回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: MS Word 功能 Track Changes (追蹤修訂)  (單選) [參與投票的會員]
未聽過, 唔識用.
  5 (33.33%)
聽過, 但唔識用.
  0 (0.00%)
知道係乜, 識用.
  10 (66.67%)

標題: MS Word 功能 Track Changes (追蹤修訂)
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
MS Word 功能 Track Changes (追蹤修訂)

事源今日出左去東涌老闆另一頭家做野, 突然老闆急call 有個有用追蹤修訂既file 要accept 晒所有change 先可以send 出去.
平時佢會send 左畀我搞就算. 今日佢東涌部notebook 只有閹割版既 word starter, 冇得搞.

咁我即刻打俾個都有用開呢個function 既fd 江湖救急, 點知佢又係出左街on job.
之後打俾多個朋友, 有做it, 有做accounting, 有做教書, 有做畫跡既, 7, 8個朋友都冇人識, 甚至未聽個呢個function 名.

所以, 好奇想知呢個function 真係咁少人用咩?

路過既厚多士
頂部
Gargoyle
二等兵

UID 46762
精華 0
積分 0
帖子 87
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-1-31
狀態 離線
回復 #1 VampireA 的帖子

當一個文件需經多人修改及校閱時,就需要enable這個功能了。一般做文職的朋友都應該識用這個功能。

頂部
mrpanda
少尉

UID 1157
精華 0
積分 10
帖子 657
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-2
狀態 離線
always use...

頂部
skims
軍曹

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 46470
精華 10
積分 53
帖子 360
成品數目 53 件
閱讀權限 10
註冊 2011-3-25
狀態 離線
做IT o既可能反而比較少用, 公司都見有同事用, 但我見識用o既應該唔到5%
最多同事問o既係點樣整走佢

本帖最近評分記錄
RoyFocker22   2014-5-13 11:53 AM  讚好  +1   具參考價值
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 skims 於 2014-5-12 11:34 PM 發表
做IT o既可能反而比較少用, 公司都見有同事用, 但我見識用o既應該唔到5%
最多同事問o既係點樣整走佢

有趣係. 我知識果位, 同我學用呢個function 果時, 都係做IT 的. 果位亦係當時一齊做 IT 既拍檔. 因為要support 做legal 既同事而用.  

路過既厚多士
頂部
B17
上尉
自護初級機師

UID 21887
精華 3
積分 60
帖子 1174
成品數目 60 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-4
來自 HKG
狀態 離線
日日都用

好老實我以為做得幾年OFFICE工嘅一定識用

本帖最近評分記錄
kl122002   2014-5-13 01:28 PM  讚好  +1   不俗之作

排隊中...

仲有大量HG & MG & Gundam Collection...
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
知道有呢個功能不過無用過. 因為比客的文件都係用pdf的多. 廢事比客好易就改o左d文件 (當然pdf都可以用software去edit)

頂部
richso
上尉

熱讚榜勳章  
UID 52724
精華 0
積分 28
帖子 1577
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2013-4-16
狀態 離線
做 IT 都要睇下做邊飯,做 IT software project man 嘅正常都要識,因為要打 documentation 俾 user ,系統改離改去都要修改 documentation ,enable 咗容易 trace d

頂部