回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 的起心肝~EVO9,RCV,Ztune,Sti,CLK GTR,Harrier,MP4/20,Z tune (Content on Page1)
alexkoala
上等兵

UID 9273
精華 0
積分 0
帖子 264
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-20
狀態 離線
JoEY 哥.....架車搞成點?!
我都搞緊架benz c9.....

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by alexkoala at 2006-4-12 11:18 AM:
JoEY 哥.....架車搞成點?!
我都搞緊架benz c9.....

嘩~~我好細個架咋~~乜叫我哥哥呀?
架車等緊上光油,但係唸住同F-16一齊上,所以要排到期先上得~~~

C9同E9唔同STYLE架喎?講笑~~
快D POST上來分享下喇~~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
終於走去捽佢喇~~~

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
alexkoala
上等兵

UID 9273
精華 0
積分 0
帖子 264
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
你摔到見白邊wor......點收科!?

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by alexkoala at 2006-5-6 01:12 AM:
你摔到見白邊wor......點收科!?

係喇……灰~~~
次次都係咁

要補反d油…
個d位,可以手油點反上去…
大面積既我會mask噴返再輕輕捽一捽~~

JOEYKO.com
頂部
alexkoala
上等兵

UID 9273
精華 0
積分 0
帖子 264
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我仲想問.....你點樣摔到咁光......教下我得唔得呀?!

頂部
kpm132002
二等兵

UID 2026
精華 0
積分 4
帖子 90
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-15
來自 孤單的一角
狀態 離線
E9簡直係至愛啊

樓主加油

期待你既作品 而且比我偷下師 學下點砌車

已加入噴筆行列=.=
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by alexkoala at 2006-5-6 07:04 PM:
我仲想問.....你點樣摔到咁光......教下我得唔得呀?!

今次我先用1500砂紙推平
再用2000砂磨走d花紋
之後用藍色盒個支星星ompound捽左兩次
見唔對路,但係竟然搵唔到支finish compound,
最後左好耐冇用過既modeler compound 2000捽左一次
就係咁喇~~~
步驟都幾standard了,可以試下~~~

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by kpm132002 at 2006-5-6 09:56 PM:
E9簡直係至愛啊

樓主加油

期待你既作品 而且比我偷下師 學下點砌車

唔敢唔敢~~

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
今晚進度~~~
就的完個心釬喇~~~

JOEYKO.com
頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線
Although I do not like Lancer, Joey really did a excellent job.

頂部
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by joeyko2000 at 2006-5-7 01:19 AM:

最後左好耐冇用過既modeler compound 2000捽左一次
就係咁喇~~~
步驟 ...

点解Joey可以用1500砂紙推平、我最小用1000、試過只用1200開始、結果衰了。

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by winstonm3bmw at 2006-5-9 08:56 AM:
Although I do not like Lancer, Joey really did a excellent job.

見到車頭個一條捽穿左....真係唔知俾咩反應好....
補都補唔反....

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by winstonm3bmw at 2006-5-9 09:06 AM:

点解Joey可以用1500砂紙推平、我最小用1000、試過只用1200開始、結果衰了。

一來我懶去買1200,
二來我怕好快就會穿
所以就用1500開始
都有反捽架,唔係一TAKE過的~~~

JOEYKO.com
頂部
王子老師
中佐

UID 1913
精華 4
積分 69
帖子 8934
成品數目 69 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-23
來自 屯門精神時光屋-漫遊者
狀態 離線
打磨車仔模型總是常常出現這事

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

到岸了~~~~~

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

JOEYKO.com
頂部
王子老師
中佐

UID 1913
精華 4
積分 69
帖子 8934
成品數目 69 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-23
來自 屯門精神時光屋-漫遊者
狀態 離線
恭喜恭喜
就快OK

頂部
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by joeyko2000 at 2006-5-9 09:11 AM:

見到車頭個一條捽穿左....真係唔知俾咩反應好....
補都補唔反....

我架 Renault A442B 昨日再開工、点知試定風翼位時、迫爆己磨好光車身、又係唔知俾咩反應好、這架野我己出盡九牛二虎之力、仍然問題多多、只望不要爛尾。深深感覚自己技術不好。

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2006-5-10 08:48 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
Originally posted by joeyko2000 at 2006-5-7 03:19 AM:

就係咁喇~~~
步驟 ...

有D唔明,我都系用 1500 跟住 2000 来磨平漆面
然后用蓝盖 compound 抛
点解我抛成4次先觉得可以开始用 finising compound 既?
你地好此讲到抛光好容易,2 3 次就店
我次次都抛到手软都未得 系唔系有D野做错呢?
BTW 你部车好靓啊~~

Back...... hopefully......
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by traci at 2006-5-10 08:48 PM:

有D唔明,我都系用 1500 跟住 2000 来磨平漆面
然后用蓝盖 compound 抛
点解我抛成4次先觉得可以开始用 finising compound 既?
你地好此讲到 ...

我唔係話好易,只係已經捽慣左,所以detail step唔講得太多
其實, 研磨呢野,我都未玩透,有好多地方可以再做好d
之前失敗左好多次架~~
不過近排開始掌握到,
主要係光油要噴得唔好太粗,但係要夠厚
用砂紙磨的時候要細力d
唔好令到車面有太深既花痕
咁就可以捽少d而快d滑
咁之後用compound就冇咁花工夫架喇~~~

JOEYKO.com
頂部