回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] MG - RX-78 - Gundam OYW
ngszewai
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 4770
精華 32
積分 160
帖子 2323
成品數目 160 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-17
來自 HK
狀態 離線
MG - RX-78 - Gundam OYW

MG - RX-78 - Gundam OYW

今次的OYW是我幫一位網友噴塗的.

我一向不做代工, 因為我覺得自己的成品未有足夠的質量成為商品去收別人錢.  我砌模型其實都係自娛, 我自己滿足就夠.  很多傳統的工序我不會做, 因為我覺得無需要.  我亦不想自己花了幾十小時的作品被別人嫌棄.  結論是, 我沒這個資格做代工.

有一天, 有位網友問我做不做代工, 我跟他說明了我不做代工的.  之後閒聊談起, 問他想砌什麼, 他說是RX-78.  我是有一盒已打磨好, 未上色的2.0, 於是我便想送他這盒.  不過他比較喜歡OYW版, 我答應了幫他上色, 不過他自己負責打磨, 刻線(如他認為有需要), 後期等工作.

當我完成了GP02後, 本來想快手幫他噴起, 不過他未磨好件, 於是我又先噴起了2.0作為色版給他參考.

正式收到盒模型開始, 一拎上手, 真係爆粗.  原件的顏色係粉粉地, 不過我吾鐘意.  另外本身的線多到有點亂.  跟我的最愛2.0完全是2個極端不同的風格.  既然答應了別人, 好好醜醜都要完成.  開始上色時, 其實真係有點緊張, 之前最多都係幫人噴過頭像扭旦.  又驚人地收到吾鐘意, 又驚令人失望, 心情係有點緊張.  就趁難得的4日復活假, 有時間就上去工作室噴下野, 好快就噴起.  我真係噴油的時間其實都吾夠8小時.  反而拎回家之後的後期工作就花好多時間同心機.  本來傾好由佢自己滲線, 因為我都想幫佢影幾張相, 都係自己做埋先.

係幫骨架上色時, 發現小了一件左手的零件.  其實我都吾知係我整吾見定係網友俾小左我, 問左10間淘寶補件都無.  好彩網友佢搵到盒2手素組的回來俾我拆件用.  如果吾係......第一次幫人砌MG就出事.....

因為真係太多線, 如果全部對比分明, 會太亂.  所以我今次主要係用深灰來滲, 畫上去就都係黑色筆, 顏色件就用啡色去滲.  拎上手件件都一堆線要搞, 見到都覺得煩.  另外, 模型本身個頭, 槍, 炮, 流星鎚等都係大大條無縫要搞, 如果個頭要搞無縫, 要先處理好面同眼位, 砌埋再搞, 之後上色.  咁多功夫, 梗係無視啦.  個堆武器, 真係入盒2.0拎堆武器來用好過.  單單比較2.0同OYW, 已經見到Bandai放左好多心機係2.0, 奈何大潮流係細碎同多線, 2.0只能足我呢顃老人家.  外型上係比較大隻, 同1.0, 1.5比係真係好睇左, 不過要選擇, 我都係鐘意2.0.  另一感受係對我這種能力不足的玩家來說, Bandai不停進步的設計真係幫了很大忙.  坦白講, 太舊款的MG, 我真係吾會砌, 我認我屎, 真係搞吾掂.

白色 : Mr. Colour 107 (陰影用灰色)
藍色 : Mr. Colour UC14
紅色 : Mr. Colour UC20
黃色 : Mr. Colour C58
灰色 : Mr. Colour UC09
黑色  :  Mr. Colour 14

金屬黑  : Mr. Colur GX201
黑鐵色 : MODO-MX02
銀色 : Mr. Colour SM208
金屬紅色 : GAIA-038

完成了今次好特別的幫人砌, 希望該網友喜歡.

Full Size Photo link :
https://photos.app.goo.gl/YJQymFDRccHxXca2A

#RX782, #Gundam0079, #Gundam, #Gunpla,#MG,#OYW

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
Irvingmarc2019   2024-4-20 08:25 PM  讚好  +1   上色一流
sptong98   2024-4-17 08:29 PM  讚好  +1   一流作品
hitman1004   2024-4-15 08:23 PM  讚好  +1   佳作
hell99   2024-4-10 05:18 AM  讚好  +1   佳作
aya030   2024-4-9 10:53 PM  讚好  +1   佳作
有heart人   2024-4-8 11:58 PM  讚好  +1   佳作
Raymond_Sun   2024-4-8 10:41 PM  讚好  +1   佳作
ottawa   2024-4-7 11:50 AM  讚好  +1   佳作
markkwok   2024-4-7 12:46 AM  讚好  +1   佳作
ROY_LAM   2024-4-7 12:00 AM  讚好  +1   佳作
DSOA   2024-4-6 03:45 AM  讚好  +1   佳作
zakumilan   2024-4-6 01:48 AM  讚好  +1   上色一流
tonychan1024   2024-4-6 12:39 AM  讚好  +1   一流作品
christse2   2024-4-6 12:18 AM  讚好  +1   上色一流
bat-cat   2024-4-5 11:50 PM  讚好  +1   上色一流
SC   2024-4-5 10:09 PM  讚好  +1   佳作
mark2   2024-4-5 09:39 PM  讚好  +1   佳作
機動老鬼   2024-4-5 01:18 AM  讚好  +1   佳作
robotkel   2024-4-4 10:37 PM  讚好  +1   佳作
ygat   2024-4-4 09:27 PM  讚好  +1   用色或改做具風格

FaceBook Album :
https://www.facebook.com/profile.php?id=100050400941878

相片集
https://photos.app.goo.gl/1prkL2BYZJxV4WEv7
頂部