回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] FAZZ One year version
turbosilvia
平民

UID 14191
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-19
狀態 離線
FAZZ One year version

Why one year version? Because it took me one year to complete! That is how long I have been away from HKML. 1 Year!!!

This is my 2nd Gundam built / painted. My first time with space camo. This time trying to be careful with the shadow, it is so light that it is hard to see in the picture. I am also using a pearl white paint.

My next project is a Zeta ver 1.0... If you have good pictures of the Z that match my FAZZ please post it.

There are lots of bugs... I will do better next time!

Now, the pictures... Not all the stickers are on yet... But this shows the zz gundam without the armour...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
turbosilvia
平民

UID 14191
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
This shows the back...

頂部
turbosilvia
平民

UID 14191
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Now I am putting on the armour

頂部
turbosilvia
平民

UID 14191
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Now showing more stickers

頂部
turbosilvia
平民

UID 14191
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Now showing weapon system

頂部
jackie1297
壹等兵

UID 9458
精華 0
積分 0
帖子 157
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-26
來自 hong kong
狀態 離線
油得好有心機。
不過冇執分模線同夾口,嘥哂

頂部
過路人
中尉

UID 16802
精華 0
積分 0
帖子 870
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-24
狀態 離線
分模線點解呀?

頂部
dbc_ixx
壹等兵

UID 16999
精華 0
積分 0
帖子 191
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-24
狀態 離線
如部份版友們所講…
我地係咪真係應該「係唔係都讚」呢…?
我﹝呢個 reply﹞係「彈」咖…
如果有乜得罪請見諒見諒…

↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓

「雙目」無神…
﹝點會咁咖…………………﹞
水口、夾口都無執…
好多地方無滲線…
﹝雖然加左裝甲之後無咁覺…﹞
細微位處理得好「矇糊」…
﹝例如「出界」︰好似有胸口裝甲黑底紅面果兩 part﹐d 紅色好似  
雖然原件﹝當年既 MG﹞唔夠 sharp…
不過其實想靚仔 d 係咪最好執執 d outline 同刻線呢…?
﹝但係未加裝甲之前又好似比較 sharp…﹞
前額支「米加粒子炮」好似「燒」左咁既…

點解掌背變左「紅色」既…
感覺怪怪地…
少部份 parts 有「舊化」feel…
但係其餘既就好「新淨」…

可能係 d 相既問題…
睇唔到 pearl-white…
全身個拉花隻色幾靚…
﹝唔知係咩野花唻呢…?﹞

anyway 等睇樓主隻舊 MG zeta…
希望到時會煥然一新啦…

其實最重要係樓主自己鍾意而又滿意…
係咪…?

### 只係小弟個人愚見﹐並無半點不敬之意﹐如有冒犯﹐多多包涵… ###

『 我 唔 識 砌 模 型 咖 …
  但 係 我 鍾 意 砌 呀 … 』
頂部
小牛牛
上校

UID 2471
精華 0
積分 21
帖子 4064
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-6
來自 HK
狀態 離線
腸得好辛苦呀,樓主

頂部
謙him*
上尉

UID 16901
精華 0
積分 7
帖子 1137
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-11
來自 古典時期
狀態 離線
發表於 2007-7-12 10:31 AM  資料  短消息  加為好友  添加 謙him* 為MSN好友 通過MSN和 謙him* 交談
d相睇得我好辛苦...
粒子幾大下...上色果陣d油太杰...
有d地方未上線同補口
如果唔係就真係正
唔緊要....z仔努力吧

半醒半醉日復日   花落花開年復年
頂部
turbosilvia
平民

UID 14191
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Thank you, this is the reply I like in order to improve! It is only my 2nd time painting / assembling, so, I do hope to have ALL your support with all the unbuilt Gundams sitting in my room.

刻線 - i still need to learn... and I know that zeta ver 1.0 really needs it... but at my skill level...

前額支「米加粒子炮」好似「燒」左咁既… yes... 「燒」左... inconsistent with the rest of the weapons...

點解掌背變左「紅色」既… you noticed that! Yes, I did it on purpose! I did not paint it white, but I was choosing blue or red!

拉花 - gundam sticker No. 21 - because the one that come in the box I did not know how to use! I think it is defective!

舊化 feel… where?

I also have a question, when I spray clear coat onto the stickers, the stickers start to crumble. Why is that?

QUOTE:
原帖由 dbc_ixx 於 2007-7-12 09:39 AM 發表
如部份版友們所講…
我地係咪真係應該「係唔係都讚」呢…?
我﹝呢個 reply﹞係「彈」咖…
如果有乜得罪請見諒見諒…

↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓o↓

「雙目」無神…
﹝點會咁咖…………………﹞
水口、夾口都無執…
好多地方無滲線…
﹝雖然加左裝甲之後無咁覺…﹞
細微位處理得好「矇糊」…
﹝例如「出界」︰好似有胸口裝甲黑底紅面果兩 part﹐d 紅色好似  
雖然原件﹝當年既 MG﹞唔夠 sharp…
不過其實想靚仔 d 係咪最好執執 d outline 同刻線呢…?
﹝但係未加裝甲之前又好似比較 sharp…﹞
前額支「米加粒子炮」好似「燒」左咁既…

點解掌背變左「紅色」既…
感覺怪怪地…
少部份 parts 有「舊化」feel…
但係其餘既就好「新淨」…

可能係 d 相既問題…
睇唔到 pearl-white…
全身個拉花隻色幾靚…
﹝唔知係咩野花唻呢…?﹞

anyway 等睇樓主隻舊 MG zeta…
希望到時會煥然一新啦…

其實最重要係樓主自己鍾意而又滿意…
係咪…?

### 只係小弟個人愚見﹐並無半點不敬之意﹐如有冒犯﹐多多包涵… ###

頂部
turbosilvia
平民

UID 14191
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Thank you. I will use more thinner next time.

QUOTE:
原帖由 himhim1993128 於 2007-7-12 10:31 AM 發表
d相睇得我好辛苦...
粒子幾大下...上色果陣d油太杰...
有d地方未上線同補口
如果唔係就真係正
唔緊要....z仔努力吧

頂部
dbc_ixx
壹等兵

UID 16999
精華 0
積分 0
帖子 191
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 過路人 於 2007-7-12 07:48 AM 發表
分模線點解呀?

第一張相都睇到咖…
個膊頭上面藍色果件正面咪有條「線」『多左出唻』既…
﹝至少你唔會見到其他 ZZ 有呢條線先丫…﹞
果條咪分模線囉…

QUOTE:
原帖由 turbosilvia 於 2007-7-12 11:09 AM 發表
Thank you, this is the reply I like in order to improve! It is only my 2nd time painting / assembling, so, I do hope to have ALL your support with all the unbuilt Gundams sitting in my room.

刻線 - i still need to learn... and I know that zeta ver 1.0 really needs it... but at my skill level...

前額支「米加粒子炮」好似「燒」左咁既… yes... 「燒」左... inconsistent with the rest of the weapons...

點解掌背變左「紅色」既… you noticed that! Yes, I did it on purpose! I did not paint it white, but I was choosing blue or red!

拉花 - gundam sticker No. 21 - because the one that come in the box I did not know how to use! I think it is defective!

舊化 feel… where?

I also have a question, when I spray clear coat onto the stickers, the stickers start to crumble. Why is that?

「舊化」可能係我睇錯…
SORRi SORRi…
或者係見到有 D 件好似「較為舊」…

水貼問題我唔識答呀…
通常我噴既就唔貼…
淨滲線小攪我先會貼…
﹝其實我淨係識「搭咀」…﹞

『 我 唔 識 砌 模 型 咖 …
  但 係 我 鍾 意 砌 呀 … 』
頂部
威斯克
壹等兵

UID 11165
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-28
狀態 離線
拜托

把相放正正发表,睇到头都歪

頂部
中原戰馬
軍曹

UID 10475
精華 0
積分 14
帖子 357
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-4
狀態 離線
感覺上有點怪.眼不貼貼紙.不上色.不裝燈.
看不出有舊化(腳部)是太白了嗎?
藍色部份不錯說
但水口夾口實在太現形._.
說實話.要型仔的來一架EFSF灰白色FAZZ更好

頂部
kawaiyip
上尉

UID 2599
精華 1
積分 0
帖子 1272
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-15
來自 小西灣 防空洞
狀態 離線
樓主 可以係 隻眼 的邊位 油番眼邊, 只係中佷位留番透明, 咁會好好多架

*                    *         *                    *

頂部