回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [即將推出] Tallgesse II EW
Fenix
軍曹

UID 49610
精華 0
積分 1
帖子 323
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2012-7-12
狀態 離線
其实我都系开个贴来感叹下无得自己改只拖2来威下姐,并唔系要闹b记。
b记都系我呢d新手玩噶囖,爽就买唔爽mai唔买咯。
其实改小小件就出多只款真系实属正常啦~个模用的唔好晒嘛。
百式都同模3只啦~

虚心向学...
无最好只有最o岩眼缘~
頂部
GP01
曹長

UID 586
精華 0
積分 8
帖子 454
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
來自 Sydney
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chris11164 於 2013-1-19 12:42 PM 發表
換少少野/顏色就出一套mg的做法
呢類做法以前成日見到, 久而久之就齊齊跳樓價
笨大可能轉左做生意的模式, 直接收單出"別注版"
張量出可以保到值之餘,又唔會創造咁多死貨比零售食啦

重有果D所謂 "特別版", 個個買到都當係寶.......十個有九個半都唔會砌的......變相將D貨以高價賣出.....以前D 特別版邊度有出得咁密, 咁多嫁!!!!

頂部
PaTricK_CF
軍曹

UID 50541
精華 0
積分 4
帖子 356
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2012-11-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GP01 於 2013-1-20 07:17 AM 發表

重有果D所謂 "特別版", 個個買到都當係寶.......十個有九個半都唔會砌的......變相將D貨以高價賣出.....以前D 特別版邊度有出得咁密, 咁多嫁!!!!

係架....佢一個模出幾多隻冇咩問題...

係佢有時係你儲左幾隻之後,有一隻出限量...

買唔到/挨炒果下真係..."

我覺得一向Bandai 都係User Friendly 既公司,d 模型愈出愈易

依家MG,要分件/補夾口既位分分鐘小過之前HG

佢出多幾種比冇能力改既玩家買,係幾好既

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
其實對 Tallgesse II 有愛既人有幾多~?

如果一盒包兩個頭 / 盾,又會有人嘈去到 MG 級數都竟然唔配色, 出多一盒話又呃錢, 而家網購又話助長炒風...

仲有模型店賣貴十蚊八蚊又話呃錢, 網購統一售價又怨太貴 / 冇選擇...

大部份網民其實只係想搵個位入下d 大財團發洩下, 當中鬧果班人對 Tallgesse II 有愛~? Who Care...

本帖最近評分記錄
CY.Heart   2013-1-20 08:30 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
PaTricK_CF   2013-1-20 02:32 PM  讚好  +1   細節處理顯心思

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
MAHTC
中校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 27263
精華 5
積分 56
帖子 3949
成品數目 56 件
閱讀權限 0
註冊 2008-3-18
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
tux
少尉

UID 36261
精華 0
積分 0
帖子 658
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-26
狀態 離線
發表於 2013-1-20 02:10 PM  資料  短消息  加為好友  添加 tux 為MSN好友 通過MSN和 tux 交談
冇分色有物僅要自己噴     甘多吾滿意米玩成品

頂部
Fenix
軍曹

UID 49610
精華 0
積分 1
帖子 323
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2012-7-12
狀態 離線
回復 #24 twinsa 的帖子

虚心向学...
无最好只有最o岩眼缘~
頂部
happydog
平民

UID 51570
精華 0
積分 0
帖子 4
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2013-1-19
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2013-1-20 11:34 AM 發表

如果一盒包兩個頭 / 盾,又會有人嘈去到 MG 級數都竟然唔配色, 出多一盒話又呃錢, 而家網購又話助長炒風...

仲有模型店賣貴十蚊八蚊又話呃錢, 網購統一售價又怨太貴 ...

作為消費者,產品款式當然越多越好,起碼有得揀,我唔鍾意唔代表所有人唔鍾意
出多一款唔鍾意最多咪唔買,鍾意既就點都會出錢買,根本無衝突
我唔介意佢同一款出多幾個版本,我又唔係果D執著到BANDAI出乜都要買既人
話之佢出到十幾款顏色,買唔買主導權永遠係消費者到,所以同模多款根本唔等於搶錢
有多幾種選擇絕對係好事,冇人買蝕既又係B記,消費者又唔會冇咁忽肉
反而如果一盒入面包埋1同2既件先係真正既呃錢
骨就一副,砌得1就砌唔到2,每盒加多幾塊唔同色既膠件,售價咪又係貴左
一來未必人人都鍾意哂2隻,到時比多D錢買左D廢件咪又係浪費
二來想要齊2隻既咪一樣要買2盒,仲要每一盒都比多幾十蚊,仲多左2副永遠砌唔到既件
除非骨同甲分開賣,如果唔係分開出鍾意邊隻就買邊隻先係最均真既做法

頂部
willkwok
少校

UID 35342
精華 0
積分 31
帖子 2808
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
BANDAI網上賣既係少量生產,
佢要額外開模(或轉色), 印箱, 印野, 存倉, 運送+上門
貴少少好正常姐...

至於少人買, 又唔怕Wo, 本身少生產, 可以睇住訂單數量黎生產

頂部
tux
少尉

UID 36261
精華 0
積分 0
帖子 658
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-26
狀態 離線
發表於 2013-1-21 11:45 AM  資料  短消息  加為好友  添加 tux 為MSN好友 通過MSN和 tux 交談
佢2同1都係同一個模    甘有機會2入邊會有埋一既0件

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2013-1-20 11:34 AM 發表

仲有模型店賣貴十蚊八蚊又話呃錢, 網購統一售價又怨太貴 ...

所以我諗都唔諗,即刻科水

好似我係另一個forum
有人話因為出年結婚,唔能夠買隻robot魂"三"gundam
我好坦白講出post,隻野會佔你幾多開支
你又有幾愛隻"三"gundam

頂部
happydog
平民

UID 51570
精華 0
積分 0
帖子 4
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2013-1-19
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2013-1-26 05:05 PM 發表

有人話因為出年結婚,唔能夠買隻robot魂"三"gundam

我諗好多人都應該只係誇張左,搵藉口嫌D野貴O者
其實玩具又唔係必需品,緊係有閒錢先買,
而且普通幾百蚊既玩具我相信以一個正常人既收入水平都應該負擔得起
當然你要日日買,隻隻買就另當別論
如果一個人生活水深火熱到會因為買隻玩具都影響日常生活開支
咁佢真係要認真諗下自己既經濟情況仲應唔應該買玩具
慳返D錢食好D,改善下自己既生活環境仲好啦

頂部
Mafty
中尉

UID 27720
精華 0
積分 24
帖子 793
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-28
來自 Joker太陽星團
狀態 離線
尋日一見到就訂左, 橫掂有上次聖誕個免運費優惠
講真, 人地出得, 你唔鐘意可以唔買
今次T2至少有新規部件同水貼而唔係淨改成型色, 唔通下下都全新金型咩
講時講, 呢隻T2冇講係EW版, 如果遲下又出新設定就真係中伏

*時間太少,想頭太大 ,火頭四起*
頂部
0rugby
平民

UID 19481
精華 0
積分 0
帖子 41
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-3
狀態 離線
我諗我係小數對tallgesse I II III大愛ge人.....人在外國 只好期望II唔比人炒得咁離譜 響隔離post睇真係好有霸氣=[

ps:如果今年內出到III 就死而無憾鳥

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2013-1-26 05:05 PM 發表

如果因為一二千而拖垮一個結婚安排, 我會告誡佢地不如唔好攪, 就咁簽紙好了...

搞一個結婚, 好大機會失預算, 預十萬最終埋數會發現用多咗十萬八萬, 一二千蚊~? 試幾個新娘化妝都冇咗...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
Olivercch
平民

UID 40233
精華 0
積分 0
帖子 14
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Mafty 於 2013-1-27 12:11 AM 發表
尋日一見到就訂左, 橫掂有上次聖誕個免運費優惠
講真, 人地出得, 你唔鐘意可以唔買
今次T2至少有新規部件同水貼而唔係淨改成型色, 唔通下下都全新金型咩
講時講, 呢隻T2冇講係EW版, 如果遲下又出新設 ...

haha,買左lu, 等佢4月送過來~~

頂部