回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [特撮] 拙作初貼 - 幪面超人The 1st Cyclone 電單車 Repaint
人仔貓
平民

UID 10734
精華 0
積分 2
帖子 35
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-14
狀態 離線
[特撮] 拙作初貼 - 幪面超人The 1st Cyclone 電單車 Repaint

這本來已是一架完成品,但跟唔足特撮真車啲 details...

修正前(上)後(下)比較:

《請click圖另開原大圖》

Repaint
主要參考特撮原設修正番車身帶灰的白色部份,及不是金屬紅的紅色部份。
同埋修正番部份金屬紅色pattern既線條形狀,特別係D弧位。

車頭
擋風玻璃加番兩側白邊及在圍邊加鍋釘(左右各2 / 前3)、換上金屬電鍍框頭燈。

(本來諗住改埋兩盞霧燈做電飾,燈都安埋...誰知一駁之下發現原本的行線方法唔夠推,
要改就要拉過晒D線甚至改埋個電箱...所以都係算Q數......)

車輪
Repaint煞車碟(少少舊化)、泥板加層炭纖coating(水貼)。

兩側包圍
填平與車頭夾口、用雕筆加深刻線、殼夾加金屬環、近底部偷番個小入風口出黎、DIY拉花Label。

Seat位
坐墊加番啞色coating、兩側入風口加濾網。

排氣喉
用雕筆及溶劑執(洗色)番個喉碼同頭尾咀出黎。

其實如果要再認真執仲有唔少野可以執,但執到依家咁我已經冇心冇力鳥.......

頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線
好正,黎遠睇真係成架真車咁

頂部
Toppo
中校
趕時間呀,唔該借借

UID 13749
精華 0
積分 4
帖子 3188
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-3
來自 香港特別行騙區
狀態 離線
嗄...........也呢架唔係真車咩?

佛曰,人生有八苦,抑或八悲,謂之生、老、病、死、怨憎會、愛別離、求不得、五蘊熾盛
頂部
SKI
曹長

UID 1454
精華 0
積分 2
帖子 442
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-21
來自 藍天動漫
狀態 離線
可唔可以post返張相俾我地睇下制作過程同埋用邊部車改ga..真係好好好好好正呀~

頂部
人仔貓
平民

UID 10734
精華 0
積分 2
帖子 35
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
...其實買番黎已經係第一幅相咁...

講似真車同「民用比例模型成品發佈區 」D作品冇得比...
好似刀鋒冷兄果 D電單車就真係同真車冇分別~

其實D改裝都係普通野...所以冇影到制作過程呢...

頂部
paullam
壹等兵

UID 2945
精華 0
積分 1
帖子 191
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
char
上尉
得閑就要慢慢清下d模型

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 286
精華 4
積分 27
帖子 1400
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-18
來自 模型盒內
狀態 離線
我見過呢架車大約$300多元, 完成度好高, 買回來再上色的確係好正~

當完成自己期待已久的心愛模型既時候,勝利既光榮係屬於你!!
頂部
人仔貓
平民

UID 10734
精華 0
積分 2
帖子 35
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 paullam 於 2007-5-8 06:37 AM 發表
好似真車一樣,是否全車重新噴過?

因為懶,所以只 repaint 左個包圍...

QUOTE:
原帖由 char 於 2007-5-8 07:22 AM 發表
我見過呢架車大約$300多元, 完成度好高, 買回來再上色的確係好正~

其實呢架車香港有幾個版,你見果架估計係尖頭燈唔係圓燈果款~

而我買果款算叫做最跟得足特撮原設果款,初出賣$69X,而家$49X~

頂部