回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] 赤之巨體! 新自護號 HGUC NEO ZEONG
herrickwok
中尉

UID 35323
精華 1
積分 21
帖子 718
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2010-2-24
狀態 離線
赤之巨體! 新自護號 HGUC NEO ZEONG

好高興有幸體驗到呢隻至現時以止暫時最大隻嘅模型
本身唔想大執, 只想快"少少"完成, 公諸於世, 但由於要等朋友執櫃, 所以大約一個月前完成咗都唔可以出PO
終於, 終於, 有櫃位比佢DISPLAY啦, 放出嚟真係幾震撼~

因為唔中意佢個身本來太平淡, 而且無DETAIL
所以想加啲嘢比佢, 不過加DETAIL真係唔岩我呢啲眼高手低無技術無毅力無時間嘅人,
所以呢, 就揸刀~ 界膠板, 加袖花

因為我都係唔多識設計
所以我嘅設計都係抄考新安洲本身嘅袖花, 算係巨大化咗
再者, 帶袖軍機體點可以無花紋!!!
(其實故事中, 軍隊係咪無時間整花紋就要投入戰線? 還是爛尾? 還是佢只係完成咗80%, 其餘兩成係花紋呢? )

到DISPLAY嘅時候, 就覺得無水貼好似差咗少少...其實完成之後, 到DISPLAY都有足夠時間比我貼...只怪自己懶...

特別鳴謝大馬一齊同我癲, 拎佢去外拍, 砌嘅時候比意見同幫忙影相 加水印~

好, 去相~

本體新安洲, 因為其實唔會見人, 不過配合新自護有兩隻紅, 佢又整番兩隻紅色...懶無乜用遮蓋膠紙, 所以好多都係依分件去分色...

用GUNDAM HEAD COLLECTION個新安洲頭, 好有SD味道~

心口花
最主力位置, 較搶眼, 所以最落心機整
同時心口係多重曲面形成, 要用多塊膠板去慢慢搭...

肚臍位,
袖花參考新安洲腰前嘅花紋, 再拉成直線...
要拉成直線, 因為本體直線、角位多, 同時亦因為直線界、磨膠板較易處理.........

手袖花, 相比起心口, 手袖基本上直線較多, 基本上都係平面上面貼膠板, 比較簡單,
幸好我先做心口, 再做手袖, 否則花太多心力喺手袖上, 去到心口時力盡就大件事啦...
(其實手袖都已經簡化咗, 因為開始爛尾...)

打開嚟影吓, 其實都幾懶, 因為心口有花所以唔預期會打開比人睇...

大水樽BOOSTER
算係全盒模型最有睇頭(只計SIZE)嘅件...
噴佢都幾麻煩, 因為表面面積太大, 所以噴到手軟, 又怕有色差...

不過我覺得佢個PATPAT甲好似大塊啲...

雖然新安洲只有部份位睇到花紋, 不過都無偷雞架!
同埋膠板同原件之間嘅空隙都要用畢地補補補、磨磨磨, 再補再磨再補再磨先平滑

同兩年前嘅作品, HGUC BANSHEE合照
因為我無白獨角, 所以佢可以比拎去前面比人捉~

順手, 拎黏土IRON MAN祭旗...

祭完旗又拎個頭笠落去玩吓...

↓↓↓↓↓下一層仲有↓↓↓↓↓

本帖最近評分記錄
alive_tang   2014-11-14 06:25 PM  讚好  +1   上色一流
Ahja685   2014-10-10 02:02 PM  讚好  +1   佳作
chrisiris   2014-10-8 11:47 PM  讚好  +1   一流作品
tonychan1024   2014-10-7 11:43 PM  讚好  +1   一流作品
lukkamtim   2014-10-7 09:06 PM  讚好  +1   佳作
kamiru88   2014-10-7 07:02 PM  讚好  +1   一流作品
AndyT882002   2014-10-7 12:29 AM  讚好  +1   一流作品
pluto   2014-10-4 12:16 PM  讚好  +1   一流作品
warten   2014-10-4 12:06 PM  讚好  +1   創作意念一絕
go-go   2014-10-4 10:49 AM  讚好  +1   佳作
heison阿熙   2014-10-4 07:18 AM  讚好  +1   佳作
snoopy   2014-10-4 12:35 AM  讚好  +1   佳作
JBear   2014-10-4 12:04 AM  讚好  +1   改造恰到好處
Raymond_Sun   2014-10-3 09:25 PM  讚好  +1   佳作
ShanGun   2014-10-3 07:47 PM  讚好  +1   佳作
hktlam   2014-10-3 07:05 PM  讚好  +1   佳作
風中追風   2014-10-3 06:44 PM  讚好  +1   佳作
tokyod   2014-10-3 06:42 PM  讚好  +1   創作意念一絕
豹豹^^   2014-10-3 05:32 PM  讚好  +1   改造恰到好處
jetpika   2014-10-3 01:57 PM  讚好  +1   不俗之作
頂部
herrickwok
中尉

UID 35323
精華 1
積分 21
帖子 718
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線
送上少量製作過程, 好多手機相, 好亂, 所以有啲搵唔番LU~

六隻手, 夾埋有三十隻手指, 每隻手指再分兩件, 磨到厭...
再噴埋少少陰影, 三十隻陰影要控制到差不多, 對我嚟講算係挑戰...

先用MARKER畫上草圖...

MARKER畫好大約設計後, 貼上遮蓋膠紙
再用筆畫一次比較正式嘅
撕落嚟, 界膠紙, 再貼上去睇效果
都幾花時間...

撕膠紙, 再貼落膠板慢慢界, 界好一塊再一塊...
因為左右對稱, 所以兩塊界成一樣 再底面反轉就可以, 減少功夫, 亦唔怕左右界成唔對稱

最後成果都係以膠板以主, 所以貼左一塊之後就有機會要調整其他未界嘅
希望做出嚟效果會有理想中咁好~

界好, 貼上去...

然後接口位置要補番條凹痕

心口左右較平較容易做, 先做好呢幾塊, 熟習之後再整最中間嘅

終於界哂心口兩邊, 接口位置又要補番條凹痕...
其實膠板邊有界、磨少少斜邊, 令佢睇落更自然~

再配合腰位, 效果唔錯, 自HIGH一下

最後整埋手袖花, 最初開始爛尾時將設計簡化到上面細嗰個咁
之後覺得唔好睇, 又界個新嘅...
界得唔好, 之後又要慢慢修正...

上色次序:
紅(如有)--MASKING紅色位-->花紋底色黑->花紋金->花紋 黑色琺瑯油--等乾-->抹走黑色琺瑯油->撕去膠紙->完成!

搞吓笑...變形! 蟹MODE!!

第一次砌咁巨嘅機, 怕唔夠油, 開定好大樽, 用GAIA大枝開油水樽嚟開, 不過開完都去唔到個樽容量1/4...

最後, 再睇多次令我砌完覺得隨後砌HG WING FENICE RINASCITA時, 覺得"好細... "同埋"砌到眼花啦... "嘅巨體

圖片有色差, 實物請到深水埗老字號模型店親眼睇睇~
最後最後, 比個LIKE嚟啦  界到眼花 噴到手痛(比LIKE請到1樓~ )

頂部
herrickwok
中尉

UID 35323
精華 1
積分 21
帖子 718
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraleo 於 2014-10-3 01:14 PM 發表
隻橙紅色係唔係108? 呢隻紅上得幾好; 一號機支燃料筒送咗人一程所以仲慢慢飛緊去~

橙紅用咗好多隻油溝出嚟
仲溝溝埋埋一堆紫色啡色, 其實用得唔多鮮紅, 可能打黃色底, 所以反而唔太深色

噴完仲有紅色剩, 可以遲啲噴KA鴨比

頂部