回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 有幾多人已經年過半百  (單選) 本次投票已結束 [參與投票的會員]
過左
  11 (10.48%)
未過
  94 (89.52%)

標題: 有幾多人已經年過半百
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線
年齡唔係問題,熱誠決定一切!  去模型展都見有好多老餅,而且往往係最有熱誠果幾個!

頂部
AndyT882002
二等兵

UID 54865
精華 0
積分 20
帖子 79
成品數目 20 件
閱讀權限 10
註冊 2013-10-1
狀態 離線
看到最後才知認真竟換來得啖笑,無奈!
模型玩了很多年,但都只是跟圖砌好就算,談不上一點技術,較後期就會手油及 marker劃線,自從看了這區各師兄的作品及不斷爬文看圖,才學懂了多一點,現對每套模型都覺得更有熱誠,砌模型不用論年齡,只要享受過程就可以了,若得到認同當然更好啦…….. 大家努力!

頂部
million
軍曹

UID 44446
精華 0
積分 0
帖子 373
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-12-14
狀態 離線
年紀較大的一輩,經歷過無補品、無gundam marker、無噴槍的年代,唔怕磨夾口,唔怕手油、唔怕麻煩分件,對住一堆老模都可以整到超水準佳作,呢d先至係高手

年輕的一輩,靠補品、鍾意易砌的新模,其實都無罪,但有時可能會比模型廠縱壞左都唔知。

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 million 於 2014-7-30 12:50 AM 發表
年紀較大的一輩,經歷過無補品、無gundam marker、無噴槍的年代,唔怕磨夾口,唔怕手油、唔怕麻煩分件,對住一堆老模都可以整到超水準佳作,呢d先至係高手

年輕的一輩,靠補品、鍾意易砌的新模,其實 ...

其實冇話寵壞, 而係時代進步...

好似冷暖空調, 熱水爐, 煤氣煮食爐, 電腦, 手機, Internet... 我個年代屋企都冇, 但而家係大部份家庭不可或缺...

斷估而家冇人會 Power of 自己識得 70 年代電腦既 Dos Command, 然後話現代人被 Microsoft or Apple 寵壞吧...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
kck22
上尉

UID 50344
精華 0
積分 2
帖子 1129
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2012-10-15
狀態 離線
時代是進步/ 快速...