回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 07電擊作 - 迷城II - 方舟
  本主題由 ArLip 於 2007-8-1 12:54 AM 加入精華 
赤目司令
曹長

UID 1990
精華 1
積分 23
帖子 426
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joannaking 於 2007-7-29 05:51 PM 發表
thx~ ! 有考慮參加ga..我今次都報左2組...睇下完成品如何先決定放邊組...
今次覺得都仲未夠高級組玩...所以..都係下次先啦~

E?可以報定2組ga? 其實我一次都未去過(因為我o係澳洲...), 真係想感受下d 氣氛...
夠唔夠其實好難講gei~ 年年質數都唔同... 有時比賽都要少少運氣gei~ 不過你gei 作品有2 個好好gei talking point 就係你係女仔同你gei 作品好另類, 好新鮮, 可能會o係比賽上有好d gei 優勢gei~ hehe~ anyway, 自己決定la~ 支持您~  

頂部
lilith
平民

UID 17167
精華 0
積分 0
帖子 32
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-25
狀態 離線
好~~ 果然好野~~ 有創意~~我鐘意~~

頂部
DVD迷
壹等兵

UID 18908
精華 0
積分 6
帖子 181
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-21
來自 北斗之拳-健次郎
狀態 離線

好靚呀!
多謝樓主分享!

頂部
joannaking
少尉

UID 12305
精華 4
積分 9
帖子 643
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-13
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 赤目司令 於 2007-7-29 08:24 PM 發表

E?可以報定2組ga? 其實我一次都未去過(因為我o係澳洲...), 真係想感受下d 氣氛...
夠唔夠其實好難講gei~ 年年質數都唔同... 有時比賽都要少少運氣gei~ 不過你gei 作品有2 個好好gei talking point 就係你係女仔同你gei 作品好另類, 好新鮮, 可能會o係比賽上有好d gei 優勢gei~ hehe~ anyway, 自己決定la~ 支持您~  

THX!~

男仔應該唔得~ 我係女仔所以可以報 女子組 + 專業or高級組 + 團體 3組~哈哈
男仔就 可以 專業or高級組 + 團體..
因為報左唔一定要交件~ 所以我都係報定先~ 睇下最後完成係如何~
多謝你支持呀!!!!

Joanna Tse's facebook 專頁:
https://www.facebook.com/joannatse.art

頂部
玩具通販王
平民

UID 12929
精華 0
積分 2
帖子 25
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-31
狀態 離線
今日去左會埸睇妳件作品,果然正正正!但我睇得出件野係不足夠o既時間下完成,是不是呢?

頂部
嘉美尢
平民

UID 19170
精華 0
積分 0
帖子 3
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-27
狀態 離線
真係超超超超超級西厲

頂部
赤目司令
曹長

UID 1990
精華 1
積分 23
帖子 426
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joannaking 於 2007-7-29 10:45 PM 發表

THX!~

男仔應該唔得~ 我係女仔所以可以報 女子組 + 專業or高級組 + 團體 3組~哈哈
男仔就 可以 專業or高級組 + 團體..
因為報左唔一定要交件~ 所以我都係報定先~ 睇下最後完成係如何~
多謝你支持呀!!!!

咁你最終係參加咩組ga? 出左成績咪ga? 仲有想問下印象中有個女仔o係前幾年仲未有女子組時做過一隻量產guncannon 攞左梁榮忠獎gei 係咪您ar?

頂部
debasheng
平民

UID 3619
精華 0
積分 1
帖子 18
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-20
狀態 離線
周6过了香港一趟.....

虽然没有认真看这只作品.但就全场作品来看.全场找不到另一台作品能在构图,上色,制作功力,完成度能跟这台作品相比美.

劲啊

頂部
小瀟瀟
二等兵

UID 2324
精華 0
積分 0
帖子 95
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-27
狀態 離線
wa...好厲害...

好有魔盜王,鬼船ge feel

想問下個地台點整?

頂部
kingkingchi
少尉

UID 4473
精華 1
積分 6
帖子 571
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-10
狀態 離線
根本就係藝術品....無野好講...正!!!
好可惜我o係現場竟然睇唔到呢件作品,no good......

今年內要攪掂2隻nu!!!!!
core-work 1/100 hi-nu>>>60%<<<年頭到而家都係得60%...
neograde 1/100 evo5>>>0%...<<<已經冇可能.....no good...
頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16626
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 debasheng 於 2007-7-30 10:32 AM 發表
周6过了香港一趟.....

虽然没有认真看这只作品.但就全场作品来看.全场找不到另一台作品能在构图,上色,制作功力,完成度能跟这台作品相比美.

劲啊

咁又好似誇得滯喎...

頂部
NewDesides
二等兵

UID 10792
精華 0
積分 8
帖子 53
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-16
狀態 離線
發表於 2007-7-30 07:54 PM  資料  短消息  加為好友  添加 NewDesides 為MSN好友 通過MSN和 NewDesides 交談
exceptional

頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線
樓主可唔可以介紹下d物料同點用??

頂部
debasheng
平民

UID 3619
精華 0
積分 1
帖子 18
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-7-30 05:35 PM 發表

咁又好似誇得滯喎...

可能你覺得啦.畢竟每個人觀點不同

但是我都是實話實說.

就上色而言.功力能跟此台作品比美得就只有鬥狼,但鬥狼在主題上過於平凡.而且懂得用淺沙黃色來表現舊化,絕對是對舊化深有研究.雖然有些就輕避重.另外再細比全場都是粉色,鮮色,打陰影,更顯得這台在色調上更勝一籌.粉色鮮色雖然比較流行,但歸根到底就顏色表現力來說,這台絕對是佳作.

制作功力方面,就改造而言可能不是最誇張,但我覺得改造的目的吾是SHOW改造技術,而是用改造技術去完美表妹表現作品,這只作品絕對達到了.另外,再對比其他有改造作品,大部分都是無甘大個頭硬是要帶甘大頂帽既感覺,不是改造後連打磨都未處理好,就是趕工作品,根本沒有將自己的能力表現出來.最具代表就是青年組1/100 MG STRIKE改曉就是最好既代表.

再來談談完成度,我不知道大家對完成度怎麼了解,我個人理解是沒有瑕疵.真正全場沒有瑕疵的作品聊聊無幾.

最後構圖.這是比較虛無的東西,所以我不堅持自己觀點.全場也有2-3台作品構圖不錯.呢只也既口圖絕對是全場前3.

我其實主要看了高級組以及專業組.對其他組沒有太大留意所以其他組是否有比這台作品要好的我就不知道了.

以上始終為個人觀點.

頂部
joannaking
少尉

UID 12305
精華 4
積分 9
帖子 643
成品數目 9 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 玩具通販王 於 2007-7-29 11:33 PM 發表
今日去左會埸睇妳件作品,果然正正正!但我睇得出件野係不足夠o既時間下完成,是不是呢?

的確係好趕..上年都還好...雖然要幫手整埋團體~
其實年年都趕GE~ 哈哈~ 所以我都認為好多地方係未完成GA~
期望下年多D時間~ 可以連LEE D地方都改善到啦~ ^^

https://www.facebook.com/joannatse.art

頂部
joannaking
少尉

UID 12305
精華 4
積分 9
帖子 643
成品數目 9 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 赤目司令 於 2007-7-30 07:40 AM 發表

咁你最終係參加咩組ga? 出左成績咪ga? 仲有想問下印象中有個女仔o係前幾年仲未有女子組時做過一隻量產guncannon 攞左梁榮忠獎gei 係咪您ar?

一定唔係..= =" 我3年都只係玩女子組~
如果有--->梁榮忠<---獎...我會

頂部
joannaking
少尉

UID 12305
精華 4
積分 9
帖子 643
成品數目 9 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小瀟瀟 於 2007-7-30 02:02 PM 發表
wa...好厲害...

好有魔盜王,鬼船ge feel

想問下個地台點整?

QUOTE:
原帖由 明天 於 2007-7-30 07:58 PM 發表
樓主可唔可以介紹下d物料同點用??

THX~ 可以呀~ 不過我想係製作O個邊開POST~..
唔好介意我冇咩製作相...因為整的時候好趕..都唔得閒影~

頂部
oir27pok
平民

UID 17554
精華 0
積分 0
帖子 39
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-20
狀態 離線
女中豪傑!!中式戰艦...

頂部
joannaking
少尉

UID 12305
精華 4
積分 9
帖子 643
成品數目 9 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 debasheng 於 2007-7-30 09:16 PM 發表

但是我都是實話實說.

就上色而言.功力能跟此台作品比美得就只有鬥狼,但鬥狼在主題上過於平凡.而且懂得用淺沙黃色來表現舊化,絕對是對舊化深有研究.雖然有些就輕避重.另外再細比全場都是粉色,鮮色,打陰影,更顯得這台在色調上更勝一籌.粉色鮮色雖然比較流行,但歸根到底就顏色表現力來說,這台絕對是佳作.

制作功力方面,就改造而言可能不是最誇張,但我覺得改造的目的吾是SHOW改造技術,而是用改造技術去完美表妹表現作品,這只作品絕對達到了.另外,再對比其他有改造作品,大部分都是無甘大個頭硬是要帶甘大頂帽既感覺,不是改造後連打磨都未處理好,就是趕工作品,根本沒有將自己的能力表現出來.最具代表就是青年組1/100 MG STRIKE改曉就是最好既代表.

再來談談完成度,我不知道大家對完成度怎麼了解,我個人理解是沒有瑕疵.真正全場沒有瑕疵的作品聊聊無幾.

最後構圖.這是比較虛無的東西,所以我不堅持自己觀點.全場也有2-3台作品構圖不錯.呢只也既口圖絕對是全場前3.

我其實主要看了高級組以及專業組.對其他組沒有太大留意所以其他組是否有比這台作品要好的我就不知道了.

以上始終為個人觀點.

多謝你咁欣賞我的作品呀! THX!

睇完你的意見~我都有D野想講~ HEE~ HEE~~~
上色方面~ 我相信我的技術未真係好高~ 只不過我用左畫畫的手法去上色~當係一張畫咁去上顏色的層次~
跟一般整模型用噴色的做法有D不同~ 所以可能看起來會比較另類~^^ 你講起舊化~亦都可能同我平時畫畫有關,
因為畫畫都唔會用1,2隻色畫...多數用不同色去混色出黎..我地現實所見的泥土,樹木~都唔係單單一種陰影色~
我諗所有舊化都你同一道理~ 舊化唔會單單1,2隻色就搞掂...上次迷城一做舊化都上左5-6層色~

至於製作和完成度~ 我想信都係得8成半~ 哈~因為可能你冇留意到~好多地方都有不足之處~
OR我用雪..顏色去令你睇唔出個問題~ 哈哈~ 不過下次我會改GA啦~

製作上未完成~ 但我諗整體感覺比人係完成的~ 因為今次著重 FEEL~ 唔一定每個地方都精細~
我相信 FEEL LEE方面..的確係完成的~ ^^  

BUT ANYWAY~ THX A LOT ^^!~

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16626
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 debasheng 於 2007-7-30 09:16 PM 發表

但是我都是實話實說.

以上始終為個人觀點.

因為我在現場看到了幾個未修整的部份(未處理的剪口),而且是十分當眼的... (請看附圖),而在另一作品「鬥狼」的當眼位置,我都沒有發現一樣的東西.
當然,樓主這件作品如往年一樣,都是技驚四座,題材亦不相類於其他的參賽者,但這種以近乎「雕像」的表達手法,樓主去年已做過了,所以震撼力不如去年,是很新鮮,但expected.
如果真的要比較,我個人覺得樓主去年的作品,其觀賞價值更勝今年.
但話雖如此,這仍然是上佳之作,得獎似乎是必然的事.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部