回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: Sil-Air 氣泵油
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Very_Newbie 於 2016-4-24 10:21 PM 發表
仲有奇怪現象

係cut in 既時候都會漏一陣氣

應該係 off 先會放氣.. 所以先叫 "unload" , 係俾d 有裝單向valve係個膽同個缸既泵用.
等off 既時候個謄唔會谷住度氣著唔到機. 而你反而係on 先放氣既. 就應該係有問題了.

配就一定有得配既, 基本配件姐. 平亦係最易壞. 只不過你部新都壞就太唔好運啦.

路過既厚多士
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線
不過又咁睇. 其實又唔係要駁邊度... 封住佢又work 到既不如就封左佢算.

路過既厚多士
頂部
Very_Newbie
上等兵

UID 27531
精華 0
積分 2
帖子 256
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-24
狀態 離線
回復 #102 VampireA 的帖子

明白哂  多謝 真好彩有你忙幫  

我都 send 左 email 去 air-craft.net

睇佢會吾會寄番個 replacement 比我

香港梁成記有冇 , 但係又要拆出泥整

正如你所講用手指禁下個窿算

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線
梁成記專賣泵既野, 應該會有... 不過裝左都要自己再set 返o岩 on/ off pressure 的.

點set 就隻隻都有少少唔同. 不過基本方法一樣. 記得youtube 上有套唔錯既教學. 一次過教左幾款.

路過既厚多士
頂部
Very_Newbie
上等兵

UID 27531
精華 0
積分 2
帖子 256
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #104 VampireA 的帖子

this method?

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線
係... 但唔係隻隻都係有a, b, c... 有d 只係有a, c 的.

路過既厚多士
頂部
Very_Newbie
上等兵

UID 27531
精華 0
積分 2
帖子 256
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #106 VampireA 的帖子

頭先我教過 A B

不過吾知 A 同 B 有乜分別

我兩個一齊摟 可以調到 cut out pressure 高 d 低 d

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線
sil-air 15 標準位係 4bar in, 6bar out. 唔想on off太密就 3bar in 6bar out... 一般噴野好少要過3bar... 2bar都已經係高. 所以set 到去3bar 算係最盡了.

路過既厚多士
頂部
Very_Newbie
上等兵

UID 27531
精華 0
積分 2
帖子 256
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
air-craft.net 覆我話佢地會攪清楚 make sure 係 unloader 壞 再跟進

希望快 d 寄番泥比我  問過梁成記佢地冇

仲有原來我之前買錯左粒力古

左邊果粒係買係吾得既 , 中間個窿吾啱 size 頂吾住噴筆氣喉接口粒 O-ring  , 所以會漏氣

換番右邊果粒  set 到 5 bar 都冇漏氣

頂部
yinyin
二等兵

UID 1763
精華 0
積分 0
帖子 55
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-11-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Very_Newbie 於 2016-4-25 09:12 PM 發表
air-craft.net 覆我話佢地會攪清楚 make sure 係 unloader 壞 再跟進

左邊果粒係買係吾得既 , 中間個窿吾啱 size ...

梁成記買果粒要加工先用到

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Very_Newbie 於 2016-4-25 09:12 PM 發表

左邊果粒係買係吾得既 , 中間個窿吾啱 size ...

最多未拍埋條片俾佢睇係著機時unloader 會放氣..放張紙條係個unloader 前面就會show 到佢吹氣了.

路過既厚多士
頂部
Very_Newbie
上等兵

UID 27531
精華 0
積分 2
帖子 256
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #111 VampireA 的帖子

good idea

睇佢 tomorrow 點覆我  

今日佢都覆左我兩次 , d service 都 ok 呀啦

頂部
Very_Newbie
上等兵

UID 27531
精華 0
積分 2
帖子 256
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
air-craft.net  覆 email 話寄隻新 unloader valve 比我 .

頂部
Dic_sin
二等兵

UID 8849
精華 0
積分 3
帖子 70
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 HK
狀態 離線
各位CHing, 我係用依個舊泵的, 有些問題想請教大家

1 圖中紅圈果件不繼出氣, 有果得換?
2 箭咀指住邊位漏已油, 同開著時好熱, 是否正常?
3 已換了機油, 但仍有陣臭味, 點處理?
4 正常儲夠氣會停, 但現在唔識停, 驚有危險

有人叫我掉o左算數, 係o吾係有得救? 多謝大家

查看積分策略說明
附件
2016-4-27 10:24 AM

頂部
Very_Newbie
上等兵

UID 27531
精華 0
積分 2
帖子 256
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #114 Dic_sin 的帖子

果隻叫  "爆 bon" 梁成記有得配 , 但要請教  Vampire 兄點樣 set .

膠邊都可以換 , 原裝膠邊要網上訂

係吾係用原裝機油 , 有冇 check 夠吾夠油 ?

4 正常儲夠氣會停, 但現在唔識停, 驚有危險

你個  "爆 bon" 漏氣 , 部野就吾會停
你隻係   15 吾係 15A ?  應該吾會自已停!

你可以睇個氣壓有冇升 (可以開盡個調壓) , 如果氣壓冇升都冇乜危險

頂部
yinyin
二等兵

UID 1763
精華 0
積分 0
帖子 55
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-11-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Dic_sin 於 2016-4-27 10:24 AM 發表
各位CHing, 我係用依個舊泵的, 有些問題想請教大家

4 正常儲夠氣會停, 但現在唔 ...

CHING, 睇你張相, 你呢款SIL AIR 應該冇AUTOCUT既
1. 而紅圈個炮bom 不繼出氣是正常, 因為當tank 氣壓到6bar, 多左壓力就會係個valve 到放出黎
2. 漏油要換膠邊,  個泵開著熱有機會唔夠油同開得耐
3. 機油係咪用番廠指定果款, 臭味有機會係舊機油發出來的
4. 睇相就唔似有autocad 既機款

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線
1) 炮bom 係唔係去到6bar 先放氣. 係既正常.
2) 漏油要換膠邊. 膠邊要自己一大片買再界返o岩既形狀.
    開機熱係正常.
3) 你講已換油.. 咁你用左圖果枝就無問題. 其他既唔敢講.
    膽側果油窗會show到幾多油... 未著機前, 應該要有一半... (著左機就唔準, 要息返等d 油去返機底)
4) 你呢款絕對係冇autocut. 已經睇到個膽係直去個缸. 所以一定係唔會識得夠氣自動關機.
如果之前會, 咁只係過熱/overload 左而關機. 完全唔係好事.

如果真係要換個炮bom... 7年前我已post過點set 了
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... uid=5531#pid1449869

路過既厚多士
頂部
Very_Newbie
上等兵

UID 27531
精華 0
積分 2
帖子 256
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Vampire 兄
Sil-air 隻原裝爆 Bon 係吾係吾洗 set
另外 auto cut 版 個爆Bon 好似冇乜用
佢未放氣都比個 pressure switch cut 左

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Very_Newbie 於 2016-4-27 06:53 PM 發表
Vampire 兄
Sil-air 隻原裝爆 Bon 係吾係吾洗 set
另外 auto cut 版 個爆Bon 好似冇乜用
佢未放氣都比個 pressure switch cut 左

跟書既所有配件一定已經set 好了先出得廠的.

至於個炮bom, 係safety valve來... 係最後防線... 只係怕個缸over pressure用.. 但其實個缸又點止可以handle 6bar 咁少. 反而係個膽係過唔到6bar, 唔想個膽谷住度氣先set做6bar姐.

auto cut 就更加唔會過到6bar添啦. 除非你自己再set 高個cut out pressure 姐...

路過既厚多士
頂部
Very_Newbie
上等兵

UID 27531
精華 0
積分 2
帖子 256
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
今日收到 air-craft.net 寄泥 unloader valve replacement

換左之後 , 一切正常

双水隔真係正

頂部