回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 裝甲騎兵齊齊砌 - 1/48 美女與狗 (再加新相 p.2 #28樓)
darius666
中校
有狗萬事足

UID 5313
精華 8
積分 36
帖子 3169
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 felix 於 2007-1-29 11:55 PM 發表
666兄
路過一問~~~
你隻1/48昰否丑旦膠???
你的情況可能是模型表面太過滑溜
因此wash咗都唔上色~~~~~

是手辦來的, 因為是原件關係(之前只砌翻件), 我浸完除油浸漬粉後, 都無咩全身打磨過, 都係我覺得隻原件都好滑好靚唔駛點執囉, 可能就係咁出事

頂部
felix
上尉

UID 10979
精華 7
積分 15
帖子 1862
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-23
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 darius666 於 2007-1-30 12:11 AM 發表

是手辦來的, 因為是原件關係(之前只砌翻件), 我浸完除油浸漬粉後, 都無咩全身打磨過, 都係我覺得隻原件都好滑好靚唔駛點執囉, 可能就係咁出事

666兄
我初初都有同你一樣的問題,
最后我改用双星隻"surface primer"灰,佢比較鞋身,
wash嗰陣比較咬色,咁wash後整体個tone會自然深咗,
通常wash后都會再局部再wash
甩色都唔係太大問題,反覆做層次重夠,
希望幫到你

頂部
felix
上尉

UID 10979
精華 7
積分 15
帖子 1862
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-23
來自 hk
狀態 離線
呀~~~
問問 Gary兄 joe sir 會解答得更清楚啦

頂部
darius666
中校
有狗萬事足

UID 5313
精華 8
積分 36
帖子 3169
成品數目 36 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 felix 於 2007-1-30 12:29 AM 發表

666兄
我初初都有同你一樣的問題,
最后我改用双星隻"surface primer"灰,佢比較鞋身,
wash嗰陣比較咬色,咁wash後整体個tone會自然深咗,
通常wash后都會再局部再wash
甩色都唔係太大問題,反覆做層次重夠,
希望幫到你

謝謝,  銘記心中 下隻要試試

頂部
darius666
中校
有狗萬事足

UID 5313
精華 8
積分 36
帖子 3169
成品數目 36 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 felix 於 2007-1-30 12:34 AM 發表
呀~~~
問問 Gary兄 joe sir 會解答得更清楚啦

joe sir 飯局出來喎, 有機會啦

頂部
KC
中校
月光族

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 828
精華 2
積分 81
帖子 3797
成品數目 81 件
閱讀權限 102
註冊 2003-7-23
狀態 離線
我都會去飯局, 到時搵埋AFV fans, 睇住實物, 一切研究研究ㄚ.

QUOTE:
原帖由 darius666 於 2007-1-29 10:47 PM 發表

多謝KC儱N見, 一瓥ㄜ齯須N, 真係好鍾意呢度有得交流心得,
回說我為甚麼會弄成這個樣子, 首先我本人以前從未玩過AFV(現在有小小興趣了), 好多時我以前砌巾同囡囡, 都係好乾淨地並加上陰影便算完成, 所有舊化鴾u序都甚小會應用到, 但開始中了狗毒後, 就要向舊化這方面進發(始終覺得狗是偏向軍事的), 在未砌這狗仔時, 我已經有翻閱有關舊化這方面麊壅, 知道wash會令到色tone調暗, 乾掃會令突出的位置有更高鴷萲曋P(當然這只時這些方法之其一種function), 所以在我噴主色時就要偏向鮮色(我覺得), 所以出來時成隻狗都好青(可看我頭像), 當基本主色完成之後我就噴上消光, 之後用調淺色了的淡綠色在主色上乾掃(只在深綠色部份), 待全乾後就用琺瑯油XF1+XF10做洗塗, 但我做法是差不多全身都塗上了, 之後待半乾時用紙巾在表面上印, 但覺得效果不好, 就用大量綿光棒, 沾上小量X20抺成這樣, 但又覺得突出位置不太明顯, 又再造多次乾掃, 最後就是你見到的肉肉成品, 其實自己都不太滿意, 同自己所想的不一樣, 但又不知道方法如何和可能是處理上有問題, 在自己想不通的情形下, 無勇氣將隻狗仔的油漆洗掉從新來過, 係呢, 不知道你來緊的飯局出不出來, 我可帶隻狗仔來給你指點, 指點.

頂部
darius666
中校
有狗萬事足

UID 5313
精華 8
積分 36
帖子 3169
成品數目 36 件
閱讀權限 10
來自 HK