就係因為時間越少,就越覺得砌的時間寶貴!

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 trex8 於 2007-12-6 10:19 AM 發表 Sorry, 有小小o野想澄清吓.   
我呢個 post 其實係冇負面o既意思. 不過唔同人生階段會有唔同o既優先次序. 有家庭兒女當然唔會好似單身 or 冇小朋友咁自由 (金錢同時間上). 但係佢地會帶來唔同樂趣同 Reward. 我有個朋友佢同個仔一齊打機砌模型, 仲Happy.   我想表達o既係因為砌模型o既時間難得, 所以更珍貴. 我更 enjoy 能夠砌模型每一分既時間. 雖然砌得唔好, 但因為係自己o既心血, 果種滿足感係任何玩具 or 金錢都唔可以買到o既

好同意你呢翻說話,

我已緍,但冇小朋友,工作已經好忙,重要陪老婆 (又唔可以只得模型冇佢),

所以自己要識分配,亦因為咁更會珍惜自已砌模型既時間,好彩老婆識體諒,到而家都冇乜有問題,

只係技術差.....

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部