回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 潮濕天氣下的新作
wingsiu
中校

熱讚榜勳章  
UID 19938
精華 11
積分 63
帖子 3432
成品數目 63 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-15
狀態 離線
潮濕天氣下的新作

近期天氣潮濕,較難噴油,所以選用顏色較少的萬能俠作業.....
用上四天時間完成。.....唉..終於明白用幾多時間心機,就有
幾多成果.....因這次不甚滿意, 只望下一件作品會好些吧.....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

油公仔唔係一百個人油同一種風格, 油公仔係一百個人油一百種唔同既風格, 而互相尊重!!
頂部
Surviver
壹等兵

UID 19640
精華 0
積分 2
帖子 191
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-7
狀態 離線
不呀, 好靚呀, 由其事隻藍色, 點溝ka???

頂部
wingsiu
中校

熱讚榜勳章  
UID 19938
精華 11
積分 63
帖子 3432
成品數目 63 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Surviver 於 2007-9-5 05:28 PM 發表
不呀, 好靚呀, 由其事隻藍色, 點溝ka???

用黑色打底,再用籃加紫色簿噴...這樣較容易control高光位....

油公仔唔係一百個人油同一種風格, 油公仔係一百個人油一百種唔同既風格, 而互相尊重!!
頂部
ckpoon6026
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17385
精華 12
積分 169
帖子 2466
成品數目 169 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-18
來自 不正常模友研究院
狀態 離線
好精彩的一號

在 FACEBOOK 的專頁,請觀看
http://www.facebook.com/#!/pages/JC-Modeling-Workshop/207241012754845
頂部
gimp
曹長

UID 15218
精華 0
積分 4
帖子 470
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-23
來自 Amsterdam
狀態 離線
why不甚滿意? . Color seems fine with the grey-ish white, metallic blue, looks like a good job to me. Surface is nicely polished and shiney

頂部
wingsiu
中校

熱讚榜勳章  
UID 19938
精華 11
積分 63
帖子 3432
成品數目 63 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gimp 於 2007-9-5 05:53 PM 發表
why不甚滿意? . Color seems fine with the grey-ish white, metallic blue, looks like a good job to me. Surface is nicely polished and shiney

可能因濕氣太重, 噴光油時某此細位出現不平均情況, 更甚者, 有輕微橙皮紋.....
所以噴油唔深急得....尤其光油......

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingsiu 於 2007-9-5 05:46 PM 發表

用黑色打底,再用籃加紫色簿噴...這樣較容易control高光位....

隻藍色好靚,我想問下唔係應該係用銀色打底,再用籃加紫色簿噴咩...

頂部
wingsiu
中校

熱讚榜勳章  
UID 19938
精華 11
積分 63
帖子 3432
成品數目 63 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2007-9-5 06:38 PM 發表

隻藍色好靚,我想問下唔係應該係用銀色打底,再用籃加紫色簿噴咩...

唔用銀色打底是因為不想metal feel 太強, 只是覺得現在這做法, 再噴光油, 己做到有超合金的感覺了.....

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingsiu 於 2007-9-6 09:52 AM 發表

唔用銀色打底是因為不想metal feel 太強, 只是覺得現在這做法, 再噴光油, 己做到有超合金的感覺了.....

咁最後想問下,你話黑色打底,再用籃加紫色簿噴,咁隻紫籃係咪要溝得好稀?大約 1 比 幾多?

Thanks!

頂部
wingsiu
中校

熱讚榜勳章  
UID 19938
精華 11
積分 63
帖子 3432
成品數目 63 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2007-9-6 12:16 PM 發表

咁最後想問下,你話黑色打底,再用籃加紫色簿噴,咁隻紫籃係咪要溝得好稀?大約 1 比 幾多?

Thanks!

um....其實又沒有甚計過比例,我想大約1:2-1:3左右吧....只是做黑底時,陰位黑色重手些,再用籃加紫色簿噴, 噴多幾次, 直到滿意時就停手吧。不竟砌模型油顏色也要對顏色有感覺才成。玩了這麼多年, 也不是每次都有滿意效果,只是有了經驗, 比較好一点点而焉.....情況就像画畫一樣, 除了經驗, 也要天分...同意否? 一同努力吧......

頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingsiu 於 2007-9-6 12:28 PM 發表

um....其實又沒有甚計過比例,我想大約1:2-1:3左右吧....只是做黑底時,陰位黑色重手些,再用籃加紫色簿噴, 噴多幾次, 直到滿意時就停手吧。不竟砌模型油顏色也要對顏色有感覺才成。玩了這麼多年, 也不是每次都有滿意效果,只是有了經驗, 比較好一点点而焉.....情況就像画畫一樣, 除了經驗, 也要天分...同意否? 一同努力吧......

Thanks! 同意你既說話。

頂部
宁崽
壹等兵

UID 18063
精華 0
積分 1
帖子 171
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-30
狀態 離線
太肥了@@@@@@@@@@@@@@@@