回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: Revell 1/72 Schnellboot S-100
  本主題由 KC 於 2007-8-15 11:43 AM 加入精華 
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線
Revell 1/72 Schnellboot S-100

唔砌情景, 走左去砌船

第一次砌船, 所以 oob 直砌無改, 好多地方都做得唔好, 好彩呢副模型超正

本來諗住一個禮拜 ko 佢, 點知攪攪下用左成三個禮拜至掂

其實仲未攪掂, 可能會加幾個人仔, 同埋個海仲要再執執佢

不過黎緊公司會好忙, 唔知幾時至會再攪

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線
唔砌情景, 走左去砌船

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小瀟瀟 於 2007-5-9 08:51 AM 發表
嘩..................真神也
架船本身已經好靚

d海水都好真!!

多謝 其實 d 海水整得好假, 已經整左兩次, 仲想再整過

QUOTE:
原帖由 Arnold 於 2007-5-9 09:07 AM 發表
以......好似有期雜誌......

咪就係呢本囉 比你踢爆左添

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Arnold 於 2007-5-9 09:10 AM 發表

現在已經超級強!

不過真係要加返 d 人...我見田田有貨

你講 revell 果盒人仔? 我都買左

QUOTE:
原帖由 Toppo 於 2007-5-9 09:14 AM 發表
又一件精彩作品登場

thank you

QUOTE:
原帖由 哈廸斯 於 2007-5-9 09:32 AM 發表
Joe 蛇真係超晒班呀!!!!

想問舊化(船邊的)係有咩顏料/方法做?

你係咪講 d 锈漬 ? 可以用油彩同埋粉彩做, 不過以 1/72 黎講, 用粉彩唔好太誇張, 始終個比例比較細

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 b8808800 於 2007-5-9 10:01 AM 發表
唔聲唔聲整隻船出黎, 仲要咁正, 有 d 暈浪添~~~~
加埋人仔就 perfect~~
人仔可以去 生日軍 搵搵, revell 既~~~

睇左幾集 [海猿], 突然間好熱血 , 所以咪揾隻船黎砌下囉

QUOTE:
原帖由 multi_crab 於 2007-5-9 10:12 AM 發表
我都買左一盒, 重買埋牛魔PE, 不過啲PE我覺得係值得, 因為一如 REV 既品質, detail 件太粗大.
但喺呢盒野比起一般 REV 既出品 精細少少.

* 順便一提, 噚晚喺 (生Fai) 買左盒REV 出既 1:72德水兵人仔(10種pose以上) , 返屋企開盒發現係軟膠做.....謝曬.....不過雕工一流.....

塊牛魔PE 成兩舊幾水, 你都好重本喎, 我就 no money, 無買到

雖然 revell 盒兵仔係軟膠, 不過粗粗地都用得下, 好過買 CMK 果幾盒樹脂兵仔 (成六十幾蚊一 set, 得三粒兵咋)

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 實Q 於 2007-5-9 10:42 AM 發表
舊化好正!但船上果兩條係咩飛彈?

thanks 果兩條係魚雷黎

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-5-9 10:42 AM 發表
  好犀利啊, Joe 兄.  唔聲唔聲, 竟然砌左架船出黎.   攪到我都心郁郁....

就咁睇 d 件真係出得好靚呀, 炮管係自己開孔, 定係原件都有架喇 ?  支魚雷係點上色架 ? 好鬼搶眼....    但係同時間點可能太搶眼, 唔太 match 隻船既 feel... 會唔會洗一洗佢呢 ?

聽聞呢架船意記會出 1/35 版, 我諗你會有性趣, 到時又有好野睇勒

revell 呢盒真係唔錯, 可以講係佢地既代表作 炮管要自己開孔, 不過呢 d 對你黎講都係簡單野啫

我就 oob 直砌, 淨係用銅片同埋銅支加翻少少 detail

魚雷係用近視金屬色噴, 唔會洗佢囉, 因為會 sharp d, 搶眼 d

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2007-5-9 10:56 AM 發表
充公,充公

咁肉都要充公? 我諗住聽日就攞出公海放生

QUOTE:
原帖由 raymondshe 於 2007-5-9 11:00 AM 發表
好正好正好正

多謝多謝多謝

QUOTE:
原帖由 偶像 於 2007-5-9 11:07 AM 發表
Joe sir好勁啊.......海.陸.都有.欠空.幾時砌飛機啊

飛機係我既死穴, 不過都會試下既, 遲 d 可能會砌隻 1/144 玩下

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 owl 於 2007-5-9 11:20 AM 發表
好正呀
D水點正架

D 水用玻璃膠整, 臭到

一定要帶口罩 (豬咀果隻), 眼罩同埋手套. 我淨係帶左口罩都唔掂, 對眼比 d 膠攻到標眼水, 對手仲攪到甩晒皮

QUOTE:
原帖由 freedom0087 於 2007-5-9 11:53 AM 發表
好正呀! 好有參考價值呀,如果有人仔就更全神

咁多人都話要加人仔, 咁就詢眾要求加翻隻個啦

QUOTE:
原帖由 自來也 於 2007-5-9 12:02 PM 發表
Joe 蛇真係瓣瓣掂  
幾時砌返隻巾呀  

咩黎架

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-5-9 12:19 PM 發表
正到暈!!

到暈!!

QUOTE:
原帖由 ice 於 2007-5-9 12:54 PM 發表
睇過之前一本大陸雜誌出過,已經很喜歡,找了一輪模型舖都找不到

試下去 x 田揾下

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 warshipvivivi 於 2007-5-9 01:36 PM 發表
海水既造形好有動感加上
用色、舊化好正………一流!

不過正如你講加返D兵仔會生動D

多謝 海水既製作其實係抄考我之前 post 既大陸書, 不過佢做得好過我好多

QUOTE:
原帖由 philipks 於 2007-5-9 01:46 PM 發表
Joe 兄
又一精彩作品!D水真係好正

thank you

近排你好靜喎! 有乜新攪作?

QUOTE:
原帖由 Arnold 於 2007-5-9 02:33 PM 發表

咁你仲唔請食飯 !?

QUOTE:
原帖由 kcllck 於 2007-5-9 02:45 PM 發表
嘩! 有飯食, 報到先 !

請食飯完全無問題, 一人吉一串魚旦, 入我數

QUOTE:
原帖由 akatwins 於 2007-5-9 03:36 PM 發表
Joe兄樣樣都咁掂,又一傑作

多謝晒 手作仔黎啫

QUOTE:
原帖由 模敵小虫虫 於 2007-5-9 04:19 PM 發表
砌船都咁掂....不愧為大師

亞虫哥又玩我勒 我正想拜你為師學砌飛機同埋油人仔

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 光子力 於 2007-5-9 06:30 PM 發表
作品好精彩!

多謝晒

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-5-9 06:35 PM 發表

咁都叫做「少少detail」!?
祖撈好恐怖呀!!隻船仔做得拱靚 ...我要又收檔喇!!

改既地方都唔夠你隻狗百份之一, 仲唔係少少detail

QUOTE:
原帖由 buzz 於 2007-5-9 08:33 PM 發表
Joe 兄D模型隻隻咁正
攪到小弟有D驚!
油坦克, 油人仔, 做景都而經好掂, 而家砌船都咁正

唔係喎! 好似樣樣都係得半桶水

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Arnold 於 2007-5-9 09:06 PM 發表
btw... 我都係學造潛艇喇...少 d 浦頭

唔蒲頭哩埋响屋企攪大製作

又有好野睇

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 multi_crab 於 2007-5-10 12:14 PM 發表

CMK 果幾盒樹脂兵仔我買左呀, 不過雕功好差...面目全非, 如果將REV果盒用樹脂複製,
咁就perfect喇.....
你覺唔覺得REV果盒軟膠, 企得好唔自然呀....但軟膠改唔到....

CMK 果幾盒你都買左 真係落重本喎
係呀! 我去輝x睇過, 真係雕得唔係咁好, 所以無買到
你講得啱, revell 果盒其實真係唔差, 最衰係軟膠. 不過都唔係改唔到既, 可以試下將 d 手腳切開, 再用銅支穿住個身, 穿崩位用混合不地補, 我諗都 ok 不過工程都幾繁複

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 herman 於 2007-5-10 04:16 PM 發表
你話....唔砌情景, 走左去砌船
但這隻船又有水,遲d又話加人仔....唔算景....咁算乜嘢?

多事 herman > < joe_lo

罰你砌意記 1/35 果隻

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線
詢眾要求, 加埋人仔

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cedric_chan1322 於 2007-7-30 10:16 PM 發表

勁到暈呀~~~
本來有架E-boat想砌, 見到大師作品, 小弟真係不敢獻醜.....

我唔係大師喎, 我第一次砌船咋
你果 d 先至係精品 剩係睇你上 pe 都嚇死人

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Quietfart 於 2007-8-1 12:01 PM 發表
哎呀! JOE兄好靚啊!  小弟也在做同款啊∼ 希望手趕快好能把我的做好!

JOE兄,這裡有一些水手希望你能派上用場:

QF

你都砌呢隻 快 d 砌, 好心急

我隻船已經加左人仔了

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingzz 於 2007-8-2 02:45 PM 發表
嘩!! 原來Joe Sir整左隻咁正o既野!!
無得頂!! 無得頂!!

第一次砌船, 好多野都錯

你幾時有新作呀? 等到我頸都長喇

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 herman 於 2007-8-4 03:27 PM 發表
不得了...1:72 都油得咁細膩,我連1:35都未搞得掂,下次番香港比幾隻工課你睇吓。
為何這東西不放去 modelwarships.com?

等你砌意大利 1:35 果隻

modelwarships.com 乜東東黎架

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 johnc 於 2007-8-15 11:39 AM 發表
joe兄請詳細講講D浪花同水係點整噶?無得彈!!1

呢架船無影到製作過程既相
不過都 post 翻今期 [雞界] 既文章出黎, 請大家多多指教

" 眾所周知, 第二次世界大戰德國海軍以 U 潛艇最享譽盛名. 他們像 [狼群] 獵食般從海底下把對手殺至措手不及. 而在海面上, 同時亦有另一把尖刀無聲無息地伏擊他們的獵物. 外型像一把匕首的德國高速魚雷艇 (S-Boot), 與 U 潛艇在二戰期間對盟軍的海上生命線構成嚴重威脅. 整個二戰期間, 德國共生產了大約二佰多艘 S-Boot, 數量雖遠遠不及 U 潛艇之多, 但戰果同樣豐盛, 曾有不少魚雷艇隊員獲頒十字勳章, 而當中更有人獲得極高榮譽的騎士勳章和橡樹葉勳章. 由此証明,  S-Boot 確是當時納粹德國其中一把利器.

利華 (Revell) 出品的模型一般上給人的感覺是比較粗支大葉, 不過這套 1:72 的魚雷艇卻是他們鮮有的代表作. 模型組合度出奇地好, 細節部份亦做得相當之出色, 值得一讚. 據聞意大利廠 (Italeri) 在不久將來亦會推出這款模型, 比例更是 1:35來的, 完全可以和 AFV 模型主流比例接軌, 真是令人十分期待啊!

由於今次是小弟頭一次製作船艦模型, 加上模型本身的細節已相當不錯, 所以是依書直砌 (OOB), 幾乎沒有作出任何的改動, 只在適當的位置上, 例如防護炮盾, 排氣煙囪口及扶手等用銅片銅支改裝代替. 另外部份欄杆因為出模時已經嚴重變型, 所以要用銅支重新做出來. 艦索是利用小摩打拆出來的銅線製作的. 由於一開始便想製作成在海面上破浪騁馳的情景, 所以船體下部的細節可以完全省略不做.  整個製作過程相當順利, 只需大約三數天便完成了組合的工序.

今次塗裝過程幾乎全用手塗完成, 只在魚雷, 艇身標誌及艇底黑色部份用上噴筆, 小弟認為手塗比噴筆更能在單色面上營造出色彩豐富的效果. 首先將模型噴灰待乾, 然後將艇身髹上深淺不一的灰色水膠彩 (Vallejo Colour, 國內俗稱 AV 油) , 同時分別混入黃色, 綠色, 藍色等令灰色更加多變化: 例如近吃水線部份混入小量藍色及綠色當作海水反射的顏色; 而頂部可混入適量的黃色, 營造出比較暖色調及退色的效果等. 另外手塗時要將顏料濃度調得比較稀一些, 這樣可以減少筆痕及利用顏料稀釋後半透明的特性來營造出更加多顏色變化的效果. 這個步驟耗時甚久, 小弟足足用了一個星期才把基本色塗完, 不過出來的效果卻是值得的.

舊化過程是先用深啡色油彩顏料將艇身漬洗. 小弟今次漬洗有別於一般的做法: 首先將未經調稀的油彩顏料直接髹在艇身的縫隙處, 然後用毛筆沾上少量火機油直接在艇身處慢慢將油彩髹開, 這樣做會更能突出模型的立體感之餘, 又能細緻地控制油彩的變化, 而且可以減少溶劑留在模型上, 防止出現 [爆膠] 的情況. 完成漬洗後, 用深灰色點上掉漆, 位置多數集中在欄杆, 扶手及棱角位處. 锈漬及流锈是今次舊化重點表現之處, 做前可先參考多些實物圖片. 先用未經調稀的橙色, 淺啡, 深啡的油彩顏料畫出流锈痕跡, 然後用田宮的 x20 溶劑將其邊緣髹開, 竅門是盡量做到每處锈漬及流锈都有不同之處, 看起來會自然一些. 艇身木質甲板先髹上木棕色, 陰影用滲線方法將稀釋的啡黑色滲入縫隙處, 高光用淺橙色, 最後用稀釋的透明橙髹在甲版上便可. 兩個救生伐先用黃色做底色, 然後用平筆沾些未經稀釋深淺不一的橙黃色, 用截塗的方法將顏色不規則地截上 (記著不是乾掃), 這樣便可做出嚴重退色的效果. 魚雷用郡士黃銅金屬色噴塗, 中間部份用銀色混入少量黃銅色. 艇身左右兩旁的標誌是用筆刀將原有水貼的標誌雕出作為模版再用啞黑色將標誌噴出來的. 其他細節部份全部用水膠彩分別上色, 大約用了兩個星期, 整個塗裝過程便算完成了.

海水底座的材料是用填補鋁窗玻璃縫隙的玻璃膠製作的. 先將 4 支透明玻璃膠擠於膠桶內, 加入水性透明藍, 透明綠等調色; 在一塊膠板上舖上保鮮紙並塗上洗潔精, 將調好色的玻璃膠置於膠板上, 不要立即開始塑形, 因為此時玻璃膠是非常軟身的, 要等一個多小時, 待玻璃膠開始硬化, 便可塑出想要的形狀. 外型大致完成後, 便可將魚雷艇置於玻璃膠內, 當然艇身亦要塗上洗潔精防止玻璃膠粘著模型. 玻璃膠完全變硬約為 4 小時, 如未能做出理想的形狀, 可於玻璃膠完全乾透後, 切去不理想的部份, 將該部份重做. 浪花用白色玻璃膠慢慢加入適當的位置上, 這個步驟最難掌握, 小弟前後做了兩次亦不甚滿意.

魚雷艇上的兵人是同廠的產品, 雕刻非常細緻, 個人認為比樹脂產品更佳, 可惜是軟膠製品, 小弟亦只是為其中兩名水兵用混合不地加上救生衣, 所有兵人均以水膠彩上色. 最後用黑色亞加力膠片加上四口廣告螺絲做地台, 加上一塊不锈鋼蝕刻名牌便完工了."

頂部