回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 日本一行的小收穫&感想
K's
壹等兵

UID 842
精華 0
積分 5
帖子 166
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2005-2-18
狀態 離線
日本一行的小收穫&感想

其實之前去都無開過post,買過什麼,呢次可能最後一次去日本,所以post下

報價篇(我對yen係6.6):

謙信&信玄 yen 294(超平,大量貨,日本仔唔外銷??)
紅雞&綠雞 yen 1610(港幣約106,平唔平,還沒看市價)
gun blastor yen 525(outlet中50%off,細個好想要的)
猫手 yen 1000(送比小猫禮物之一
罐頭 yen 300 / 350 (秋葉原特徵之一,還有關東煮,咖哩等)
bandai 水貼90% 係290yen 10% 336yen
開油兜 大3個 yen73(一個扭蛋價錢)  小12個 yen84(一個扭蛋+5亳子)

遊玩篇:
呢次係同屋企人跟團,因為之前d自由行玩到破產+殘廢
因為只有一天去迪迪尼+半天新宿行程可以shopping,仲有一個富士吉 行程

迪迪尼:個日共去左2個地方,西新宿,南新宿同秋葉原
 西新宿有間hobby館,全年模型都係做7折 ,parts的wave平d,kotobukiya折頭少d,水貼除新個一套336,其他290
 南新宿是東急手,買了一些地台板做情景
秋葉原:turbo式掃街,發覺有好多商店摺曬或轉了專賣電器,仲有一些連座樓也拆左 (日本市道不景?本身係巾人,其他還未到)
 大部份店舖只有9折或者正價,車站復刻有間叫gamer一兩隻模型40% off,部份30%,其餘正價∼20%不等,個間無曬parts賣

富士吉:去個度玩左gundam同醫院
 先講高達個度,其實個度玩跑狗,個遊戲話你係d工程人員,要幫高達up grade能力
開頭會比部機你收gundam數據同安裝(分5個位,頭,手,身,腰,腳)
有兩個area,area 1 3分鐘收數據,未見到高達,但有紅渣隻角1/1  (d位上一手拿左,下一手可能無,是random的)
area 2,見到部1/1高達啦,好有振憾感,關節噴下熱氣,呢度有5分鐘比你安裝數據,有樓梯要跑 ....
(有d位置係delete你的數據 ,我比佢delete左3個)
成功安裝曬去特殊通道,未完成的去避難區....(我係難民之一 ,應該看不同的movie已)
出到去,大把正價復刻bb齊曬,什麼都有

醫院家下係生化危機版,仲以為勁d,無跑100米走廊恐怖,我屋企人同喪屍講hello(我無言....)
 (加左價 700yen,最後有個位比你用鎗打喪屍)期間限定啊

感想:我覺得去大阪仲好行,因為d店比較習中同容易行,個度有間gundam’s(好似bandai開,貨品超齊/多)

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
aeug
上尉
奥干擁護者

UID 77
精華 0
積分 30
帖子 1984
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2003-7-28
狀態 離線
大阪的GUNDAM'S日本橋店是Joshin所經營的
http://shop.joshin.co.jp/shopdetail.php?cd=1665

今天一切我願暫停
總必相信有日我可開始過
頂部
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-3
來自 金星
狀態 離線
哇~~~買左咁多既.....仲有我D化妝品wo
貓手可愛啊~~~~

囡囡實在好玩到停唔到手了~.~
頂部
K's
壹等兵

UID 842
精華 0
積分 5
帖子 166
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 aeug 於 2007-10-23 12:42 PM 發表
大阪的GUNDAM'S日本橋店是Joshin所經營的
http://shop.joshin.co.jp/shopdetail.php?cd=1665

sorry,太大意
多謝指點我的錯失

頂部
K's
壹等兵

UID 842
精華 0
積分 5
帖子 166
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小貓咪-愛麗詩 於 2007-10-23 12:44 PM 發表
哇~~~買左咁多既.....仲有我D化妝品wo
貓手可愛啊~~~~

你d化妝品,size仲細個盒bb,但係total價錢係我買呢度所有野一半 (仲有d日用品無影)

頂部
K's
壹等兵

UID 842
精華 0
積分 5
帖子 166
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 000-3901-0 於 2007-10-23 01:08 PM 發表
wa 有金粉果 Dwo
total 買野買左幾錢?

睇到wo∼其中一隻係白金粉
又無計過用左幾多買呢d野啦∼
因為有時搭下車,食下野,仲有食物/手信等,仲有小猫的化妝品共63000yen

頂部
torchicegg (t君)
上尉
第10適應者

UID 11882
精華 0
積分 6
帖子 1377
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-29
來自 瀨戶內海
狀態 離線
發表於 2007-10-23 04:40 PM  資料  短消息  加為好友  添加 torchicegg 為MSN好友 通過MSN和 torchicegg 交談
gamer係咪此方去果間

頂部
jacky398
少尉

UID 743
精華 0
積分 38
帖子 641
成品數目 38 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-2
來自 青衣
狀態 離線
發表於 2007-10-23 06:01 PM  資料  短消息  加為好友  添加 jacky398 為MSN好友 通過MSN和 jacky398 交談
哈哈....我都剛去完日本....不過咩都買唔到.....因為同女友四圈去...都無時間去過睇模型....

有時間可以去看看喔!
| | | |
﹀ ﹀ ﹀ ﹀
幸福摩天輪
頂部
ouga_fong
壹等兵

UID 13259
精華 0
積分 5
帖子 117
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
狀態 離線
發表於 2007-10-23 07:04 PM  資料  短消息  加為好友  添加 ouga_fong 為MSN好友 通過MSN和 ouga_fong 交談 ICQ 狀態
西新宿的hobby館近點頭架?有冇咩地標係附近呀?
因為我都就去日本呀,想行多D呢類地方

頂部
K's
壹等兵

UID 842
精華 0
積分 5
帖子 166
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 torchicegg 於 2007-10-23 04:40 PM 發表

比個圖一你睇
佢個度係用數碼子logo

QUOTE:
原帖由 jacky398 於 2007-10-23 06:01 PM 發表
哈哈....我都剛去完日本....不過咩都買唔到.....因為同女友四圈去...都無時間去過睇模型....

我都係架,迪迪尼個日要去4個地方(上野,akiba,池袋同新宿東,南,西)
大家都有野去齊,最多咪跑狗~

QUOTE:
原帖由 ouga_fong 於 2007-10-23 07:04 PM 發表
西新宿的hobby館近點頭架?有冇咩地標係附近呀?
因為我都就去日本呀,想行多D呢類地方

睇圖二,新宿間野叫yodobashi carmera(當然佢地用日文啦)
原來秋葉原也有,不是電器行出口,我反而未去過,你如果去,講返d野大家交流下
圖三係在秋葉原

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
waichuen
少校
YOU ARE(NOT) ALONE

UID 5243
精華 0
積分 0
帖子 2333
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-4
來自 度國的由自
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 torchicegg 於 2007-10-23 04:40 PM 發表

gamers

我本gamers8月刊都未睇曬
影d地址比你,

p.s.其實糟日部最近邊個gamers..無研究日本地鐵

YOU ARE (NOT) ALONE|
----MOZART REQUIEM----
頂部
waichuen
少校
YOU ARE(NOT) ALONE

UID 5243
精華 0
積分 0
帖子 2333
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-4
來自 度國的由自
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 健次郎 於 2007-10-24 12:01 AM 發表

比個圖一你睇
佢個度係用數碼子logo

我都係架,迪迪尼個日要去4個地方(上野,akiba,池袋同新宿東,南,西)
大家都有野去齊,最多咪跑狗~

睇圖二,新宿間野叫yodobashi carmera(當然佢地用日文啦)
原來秋葉原也有,不是電器行出口,我反而未去過,你如果去,講返d野大家交流下
圖三係在秋葉原

我諗無時間/jr daypass既大大都唔好去
我9月去左東京
行左兩秋葉,你去左會館買野,根本無可能去到圖三果到
我係旅行尾二果日因為太多時間,(8日東京 )
走左過去
''非常好玩''

首先,一出站(電器街,動漫商店)

你就會發現係500m之內都無路過到去,除非你比錢/JR daypass入返閂再係另一邊(A2)出

第二,當你發現JR站外既附近有升降落地底,而你又估可以通過對面

你就會發現會不停向地下行.....近十多層樓之後...

你又會發現係有出口上地面出去

第三,你上到地面,又會發現,過到去係有類似柏林圍牆既物體

再穿過橋低就會到.....

可能我唔係行最近既路,不過我SURE只有一個路口可以過到去

總共花左20分鐘有多

數碼子logo

會館

會館6,7,8樓都有野睇嫁,不過要自己行樓梯,唔好比6樓有半邊係貨倉而唔上去

YOU ARE (NOT) ALONE|
----MOZART REQUIEM----
頂部