回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] 祭舊作 : 情景 - Where shall we go ?
  本主題由 KC 於 2007-1-5 08:35 PM 移動 
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by apm24hk at 2006-9-13 10:33 AM:
d動物.請問邊樹買...D豬仔好得意呀..垣克舊化好.....情景真吸引....正..

所有動物都係來自雙星同一副既模型, 我記得買果陣時老環大減價十蚊就有一盒.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by Joe_Lo at 2006-9-13 11:34 AM:

所有動物都係來自雙星同一副既模型, 我記得買果陣時老環大減價十蚊就有一盒.

真係好得意呀!依家都冇得賣lu.

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 小人物 at 2006-9-13 11:21 AM:

算了吧, 版聚中反應差係意料中事,始終油兵仔都係冷門中既冷門,好難要求佢”大受歡迎”, 但都祝你推動成功.

Ps.版聚時在下見閣下很忙,沒有機會與你交流,希望下次有機會與你吹下兵仔經

正如總版主所講  [最重要係你令一班有心玩鉛兵既朋友仔得其門而入,推動下唔同既模型種類,令hkml多原化] , 係佢呢句說話打動咗我, 其實我都係盡一點綿力推動本地模型文化百花齊放, 唔係真係要甚麼 ”大受歡迎” 云云,  只希望能夠引起大家對油兵仔既興趣.

原來你都有去版聚, 無同你詳談真係好遺憾, 下次有機會一定要同你交流一下.

頂部
towailun
少校
見龍卸甲......

UID 1609
精華 0
積分 9
帖子 2596
成品數目 9 件
閱讀權限 102
註冊 2005-1-2
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by Joe_Lo at 2006-9-13 11:54 AM:

正如總版主所講  [最重要係你令一班有心玩鉛兵既朋友仔得其門而入,推動下唔同既模型種類,令hkml多原化] , 係佢呢句說話打動鬻, 其實我都係盡一點綿力推動本地模型文化百花齊放, 唔係真係要甚麼 ”大受 ...

講真,我唔覺會唔受歡迎喎,其實鉛兵係好o岩香港地哩d地方玩,細細隻,唔洗
下下開噴筆噴,水膠彩又無模型油咁臭,只係唔普及,仲未成氣候......
起碼如果你教的話,我敢講我地起碼有4~5個板主都會睇,再加我地好多板友都
鍾意油下蛋,我自己認有一定既人數會參加,再講,如果可以將油鉛兵既技術,
應用係一般模型上,我諗會更事半功倍,所以我一d都唔擔心。

如果hkml只係著重一兩種類既模型,就唔係hkml la,我地真係好希望hkml可以百花
齊放,但小弟不才,能力有限,所以希望唔同類型既高手可以同我地一齊努力。

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
i'm in~
please let me know time and location if it is fixed~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
REFF
上校

UID 9080
精華 0
積分 23
帖子 4707
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-11
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by towailun at 2006-9-13 12:20 PM:

講真,我唔覺會唔受歡迎喎,其實鉛兵係好o岩香港地哩d地方玩,細細隻,唔洗
下下開噴筆噴,水膠彩又無模型油咁臭,只係唔普及,仲未成氣候......
起碼如果你教的話,我敢講我地起碼有4~5個板主都會睇,再加 ...

支持呀好想學下野水膠彩真係未用過,連邊度有賣都未知
見Joe兄d作品,真係覺得好靚....細細隻都油得咁仔細

砌菜,砌狗,砌車,砌高達,砌人仔,砌首辦 ,砌戰機, 砌戰車,砌囡囡   乜都砌!!
頂部
darius666
中校
有狗萬事足

UID 5313
精華 8
積分 36
帖子 3169
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 HK
狀態 離線
油兵仔其實真係有人玩的, 不過在版聚除了Joe兄無人帶來, 是因為作品太肉, 唔上得大場面吧! (我覺得)
至於我們這些新上手的人, 因為太容易接觸bandai這些大廠產品, 兼且坊間都較容易找到這方面的參考書, 而加上媒體的洗腦行為, 漸漸地將傳統模型打落到後線, 所以新血出現都較少了. 難得hkml有Joe兄這類人出現, 無私的教大家, 實在是我們的福氣
其實大家都不須要執著甚麼傳統不傳統, 技術是多方面的, 識多樣自己就多把刀, 件作品發揮就多了點新視野, 對吧!!

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by towailun at 2006-9-13 12:20 PM:
起碼如果你教的話,我敢講我地起碼有4~5個板主都會睇,再加我地好多板友都鍾意油下蛋,我自己認有一定既人數會參加,再講,如果可以將油鉛兵既技術,應用係一般模型上,我諗會更事半功倍,所以我一d都唔擔心。

如果hkml只係著重一兩種類既模型,就唔係hkml la,我地真係好希望hkml可以百花
齊放,但小弟不才,能力有限,所以希望唔同類型既高手可以同我地一齊努力。

我一定係其中個位版友
砌模型,咩野技術都應該學...尤其係涉及「手藝」方面既...

LHPP . VCR .兔
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by darius666 at 2006-9-13 01:20 PM:
油兵仔其實真係有人玩的, 不過在版聚除了Joe兄無人帶來

我有帶架...
可能太UGLY, 睇唔入眼吧...

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
kitsir935
上尉

UID 10233
精華 0
積分 42
帖子 1289
成品數目 42 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-23
來自 伊 謝 爾 倫 要 塞
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by matleung at 2006-9-13 13:31:

我一定係其中個位版友
砌模型,咩野技術都應該學...尤其係涉及「手藝」方面既...

Joe兄如果開Talk,我一定o黎la~~因他是我在這個HKML極崇拜的人物之一!

坦克男
頂部
斯巴達人
少校
人渣精英

UID 13038
精華 8
積分 14
帖子 2614
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-2
來自 戰狼團
狀態 離線
太可惜喇,情景模型砌得咁身苦,咁就冇左.........

話時話,Joe兄棵樹好似!有冇得買?係乜野做架?

頂部
小人物
上等兵

UID 3207
精華 0
積分 3
帖子 297
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線

QUOTE:

起碼如果你教的話,我敢講我地起碼有4~5個板主都會睇,再加 ...

haha,估唔到唔講由自可,一講會有咁多人認頭,今次 Joe兄責任重大

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by darius666 at 2006-9-13 01:20 PM:
其實大家都不須要執著甚麼傳統不傳統, 技術是多方面的, 識多樣自己就多把刀, 件作品發揮就多了點新視野, 對吧!!

darius666 兄講得好啱, 其實學油兵仔唔單係得鉛兵或者傳統軍事模型, 亦都可以用喺科幻模型方面. 好似上次版聚我見到 小公主兄 所製作既高達人像同埋龍珠等, 就係最佳既詮釋. 如果佢無掌握到人像上色既技巧, 點可以做到如此出色既作品呢? 所以話技巧係死既, 人係生既, 問題係你懂唔懂得乜野時候用乜野技巧去處理.

ps. 小公主兄, 借用你幾副大作講解, 希望唔好介意

[ Last edited by Joe_Lo on 2006-9-13 at 08:45 PM ]

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 斯巴達人 at 2006-9-13 05:16 PM:
太可惜喇,情景模型砌得咁身苦,咁就冇左.........

話時話,Joe兄棵樹好似!有冇得買?係乜野做架?

如果你唔想煩既話, 可以喺火車模型店買 d 現成既樹, 不過通常都唔會好似.
其實自製都好簡單, 先用粗鐡線扭出心目中既樹幹形狀, 然後上一層石膏, 樹幹上色後, 用不同顏色既草粉灑喺有樹葉既地方 (要用 d 比較粗粒既草粉), 最後用噴筆噴出樹葉既立體感 (要用不同既綠色同黃色).
好簡單架, 試下啦, 我做呢棵樹都唔洗兩日就完成.

[ Last edited by Joe_Lo on 2006-9-13 at 09:04 PM ]

頂部
斯巴達人
少校
人渣精英

UID 13038
精華 8
積分 14
帖子 2614
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-2
來自 戰狼團
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by Joe_Lo at 2006-9-13 09:02 PM:

如果你唔想煩既話, 可以喺火車模型店買 d 現成既樹, 不過通常都唔會好似.
其實自製都好簡單, 先用粗鐡線扭出心目中既樹幹形狀, 然後上一層石膏, 樹幹上色後, 用不同顏色既草粉灑喺有樹葉既地 ...

~~~高呀!
我起初睇相,以為真係一棵既植物黎,
咁都比你諗到粗粒草粉妙用,服你

頂部
Quietfart
少尉

UID 14454
精華 1
積分 36
帖子 561
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-27
狀態 離線
Joe 兄,

Your animal work is great!  Very few people spend time on painting animals other than horse.  It's really nice to see someone take the time to paint feather and simulate fur.

QF

我的模型網誌  

http://vsmodeling.blogspot.com/
頂部
Quietfart
少尉

UID 14454
精華 1
積分 36
帖子 561
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-27
狀態 離線

QUOTE:

說的好啊 !

我的模型網誌  

http://vsmodeling.blogspot.com/
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線
多謝 QF 兄既贊賞.
期望小弟其他劣作再能得到你既贈言.

頂部
kwonghyk
少尉

UID 13225
精華 0
積分 7
帖子 700
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-7
狀態 離線
發表於 2006-10-1 03:39 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kwonghyk 為MSN好友 通過MSN和 kwonghyk 交談 Yahoo!
joe 兄你既作品件件都好出色,由其係d人物的上色,幾可亂真,

頂部