回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [其他] Konstruktor 單鏡反光相機模型
sonia5sze
平民

UID 35915
精華 3
積分 8
帖子 43
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-24
狀態 離線
Konstruktor 單鏡反光相機模型

因為剛買了噴筆同新攝影棚, 所以近日就同老豆一齊合力完成了這部單反自裝相機模型 (Model info: http://microsites.lomographyasia.com/konstruktor/).

因為是剛剛學習使用噴筆及攝影, 拙作還有不少可改進的空間呢, 以下為2週以來的一些製作過程分享, 在此謝謝期間提點指教過的師兄/師姐:

[1] 打磨

[2] 構思分色 & 局部組裝

[3] 試用噴筆及試色, 右邊的金屬專用開油水明顯比左邊的光滑呢.. 隻黑色點噴仲要研究吓呢... 因為 GAIA#022 好像太光亮了

[4] 嘗試新的保護裝置.. ( ̄◇ ̄;) 有得賣同有試用報告後, 想試轉用Mr.Hobby的新出水性油呢...

[5] 噴咗少少黑灰先發現原來有好多分模線未磨, 地獄啊...\(≥﹏≤)/
仲唔知點解表面好多塵.. 有時有啲油微粒, 可能因為唔記得咗用水隔.. 同試吓油再開稀少少會好啲掛

[6] 無縫處理. 因為做咗無縫, 攪到個殼合埋咗 tim....之後成隻叉住佢嚟噴的話要小心呢 Σ( ̄。 ̄ノ)ノ

[7] 試黑色: 左邊的Mr.Color消光黑太啞色了點.. 反而右邊的GAIA黑底灰光沢同顏色都剛剛好呢..細滑好靚,
好想偷懶就咁用佢嚟做面油啊 ( ̄▽ ̄)ノ 前幾天試咗隻GAIA#22半光黑, 效果太亮.. 真喺要好好咁試驗吓隻GAIA油性消光油點用呢

[8] 繼續打磨及噴黑灰. GAIA的黑灰質感非常細滑, 但填小洞的話就好像不太能呢 ╮(╯_╰)╭ 之後啲會砌嘢上去啲位同較位, 好似再磨吓同mask埋先繼續噴保險啲.... 以免噴好先油太厚砌唔入了XD

[9] 以畢地填補小洞及磨薄較位後, 開始上GAIA#002光沢黑底漆. 因為本身相機的膠是輕微的磨沙面, 油噴了幾層才開始看到光沢面,
有點怕最後會把油弄得太厚了..... (((;゚Д゚)) 可能最初以大號沙綿整體打磨一遍會好些吧

[10] 先後噴上銀色油及透明紫.  唔知喺咪噴筆問題, 有時噴噴吓會有啲油積喺筆嘴, 跟住就有大點油噴到件上了....好像是每次噴都先收油後才收氣壓/油開稀些就可避免. 唯有等油乾透後, 以小片大號沙紙/沙綿嘗試把油滴磨掉吧 < (@﹏@)╭ 現在看顏色效果真的不錯, 希望後天拆masking同組裝都無大意外吧

[11] 以小號畫筆作小量銀紫油補色. 之後以雙星琺瑯油XF-1把"lomography"凸字滲上墨線.

[12] 組裝鏡頭、遮光板及取景器.

[13] 照相機組裝完成. 整體來說, 部機都幾複雜吓, 又有彈弓, 好多位要上不同種類的小螺絲呢. 影相個制件件仲差啲唔見咗tim o(>﹏<)o...|| 還欠最後的水晶鑽貼裝飾 ´( ◕∀◕ )`

[14] 以水晶鑽貼排位設計相機黑色表面的花紋後, 以遮蓋膠紙固定圖案.  在每粒鑽貼背面貼上小塊的雙面膠紙, 然後直接貼上相機上....這樣弄了好久啊~ヾ(@∀@ヾ)

[15] 試用新的攝影棚來拍照...仲喺喥學緊用個棚同點打燈..(^︿^)ゞ 試過的4種背景中, 好像是"白絨布+亞加力膠板"出來的效果最好呢.. 布唔用絨面用呤嗰面可能睇落會冇咁多塵仲好啲

RMS之後, 這隻模型便長駐老豆的display櫃了, 謝謝收看.

本帖最近評分記錄
Devil   2014-2-19 06:09 AM  讚好  +1   細節處理顯心思
williamgundam   2014-1-21 09:02 PM  讚好  +1   盞鬼 ~
張阿明   2014-1-14 10:01 PM  讚好  +1   不俗之作
kamiru88   2014-1-8 09:36 PM  讚好  +1   佳作
☆斗市民   2014-1-8 08:03 PM  讚好  +1   上色一流
atkex   2014-1-8 06:57 PM  讚好  +1   佳作
模型男   2014-1-8 11:06 AM  讚好  +1   不俗之作
雲水   2014-1-8 07:26 AM  讚好  +1   具參考價值
nano   2014-1-8 02:39 AM  讚好  +1   佳作
亡靈   2014-1-8 12:00 AM  讚好  +1   幾可亂真
jammy_2002i   2014-1-7 11:54 PM  讚好  +1   創作意念一絕
JBear   2014-1-7 11:26 PM  讚好  +1   幾可亂真
raylee6780   2014-1-7 10:39 PM  讚好  +1   幾可亂真
VampireA   2014-1-7 10:13 PM  讚好  +1   有趣有趣!!
ketamine   2014-1-7 10:01 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
robotkel   2014-1-7 09:41 PM  讚好  +1   佳作

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
好少有既題材呀   有趣有趣.

不過你有須要包到咁密實先噴油咩?? 平時噴油我會著d舊又唔會著出街見人既衫就算了.
仲有你似好怕凍喎. 屋內都著都咁厚

路過既厚多士
頂部
ChrisOG
上尉

UID 17829
精華 1
積分 26
帖子 1150
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-25
狀態 離線
發表於 2014-1-8 12:07 AM  資料  短消息  加為好友  添加 ChrisOG 為MSN好友 通過MSN和 ChrisOG 交談

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2014-1-7 10:18 PM 發表

不過你有須要包到咁密實先噴油咩?? 平時噴油我會著d舊又唔會著出街見人既衫就算了.

我記得呢頭睇倒 包到咁密實黎噴油既相
第二日開完支油~大力擦個瓶,D油就淺埋黎件衫就中招...
不過好彩唔中眼

頂部
nano
上等兵

UID 22918
精華 2
積分 8
帖子 238
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-4
來自 HKG
狀態 離線
心機之作。
淡紫配黑色又幾順眼舒服。
你著到好似沙士重臨。

頂部
sonia5sze
平民

UID 35915
精華 3
積分 8
帖子 43
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2014-1-7 10:18 PM 發表

QUOTE:
原帖由 亡靈 於 2014-1-8 12:07 AM 發表

我記得呢頭睇倒 包到咁密實黎噴油既相
第二日開完支油~大力擦個瓶,D油就淺埋黎件衫就中招...
不過好彩唔中眼

QUOTE:
原帖由 nano 於 2014-1-8 02:38 AM 發表
心機之作。
淡紫配黑色又幾順眼舒服。
你著到好似沙士重臨。

噴嗰幾日比較凍...著咗同戴咗防毒面具喺好啲架, 無咩味~
我都幾鐘意呢隻紫銀色, 這模型是一台真的單反機, 入菲林後可拍照. 但因為怕操作時把表面的油漆刮花,  完成後就入櫃了

頂部
atkex
少尉

UID 4202
精華 4
積分 28
帖子 513
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-31
狀態 離線
好少見既題材,正呀

p.s.見到樓主套全武裝就諗起自己番工套衫

頂部
sonia5sze
平民

UID 35915
精華 3
積分 8
帖子 43
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #6 atkex 的帖子

自裝相機其實幾好玩...
呢部Konstruktor, 除咗本說明書同個模有啲出入, 啲較位都要打磨過先啪到, 同埋聽講上油後個轉軸用用下卡菲琳.. 大體都無咩問題幾靚仔!!

頂部
雲水
平民

UID 55827
精華 0
積分 0
帖子 2
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2014-1-8
狀態 離線
參加模型真人Show

前陣子,女兒提議參加一個名為「模型真人Show」的交流會,參加者至少要攜同一件作品進場,場內沒有比賽成分,有的只是欣賞和分享。我覺得不錯。

於是女兒訂購了一部單反自裝相機,我們開始為她安裝和加工。這部相機可以真正拍攝,比想像要複雜一些。我們先仔細打磨部件,再貼遮蓋膠帶,然後用氣泵和噴筆為相機某些部分噴漆──先噴黑色底漆,再噴黑色光澤、銀色和紫色油漆,最後設計圖案和貼上水晶貼紙。

昨天,我們一家三口帶同這件作品參加交流會。與場內其他高技巧和高精細度的作品相較,我們這件作品不算得什麼,但這部相機卻「拍攝下」父女連日來合作完成作品的交流、磨擦、歡欣、困難等等情感和經驗,這才是其他作品不能替代的。

(2014-1-6)

本帖最近評分記錄
VampireA   2014-1-9 01:23 PM  讚好  +1   
頂部
sonia5sze
平民

UID 35915
精華 3
積分 8
帖子 43
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #8 雲水 的帖子

RMS當日的一些照片:

頂部
雲水
平民

UID 55827
精華 0
積分 0
帖子 2
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2014-1-8
狀態 離線
回復 #9 sonia5sze 的帖子

這部相機到了一個陌生環境,好像更加精神抖擻!

頂部
Devil
上尉

UID 17019
精華 3
積分 5
帖子 1883
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-27
來自 冇果樣整果樣的搖籃
狀態 離線
夠另類
實情有冇用過佢黎影相

KURE NISMO GT-R   ---------------------- 100%
1/24 98 WRC TOYOTA COROLLA -----100%
1/24 ALEX LANCER EVOLUTION VII 100%
F1 Lotus 107 Ford 體驗砌 -------- 2%
https://www.facebook.com/sammy.leung.31
頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線
有趣,實在是盞鬼 ~

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部