回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 進入買賣區新安排
  本主題由 ArLip 於 2011-1-26 09:27 AM 置頂 
夜天光
平民

UID 2305
精華 0
積分 0
帖子 28
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-26
狀態 離線
發表於 2007-9-8 10:02 PM  資料  短消息  加為好友  添加 夜天光 為MSN好友 通過MSN和 夜天光 交談

QUOTE:
原帖由 REFF 於 2007-9-8 09:23 PM 發表

你知唔知之前的買賣區點解要關閉??

就是因太多人搞事 , 版主時間有限而處理不到才關閉的

而家重開唔嚴d點得???  

搞事者多就不用處理? <<<< 唔洗你處理當然講得大聲

我當然知道版主都是人,都有自己私人時間

但做版主之前不是有心理準備要有固定時間去管理版的?

版主時間有限?有限總有一二個小時去管理吧?

人手不夠可以再請幾個,分擔分擔不就行了?

唔洗你處理當然講得大聲

你又知我講得大聲?我只是針對他的回覆罷了

頂部
mcbobby
二等兵

UID 1101
精華 0
積分 2
帖子 61
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2003-9-24
狀態 離線
我都唔明有乜好呦. 入得人o地個forum就要守人o地規例.
佢有權只開放買賣區俾版主進入.

入唔到買賣區又唔駛死.

頂部
REFF
上校

UID 9080
精華 0
積分 23
帖子 4707
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-11
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 夜天光 於 2007-9-8 09:45 PM 發表

我的確不知道先前發生什麼事,因我很久無上

防止暗標其實可以這樣,賣家必需表明價錢,議價只可pm/msn等其他方法與賣家本人談,當然,價錢如何是買家自己願意給的,無人可以逼的.

至於拆家散貨做生意我不明白,請告知

你所說的完成二件模型是上色成品還是可以素組?

怎樣趕"絕"呢??當然是入不到買賣區的人

以成品去filter真正模人或"拆家"亦是一個可行方法...

不只這個方法吧?以積分,發貼數,註冊日期諸如此類的都可以,何必選這個?

咁用註冊日期 , 發貼數的話咁要訂幾時幾多呢

拆家散貨做生意<<< 大概是有d商戶上來把自已的商品放上來賣吧

砌菜,砌狗,砌車,砌高達,砌人仔,砌首辦 ,砌戰機, 砌戰車,砌囡囡   乜都砌!!
頂部
pocket
上等兵

UID 15128
精華 0
積分 2
帖子 230
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-20
狀態 離線
我平日砌模型都係素組,畫線,上左好少色(佢冇比果 D)
咁可唔可以出post在科幻模型成品發佈區 ?
因我見大部分都係改得好多至出post

因我都想睇下買賣區
以免犯規,所以問左先,thx

頂部
REFF
上校

UID 9080
精華 0
積分 23
帖子 4707
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-11
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 夜天光 於 2007-9-8 10:02 PM 發表

唔洗你處理當然講得大聲

你又知我講得大聲?我只是針對他的回覆罷了

做版主之前不是有心理準備要有固定時間去管理版的?<<<<

咁做版主訂個規則方便自己去管理論譠又有何不妥?

版主一心開個論譠俾大家交流 , 但就要特意花一二個小時去管理d無謂人嗎 ?__?

人手不夠可以再請幾個? 點解要特意請人去管理d無謂人呢  

有d人俾人ban左個ac 就另外再開一個 , 咁幾時先管得完

砌菜,砌狗,砌車,砌高達,砌人仔,砌首辦 ,砌戰機, 砌戰車,砌囡囡   乜都砌!!
頂部
布仔
少校

UID 11885
精華 0
積分 2
帖子 2836
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-29
來自 hk
狀態 離線
發表於 2007-9-8 10:32 PM  資料  短消息  加為好友  添加 布仔 為MSN好友 通過MSN和 布仔 交談

QUOTE:
原帖由 pocket 於 2007-9-8 10:30 PM 發表

因我都想睇下買賣區

砌左出黎,就係一件成品la~
當然可以post

http://hk.myblog.yahoo.com/david930525/
新開既blog~得閒cc~
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 夜天光 於 2007-9-8 10:02 PM 發表

"心理準備"; "再請幾個"... 你姓馮的? 咁老馮的...

至於拆家散貨做生意我不明白 >
拆家就是入了一批貨的商人, 他們一心只賣貨為利, 對模型製作沒興趣, yahoo auction內有許多的, 有的差會當發現其他賣他一樣賣緊的貨時攪事.. 而且這裡已有"商店街", 商店街商戶要交費用給論壇, 而費用有助論壇生存(server host fee, domain fee....我地會員唔洗錢, 又唔洗睇廣告有原因的)
如果有拆家就對有俾錢既商戶極唔公平, 大家都賣野為利, "拆家"賣野唔洗俾錢, 但商戶要時, 仲有人會俾錢做商戶嗎???  依家明未??? 拆家係寄生蟲, 一定要趕絕..係..係趕絕, 唔係個論壇冇商戶幫手俾費用, 個論壇好易玩完..
發貼數,註冊日期....之前已經有好多拆家了, 他們的account依然可以login的, 而且他們的發貼數比你還多呢..

頂部
布仔
少校

UID 11885
精華 0
積分 2
帖子 2836
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-29
來自 hk
狀態 離線
發表於 2007-9-8 10:50 PM  資料  短消息  加為好友  添加 布仔 為MSN好友 通過MSN和 布仔 交談

QUOTE:
原帖由 vampirea 於 2007-9-8 10:48 PM 發表

"心理準備"; "再請幾個"... 你姓馮的? 咁老馮的...

至於拆家散貨做生意我不明白 >
拆家就是入了一批貨的商人, 他們一心只賣貨為利, 對模型製作沒興趣, yahoo auction內有許多的, 有的差會當發現其他賣他一樣賣緊的貨時攪事.. 而且這裡已有"商店街", 商店街商戶要交費用給論壇, 而費用有助論壇生存(server host fee, domain fee....我地會員唔洗錢, 又唔洗睇廣告有原因的)
如果有拆家就對有俾錢既商戶極唔公平, 大家都賣野為利, "拆家"賣野唔洗俾錢, 但商戶要時, 仲有人會俾錢做商戶嗎???  依家明未??? 拆家係寄生蟲, 一定要趕絕..係..係趕絕, 唔係個論壇冇商戶幫手俾費用, 個論壇好易玩完..
發貼數,註冊日期....之前已經有好多拆家了, 他們的account依然可以login的, 而且他們的發貼數比你還多呢..

我都唔想hkml咁快汁~

http://hk.myblog.yahoo.com/david930525/
新開既blog~得閒cc~
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pocket 於 2007-9-8 10:30 PM 發表

因我都想睇下買賣區

改得好多只係喜好, 唔改當然可以post喇, post出o黎係比大家俾分享成果, 同聽下大家的意見, 冇分改唔改..

頂部
夜天光
平民

UID 2305
精華 0
積分 0
帖子 28
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2007-9-8 10:52 PM  資料  短消息  加為好友  添加 夜天光 為MSN好友 通過MSN和 夜天光 交談

QUOTE:
原帖由 REFF 於 2007-9-8 10:31 PM 發表

做版主之前不是有心理準備要有固定時間去管理版的?<<<<

咁做版主訂個規則方便自己去管理論譠又有何不妥?

版主一心開個論譠俾大家交流 , 但就要特意花一二個小時去管理d無謂人嗎 ?__?

人手不夠可以再請幾個? 點解要特意請人去管理d無謂人呢  

有d人俾人ban左個ac 就另外再開一個 , 咁幾時先管得完

版主的大部分作用就是處理滋事分子啊

唉,這樣討論下去沒完沒了,我還是做我的小會員算了

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 夜天光 於 2007-9-8 10:52 PM 發表

對...如果版主們都是受薪人員就更應該不停處理版務, 但他們都不是, 所以應盡量減輕他們的工作量....

頂部

上尉

UID 10681
精華 0
積分 0
帖子 1539
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-12
狀態 離線
發表於 2007-9-8 11:05 PM  資料  短消息  加為好友  添加 月 為MSN好友 通過MSN和 月 交談

QUOTE:
原帖由 夜天光 於 2007-9-8 10:52 PM 發表

唉,這樣討論下去沒完沒了,我還是做我的小會員算了

其實你明唔明 = =
宜家唔係令到版主唔駛做野
係減輕佢地既負擔

我唔明有咩問題

頂部
夜天光
平民

UID 2305
精華 0
積分 0
帖子 28
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2007-9-8 11:17 PM  資料  短消息  加為好友  添加 夜天光 為MSN好友 通過MSN和 夜天光 交談
我只是想提出意見罷了,沒想到越說就越多問題

我放棄了

頂部
wingkwong
二等兵

UID 4101
精華 0
積分 0
帖子 66
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kyann1127 於 2007-9-8 04:43 PM 發表
做左咁耐會員...雖然無咩點放成品上黎....但係都入唔到買賣區....嘖....我係以前買賣區都唔知交收左幾多次....整d限制出黎即係叫我唔洗放野上黎賣.....或者係度買返d比市面平嘰野........

所以我覺得呢期有機會有會員放d好耐以前嘰成品上黎-.-.....

我以前係買賣區都交收左好多次

我都想問我算吾算係老會員呢??但我重來都冇出過成品,呢點我覺得好吾公平

正義門門主420
頂部
darius666
中校
有狗萬事足

UID 5313
精華 8
積分 36
帖子 3169
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingkwong 於 2007-9-9 01:41 AM 發表

我以前係買賣區都交收左好多次

我都想問我算吾算係老會員呢??但我重來都冇出過成品,呢點我覺得好吾公平

有權利就有義務,無付出又何來收穫,出兩隻成品有幾難呢

頂部
實Q (!@#$%^&*())
上校
一条龜

大毒梟勳章  
UID 7889
精華 4
積分 12
帖子 4887
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 darius666 於 2007-9-9 01:48 AM 發表

有權利就有義務,無付出又何來收穫,出兩隻成品有幾難呢

X2

頂部
lastman
上校

UID 963
精華 3
積分 8
帖子 5482
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2004-3-14
來自 第三世界影友
狀態 離線
發表於 2007-9-9 11:16 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lastman 為MSN好友 通過MSN和 lastman 交談 Yahoo!
要搵兩隻你好鐘意o既模型完成佢真係咁難

頂部
有heart人
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1941
精華 10
積分 70
帖子 5317
成品數目 70 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-13
來自 Hong Kong
狀態 離線
老會員有分
老"cd-rom"會員
老"交友吹水聊天"會員 --> 除成品同製作發佈區外, 其他各區過都有出post.
老"真模人""會員 --> 最少有出過一件成品出post.
唔係有個"老"字就話唔公平.

版主可唔可以接受老"真模人""會員再出以前的作品?

無逢: 一定要做的, 我想盡量表現出模型的味度

WIP
1/35 Panzer IV F2 - 50% (waiting for paint job)
1/100 RE Bawoo - 50% (waiting for paint job)
1/35 LAV-25 - 50% (waiting for paint job)
1/100 MG GM Sniper II - 50% (waiting for paint job)
1/100 MG S-Gundam Booster Unit - 40% (waiting for seam removal)
1/100 Wave VF-1 - 40%
頂部
亞糊 (如果一定要為存貨設定期限)
上校
我會話: 一萬年

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-20
狀態 離線
有無人去過sonicmodel forum? 果度要人申請後齋睇儲夠100小時先有出post發言權利, 除非有人做你推荐人. 佢地既rule print出黎仲有成3頁紙: http://www.sonicmodel.com/rulebook.htm.

hkml已經係一個好自由自在既天地, 只係買賣區曾經有人攪亂檔有會員投訴所以close左, 依家應大家要求重開番, 只係加強d規則保護有心交易二手模型既會員, 又要投訴?!

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
arsinghk0405
少尉

UID 11119
精華 0
積分 0
帖子 523
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-27
狀態 離線

QUOTE: