回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [製作問題]為何smd LED用餅電著到,但AAA電就唔著?
k9k9999
平民

UID 7187
精華 0
積分 0
帖子 35
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-11
狀態 離線
[製作問題]為何smd LED用餅電著到,但AAA電就唔著?

已經試過用餅電駁通後粒LED係會著,但放AAA電就唔著,電路果D小弟唔熟,求CHING指點
*smd LED用途為幫RG高達加燈,將AAA電藏於action base內(AAA電厚度剛好能藏在action base,AA電就太厚會頂起個座)

頂部
richso
上尉

熱讚榜勳章  
UID 52724
精華 0
積分 28
帖子 1577
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2013-4-16
狀態 離線
有啲 SMD 係 3V 先著到,AAA 電得 1.5V 唔夠電壓咪著唔到囉,串聯 2 舊AAA咪又著到燈囉

香港模型聯盟 App *新版* 下載處:

iOS 版:https://apple.co/3oZ8F64
AndroidOS 10-11 (APK): https://bit.ly/3CPc52B

說明: https://bit.ly/2WijTcI
頂部
azraelho
壹等兵

UID 49422
精華 0
積分 10
帖子 113
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2012-6-16
狀態 離線
同埋LED有分正負極,駁錯都唔著

頂部
willkwok
少校

UID 35342
精華 0
積分 31
帖子 2808
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
拉得線
順便轉USB (5V)
插外置充電器(尿袋)

用5V Led / 3V Led加電阻

頂部
k9k9999
平民

UID 7187
精華 0
積分 0
帖子 35
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 willkwok 於 2018-9-17 09:58 AM 發表
拉得線
順便轉USB (5V)
插外置充電器(尿袋)

用5V Led / 3V Led加電阻

首先多謝richso師兄既方法,真係兩粒AAA電串聯就著到燈

至於willkwok ching你既提議好似唔錯,可唔可以俱體詳解?最好有圖片,同購買地址提供Orz

我手頭買左0805同0603既 SMD LED,之前試過用CR1025既3V餅電將所有顏色駁埋通電,但某幾隻色會唔著,最終測試得出必需以下列A或B的組合先可以全部著哂
A組:白,綠,藍,粉紅
B組:紅,橙,黃

Q1. 其實有呢個情況根聞係咪因為唔同色LED有唔同既電壓(V)?求CHING解答

之前已經完成左1隻RG加燈做實驗品,餅電藏係背包,無加任何電阻(因為無呢方面知識,有燈著就算 )
原先想法係保持可動性又著到燈,但發覺加左LED既高達稍為玩兩玩擺下POSE就弄斷電線導致其中1粒LED唔著(可能我用0.1mm銅線太幼),所以基本上擺好個動作就已經唔會再旭..
而且我覺得餅電無筆芯電咁普及易買,所以希望今次可以作另一嘗試
Q2. 唔加電阻會有咩影響?光度低D?舊電用快D?
Q3. 假設我想並聯15粒LED,兩粒AAA電夠推嗎?

頂部
Circle
二等兵
沙漠之圓

UID 326
精華 0
積分 3
帖子 80
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2003-7-26
狀態 離線
Q1. 其實有呢個情況根聞係咪因為唔同色LED有唔同既電壓(V)?求CHING解答
餅電內阻大output 細, 唔夠力推咁多粒

1.        舊電用快D
2.        危險,Current 大好易發熱(模型又用幼既線), 會熱熔線皮, 模型, …
夠, 當一粒扯50mA, 15粒750mA
不過好快會無電, 按GP AA Alkaline電GN15Adatasheet, 行1A 得30mins

Coffee Drinking Circle
頂部
richso
上尉

熱讚榜勳章  
UID 52724
精華 0
積分 28
帖子 1577
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2013-4-16
狀態 離線
我的回覆版本

餅電儲電量較少, 最大電流輸出量比較弱,推唔到,推到都用得唔耐

因為新電池電壓通常會高於標註,例如:標註 3V 的新電池可能電壓會有3.5V,加個電阻會 share 咗啲電壓,減低燒 SMD / LED 風險,所以其實電池反而冇用得咁耐

就如 Circle 兄咁講

香港模型聯盟 App *新版* 下載處:

iOS 版:https://apple.co/3oZ8F64
AndroidOS 10-11 (APK): https://bit.ly/3CPc52B

說明: https://bit.ly/2WijTcI
頂部
k9k9999
平民

UID 7187
精華 0
積分 0
帖子 35
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Circle 於 2018-9-18 02:18 PM 發表
餅電內阻大output 細, 唔夠力推咁多粒

1.        舊電用快D
2.        危險,Current 大好易發熱(模型 ...

QUOTE:
原帖由 richso 於 2018-9-19 10:22 PM 發表

餅電儲電量較少, 最大電流輸出量比較弱,推唔到,推到都用得唔耐

因為新電池電壓通 ...

Q4. 我用2粒AAA電並聯紅+黃+燈LED,隔幾秒後橙色果粒LED初時冒煙繼而著火但我之前試過用餅電又唔會有呢個情況,何解呢?

Q5. AAA電上標明係1.5V;而餅電係3V,咁係咪代表餅電體積細但仲強過筆芯電?

Q6. 上網睇左紅/橙/黃都係2V,藍/綠/粉紅都係3V,如果我要用紅色,是否要找1粒只有2V既電池使用,如果粒電多於2V唔用電阻又係咪會有著火危機? 如果必需要電阻,又要買邊隻型號同邊度買呢?

Q7. 現在目標係盡量用2粒AAA電並聯推動22粒LED(包括紅/藍/綠/粉紅),如果全部聯埋就紅色唔會著,想請問紅色除左獨粒一組再用另一粒電推這個方法,有冇辦法可以只用2粒AAA電推動全部LED?

感謝各師兄無私回應!!

頂部
Circle
二等兵
沙漠之圓

UID 326
精華 0
積分 3
帖子 80
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Q4
3A電內阻細, 你淨係接LED無接電阻, 電流高形同短路
電流高發熱所以繼而著火
餅電內阻大, 電流細所以唔會發熱

Q5
無得咁樣比較, 即你無得話貨車強過跑車

Q6
正路都係并聯再配電阻
當你粒用50mA
Ohms Law V=IR, R=V/I
= 3/0.05 = 60ohm
去SSP 華輝買1/4W 60-100ohm 續粒試啦

Q7
你介唔介意講下乜野project 用22粒LED, 有無得用光纖 同埋唔用電芯用火牛

頂部
k9k9999
平民

UID 7187
精華 0
積分 0
帖子 35
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Circle 於 2018-9-26 11:27 AM 發表

Q4
3A電內阻細, 你淨係接LED無接電阻, 電流高形同短路
電流高發熱所以繼而著火
餅電內阻大, 電流細所以唔會發熱
續Q4:
想請教內阻大與少係從何得知?
即是話用3V餅電無危險可以照用?
我試過用1粒3A電並聯1粒0603 SMD LED紅色,只能發出微弱到見唔到既光,於是用2粒3A電結果又係出煙著火

Q5
無得咁樣比較, 即你無得話貨車強過跑車

Q6
正路都係并聯再配電阻
當你粒用50mA
Ohms Law V=IR, R=V/I
= 3/0.05 = 60ohm
去SSP 華輝買1/4W 60-100ohm 續粒試啦
續Q6:
這已經超出本人的認知範圍太深了,其實有冇2V電存在?XD
1/4W 60-100ohm<-未買過電阻,想請問呢個range有幾多粒試?點為之適合?
電阻有冇分正負極?並聯時有冇特別需要安排位置?
想問清楚,如果我加左電阻係咪就可以將紅(2V)+藍/綠/粉紅(3V)並聯一齊用2粒3A電推都無問題?定還是係你意思將紅色LED獨立自己一組加電阻去解決3A電內阻細既問題?

Q7
你介唔介意講下乜野project 用22粒LED, 有無得用光纖 同埋唔用電芯用火牛
續Q7:
其實都係受呢度某位CHING薰陶(下面條link),想整隻加燈既RG
http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=157444&highlight=%A5%5B%BFO
光纖<--點玩法?
用電芯唔用火牛係因為唔想有條線拖住

頂部
Circle
二等兵
沙漠之圓

UID 326
精華 0
積分 3
帖子 80
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
續Q4:
想請教內阻大與少係從何得知?
即是話用3V餅電無危險可以照用?
我試過用1粒3A電並聯1粒0603 SMD LED紅色,只能發出微弱到見唔到既光,於是用2粒3A電結果又係出煙著火

睇datasheet, 但係一般2A,3A, 9V 都係內阻細
3V餅電無危險可以照用< 係

續Q6:
1/4W 60-100ohm<-未買過電阻,想請問呢個range有幾多粒試?點為之適合?
想問清楚,如果我加左電阻係咪就可以將紅(2V)+藍/綠/粉紅(3V)並聯一齊用2粒3A電推都無問題?定還是係你意思將紅色LED獨立自己一組加電阻去解決3A電內阻細既問題?

用同一粒LED, 試接唔同電阻60R, 75R, 100R,揀個岩心水既亮度
電阻冇正負極, 電池+ >電阻>LED >電池-
夠位我會每粒LED都拖電阻, 唔夠位就計數幾粒LED拖同一粒電阻

續Q7:
其實都係受呢度某位CHING薰陶(下面條link),想整隻加燈既RG
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... ighlight=%A5%5B%BFO
光纖<--點玩法? http://bbs.78dm.net/forum.php?mod=viewthread&tid=272445
即係一條透光既線(SSP有售),可以一粒LED拖幾條(好似條LINK入面, 唔使續隻手指都裝LED))

頂部
k9k9999
平民

UID 7187
精華 0
積分 0
帖子 35
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Circle 於 2018-9-28 03:51 PM 發表
續Q6:

用同一粒LED, 試接唔同電阻60R, 75R, 100R,揀個岩心水既亮度
電阻冇正負極, 電池+ >電阻>LED >電池-
夠位我會每粒LED都拖電阻, 唔夠位就計數幾粒LED拖同一粒電阻

續續Q6:
我已經試左用2粒3A電並聯藍(15粒)+粉紅(2粒)+綠色(4粒),全部著燈無出煙,只係差加埋1粒紅色就達到我想要效果
60R/75R/100R<--數值越大係咪粒燈就越暗?係咪只要加左其中1粒電阻比如60R之後就算用2粒3A電推紅色都可以正常著到?
想問一下如果並聯好多粒燈+一粒電阻<--咁係咪全部燈都受電阻影響而無得獨立減低某粒燈既電壓?如果係咁既情況,即係我要再獨立為紅色燈再用2粒3A電推?

頂部