回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [SD] 【SD】EW Wing Gundam - 純白. Ver
PaTricK_CF
軍曹

UID 50541
精華 0
積分 4
帖子 356
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2012-11-5
狀態 離線
【SD】EW Wing Gundam - 純白. Ver

其實小弟一向都係素組派,而且只儲SD,但最近時間多左,想陪養個新興趣,就嘗試下學上色

最初係覺得用噴罐噴應該唔難,點知愈睇愈多變化,同其實上色都唔係咁簡單

故希望拋磚引玉,將小弟心中既"成品"放上來,等係真正完成前聽取各位指引

---------------------------------------------

計劃係想要整一系列既SD,第一隻想整全白,本來諗好簡單,點知效果都一般

完成品:

因為只係打算全白,所以好懶地只用BASE WHITE 當上色

但感覺個遮蓋率冇想像中咁好,依然感覺都個底色:

(完來好多塵。。。抱歉)

最初係想做到好似個模型係概念階段既感覺,但好厚底白都唔係好夠....
想問下係唔係有咩做錯....

過程:

噴左兩次都好見到底色,咁噴法,一支唔夠噴一隻都似/。\
會唔會我應該係上BASE WHITE前再上PRIMER會好些小?

另外手多噴既金屬紅:

個粗粒我雖然係覺得幾有趣,但係事實上係咪可以再滑D?
唔知金屬油好冇上左之後仲打磨多次....

感謝觀看∼請狠評∼

頂部
beggarppk
少尉

UID 46739
精華 0
積分 13
帖子 513
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2012-1-31
狀態 離線
White base 再上白色油就ok 架啦

頂部
Solaraboy
上尉

UID 25535
精華 0
積分 6
帖子 1430
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 beggarppk 於 2012-11-21 07:54 PM 發表
White base 再上白色油就ok 架啦

x2..
It'll cover even more with "White"...

Now put the lines la...

頂部
cn3cn3c
平民

UID 49835
精華 0
積分 0
帖子 26
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-8-6
狀態 離線
唔錯呀0 0":::