回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 淺淡"高達創戰者": 驚喜? 失望? 感動?
DSOA
中校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 23054
精華 3
積分 138
帖子 3870
成品數目 138 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-7
來自 Lonely Planet
狀態 離線
淺淡"高達創戰者": 驚喜? 失望? 感動?

(以下有劇透, 不喜勿看)

高達創戰者日本巳經播完。一開始沒有期望, 但看第一集後有驚喜
仿佛回到小時候拿著機械人對打, 但以更精巧的包裝呈現
那些年砌模型的熱情, 希望自己成為模型駕駛者作戰的願望
也被重新喚醒......

不過看過十集以上, 新鮮感慢慢減退了
參加對戰大賽又捲入陰謀的情節很像 LBX 很公式化
但沒有塙到 LBX 那麼大, 而創戰特擊強化的 RG 系統
最終招數竟然是“創戰鐵拳”,看不慣“機動武鬥傳”
的我真是直搖頭. 可能是年紀大只接受看明刀明槍打
(名人對 GM Sniper K9 先係我杯茶), 感覺“創戰鐵拳”
太屈機, 勝負變得抽象, 也缺乏之前的刺激感。結尾
大決戰沒有 Boss 也令我頗為失望……

但結局倒寫得不錯, 誠和齡司透過創戰建立的友情
算合理, 因此最後的分離就有感動位了。其實齡司
一開始就是輔助者的角色, 在 誠 的身邊協助他令他
成長, 所以 誠到結局時成為真正的創戰者, 齡司的
任務便完成了, 可以退場了。至於齡司自己的故事,
除了他的王子身份以及和愛娜的關係, 沒有太多描述

在我們成長之中, 總遇上很多困難, 感覺無力,
總希望有一個人引領我們, 為我們解決問題
日本動漫也有很多這種角色, 從多啦A 夢到創戰者
的齡司都具有這種功能, 但到主角成長後, 這種角色
完成了使命, 到最後必離主角而去, 這也算是成長
必經之路吧……

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
事實上成部卡通就是bandai 出來賣高達用. 開左好多原模, 有時都要用下.
世界好多戰事, 沒完又沒了, 講真, 光是看新聞都夠了, 何必卡通都播戰事?
今次高達創戰者真是有意外驚喜, 至少找回了以前追數碼暴龍的感覺, 有打也有友情, 看起來不太吃力.

頂部
raymondshe (新手上路)
大佐

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1327
精華 16
積分 61
帖子 10408
成品數目 61 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
狀態 離線
有驚喜
想有第2季

頂部
t1001
曹長

UID 3063
精華 0
積分 20
帖子 496
成品數目 20 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線
衣一套其實真係做得幾好

輕鬆得尼又有大道理, 岩哂俾小朋友睇

而大朋友又可以睇唔同年代名機

FOR 所有GUNDAM FANS, 我諗其實細細個大家都試過拎住D高達係度蕉蕉蕉

衣一套真係勾返起哂細個既蕉蕉蕉回憶

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
驚喜 好多是得幾個鏡頭出現的舊款MS..
雖然人物設計/畫風不是美. 但 大張正己風格的超級系MSpose 攞好高評價
本來大家以為似電腦game 對打.. 原來有更新招式

[size=5]識字 識上網 自己搵啦!
成日問[/size]
頂部
ocean
中尉

UID 2099
精華 0
積分 3
帖子 900
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-19
狀態 離線
多d人玩模型一定係好事
始終科幻模型無咩駒束
咩題材都可以做
唔通好似雙星軍事模型咁,越玩越縮好咩

最好b記賺多d錢,可以出下d冷門野
到時大家都開心

頂部
BlueJean
曹長

UID 10112
精華 0
積分 7
帖子 429
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-18
來自 地球聯邦軍
狀態 離線
回復 #1 DSOA 的帖子

不能同意更多 , 其實卡通內有好多一年戰爭嘅人物, 機體出現過, 算係慰藉一下我呢D 老餅.

開始睇時, 抱住不能與時代脫節嘅心態去睇, 點知驚喜位如師兄一樣(不作重複), 齊體機設我最喜愛係呢個 "

查看積分策略說明
附件
2014-4-2 03:33 PM
  下載次數: 162

2014-4-2 03:35 PM

可以Facebook add 我 "Modaler BlueJean"
頂部
oliwa
中尉

UID 19484
精華 0
積分 3
帖子 939
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-3
狀態 離線
2015!

天與地之靈   日與月之精   
山與河之氣   人與物之情
太極兩儀  五行相生相剋
宇宙乾坤  萬物相輔相成
高山流水  助我濟世為懷
賜我無窮力量
頂部
tonychan1024
曹長

UID 49000
精華 0
積分 0
帖子 460
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-4-20
狀態 離線
卡通好睇,但模型就唔會買,因為冇新意。

頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線
套野係好睇, 而因為得25集關係所以好明快, 的確提醒返砌模型應有的創意, 非常出色的一套作品

可惜睇完25話都應該唔會有第二季, 好可惜

頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-28
來自 MADNESS STUDIO
狀態 離線
睇到第24集, 越睇越無聊.
我睇呢套都係參考下啲新機設, 都係UC年代啱我

Alvin : Ketamine Hydrochloride :
http://www.facebook.com/madnesstudio
頂部
willkwok
少校

UID 35342
精華 0
積分 31
帖子 2808
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
比上不足