回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 上光油前、後問題
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-23
狀態 離線
上光油前、後問題

大家好…小弟第一次進行拋光工程…有幾個問題想問問

1.小弟已上完色…進行左少許打磨,但仍有很輕微凹凸,是否適宜上水貼然後上光油?是否上完光油後不會有凹凸痕跡?還是要完全平滑才上?
2.是否上3-4層光油後可以進行拋光工程?
3.用磨光膏拋光前是否要用2000砂紙磨平滑表面才用磨光膏…還是光油乾了直接用磨光膏磨 ?
4.是否要用孖星磨光膏由粗至幼磨 ? (小弟曾試過用Top compond 2000磨…但效果不是很滑及很令)

很多的問題…煩請各位解答…小弟很希望整靚部模型…免得又失敗

頂部
faifai216
上等兵

UID 10583
精華 0
積分 5
帖子 250
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-9
狀態 離線
拋光o既技術一般用響車o既時間比較多,因為車殼係車o既靈魂,個殼唔靚就會好似玩具咁,所以車殼o既表面處理就係成功o既關建,由於車唔同科幻模型,車有實物可以比較,似唔似一睇就知,呢個亦可能係大家怕砌車o既原因。咁點先可以令個車殼可以照鏡呢?

新手最好唔好攪D有拉花o既落場車住,一陣你就知點解。

響噴光油之前,先檢查車殼表面有無塵,有就掃走佢。由於拋光需要將個車殼打磨,所以你噴完底色之後要噴好多層光油,以免將光油磨穿。噴完一次,表面亁左就可以噴第二次,噴薄D噴多幾次,一次過噴得太厚D油就會流入D線位度。我自己通常分兩三日噴,每日噴兩三層。噴幾多層要視符你自己每次噴幾厚,同埋你打磨得重唔重手。

每噴完一次都要檢查有無塵飛左落去,唔好唔理,因為我當你每噴一次有三粒塵飛左落去,你噴六層就有18粒塵,咁你成個殼就會好似好污漕咁。有塵的話千其唔好即刻攪佢,咁樣同自殺無分別,等佢乾左就用1500號沙紙輕輕磨走佢。

如果部車有拉花處理上更麻煩。首先你一定要保證你所有水貼已經完全緊貼響車殼上面,因為如果唔夠貼,你一上光油D油就會o拿爛你d水貼。如果唔夠貼你可以用水貼軟化濟 mark softer,呢樣野基本上係必備o既。而且頭兩次噴就一定要勁薄,因為一次過太多油亦會損壞D水貼。另外有拉花o既車要比街車再噴厚D。原因係當你貼左水貼,D水貼係有厚度o既,高手係會將呢個高低落差磨走佢,換句話講,你噴o既油起碼要比起你張水貼更厚 (希望你地明啦)。另外最好事先刻深D線先,以免影響入墨同令整個模型o既輪廓變頓。

由於D油一定要厚,完全乾透要等好耐,你有錢買乾燥機當然無問題啦,如果唔係我建議等兩個星期以上先好打磨。你唔好唔信,因為D油雖然摸落乾晒,但其實一路都仲乾緊,而且D油一路會變薄,我唔知你有無試過拋光好晒過左一個月睇番發覺無之前咁拎,原因就係D油變薄左。

打磨一定要用雙星o既沙紙,千其唔好用五金舖o個D,o個D只係適用於早期表面修正。由1500號開始到2000號打磨至表面完全平滑,小心磨穿,由粒入去o既地方開始打磨,因為突出黎o既地方係最易磨穿o既。

跟住就可以用磨光濟/打磨膏compound。去五金店舖買D白光布,o即D磨光濟落去布上面打磨,亦係從粒入去o既地方開始先。至於磨光濟有好多選擇好似郡氏、雙星、modellers....。郡氏係最粗最快,但同modellers一樣磨完唔知點解好似有曾白色o既野咁,所以我最後期一定係用雙星,而且雙星有出改良左o既compound,亦有不用粗度可以選擇,所以最好有一支最幼o既雙星做最後期。基本上已經可以磨到照鏡。省完之後用牙刷同洗潔精清洗,記得洗乾淨D線位。由於我係古代人,市面上可能有D更好o既compound我唔知o既,如果有大家可以提供用後心得。不過曾經有比我更老鬼o既老鬼入過一支灰色o既野俾我用,用後效果極好,但佢死都唔肯話我知係咩,我只知係工業用o既野,但一定唔係省銅膏或省銅水,有人知係咩可以話我知。

完成後鍾意o既加多層蠟水保護佢,再做滲線之類o既後期工作.....

手都軟,唔寫住喇!

頂部
Toppo
中校
趕時間呀,唔該借借

UID 13749
精華 0
積分 4
帖子 3188
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-3
來自 香港特別行騙區
狀態 離線
佩服!第一次見有人答得咁好咁詳盡

佛曰,人生有八苦,抑或八悲,謂之生、老、病、死、怨憎會、愛別離、求不得、五蘊熾盛
頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線
好多謝你咁詳盡既指引,只是小弟還有幾點不太清楚
每上一層光油前需要打磨上一層先上第2層嗎 ?小弟恐怕一層比一層凹凸
上完光油用2000沙紙磨番d凹凸位…被砂紙磨過既位置會否啞了色 ? 那麼上光滑咪徒然 ?
還有閣下所指孖星最幼的磨光膏是否黑盒金字那隻 ?

頂部
uh
中尉
Reach the maximum

UID 4288
精華 0
積分 19
帖子 911
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-3
來自 Track
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2007-4-9 11:16 PM 發表
好多謝你咁詳盡既指引,只是小弟還有幾點不太清楚
每上一層光油前需要打磨上一層先上第2層嗎 ?小弟恐怕一層比一層凹凸
上完光油用2000沙紙磨番d凹凸位…被砂紙磨過既位置會否啞了色 ? 那麼上光滑咪徒然 ?
還有閣下所指孖星最幼的磨光膏是否黑盒金字那隻 ?

不用磨... 如果有塵可以用2000沙紙輕輕磨走塵粒
無錯會變啞, 但上面果位兄台已經講左, 磨完用compound捽...
捽完就會有光澤... 好多人都驚你依個問題 --- 磨殼咪整到花哂(or 啞哂)?
so驚既可以試下... 用一個乜油都無上既膠件(車殼都得)
用2000沙紙磨完再用compound捽, 會回復到一半以上既光澤
當然如果係上左光油既, 效果會更好...
雙星最幼compound係黑盒銀字那一隻...同埋係會貴紅/藍盒一倍的...

其實真係never try never know... 所以樓主大謄嘗試下, 會有好多發現... hehe
當然亦要有破產既覺悟XDD

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線
多謝提點…
其實我都唔知發生咩問題…
我係試過好似 uh 兄你咁講用d唔要既 parts試…
可能我磨得未夠smooth掛…用過隻top compond 2000…都唔係好令…光澤都有d既…但不至於高手們咁照到鏡

頂部
uh
中尉

UID 4288
精華 0
積分 19
帖子 911
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-3
來自 Track
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2007-4-10 12:32 AM 發表
多謝提點…
其實我都唔知發生咩問題…
我係試過好似 uh 兄你咁講用d唔要既 parts試…
可能我磨得未夠smooth掛…用過隻top compond 2000…都唔係好令…光澤都有d既…但不至於高手們咁照到鏡

modeller 果隻一開始難捽得令
用雙星紅蓋compound會明顯好多

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 uh 於 2007-4-10 12:35 AM 發表

modeller 果隻一開始難捽得令
用雙星紅蓋compound會明顯好多

原來如此
咁即係一開始孖星既紅蓋-->藍蓋-->白蓋-->黑盒咁捽落去
唔好用modeler?

頂部
hl_0521
上校

UID 16655
精華 0
積分 3
帖子 5898
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-23
來自 香港、九龍、新界
狀態 離線
我又在此偷師了!

車迷【 圖片交流、分享區 】歡迎大家在此分享各類有關汽車圖片
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2007-4-10 01:38 AM 發表
我又在此偷師了!

x2

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
uh
中尉

UID 4288
精華 0
積分 19
帖子 911
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-3
來自 Track
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2007-4-10 01:08 AM 發表

原來如此
咁即係一開始孖星既紅蓋-->藍蓋-->白蓋-->黑盒咁捽落去
唔好用modeler?

雙星只有三隻, 紅>藍>白蓋
白蓋係用黑盒裝住架 haha
modeler可以用, 不過小弟覺得modeler好難攪...

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 uh 於 2007-4-10 11:03 PM 發表

雙星只有三隻, 紅>藍>白蓋
白蓋係用黑盒裝住架 haha
modeler可以用, 不過小弟覺得modeler好難攪...

i mean 跟住孖星個3隻咁用後就唔洗再加多轉 modeler,
即係最後個轉either用白蓋孖星 or modeler compond 2000 ?
定係用完白蓋孖星可再加多層 modeler compond 2000 ?

頂部