回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [齊齊砌] 壽屋D-Style - ScopeDog - 裝甲騎兵 - 紅狗
ngszewai
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 4770
精華 32
積分 160
帖子 2323
成品數目 160 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-17
來自 HK
狀態 離線
壽屋D-Style - ScopeDog - 裝甲騎兵 - 紅狗

壽屋D-Style - ScopeDog - 裝甲騎兵 - 紅狗

係開始之前, 容許我講小小勞氣的事.

因為一個膠袋,我發誓我呢一生都唔會再幫襯千XX模型店,我寧願比炒價都唔會再幫佢買任何東西。昨天我同佢買左一盒HG GM, 因為我背包有好多東西, 我好有禮貌同佢講我要買一個膠袋, 亦都有付出HKD1.  佢俾一個連MG都裝吾落的袋我.  我問可唔可以俾個大膠袋我, 因為我背包有好多東西.  佢答我"好大架啦".  其實大袋就係佢身旁.  我真係好嬲.  OK, 你咁對客, 作為一個小市民, 我唯一可以做就係以後都吾幫襯你.  我知人地係大老闆, 好富貴, 吾旨在我呢顃小生意, 無問題, 你有你態度, 我有我選擇!  你估我真係吾知隔離賣55?  點解貴10都要同你買, 係因為我吾想行來行去,  你仲要咁的態度.  我有付款,  你覺得大袋要收我行我$2都得架.  因為我真係有需要用.  結果背包猶如一個大龜背, 可能吾小心撞到一齊逼地鐵的人, 真係好對佢地吾住.

呻完.  講番裝甲騎兵.  上次砌完綠色, 覺得真係好靚, 於是一心想搵番之前素組噴多盒.  不過搵完成個工作室都吾見, 只好再買一盒.  

因為紅狗本身右手係支炮, 本來想搵吾要的件來改, 突然係堆出積見到盒SD 鐳射大炮....好似大細又幾fit, 就犧牲你啦....不過都係搵吾到炮上面個爪.  但點解炮上面有個爪呢?  今次同上次吾同, 吾係一氣呵成去製作, 而係得閒整半個鐘, 得閒整半個鐘咁.  有了上次的經驗, 都好清楚先要處理什麼地方, 什麼地方要做無縫.  而因為今次要改色, 同埋支炮本身係灰色, 個身就綠色, 如果吾統一底色出來應該會好怪, 所以我都小有的噴下灰.  上次噴過GAIA支紅灰, 覺得吾似噴灰, 正常灰的遮蓋力係好高, 粉紅灰都要我薄噴好多層先遮晒.  所以今次我吾用粉紅灰, 直接用白灰.  

由於隻紅同我一向用開的紅好吾同, 似係桃紅色, 我都專登上網學下點溝出來.  睇完一大堆資料, 最後準備開油時記得之前收其他師兄吾要的油有支幾深的桃紅色, 一直覺得吾合用.  於是拎來試下, 只係簡單加白已經非常接近我想要的色, 真係非常好.  個肚個位本身係米黃, 我又吾係好鐘意, 於是用淺灰色.  其他同上次都係差不多.

紅色 GAIA 1023 + 白, 大約50:50 (陰影用UG22)
灰白色 Mr.colour C308 (陰影用UG09)
鐡色 Modo MX-02
銀色 Mr. Colour SM208
背包 UG22

其實由6月中開始, 我一家好似不停病, 口罩令取消之後, 整個社會真係好多人病, 感冒, COVID乜都有.  阿囡剛剛好番無耐, 前幾日又再病過.  連續幾晚我都係訓得3~4個鐘, 終於我自己又開始吾舒服.  我真係好累.....玩完2盒SD狗, 仲有盒Bandai大狗同埋10月出的HG等緊我.  

Full Size Photo link :
https://photos.app.goo.gl/fz8d2q9PaqfmKMxK7
#SCOPEDOG, #SDSCOPEDOG, #Dstyle, #裝甲騎兵

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
kaselai   2023-8-15 02:16 PM  讚好  +1   佳作
danielpig   2023-8-12 06:45 PM  讚好  +1   佳作
zakumilan   2023-8-12 02:11 AM  讚好  +1   一流作品
rubmagician   2023-8-12 12:27 AM  讚好  +1   佳作
ygat   2023-8-12 12:08 AM  讚好  +1   用色或改做具風格
luisall   2023-8-11 11:58 PM  讚好  +1   上色一流
richso   2023-8-11 10:12 PM  讚好  +1   上色一流
tonychan1024   2023-8-11 09:33 PM  讚好  +1   一流作品
robotkel   2023-8-11 07:54 PM  讚好  +1   一流作品

FaceBook Album :
https://www.facebook.com/profile.php?id=100050400941878

相片集
https://photos.app.goo.gl/1prkL2BYZJxV4WEv7
頂部
tonychan1024
曹長

UID 49000
精華 0
積分 0
帖子 460
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-4-20
狀態 離線
香港好多人都有啲唔妥,就係鍾意同人過唔去,就算對佢地毫無好處,都係要難為人地。
師兄的綠狗同紅狗都好靚,好喜歡

頂部
robotkel
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 38906
精華 9
積分 27
帖子 4264
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-29
狀態 離線
嘩!好似係第一次見師兄改造模型喎!竟然揾到太空坦克做配件,你的存貨都好多呀!

粉紅色靚仔,師兄一貫乾淨靚作

請問這隻粉紅狗都計入齊齊砌嗎?

師兄要多休息呀!

頂部
ngszewai
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 4770
精華 32
積分 160
帖子 2323
成品數目 160 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
回復 #2 tonychan1024 的帖子

多謝欣賞!  真係幾吾錯的一盒.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100050400941878

相片集
https://photos.app.goo.gl/1prkL2BYZJxV4WEv7
頂部
ngszewai
少校

UID 4770
精華 32
積分 160
帖子 2323
成品數目 160 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
回復 #3 robotkel 的帖子

計入架, 我報番名先.

相片集
頂部
ygat
上校

UID 39141
精華 1
積分 371
帖子 4621
成品數目 371 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-2
來自 HK
狀態 離線
千XX, it impolite since both elderly shop owners.  

搵完成個工作室都吾見, because you sell kits as fast as you buy them.

nice simple mix to form pink dog.

i won't buy new HG ver, feel proportion not good, and expensive (two packs in PB).

take care your family and yourself.

玩具圖冊
https://www.flickr.com/photos/141893397@N07/
頂部
rubmagician
上尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 47623
精華 43
積分 88
帖子 1017
成品數目 88 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-17
狀態 離線
係改造呀!! 终於見到師兄開始改造的第一步

支炮用得好, 一路睇一路諗壽屋有出紅狗咩,原來自改

頂部
zakumilan
上尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 63110
精華 1
積分 18
帖子 1384
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2018-6-2
來自 Stadio San Siro
狀態 離線
Nice Work~~

頂部
danielpig
少尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 64962
精華 14
積分 60
帖子 531
成品數目 60 件
閱讀權限 10
註冊 2020-6-7
來自 七十年代
狀態 離線
以為是原裝的。

睇左留言先知

頂部
ngszewai
少校

UID 4770
精華 32
積分 160
帖子 2323
成品數目 160 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
本來差唔多好返,突然間情況惡化咗好多,咳到黐咗線,瞓都瞓唔到覺。睇醫生醫生又話冇乜嘢。我琴日就成日接近昏迷咗喺屋企。

多謝各位師兄支持,我之前都有小改sd架。鐳射坦克隻手真係好fit!

相片集
頂部