回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] 小貓作-HG小卡X指甲油大作戰(新加上教學片段連結)
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-3
來自 金星
狀態 離線
小貓作-HG小卡X指甲油大作戰(新加上教學片段連結)

作品解說:
此作品其實運用了指甲油上色,圖中第一幅黑色底的照片可以看到運用指甲油後顏色的變化(側邊看會是紫色,正中的話會是藍色),而作品中運用了兩種顏色的指甲油,分別是深藍色與粉紫色,而基底則運用郡仕自動車用既metal blue(指甲油等會隨後補相),而整部模型之中,有幾部份都是使用max上色法做陰影-包括身體,手(部份),腳跟,搏頭(內面)...這是用來練習的啊~~接著下面會係整個指甲油使用方法的研究報告希望唔會悶親大家啦

指甲油的選擇:

• 顏色的選擇是一個對你的作品效果好壞的關鍵,一般可以用近似色(好似我咁既,用番兩隻冷色/暖色),或者對沖色(如黃綠色等等),最容易用的會是珍珠白,一般用郡仕淺粉紅色作基底已經可以有很好的效果
  • 指甲油質感的選擇--指甲油真的有很多種,而真正能用於模型之上就只有一個系列..那就是珍珠色系,而其他,閃粉,大大粒果 D(諗都唔好諗呀)
  • 份量既問題--其實玩指甲油既消油量好大(我果支用來做主色既深藍色,其實已經係大支果 D(14ml),一隻HG小卡就剛剛用完),所以由此可知,千萬不要貪平買果 D迷你油(5ml)來玩,可寫包單你一定唔夠用,最可怕的,就是你之後好可能搵唔番果隻一樣色,因為好多化妝品公司既指甲油好多時一個色只有1~2支,所以要買定足夠既油先好開工(一般來說HG用一支14ml,MG的話座底兩支)

指甲油的好處:

• 玩法多變,只要配合顏色,就能夠做出迷光暗彩的效果
  • 質感表面比較滑同埋細緻
  • 較珍珠粉便宜,是用來營造珍珠色的效果另一幾好的選擇

用法與注意要點:

指甲油其實屬於油性的油,所以可用郡仕開油水稀釋,開油的份量比一般郡仕油為稀一點,以本人為例,普通油開1:3的話,它就要1:4,其實份量是沒有準的,只要不太結就成了

有很多朋友會覺得指甲油難用,但只要注意以下幾項就可以很有效地使用指甲油

• 指甲油本身是容易痴塵,所以噴完一層甲油之後就要立即噴光油以作保護之用,因為只要一痴塵,你已經係奶野了,因為甲油本身較膠,所以上色後不能作任何抺搽和打磨行為,唔信你可以試下既(因為本人已經奶左野了)
  • 上色前要確保你的模件要在無塵狀態,所以有套片個日本妹示範用指甲油時,用洗潔精洗模件,其實佢唔係做無聊野,這是的確有須要做的啊~~(奶左野你就知要)
  • 如果有地方要mask,開mask的時候要特別小心,因為甲油既張力比較勁,如果你在mask位噴得太厚的話,它就會有機會痴住左張膠紙,所以開mask時不要用死力拉扯

寫在最後:
我既試作品經過左奶野同試驗之後終於完成lu~~如果問我點解要出一個關於指甲油的文章,其實在日本,指甲油用在模型之上並唔係一件新鮮事,不過,在香港,好像沒有一篇有完備資料講指甲油,所以我就把在網上收集得來我資料與試驗集成左這篇口水多過茶講得廢話太多了,現在就去相(試驗品而已,奶野太多,不能盡錄,請多多原諒)以下link則可以觀看日本妹示範用指甲油的片段

按我看第一部份
按我看第二部份

除了講指甲油外,佢亦有講一般模型表面處理的方法....

本報告完畢,多謝收看本post

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

囡囡實在好玩到停唔到手了~.~
頂部
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
來自 金星
狀態 離線
仲有~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
codychan
少佐

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 346
精華 24
積分 228
帖子 6248
成品數目 228 件
閱讀權限 0
註冊 2004-10-26
狀態 離線
乜原來指甲油有分珍珠色系同閃粉粒系列 ga......
我上次噴隻金色機天就係買咗大閃粉粒果隻......結果試完色後冇用到......
有機會再試下先!!!多謝分享!!
BTW ,乜你咁夜都未瞓???開學 la wor!!!!

頂部
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
來自 金星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 codychan 於 2007-9-3 05:09 AM 發表
乜原來指甲油有分珍珠色系同閃粉粒系列 ga......
我上次噴隻金色機天就係買咗大閃粉粒果隻......結果試完色後冇用到......
有機會再試下先!!!多謝分享!!
BTW ,乜你咁夜都未瞓???開學 la wor!!!!

我已經唔係學生好耐了= =(開學沒我份)
唔係好夜.....好早乍....可以落街晨運飲早茶tim

頂部
codychan
少佐

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 346
精華 24
積分 228
帖子 6248
成品數目 228 件
閱讀權限 0
註冊 2004-10-26
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小貓咪-愛麗詩 於 2007-9-3 05:14 AM 發表

我已經唔係學生好耐了= =(開學沒我份)
唔係好夜.....好早乍....可以落街晨運飲早茶tim

係呀!!我阿媽成日叫我早 d 瞓,我就答佢,我朝早瞓仲唔夠早???

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線
效果吾錯喎...
不過砌狗吾係好用得著...但都記低先!!
多謝妳的報告!!

LHPP . VCR .兔
頂部
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
來自 金星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-9-3 05:28 AM 發表
效果吾錯喎...
不過砌狗吾係好用得著...但都記低先!!
多謝妳的報告!!

原來呢度都有好多人喜歡晨運wo~~~

頂部
asiaasia
少尉

UID 10064
精華 2
積分 45
帖子 512
成品數目 45 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-17
來自 馬鞍山
狀態 離線
指甲油可以油模型

真係未用過,有時間試試先

多謝分享

頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-14
來自 漫遊者
狀態 離線
學到野

尤其是指甲油上色時要注意的要點

very骨

小弟Facebook專頁https://www.facebook.com/Dragon1000model
頂部
char
上尉
得閑就要慢慢清下d模型

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 286
精華 4
積分 27
帖子 1400
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-18
來自 模型盒內
狀態 離線
連指甲油都玩埋?
真估唔到...但效果好得喎?

當完成自己期待已久的心愛模型既時候,勝利既光榮係屬於你!!
頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2007-9-3 08:25 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談
好中意個只pearl tone 啊~
建議你可以噴厚D光油然后抛光, 呢個效果對於 quaberley 來講會好正的~
你識運用唔同既材料來砌模型真係唔簡單~

Back...... hopefully......
頂部
alexsky
上等兵

UID 17142
精華 0
積分 10
帖子 227
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-25
狀態 離線
嘩, 又一神人..........

頂部
獨角vincent仔 (NEWTYPE)
上尉

UID 16589
精華 0
積分 16
帖子 1071
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-22
來自 路飛海賊團
狀態 離線
報告詳盡…原來指甲油可以咁用…我都問老婆借D黎試下先

頂部
clothoest
少佐
輕鬆模型

UID 14001
精華 5
積分 35
帖子 6763
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 朱諾
狀態 離線
發表於 2007-9-3 09:51 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 clothoest 為MSN好友 通過MSN和 clothoest 交談
肩甲同粉紅位都係指甲油?

有無上到底色ga?

效果真係幾好

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/clothomachi
不夠立體的攝影世界
頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線
好好的參考.....咦,咁多人早起身定係成晚冇訓??

頂部
(阿彪)
中校

UID 10567
精華 0
積分 29
帖子 3130
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-8
來自 筲箕灣
狀態 離線
發表於 2007-9-3 11:32 AM  資料  短消息  加為好友  添加 彪 為MSN好友 通過MSN和 彪 交談 Yahoo!
學到野

頂部
royal281
少校

UID 14681
精華 0
積分 6
帖子 2471
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-4
來自 CAN
狀態 離線
發表於 2007-9-3 11:48 AM  資料  短消息  加為好友  添加 royal281 為MSN好友 通過MSN和 royal281 交談
我題意精佐佢
因為我有想過用指甲油上色
不過我同佢地唔 friend 同當時冇時間去買...結果放棄...

我有兩個想問
你隻指甲油係 what brand,可以個樣比我地睇睇嗎?

(quote)噴完一層甲油之後就要立即噴光油以作保護之用(/quote)
係咪d 油未 dry 就要噴呢, 如果立刻 find 個 box 去 block 塵又如何?

My Blog
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!brLqiXiBERpe8Ca9N7s2.F0c7MISUx_LThY-
可以叫我做月月,多多指教~!
頂部
kyo353
中校
最強的惡運

UID 4968
精華 0
積分 21
帖子 3149
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-24
來自 香港
狀態 離線
指甲油好似好耐之前日本教砌模型個D片有講過...
個效果好過模型油好多

小弟既FB玩具專頁:https://www.facebook.com/albumkyo353
頂部
守護天使
曹長

UID 17133
精華 0
積分 2
帖子 428
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-25
狀態 離線
的確係好詳盡既解說
我讚成精左佢 (我已經加左入收藏主題lu)

多謝樓主既分享

砌模型係為左快樂同滿足感 jei ∼
有時唔洗咁執著既
弊∼開始踏入買多過砌既階段...
頂部
阿烏
上尉
前教皇~薜安

UID 17716
精華 0
積分 16
帖子 1389
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-23
來自 China
狀態 離線
真的多謝師姐賜教,很久前都想試指甲油但不知如何入手,如今有師姐詳細解說,真的獲益不淺,說來師姐的作品越來越好啊~

模型硬漢,一代型男 : 人肥志短..........
頂部