回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Supra x NSX + Z32 x GTO 中坑90年代回憶錄 9 Sep updated
Silvia
上等兵

UID 47001
精華 0
積分 9
帖子 288
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-2
來自 第三勢力
狀態 離線
最恐怖係架240Z盒車我搵唔番... 得個殼...........

傳說中的惡魔Z 得返個殼  真係有鬼

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
lailo 兄, 1990年的日本車氣勢確是盛極是一時  但你得三盒, 唔夠代表性喎 (等你砌多d)

當年的四大天皇是 : NSX, Fairlady Z32 (你中左兩盒咋) 仲有三菱GTO 及萬事得 FD3S RX7
反而你盒 Supra ......真車是92年才出, 兼好似唔多夠...

怏d開埋其餘果兩盒啦!

還記得91年大昌專登開設一間陳列室叫Nissan Gallery 給Z32. 地點是中環夏慤道Bank of American Tower (前金門大廈). 我日日行過都停步看看, 因當年在隔離大廈返工. 92年有幸試過, 仲係水貨twin turbo 版! 大昌的只是3.0 NA.

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-8-31 05:46 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
slivia兄.... 應該盒野收左係我屋企既一個消失的密室裡面...

獅象兄, 其實係想每間廠都有代表所以味開左supra... 3菱架野好多時見到都唔係好想買, fd又砌過4,5次啦(n年前), 咁arm又係個inventory裡面發現有架古董(模型)fc, 味砌鬼左佢lor. 不過其實都plan左會入架gto同埋多架fd, 色都諗好了 - gto用綠色, fd用藍色... 咁5架都唔同色啦~

z32其實都真係好靚, 果個年代既日產車架架styling都好正, z32, r32, 飛雞, 就算果陣果架sunny都幾得架. 唔知做乜而家搞成咁, 比松田靚晒.

生有限, 欲無限. 買得快, 砌得慢.
要好好保養個人健康, 唔係點砌得晒個倉~
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-9-1 12:18 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
1 Sep 2012 update:

3 架車一齊噴, 一齊砌, 好亂, 但係真係快好多.

車底我真係有上色架都.

[attach]399998[/attach]

[attach]399999[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
i23456789   2012-9-3 12:43 PM  讚好  +1   期待
Raybirg NSX   2012-9-1 03:04 AM  讚好  +1   一齊砌真係快好多!

頂部
m_m
少校

UID 25989
精華 5
積分 127
帖子 2992
成品數目 127 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-13
狀態 離線
回復 #24 lailo 的帖子

你都話一齊砌快好多呢...

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-9-1 03:32 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #25 m_m 的帖子

都係冇你咁快.

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-9-5 11:00 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
車底砌好, 開始得車身.

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-9-9 11:27 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
加多一件, 就黎儲齊閃卡了.

已set腳位, 改用乸鈴, low低少許.

頂部
滕尼
壹等兵

UID 18563
精華 0
積分 2
帖子 164
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-11
狀態 離線
其實係咪要加埋部7仔呢

頂部
ngcheukwai
上尉

UID 15931
精華 0
積分 3
帖子 1888
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-29
來自 GEM
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2012-9-9 11:27 PM 發表
加多一件, 就黎儲齊閃卡了.

已set腳位, 改用乸鈴, low低少許.

依條軨係邊度拎出黎架???我架r35都想用佢

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-9-10 02:10 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
滕尼: 獅象兄都提過了, 但係fd我真係砌左好多次..... 又砌緊架fc.... 不過睇怕都係會買埋.... 一次3架都應該係極限了......

ngcheukwai: ...... um..... 我係我盒鈴stock度搵出黎.... 唔怕, aoshima 呢個月會番出一堆鈴, 應該有得賣架啦. 另外我早兩日見到青島有一架z33係跟呢套鈴的, 當日見係140蚊.買得過.

頂部
m_m
少校

UID 25989
精華 5
積分 127
帖子 2992
成品數目 127 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-13
狀態 離線
回復 #28 lailo 的帖子

呢期著哂火喎     呢部又噴乜色 ?

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-9-10 07:01 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #32 m_m 的帖子

準備綠色, 不過未決定咩綠, searching~

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-26
狀態 離線
嘩! 正啊!! 我就慢吞吞地砌~~

old man and slow hand....
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-9-16 02:20 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #34 evo85 的帖子

其實我都好慢的. 又柄埋左D野了.

BTW, 架240其餘既地方搵番了.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
嘩! 真係好快"回應".

記得9?年烈火戰車 (爾冬陞果部港產片呀, 唔係倫奧Mr. Bean 惡搞果部 Chariots of Fire 當年...8?年....譯名同樣是"烈火戰車 ) 其中一幕吳大衛揸就係架黑色的GTO. 場境是夜晚, 令我初時誤認作是 NSX 添 . 點解打算噴青bb呀? 同其他3架鬥姣?

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-9-17 04:52 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #36 獅象 的帖子

獅兄, 我絕對係果個年代既人, 好明顯係爾東星抄人啦~

不過真係已經好很模糊, 反而我對gto既電影記憶係响(慚愧非常!!!)一部成虫既超級大投資垃圾片入面..... 係中坑既都唔洗講片名啦 . 果架野真係同r32係條track度有得跑? 咁成虫手車羸好很多班啦 ......

至於綠色既問題, 好多年前係加國第一次座個富二代既STEALTH就係綠色既, 而且後來唯一一次見GTO有落場鬥就係PUMA花跑4小時ENDURANCE(唔知邊樹?), 又係綠色, 好似好有代表性咁.... 不過原裝果隻墨綠色太沉實了, 青BB先夠90年代激情感~

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2012-9-17 04:52 PM 發表
獅兄, 我絕對係果個年代既人, 好明顯係爾東星抄人啦~

不過真係已經好很模糊, 反而我對gto既電影記憶係响(慚愧非常!!!)一部成虫既超級大投資垃圾片入面..... 係中坑既都唔洗講片名啦 . 果 ...

PUMA GTO , Tsukuba 4 小時

http://www.youtube.com/watch?v=lmligUwsMXc&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=e ... =endscreen&NR=1

我為 H 狂
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-9-19 10:30 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #38 Seiichiro 的帖子

多謝提供.

片裡面架GTO確係直路比GTR放到粒星咁, 放片果位仁兄認為GTO入彎快過GTR但係係直路唔夠快. 各路英雄有何高見? 事先聲明, 我認為片主對賽車認識相當淺薄. (我唔係話我好叻....)

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2012-9-19 10:30 AM 發表
多謝提供.

片裡面架GTO確係直路比GTR放到粒星咁, 放片果位仁兄認為GTO入彎快過GTR但係係直路唔夠快. 各路英雄有何高見? 事先聲明, 我認為片主對賽車認識相當淺薄. (我唔係話我好叻....)

條片入面我都覺得 GTO 係入彎先有得追近。

如果以我玩 GT5 經驗黎講 ...
GTO 唔夠三千轉就爆晒峰值扭力出黎,起圍好猛料。
然後扭力就一直跌,一路踩到峰值馬力六千幾轉果時都冇扭力扶持,高轉上速唔多爽快 ... 冇乜力,好慘情

我為 H 狂
頂部