回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [齊齊砌] <<IQ博士齊齊砌>>小貓X小雲騎獅子大作戰
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-3
來自 金星
狀態 離線
<<IQ博士齊齊砌>>小貓X小雲騎獅子大作戰

感想發表:
其實我真係第一次玩呢類人仔,整完出來真係好開心,開心到要拿起佢看完再看都不捨得放下,最初既時後好驚砌唔店爛尾= =,不過依家心情真的一級棒....自己小時候恨過既模型由自己一手製作,滿足感爆燈現在更發現到原來人仔都好好玩下次去日本既時候,我一定要把Lacus買回家(上次見到有一件超靚既手辦(條裙好靚架),但係因為考慮到自己技術既問題,所以冇買= =)

困難地方:
原本以為不太難的地方,但是最後卻困擾我幾晚,但係唔攪又唔得,NG又NG,NG又再來,畫到個人到有點down,原本以為用化妝既手勢就可以順利畫到,點知又遇上第二個問題--對稱,原來要畫到完全一樣,真係好難架= =,不過模型最好玩既地方就係--只要努力就一定會見到成果,見到開始似番D既時候真係開心到笑左出來(雖然仍是很肉酸= =)

製作過程:
之前已經出過了(其實係想出post問問題就真),可以到以下link睇番架第3~4頁有davewong007兄既放毒圖,第5頁有埋小雲眼既圖解畫法
按我入<<小貓X小雲騎獅子大作戰之製作過程>>

寫在最後:
第一次參加既齊齊砌終於完成了,其實很想再砌埋騎龍的說,不過就算係砌都會睇埋多d其他師兄既作品先考慮,坐埋一邊等睇好野先~~不過依家各位食住D粗野先,第一次係咁上下,希望小雲粉絲唔好插得咁勁,好,廢話少講,去相~~

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

囡囡實在好玩到停唔到手了~.~
頂部
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
來自 金星
狀態 離線
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

頂部
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
來自 金星
狀態 離線
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

頂部
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
來自 金星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CivicEK4 於 2007-8-16 02:55 AM 發表
Good job , look very nice
add oil , i am waiting for mine to come too
for sure urs will be alot better than me

多謝晒~~~~其實我係學神來= =,有D地方真係處理得唔係太好= =(之前都係砌巾多,因為要練基本功,基本功的話,巾的確好砌好多),歡迎你一齊砌小雲架^^,未報名的話,好去報啦~~一齊玩啦

QUOTE:
原帖由 codychan 於 2007-8-16 03:21 AM 發表
恭喜!!恭喜!!

整體好有畫味!!睇得出好用心!!用咗好多隻色!!
隻獅子做得唔錯!!
小雲就略嫌有 d 汚糟......陰影同高光太跳.....
尤其係件黃色背心仔,好多克色,可以用橙色 + 少少啡代替用克色做陰影!!
頭盔嘅高光亦太明顯!!
但欣賞你個背包疊咗好多色,下次化靚 d 更好!!!

整體嚟講算唔錯!!加油!!等你隻拉克絲呀!!!

其實我都知道最敗筆既地方就係小雲.......所以已經響較早之前向佢地道左歉>.<(呢D就叫做自動自覺?!),已經知死架啦= =,幫佢隻眼惡補一番,如果唔係....真係嚇死人架>.<,收到晒架啦,下次(有機會的話),希望會有進步啦^^看住自己響各方面有進步都係整模型既樂趣

QUOTE:
原帖由 char 於 2007-8-16 07:26 AM 發表
睇出用左好多心機,因為小雲真係要用太多色,
試下用CHING兄手法噴完再乾掃會好好效果..
等睇下一隻小雲呀~

其實ching兄既干掃...我懂架,我也知道效果會好好,不過響同一時間出兩只手法差不多的成品,會冇咁好玩架,所以我才用了另一種方式表達^^,有好多種唔同架玩法,這就是手油最好玩的地方

QUOTE:
原帖由 小公主 於 2007-8-16 07:57 AM 發表
IQ博士齊齊砌 第一個交件係師姐,好野!!~!~

我果 D粗野來的,用來頂癮而已^^,你D師父作幾時得架,好想學下野啊,千萬不要讓我呢D學神等得太耐^^,不過要快又要靚才收貨

QUOTE:
原帖由 rexlee 於 2007-8-16 08:13 AM 發表
真係一流, 好仔細, 不過表面好似令左少少, 消埋光會唔會好 d?

其實我好怕噴消光,好怕佢會白化(技術唔好= =),不過你既建議我會試下做架,做完再補相上來^^

QUOTE:
原帖由 b8808800 於 2007-8-16 09:49 AM 發表
WA, 正 bor~~~~
仲有時間, 整多款呢~~~

整多款唔係問題,不過要睇多D高手師兄師父既作品學下野先得,師兄,你都要加油啊~~~快D示範比我呢D學神睇^^

QUOTE:
原帖由 健次郎 於 2007-8-16 10:30 AM 發表

香港那裡有得買拉克絲,之前係AkiBA睇到係有2隻,雕花推halo & 舊拉克絲

係咪比買啊~~咁~~多謝晒啊!!

QUOTE:
原帖由 斯巴達人 於 2007-8-16 10:54 AM 發表
已經有人交件了.......
我諗都未諗自己想砌乜.......

你呢D師傅級既,等緊你表演架(已經唔係示範咁簡單)

QUOTE:
原帖由 小公主 於 2007-8-16 11:04 AM 發表

大師你應該係雕而唔係砌~~~

講得好!!!一定要雕返隻比我地睇

頂部
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
來自 金星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-8-16 11:19 AM 發表
唔錯喎

好多顏色層次呀, good

係有少少污糟, 不過正常既 因為初初嘗試手塗既朋友都會出現呢個問題, 尤其你用左咁多顏色 (溝色越多越容易變灰).

油多幾個就會掌握到架啦

THANK YOU,我會努力架....不過師兄既示範作唔知幾時........比我地睇呢,非常期待

QUOTE:
原帖由 斯巴達人 於 2007-8-16 11:13 AM 發表

擺我上枱!!?

QUOTE:
原帖由 小公主 於 2007-8-16 11:56 AM 發表

睇下你用果個ICON已經雕緊啦~~~

QUOTE:
原帖由 小公主 於 2007-8-16 11:58 AM 發表

嘩~ Joe Sir 你唔聲唔聲拖人落水......

頂部
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
來自 金星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 codychan 於 2007-8-16 12:08 PM 發表

依家好難揾 lu.......睇吓 C3 會唔會有新嘢 la!!
有隻美亞唔錯 ga!!
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... &extra=page%3D6

我記得我響日本見到既果個都係C3架,個做形一流,價錢貴d都物有所值^^
C3野響香港真係難搵d??定係唔會有人入??

頂部
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
來自 金星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 codychan 於 2007-8-16 12:15 PM 發表

你意思係原件定番件先???

如果冇原件,番件都唔緊要

頂部
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
來自 金星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 健次郎 於 2007-8-16 12:17 PM 發表

那要飛過去日本買了,又要破產

個人不喜歡美亞,因為佢d行為

係佢比較做作左D至真

頂部
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
來自 金星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2007-8-16 01:26 PM 發表
好得

好耐冇見你POST成品,幾時有野睇先~~~千祈咪偷懶WO,好似成日見你吹水錦

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-8-16 01:58 PM 發表
師姐好野∼∼
快D油多隻喇∼∼∼

QUOTE:
原帖由 阿烏 於 2007-8-16 04:19 PM 發表
師姐真係一級棒~會油埋隻龍騎嗎?

THANK YOU~~

頂部
小貓咪-愛麗詩
少尉
終於有個新頭像啦~

UID 16032
精華 1
積分 13
帖子 602
成品數目 13 件
閱讀權限 10
來自 金星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jerry556 於 2007-8-16 07:41 PM 發表
好快手啊! 剩補畢地也做死人....

我呢D粗野當然快完成,正所謂慢工出細貨,師兄都要加油整靚D wo,最好你整你個頭像既小吉,超卡哇依的說,實比佢毒死我

QUOTE:
原帖由 gundamgp02 於 2007-8-16 08:02 PM 發表
E盒模型係好多年前出品,我諗製作上都幾多困難,但最後都整得咁好,同油得好靚,掂!!

其實比起多年前既版本,呢隻出得friendly左,只要上膠水小心D同對稱,其實好多地方都唔洗點補,真正要補地方就只有獅子耳仔,蝸牛眼後既推模位,小雲既玉手....其實初學者都可以試下整架,都幾好玩^^

QUOTE:
原帖由 rexlee 於 2007-8-16 08:14 PM 發表
好似聽到有人想砌囡囡 bor, 快 d 去「 囡囡齊齊砌 ver 2.0」報個名先啦~

http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... &extra=page%3D1

= =點解rexlee兄咁快知道我想砌囡囡既

頂部