回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 大家去模型鋪買模型時常用的付款方式  (單選) 本次投票已結束 [參與投票的會員]
EPS
  6 (6.90%)
現金
  71 (81.61%)
簽卡
  5 (5.75%)
問老世賒數
  3 (3.45%)
八達通
  2 (2.30%)

標題: 大家去模型鋪買模型時常用的付款方式
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
大家去模型鋪買模型時常用的付款方式

好奇問下大家,
你們去買模型時你地多時用咩方式俾錢?(我諗應沒有多少個可以做到 "賒數"一項吧?)

頂部
B17
上尉
自護初級機師

UID 21887
精華 3
積分 60
帖子 1174
成品數目 60 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-4
來自 HKG
狀態 離線
冇得揀嘟一嘟

排隊中...

仲有大量HG & MG & Gundam Collection...
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #2 shevkiko 的帖子

加左八達通了!
如果張八達通有自動增值, 算唔算係簽卡

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
主要睇間鋪有咩選擇. 如果只收現金的, 想比卡都唔得啦~
(一般如果買得多野都會比卡, 因為最多袋幾百蚊係身)

頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線
比現金最實際~

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
jamcat
少尉

UID 3584
精華 0
積分 0
帖子 621
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-19
來自 MARS
狀態 離線
除咗啲大百貨公司同玩狗城. 仲有咩地方肯店方自己俾Service Charge嚟俾你碌咭?
(所以果啲鋪頭嘅貨貴到就算有特價都唔願去啦!)

賒數咁仆@咁無賴都講得出? 賣盒模型俾你執得幾多仲要冒你款數風險???
唔買會死嘅咩~ 冇錢就咪玩啦! 人哋啲店仔咋; 開善堂麼?

你不如加埋可以俾"溪錢"啦笨!

嘆息之牆內嘅中年已婚宅男!
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
我是只袋100蚊出街的人, 覺得一過200蚊就要用EPS , 多過500一定要簽卡.  舊英明結束個日都是用EPS, 買左三百幾蚊野

MK偉利過二百都用得卡, 老千/英明都是差不多.
老環試過90幾簽visa , KT至高暫未聽過有最低消費/
既然佢有裝部卡機, 點解唔用得?

不過我最想知有無人做到賒數, 有次在某模型店聽過有....

頂部
123囧
二等兵

UID 39119
精華 0
積分 0
帖子 52
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2014-4-1 09:06 PM 發表
我是只袋100蚊出街的人, 覺得一過200蚊就要用EPS , 多過500一定要簽卡.  舊英明結束個日都是用EPS, 買左三百幾蚊野

MK偉利過二百都用得卡, 老千/英明都是差不多.
老環試過90幾簽visa , KT至高暫未聽 ...

福利就聽過

特價貨品只收現金 !!!!

我會裝作四處看風景~
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #8 123囧 的帖子

我記得福利次次都要我俾cash, 只有一兩次買蝕片模型時我用過八達通

純粹好奇, 其實係咩原因令大家多選用現金? (除左金額不及店方指明的外
是年紀太細未有卡, 還是剛好提款多了

頂部
redcomet15
平民

UID 50653
精華 1
積分 7
帖子 21
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2012-11-13
狀態 離線
其實只有旺角"x明"、偉x、環x、永安、反斗城、sogo等會收卡,但這些地方買模型都較貴約10-20%,反斗城直頭貴40%(例如mg wing高達要$400)。其他一般賣模型的店舖都唔收卡,好似樓上師兄所講特價品就一定"現金"!所以都係睇自己方便,能接受差價就比卡,有平唔買走去買貴又唔會的人只好比現金!

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
我又覺得其實有得收卡, 方便人俾錢都係一個賣點呀.

無理由人地賣貴d就叫人黑店. 咁7仔, OK, 一罐可樂比士多貴$1-2, 當$5罐, 貴$2= 多40%喎, 又唔話佢係黑店? 點解仲咁多人幫襯? 因為方便lor~

不過我無玩高達模型好耐了, 所以已經無行模型店好耐. 而figure店就大多都收卡, 所以我多數比卡~

頂部
leowing
平民

UID 55926
精華 0
積分 0
帖子 13
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2014-1-16
狀態 離線
發表於 2014-4-2 05:30 PM  資料  短消息  加為好友  添加 leowing 為MSN好友 通過MSN和 leowing 交談
原先想在福利@380元買支0.3MM噴筆,但英明睇@360元又可以簽咭,所以買了。
雖方便,但使多咗錢!平貴在乎個人取向。

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2014-4-2 08:16 AM 發表
我記得福利次次都要我俾cash, 只有一兩次買蝕片模型時我用過八達通

純粹好奇, 其實係咩原因令大家多選用現金? (除左金額不及店方指明的外
是年紀太細未有卡, 還是剛好提款多了

1/ 通常又唔係大數, 現金方便.
2/ 電子貨幣通常有手續費, 俾現金對方唔使交手續費, 予人方便.

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #13 icemanh 的帖子

我反而覺得現金好煩. 自己有原本用喳打, 不過ATM太少. 之後改用獅子銀行, 雖然有好多ATM, 不過MK又要排好耐, SSP 更甚....
袋住4-5百元真是不安.
更何況有次試過有人在後面偷望自己的結餘.....

事實上部卡機 會收幾多錢?
如果真的收好多, 模型店內會裝了卻不叫人用不是很怪? (而大家熟的模型店又間間都有裝...

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
只袋100蚊出街的人.....

常遇麻煩是你自己吧..

就算現在袋1000蚊. 食飯搭車去超市都好唔見駛

[size=5]識字 識上網 自己搵啦!
成日問[/size]
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #15 alexlee2 的帖子

袋100蚊出街都唔算太麻煩的, 八達通會自動增值, 又會用下EPS, 簽卡
果4張廿蚊紙同碎銀只會在坐小巴, 買包食先用.
反正最後花出去的金額都是一樣, 提款定簽卡都是出入不大.

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2014-4-2 08:40 PM 發表
我反而覺得現金好煩. 自己有原本用喳打, 不過ATM太少. 之後改用獅子銀行, 雖然有好多ATM, 不過MK又要排好耐, SSP 更甚....
袋住4-5百元真是不安.
更何況有次試過有人在後面偷望自己的結餘.....

事實 ...

應該係 1%
https://www.eps.com.hk/merchant_eps_tandc.htm

獅子公司永遠都係咁多人排, 返而JETCO 少好多人, 點解唔用JETCO?...
定係JETCO 要收手續費...?

袋 4-500 唔係好多....而家的生活指數, 行過店舖有野想買未必夠錢...

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2014-4-2 09:24 PM 發表
袋100蚊出街都唔算太麻煩的, 八達通會自動增值, 又會用下EPS, 簽卡
果4張廿蚊紙同碎銀只會在坐小巴, 買包食先用.
反正最後花出去的金額都是一樣, 提款定簽卡都是出入不大.

唔會用八達通會自動增值, 我信唔過八達通呢間公司.
由第一日開始都已經唔用佢個EPS 充值, 每次只入 $100 現金...

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #17 icemanh 的帖子

我又無考慮過用jetco, 除左EPS, 同ATM提款外, 我沒考慮什麼其他方式取錢
以前聽過銀聯會收手續費, 銀通會不會就唔知了.

用獅子銀行是因為出糧快而準時, 不過家下獅子銀行的quality麻麻.
有次我去complain 太多人入票, 而且職員仲去食lunch (counter 由4個變2個仲無人補上) ,
投訢到ar, 轉過頭分行經理會親見reply, 不過講講下會問你是不是銀行內有戶口, 又check下你幾多錢
好彩我存錢夠多佢地先客氣少少, 唔係的話早早cut你線 (我有朋友試過)
遲d我會轉citi 或者痕生

.....
八仔卡家下唔會次次入100蚊了. 以前讀書時仲可以的, 有車錢津貼
現在出來做野, 車錢真是一個好大的問題. 舊工入元朗返工, 一坐由港島出發就50分鐘起的車程,  而且來回一日50蚊
入100蚊只可以用兩日, 賺完都唔夠坐車用.

----
其實我將上面改成多選會不會好一點?
有時有人簽卡, 又有時俾cash /八仔卡...

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2014-4-3 06:32 AM 發表
我又無考慮過用jetco, 除左EPS, 同ATM提款外, 我沒考慮什麼其他方式取錢
以前聽過銀聯會收手續費, 銀通會不會就唔知了.

用獅子銀行是因為出糧快而準時, 不過家下獅子銀行的quality麻麻.
有次我去complai ...

銀行 - 獅子
航空 - 過太

我係BACKLIST左佢地,獅子純粹係用黎出糧
兩間都係大把生意唔憂做,服務員個個都西口西面,無間斷咁死老豆

屋企人做按揭,一聽到係買居屋而且只做幾十萬按揭(因為屋企人儲左多年,係爭果幾十萬),可能見無肉食,果種唔好X黎煩我既態度
轉去D中型既銀行做,人地4萬咁既口,個息口又唔錯

至於過太,野食已經差到不得了,果種只當經濟艙乘客只係貨既態度,我以後非必要都唔搭佢

頂部