回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 07電擊作 - 迷城II - 方舟
  本主題由 ArLip 於 2007-8-1 12:54 AM 加入精華 
joannaking
少尉

UID 12305
精華 4
積分 9
帖子 643
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-13
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ngszewai 於 2007-7-31 07:38 AM 發表
睇左好耐, 先睇晒所有人寫的野....

其實樓主一post上來我已經有睇, 睇完個圖, 覺得....feel so bad.....之後無再睇.

看見大家說如何的好等等, 我只是說出自己的看法.希望樓主及各位不要見怪.

1.  構圖很古怪.  你是想表達一個重高達沒落了在一個城中還是有人建了一個城用了重高達的外型?如果是前者, 為什麼重高達會是木面?而高達及城的接口為什麼如此平整?這是最礙眼的地方.  如果是後者(有人建了一個城用了重高達的外型), 更加是古怪得很.
2.  比例問題, 如果那是重高達, 那麼那球太大了吧?而那架船或城更是大得.....
3.  之前已有網友指出, 可以為球上吾同的色.  這是事實.  因為它是外來者, 不應跟山上的風景一樣色的.

假如說上色的技巧, 制作的水平, 很好, 只是整體只是給我很搶眼, 卻不吸引.  感謝網友提供上年的作品, 上年的作品順眼得多也更見樓主的創意.

最後再三聲明, 樓主的作品一早已超越我所能制作的範圍, 我個人不喜歡只是我太追求真實, 可能小了樓主那一份天馬行空的想像.  正如我從來不懂欣賞畢加索的畫.

先多謝你的意見~ 我唔介意你有唔同的睇法~因為放得上黎都係想睇下大家對佢有咩評價~thx^^

首先,我覺得唔可以把我的作品想像得好合理..高達本身就係一件唔同合理的東西~都係幻想出黎..
你問左好多為什麼...點點點...我的ans 係 : 冇得解~ 因為我鐘意~
而且作品本身係同佢卡通冇咩關係~ 佢的確係唔按比例的~ 所以只要我認為靚~就係合我心水的比例~
仲有~ 個鐵球上唔同色去突出自己...咁咪好普通??? 我係有心令整套模型都同一個tone..
因為我覺得佢要有保護色~ 有冇人打仗會著得好鮮色丫??? <--- lee個係我心目中的理由~
我就係咁樣諗野ga啦~哈哈~ 可能好奇怪~
因為我唔係求真的人~ 暫時我只係求 感覺... ^^

anyway ~ 好多謝你的意見~ ^^thx!

Joanna Tse's facebook 專頁:
https://www.facebook.com/joannatse.art

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joannaking 於 2007-7-31 01:17 PM 發表

先多謝你的意見~ 我唔介意你有唔同的睇法~因為放得上黎都係想睇下大家對佢有咩評價~thx^^

首先,我覺得唔可以把我的作品想像得好合理..高達本身就係一件唔同合理的東西~都係幻想出黎..
你問左好多為什麼...點點點...我的ans 係 : 冇得解~ 因為我鐘意~
而且作品本身係同佢卡通冇咩關係~ 佢的確係唔按比例的~ 所以只要我認為靚~就係合我心水的比例~
仲有~ 個鐵球上唔同色去突出自己...咁咪好普通??? 我係有心令整套模型都同一個tone..
因為我覺得佢要有保護色~ 有冇人打仗會著得好鮮色丫??? <--- lee個係我心目中的理由~

講得好呀~~
我琴日先去睇過來~
我女友睇到呆左哦~~
我話係女仔整架,我講左幾耐佢先信呀~~

記得上年我都有睇過你既作品
已經好IMPRESSIVE
之後我係HKML都RE過你話我覺得算係全場IMPRESSIVE既作品,唔知你記唔記得呢?

不過相對上年,我都係鐘意上年既作品多D
上年既情景相對豐富得多(相信你都已經唔係同人比既LEVEL喇)
今年既IDEA都非常正~
不過我個人嚴用色太光,唔夠神秘感,同主題遠左DD

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
赤目司令
曹長

UID 1990
精華 1
積分 23
帖子 426
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joannaking 於 2007-7-31 03:05 PM 發表

佢有...
好在唔係佢比獎我...

HEHE 如果連評審gei 肯定都唔接受gei 話又好似唔係幾好gei~ hehe

我想問下如果點ar? 我想知邊個作品攞左獎ar~ thx~

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joannaking 於 2007-7-27 12:35 AM 發表
多謝大家支持呀!

個idea 係跟番上次迷城一 的故事而來的~ 上次係有鐵球去左熱帶森林發現古蹟(大魔基地)
今次鐵球就去左中國偵測~ 無意於雪山山頂上發現一方舟~ 方舟係由半船半高達組成~木製~
船上有中式建築物~ 整隻船其實是一個城市~ 呼應上一集迷城的大魔基地~
上一次比人的感覺潮濕~比較暗和軍事feel~ 今次希望與上一套做一個強烈對比~
蒼涼, 寒冷, 科幻的feel~ 所以鐵球可以大膽用sd眼 同d奇怪配件~哈

其實我希望用唔同的素材~質感去表現迷城的主題~主要是想嘗試更多不同的場景~

QUOTE:
原帖由 joannaking 於 2007-7-31 01:17 PM 發表

我初初還以為是純偵測用的機體(因為看不到機體上有武器) 原來是戰爭時作偵測用的機體,那麼,這種配色就沒甚麼問題喇...

頂部
百先生
上尉

UID 16692
精華 0
積分 7
帖子 1145
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-23
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線
嘩!以為撞鬼!鬼船呀!不過好有電影feel!好有創意!好正!

頂部
ngszewai
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 4770
精華 32
積分 160
帖子 2323
成品數目 160 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-17
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:

我絕對認同砌模型是自己的事及你鐘意就得.

我個人覺得樓主的技巧很高, 只是我不喜歡.  單純用技巧的角度去看, 的確令人嘆為覲止.正如我不懂去欣賞很多的藝術品一樣.

至於創意, 我個人認為每件藝術品背後都是有故事背境而不是"是旦", "求其"將一堆野放在一起.  (絕不是指樓主的作品, 如果咁都算是旦, 求其, 無邊件作品是認真了)  係這件作品上, 我覺得樓主創造了一個很有意思的意境.  一個偵測機發現了一個舊的場地等等.   只是係呢個背境下, 即係有人起了一個重高達身, 下半身是船型的東西.  咁...又真係幾吾協調....假如樓主是用MG的Wing, 撞落在一架船/城上, 隨著時間的過去, 這架船/城落在山上, 最後被偵測機所發現...不是更好嗎?

我喜歡你上年的作品是因為整個作品不用作者解釋已經看到當中的故事.  這個迷城2, 舊高達完整的半腰(腰間是平滑的, 應不是撞落在上面)建在一個城上是令我覺得不協調的地方.也是自己先入為主的印象, 認為重高達是應該很高很大的.假如重高達是墜落在船上, 我覺得會比較協調.

最後, 這是樓主的作品.  樓主認為半高達半船是漂亮便可以了.我只是覺得這件作品的意境不及上年那件.

FaceBook Album :
https://www.facebook.com/profile.php?id=100050400941878

相片集
https://photos.app.goo.gl/1prkL2BYZJxV4WEv7
頂部
mamaxmama
平民

UID 2483
精華 0
積分 1
帖子 18
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-7
狀態 離線

QUOTE:

個鐵球上唔同色去突出自己...咁咪好普通??? 我係有心令整套模型都同一個tone..

樓主的創意真係令人佩服, 作品很突出. 看了覺得作品很有藝術感, 同時亦顯樓主功力.
在下同樓主一樣, 覺得隻ball 同 船應有同一個tone, 不宜太突出. 其實這作品看起來很像中國的水墨畫, 雖然是單色調, 但看起來更有風味.

唯一看起來不順眼的就是那切口很平的半身~

支持樓主妹妹呢~

頂部
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ngszewai 於 2007-7-31 02:41 PM 發表

我絕對認同砌模型是自己的事及你鐘意就得.

我個人覺得樓主的技巧很高, 只是我不喜歡.  單純用技巧的角度去看, 的確令人嘆為覲止.正如我不懂去欣賞很多的藝術品一樣.

至於創意, 我個人認為每件藝術品背後都是有故事背境而不是"是旦", "求其"將一堆野放在一起.  (絕不是指樓主的作品, 如果咁都算是旦, 求其, 無邊件作品是認真了)  係這件作品上, 我覺得樓主創造了一個很有意思的意境.  一個偵測機發現了一個舊的場地等等.   只是係呢個背境下, 即係有人起了一個重高達身, 下半身是船型的東西.  咁...又真係幾吾協調....假如樓主是用MG的Wing, 撞落在一架船/城上, 隨著時間的過去, 這架船/城落在山上, 最後被偵測機所發現...不是更好嗎?

我喜歡你上年的作品是因為整個作品不用作者解釋已經看到當中的故事.  這個迷城2, 舊高達完整的半腰(腰間是平滑的, 應不是撞落在上面)建在一個城上是令我覺得不協調的地方.也是自己先入為主的印象, 認為重高達是應該很高很大的.假如重高達是墜落在船上, 我覺得會比較協調.

最後, 這是樓主的作品.  樓主認為半高達半船是漂亮便可以了.我只是覺得這件作品的意境不及上年那件.

hmm我又唔係甘睇.... 我未睇樓主解釋之前對呢件作品第一個印象係勝利女神(Nike <- 唔係講緊波鞋牌子, 勝利女神真係叫做Nike, 而果個波鞋品牌個標誌亦同勝利女神神像有一段故) 勝利女神神像本身既造型亦係企o係一個船頭上, 係代表出征海洋既戰艦會凱旋而歸既意思. 同樣我覺得呢隻木製重高達比我感覺到一種古文明既象徵, 可能只係一種木製既神像而唔係咩郁 得既機動戰士之類... 而擱淺左船身本身同埋冰封效果又令我聯想o係阿拉勒山上傳說中既羅亞方舟殘骸... 代表左某一種沒落,但神性既建築物...

anyway或者你可能會覺得我既想象過份豐富, 亦都未必係樓主本身既原意, 但呢個就係我作為觀賞者既享受過程. 我覺得有時睇藝術作品既話可以分好多種方法: 藝術品本身可以好直接甘帶出單一, 或者幾個主題(但有時主題過份刻意而觀眾唔認同既話有可能會帶黎反效果); 但另一方面如果含糊D反而可以令觀賞者有更大既想象空間 <- 呢方面比較視乎觀賞者本身既個人經歷/背景等... 亦都係令某D藝術作品知名於世原因 e.g.mona lisa(點解mono lisa會微笑, 點解背景既水平線有唔同etc), 以太邏輯性既角度反而未必可以容許自己有更多既想象空間/藝術領會... 當然以咩態度/觀點去睇好個人, 無話絕對既對與錯, 但至起碼我覺得樓主既作品本身係表達緊一種"探索"(實際上鐵球探索緊迷城/樓主本身探索唔同既表達同製作方式), 未至於話去到抽象既程度, 更加未去到畢加索果種無咩人會明既cubism etc甘極端...

當然唔可能讚到佢係完美, 但我覺得係一種玩模型上好罕有同獨特既表達方式值得認同, 技術上當然無可置疑... 好可惜我自己未能親身去睇, 不過就甘睇相我覺得有少許可惜既地方係面部/手指比較平滑, 如果可以用好粗既沙紙以單一方向磨花表面, 再用好幼既沙紙略略甘"揩"平少少, 或者可以做到仿木紋效果令感覺更加統一!

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線
是好還是不好,是很個人的, 樓主的手工和技術大家也心裡有數.
樓主的創作原意是如何也是她個人的...
但是, 很明顯作品自己已有其獨立的生命力了...
一件大師級的作品有人會很喜歡, 有人不甚了了, 但往往不同人有不同的詮釋.
此作品, 有人覺得是鬼船, 有人話似重高達撞毀在船上, 它可以是一隻船, 也可以是"迷城", 可以是"迷城"的一部份, 也可以是迷城其中一部份, 更可以是迷城其中一件文化產物; 高達與船是一個整體還是剛巧連在一起了?它有動力嗎? 是睡了還是死了? 其文明是湮沒了還是匿藏了? 是空中樓閤嗎? 還是深藏地下........

樓主前年是一件高水準的女子組高達作品, 去年是人人豎手指一看即認同的創新作品, 至今年則沿用去年的慨念但具一定爭議性但有更多幻想空間之作品....

我是很期待樓主下一件作品, 或其它創作...

唯一真的很有問題的是高達與船的接合有點草... 如果真的只是完成了80%, 那樓主會紜之100下完成再 post上來嗎?

many boxes of Gunpla in stock
頂部
魚蛋聰
上校

UID 9546
精華 0
積分 8
帖子 5297
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-29
狀態 離線
Um . .  請問 ..   joannaking姐係咪奪左冠 la ?  

頂部
kurumi
上尉
我係低手

UID 10745
精華 0
積分 0
帖子 1203
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-15
來自 side 7
狀態 離線
恭喜三連冠

恭喜 ! 恭喜 !

頂部
哥奧
平民

UID 19335
精華 0
積分 0
帖子 15
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-30
狀態 離線
創意比足十分你
好有個人風格

頂部
大頭
少校
醫生遠離我

UID 5129
精華 1
積分 23
帖子 2670
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-30
來自 雞籠
狀態 離線
發表於 2007-7-31 11:24 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 大頭 為MSN好友 通過MSN和 大頭 交談
joannaking 的作品很有美術 feel~~~感覺很新鮮....
不只是模型這麼簡單~~~~

又奪冠?? 恭喜恭喜

頂部
小鯊
曹長

UID 1870
精華 3
積分 7
帖子 412
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-5
狀態 離線
Joanna 拿了兩個奬。

Why so serious?
頂部
Levi's
中尉
CNC團

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 13977
精華 8
積分 43
帖子 705
成品數目 43 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-11
狀態 離線
恭喜恭喜,實至名歸

唔駛講咁多 砌野把啦
頂部
boboboy5182000
中尉

UID 12323
精華 4
積分 29
帖子 813
成品數目 29 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Levi's 於 2007-7-31 11:52 PM 發表
恭喜恭喜,實至名歸

X2

模型學徒一名
乜都唔識
乜都要學
乜都要問
頂部
1d20 (TonG)
少將

UID 6273
精華 0
積分 6
帖子 14562
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-10
狀態 離線
恭喜joannaking姐三連冠
下年會唔會黎個四連霸

Gunpla不是自己砌的,就不是Gunpla builders,更不配有模魂
頂部
joannaking
少尉

UID 12305
精華 4
積分 9
帖子 643
成品數目 9 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mamaxmama 於 2007-7-31 04:11 PM 發表

樓主的創意真係令人佩服, 作品很突出. 看了覺得作品很有藝術感, 同時亦顯樓主功力.
在下同樓主一樣, 覺得隻ball 同 船應有同一個tone, 不宜太突出. 其實這作品看起來很像中國的水墨畫, 雖然是單色調, 但看起來更有風味.

唯一看起來不順眼的就是那切口很平的半身~

支持樓主妹妹呢~

thx ..嗯....你開始看我一點心思了~

https://www.facebook.com/joannatse.art

頂部
joannaking
少尉

UID 12305
精華 4
積分 9
帖子 643
成品數目 9 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 eddie_ch 於 2007-7-31 05:32 PM 發表

hmm我又唔係甘睇.... 我未睇樓主解釋之前對呢件作品第一個印象係勝利女神(Nike <- 唔係講緊波鞋牌子, 勝利女神真係叫做Nike, 而果個波鞋品牌個標誌亦同勝利女神神像有一段故) 勝利女神神像本身既造型亦係企o係一個船頭上, 係代表出征海洋既戰艦會凱旋而歸既意思. 同樣我覺得呢隻木製重高達比我感覺到一種古文明既象徵, 可能只係一種木製既神像而唔係咩郁 得既機動戰士之類... 而擱淺左船身本身同埋冰封效果又令我聯想o係阿拉勒山上傳說中既羅亞方舟殘骸... 代表左某一種沒落,但神性既建築物...

anyway或者你可能會覺得我既想象過份豐富, 亦都未必係樓主本身既原意, 但呢個就係我作為觀賞者既享受過程. 我覺得有時睇藝術作品既話可以分好多種方法: 藝術品本身可以好直接甘帶出單一, 或者幾個主題(但有時主題過份刻意而觀眾唔認同既話有可能會帶黎反效果); 但另一方面如果含糊D反而可以令觀賞者有更大既想象空間 <- 呢方面比較視乎觀賞者本身既個人經歷/背景等... 亦都係令某D藝術作品知名於世原因 e.g.mona lisa(點解mono lisa會微笑, 點解背景既水平線有唔同etc), 以太邏輯性既角度反而未必可以容許自己有更多既想象空間/藝術領會... 當然以咩態度/觀點去睇好個人, 無話絕對既對與錯, 但至起碼我覺得樓主既作品本身係表達緊一種"探索"(實際上鐵球探索緊迷城/樓主本身探索唔同既表達同製作方式), 未至於話去到抽象既程度, 更加未去到畢加索果種無咩人會明既cubism etc甘極端...

當然唔可能讚到佢係完美, 但我覺得係一種玩模型上好罕有同獨特既表達方式值得認同, 技術上當然無可置疑... 好可惜我自己未能親身去睇, 不過就甘睇相我覺得有少許可惜既地方係面部/手指比較平滑, 如果可以用好粗既沙紙以單一方向磨花表面, 再用好幼既沙紙略略甘"揩"平少少, 或者可以做到仿木紋效果令感覺更加統一!

好開心你可以睇得出我的用意~ 當我唔講LEE隻船係點黎...咩野故事~ 大家就會去估~佑下佢係咩東西~哈~
等於睇一張畫~唔同的人睇會睇出唔同的睇法~ 大家會幻想佢係D咩...
我整的時候係結合左你其中幾個構思去製作~ 所以佢係點~ 就等觀眾自己去諗~ ^^
唔一定個個都好欣賞佢~因為各人對美的標準都唔同~ 係冇絕對的~^^~

多謝樓上咁多位細心的欣賞~ ^^ 今年3連冠+ 有個評判(K1)獎真係好驚喜呀!!! >V<!!!!
今日好多人都在場恭喜我! 好開心呀! 多謝哂你地呀!! (好似抱個BB擺滿月咁呀!哈哈哈!)
下年一定會比LEE套更精彩的!!!YEAH^^!!!!

頂部