回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: LED 燈想用USB 插220V 直流電出?
cx105
平民

UID 35725
精華 0
積分 0
帖子 11
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-22
狀態 離線
LED 燈想用USB 插220V 直流電出?

各位Ching

我大約有100 led 白色,紅色,籃色在右

我應該怎樣駁法?

謝謝

頂部
goodfriend
壹等兵

UID 60848
精華 0
積分 3
帖子 163
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2015-6-13
狀態 離線
聖誕樹

不難的數學題.

頂部
goodfriend
壹等兵

UID 60848
精華 0
積分 3
帖子 163
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
作文......
led 有 1.5 v 和 3v兩種.自己用乾電池測試下所買的白色,紅色,籃色是哪種工作電壓.

將led +-極連接 (串聯:1.5v led 3粒,3v led 2粒).如果識度電流更好,度埋幾多ma易計數.
將10組已串聯的led並聯(+接+,-接-),用1A usb火牛連接(給多些水位避免火牛過熱).       
總共1.5v led要3-4大組串聯led電路.3v led要5組.
別想一隻火牛攪曬,如果一粒led short左要拆散曬慢慢check.到時包您升天.

頂部
cx105
平民

UID 35725
精華 0
積分 0
帖子 11
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #3 goodfriend 的帖子

唔該各位師兄

我剛剛去鴨記,買12V LED 𥚃面有埋電座插隻牛直出.
個店員話最方便係咁!

今晚試試

頂部
笑笑口
上尉
拍拍手

UID 7920
精華 0
積分 28
帖子 1614
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cx105 於 2016-8-24 08:55 PM 發表
唔該各位師兄

我剛剛去鴨記,買12V LED 𥚃面有埋電座插隻牛直出.
個店員話最方便係咁!

今晚試試

師兄有無個樣睇下?

中國冥通小閻羅王訓練計劃現正招生,想年紀細細,就可以一嘗做閻王既滋味的話,就絕對不能錯過呀!
頂部
cx105
平民

UID 35725
精華 0
積分 0
帖子 11
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
一陣夜少少試完,影張相上來

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cx105 於 2016-8-24 07:01 PM 發表
各位Ching

我大約有100 led 白色,紅色,籃色在右

我應該怎樣駁法?

謝謝

usb 係 5v dc 出的. standard來, 除非係自己用火牛改. 市面賣就只有5v 的.
而香港兩家電力公司既供電就 220v ac (交流電).

你想整個 220v dc 火牛而用usb 頭出?
highly NOT recommend 喎. usb 唔係設計俾咁高電壓, 隨時會接觸不良而燒既.

路過既厚多士
頂部
goodfriend
壹等兵

UID 60848
精華 0
積分 3
帖子 163
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
12v led 即是 led 燈膽.很多種形狀

ht tps://www.youtube.com/watch?v=WsGKk24h6Wo

ht tps://www.youtube.com/watch?v=dh58lbZutik

如果只是照明用有220v led 燈膽.

頂部
goodfriend
壹等兵

UID 60848
精華 0
積分 3
帖子 163
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2016-8-24 10:25 PM 發表

你想整個 220v dc 火牛而用usb 頭出?
highly NOT recommend 喎. usb 唔係設usb 唔係設計俾咁高電壓, 隨時會接觸不良而燒既.

哪麼手機火牛o米好危險.220v叉3.6v 2-4A.

這一次我贏了        
開下玩笑姐.不要介意.握握手.

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 goodfriend 於 2016-8-24 11:29 PM 發表

哪麼手機火牛o米好危險.220v叉3.6v 2-4A.

這一次我贏了        
開下玩笑姐.不要介意.握握手.

你都講係 3.6v 啦... 220v input 轉左 3.6v output 喎. 唔係 220v output. 你有手機火牛係 220v output 架乜. 有就真係要見識下啦.

而果d 所謂 220v led.. 其實係"內置"火牛係個base入面姐.

路過既厚多士
頂部
goodfriend
壹等兵

UID 60848
精華 0
積分 3
帖子 163
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2016-8-24 11:55 PM 發表

你都講係 3.6v 啦... 220v input 轉左 3.6v output 喎. 唔係 220v output. 你有手機火牛係 220v output 架乜. 有就真係要見識下啦.

而果d 所謂 220v led.. 其實係"內置"火牛係個base入面姐.

電池是3.6v dc.火牛是220vac轉5vdc usb out.剩下1.5v 是手機自己降壓.

win x2

頂部
cx105
平民

UID 35725
精華 0
積分 0
帖子 11
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
iPhone 影張相太大size post 唔到出來

已經改用12v led 燈 接駁10A 火牛

暫時ok
謝謝各位師兄

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 goodfriend 於 2016-8-25 12:11 AM 發表

電池是3.6v dc.火牛是220vac轉5vdc usb out.剩下1.5v 是手機自己降壓.見識下啦.

win x2

可能你唔知啦... rechargeable 電池所寫既volt 數係 mpv (mid point voltage), 意思係, 當真正charge 滿電時, 個volt數係大過包裝面上既, 而volt 數係會隨住電量流失而減少.

亦因為呢個特性, d battery tester 測電量時, 實際係測緊voltage數.

亦所以, 要charge 滿電池, 係一定要用高過電池上所寫既voltage去charge舊電先做得到. ..
http://www.ti.com/lit/an/snva533/snva533.pdf

The Charge/Discharge Curve
The measured terminal voltage of any battery will vary as it is charged and discharged
(see Figure 1).The  MPV  (mid-point voltage) is the nominal voltage of the cell during charge or dis-charge.  
The maximum and minimum voltage excursion from the nominal value is an important design consideration:
a "flatter" discharge curve means less voltage variation that the design must tolerate.  
When peak charged, the actual cell voltage will be higher than the MPV.  When nearing the EODV
(end of discharge voltage) point, the cell voltage will be less than the MPV. The EODV is sometimes referred to as the
EOL  (end of life) voltage by manufacturer

再講, 要由5v drop 1.4v 去 3.6v, 簡單到一粒lm317t  加粒電阻 加粒電容就做到. 我都整個幾件用黎駁led 啦.
手機咁大塊pcb, 要整個drop voltage既circult, 又有幾難呀.

咪玩啦.

查看積分策略說明
附件
2016-8-25 01:06 AM

2016-8-25 01:06 AM

2016-8-25 01:13 AM

路過既厚多士
頂部
goodfriend
壹等兵

UID 60848
精華 0
積分 3
帖子 163
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2016-8-25 01:06 AM 發表

可能你唔知啦... rechargeable 電池所寫既volt 數係 mpv (mid point voltage), 意思係, 當真正charge 滿電時, 個volt數係大過包裝面上既, 而volt 數係會隨住電量流失而減少.

亦因為呢個特性, d battery ...

手機是靠CPU控制regulator ic switching duty cycle (5v pulse脈衝)來充電.您估係靜態 dc 叉 dc o羊.有thermal 和 over current protect添.......
電池4.1 -4.3v full charge 3.3v-3v cpu 關機.全世界早知啦.
所以先禁安全和電池壽命長.5係就日日帶炸彈出街.       
驚您5識用layman terms,術語5係個個知道.
問返您轉點解要cpu控制充電?一定有原因.

真係大驚小怪

winx3

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 goodfriend 於 2016-8-25 01:38 AM 發表

手機是靠CPU控制regulator ic switching duty cycle (5v pulse脈衝)來充電.您估係靜態 dc 叉 dc o羊.有thermal 和 over current protect添.......
電池4.1 -4.3v full charge 3.3v-3v cpu 關機.全世界早知 ...

duty cycle 同用幾多volt 又有乜關係呀. 用duty cycle 只係代表唔係 continuous supply, 要用既voltage 依然係要greater than 個電池上既label voltage.
over current protector 係make sure charging current 既amp 數唔會過高, 簡單d 其實就係fuse. oh.."5v pulse", 依家又5v 拿, 又唔係3.6v 咩.
"電池是3.6v dc.火牛是220vac轉5vdc usb out.剩下1.5v 是手機自己降壓."  乜野叫"自己降壓", 一件electronic device, 尤其係手機咁複雜, 又點會只得一個working voltage呀. 咪玩啦.

regulator ic switching duty cycle..  係 switching regulator ic 阿哥仔.. switching regulator by definition 就已經係以switch cycle去限壓架啦.  
但係switching 又好, 定linear又好, 個voltage 都係要大過個mpv 先得...  

我問樓主"你想整個 220v dc 火牛而用usb 頭出?"(USB plug 出220VDC OUTPUT), 咁會好危險  ..
你整句"哪麼手機火牛o米好危險.220v叉3.6v 2-4A."  (220VAC INPUT, 3.6VDC OUTPUT)
根本就兩個世界既野.
仲乜野win...

電呢家野, 雖然我讀書唔多, 但都有去讀過下啦. 話晒我主修既係石油化工廠設計. 所以電, 流體動力學, 化學, 工業安全, 都要有返少許認識先畢到業.  雖然都差唔多廿年前既事了.

你要win 未win 飽佢鑼... 我俾你win infinity 又點話..

路過既厚多士
頂部
天迪
軍曹

UID 40144
精華 0
積分 0
帖子 388
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-22
狀態 離線
回復 #14 goodfriend 的帖子

手機以cpu 控制充電真係聞所未聞,邊部電話係咁樣設計呢?

頂部
goodfriend
壹等兵

UID 60848
精華 0
積分 3
帖子 163
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 天迪 於 2016-8-25 03:08 AM 發表
手機以cpu 控制充電真係聞所未聞,邊部電話係咁樣設計呢?

許多都是嫁.5係就日日有鋰電池爆炸新聞嫁.
qualcom cpu 正式名稱是MSM.許多手機ic都是它控制.CPU如果不能啟動(韌體失憶,xtal 燒左)是不能充電的.

頂部
goodfriend
壹等兵

UID 60848
精華 0
積分 3
帖子 163
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2016-8-25 02:39 AM 發表

duty cycle 同用幾多volt 又有乜關係呀. 用duty cycle 只係代表唔係 continuous supply, 要用既voltage 依然係要greater than 個電池上既label voltage.
over current protector 係make sure charging cu ...

樓主說:LED 燈想(用USB 插220Vac) 直流電出?

家用220v 有DC嗎?
usb 線可以插市電嗎?
common sense :never happen.
你一開始已經將問題理解錯誤
直流電出是指USB.
UPS係有220v dc.但電池是兩間房禁大.直接用夾抽power source就得啦.洗鬼指明用usb o羊.
答問題前要想想樓主對問題的理解水平,最重要get到意思,要不然撞左版都未知.
當然有廢話胡說的,您問廢話我回廢話 .沒問題.但別有假設來問問題一定是考考您玩玩您.是對他人不尊重.

win x4

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 goodfriend 於 2016-8-25 07:50 AM 發表

樓主說:LED 燈想(用USB 插220Vac) 直流電出?

家用220v 有DC嗎?
usb 線可以插市電嗎?
common sense :never happen.
你一開始已經將問題理解錯誤
直流電出是指USB.
UPS係有220v dc.但電池 ...

一條問題放係眼前, 第一步一定要跟著字面意思去理解. 你唔係人地肚入面條蟲, 唔可能完全清楚人地既想法.
當問題字面意思與一般情況有出入, 就更加要問清楚及確定問題內客. 因為就不是一般情況/情況特別所以才要問人嗎?!
以自身知識去否定別人問題在發問時已出錯及詞不達意, 再自己決定問題意思不是common sense, 而是自大.

你要win, win 飽佢鑼, 都話俾你win infinity 鑼.

路過既厚多士
頂部
goodfriend
壹等兵

UID 60848
精華 0
積分 3
帖子 163
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2016-8-25 10:21 AM 發表

一條問題放係眼前, 第一步一定要跟著字面意思去理解. 你唔係人地肚入面條蟲, 唔可能完全清楚人地既想法.
當問題字面意思與一般情況有出入, 就更加要問清楚及確定問題內客. 因為就不是一般情況/情況特別所 ...

您問錯我自然答錯啦!
係o米先.
我無責任將不可能的事攪到禁清楚.這裡是模型論壇.詢問當然和模型有關啦.電工會5會禁on問班5識的.
但有些事情發生可能性極低,相信中學都知usb幾volt市電幾volt掛.220v dc怎麼來的.重要問.問左先common sense有問題.

頂部