回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] [坦克齊齊砌] 1/35 King Tiger Ardennes 1944
  本主題由 KC 於 2007-1-5 04:46 PM 移動 
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
[坦克齊齊砌] 1/35 King Tiger Ardennes 1944

幾經辛苦,小弟第一架1:35 既坦克終於全成了~
在此要特別鳴謝各版友一路以來既提點
今次真係學左好多野~
同時亦試左幾樣自己未試過既技巧~

希望可以再係dealine前砌埋架一號戰車喇~
好~!
小弟要以身示法,先貼我既虎王喇~

[ Last edited by joeyko2000 on 2006-8-11 at 02:50 PM ]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
15張圖~
多謝各位~
希望大家可以俾多d竟見,小弟可以學多d野~

JOEYKO.com
頂部
akatwins
上尉
醉模型

UID 1984
精華 0
積分 8
帖子 1517
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-13
來自 香港
狀態 離線
小弟對坦克冇乜認識,淨係覺得好靚仔

~~善良嘅新手~~~唔識整~亂咁嚟~
頂部
Andriy
軍曹
我係名偵探毛利小五郎.....

UID 122
精華 0
積分 6
帖子 315
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-16
來自 元朗
狀態 離線
發表於 2006-8-7 03:23 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Andriy 為MSN好友 通過MSN和 Andriy 交談 ICQ 狀態
掂呀joey兄......好過我第一次噴坦克時.....衰到要洗油........

進入打磨...拮窿.... 刻線地獄.......=.= Mikoyan MIG-29M...... 車仔無限期停工....
頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線
好正呀!

頂部
yin525
平民

UID 12709
精華 0
積分 0
帖子 12
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-25
來自 Hong Kong
狀態 離線
發表於 2006-8-7 07:43 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 yin525 為MSN好友 通過MSN和 yin525 交談 Yahoo!
正呀!虎王一出,殺死人啦!

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
d 迷彩真係靚到殺死人   係掉漆方面真係大塊左 d, 唔太自然.  3 樓頭一幅相中, 係咪整彎左個履帶勾呀

再期待你既一號戰車. 會唔會再出製作過程分享呀 ?

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
To akatwins, Andriy, alex_d_liu, yin525
THANKS SO MUCH BROS~!!

To louisuni:
甩青下次會試 下細心D咁做~~HEHE~ THANKS~!!
個勾我都唔知係幾時彎左,另一邊都有一個勾係咁,所以唔掛得野上去~
就當係戰跡喇~
1號應該都會post 進度,方便一路砌一路闀下各位高手意見嘛~~

JOEYKO.com
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
好野, 又可以偷下師

我仲想問, 呢架虎型既消光, 你係點做架 ?  我自己做架 4 號既消光, 係就咁噴 topcoat 消光, 但係效果又無你呢架咁好, 我係咪仲有乜未做 ?   見到其他人話仲會好薄咁噴一層淺黃色, 不過無噴筆...   

btw, 底灰你係用邊隻架 ?  我用白色 1000 號.. 唔知有無關係    

我終於搵到雙星隻底灰, 可以 plastic 同 metal 共用... 唔該哂你呀 ~  我會搵架 3 號黎做試驗...

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by louisuni at 2006-8-7 12:22 PM:
好野, 又可以偷下師

我仲想問, 呢架虎型既消光, 你係點做架 ?  我自己做架 4 號既消光, 係就咁噴 topcoat 消光, 但係效果又無你呢架咁好, 我係咪仲有乜未做 ?   見到其他人話仲會好薄咁噴一層淺黃色, 不過無噴筆...   

btw, 底灰你係用邊隻架 ?  我用白色 1000 號.. 唔知有無關係   

我終於搵到雙星隻底灰, 可以 plastic 同 metal 共用... 唔該哂你呀 ~  我會搵架 3 號黎做試驗...  

哈哈~~ 偷咩師丫~我第一次砌架咋~~

講起消光, 我都俾GUNZE D 消光玩死...
開頭溝得太多光油,(我冇量過就咁倒入支筆)
溝極都係半光...
ENDUP我只係倒消光, 又得喎,冇白化~~
FUFULOOKLOOK俾我噴得成~~

如果冇噴筆,我唸要花D心機係支噴罐度了
搖雲D,或者加熱先(用漫水暖一陣先噴)
咁噴出來應該會好D
我開頭未用過噴筆,用噴罐噴都係覺得冇咁好
所以長遠計都係買反支筆旁下身好D~

JOEYKO.com
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
謝謝你既意見呀, 下次再噴既時候, 等我試下暖一暖佢先.

噴筆遲 d 我都可能會買, 不過要說服到老婆大人先 ~

頂部
ice
大佐
情色菲林

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 巴比倫
狀態 離線

咁快,砌多架啦

2014 我活過
頂部
ZG
上尉

UID 10797
精華 0
積分 3
帖子 1408
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-17
來自 西灣河
狀態 離線
嘩!嘩!嘩!
joeyko兄你砌車已很靚,砌坦克都咁靚
勁!勁!勁!

偶有幾根白髮,心情微近中年,做了過河卒子,只能拚命向前。
頂部
stormv
上等兵

UID 4422
精華 0
積分 13
帖子 218
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-8
來自 馬來西亞
狀態 離線
很简洁,迷彩正∼!细部上色很很好!!辛苦也是好值得的。

但是我觉得侧面的裙甲太干净,和炮塔,正面装甲的weathering不一致。同时, 炮塔上的后备履带有sink-hole。

请不好戳我,我也是新新新手。如有讲错请多多指点和抱歉。

[ Last edited by stormv on 2006-8-7 at 02:47 PM ]

頂部
b8808800
中校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9874
精華 8
積分 87
帖子 3492
成品數目 87 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-10
來自 e 道
狀態 離線
發表於 2006-8-7 03:17 PM  資料  短消息  加為好友  添加 b8808800 為MSN好友 通過MSN和 b8808800 交談
JOEY 兄, 咁快手呀~~~
架坦克好掂丫~~~

頂部
bluetooth
上等兵

UID 7397
精華 1
積分 15
帖子 231
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-17
來自 china
狀態 離線
發表於 2006-8-7 03:34 PM  資料  短消息  加為好友  添加 bluetooth 為MSN好友 通過MSN和 bluetooth 交談 QQ
掉漆不太自然`~
其他都不错~~~哈哈
又遇到战车同好~

岂能尽如人意,但求无愧我心。
頂部

少校
K隆星八哥

UID 12530
精華 4
積分 29
帖子 2117
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-19
來自 Hong Kong
狀態 離線
恭喜晒
其實第一次砌1/35戰車, 而且一砌就砌二次大戰最大個架, 真係小D心機都唔掂。
漬洗, 乾掃都做得好好, 尤其是D迷彩噴得好平均
下次目標攪攪D老化, 我想你好易上手
Good Job

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
油左兩個人仔~
加埋之前個4個~~~

JOEYKO.com
頂部