回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Supra x NSX + Z32 x GTO 中坑90年代回憶錄 9 Sep updated
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-8-5 01:40 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
Supra x NSX + Z32 x GTO 中坑90年代回憶錄 9 Sep updated

係隻新安洲磨到我岸77的時候, 開兩架車刺激下. 其實唔多想開post, 因為兩架野arm arm開頭夾埋既工時都不足4小時, 實在冇咩好睇.......

supra: 分模線落差都幾大, 縮膠一般, 始終都廿年模....
[attach]397967[/attach]

門抽麻麻地, 照例郁佢老抽.
[attach]397968[/attach]

磨走門抽, 貼上0.3mm膠板做底座
[attach]397969[/attach]

指揮燈, 頭冚水"支", 天線等順手磨走, 方便打磨拋光.
[attach]397970[/attach]

鑽番個癃仔定位, 做好車身後方便加番detail
[attach]397971[/attach]

謎之門抽一對, 唔知邊樹黎既.
[attach]397972[/attach]
[attach]397973[/attach]

狠狠地上灰, 慢慢地打磨.
[attach]397974[/attach]

車高, offside, camber等大致set好. 我係唔會裝尾翼落呢架野度. 唔好問典解.  (我幾中意呢套鈴, 撻架veilside r32既.)
[attach]397975[/attach]
[attach]397976[/attach]

成組suspension係改得最多既地方, 因為要low低, 套鈴公毑又唔對, offset都差少少, 磨到出晒煙.
[attach]397977[/attach]
[attach]397978[/attach]
[attach]397979[/attach]
[attach]397980[/attach]

準備上灰, 下星期的事.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

生有限, 欲無限. 買得快, 砌得慢.
要好好保養個人健康, 唔係點砌得晒個倉~
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-8-5 01:41 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
nsx: 當然都係同架supra咁上下, 都係廿年模, 縮膠高低級仲勁少少, 執車身用左唔少時間. 不過最大既問題係四隻腳, 頭15尾16吋, 闊度又差兩個碼, 我手上幾套鴛鴦大細鈴裝左都唔好睇. 都係食自己吧.

材料: 大直徑鈴一對, 想改大既鈴一對. 左邊兩條加埋就變左右邊個條啦.
[attach]397981[/attach]

套bbs... 好可憐.... 註: 係黎自hasegawa既 e36 bmw 320i......
[attach]397982[/attach]

尾鈴既offset 修窄左少少... 其實都唔少, 因為如果用圖1 or 圖2裡面既offset, 中間個位會入晒橫濕.... 註: 加左隻supra尾翼, 不過係jza70果隻, 都幾fit架.
[attach]397983[/attach]
[attach]397984[/attach]

不日續.

本帖最近評分記錄
i23456789   2012-8-22 05:31 PM  讚好  +1   具參考價值
Silvia   2012-8-5 07:21 AM  讚好  +1   具參考價值

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-8-29 01:48 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
發癲狂噴野. 我比較唔常用d咁exotic既色, 不過成日買. 都係要搵d車arm用既噴左佢架啦~

同場加影中女一條.

[attach]399753[/attach]

頂部
Devil
上尉

UID 17019
精華 3
積分 5
帖子 1883
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-27
來自 冇果樣整果樣的搖籃
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2012-8-29 01:48 AM 發表
發癲狂噴野. 我比較唔常用d咁exotic既色, 不過成日買. 都係要搵d車arm用既噴左佢架啦~

同場加影中女一條.

D色姣得好緊要  

KURE NISMO GT-R   ---------------------- 100%
1/24 98 WRC TOYOTA COROLLA -----100%
1/24 ALEX LANCER EVOLUTION VII 100%
F1 Lotus 107 Ford 體驗砌 -------- 2%
https://www.facebook.com/sammy.leung.31
頂部
Raybirg NSX
少校
高橋國光

UID 26418
精華 0
積分 14
帖子 2281
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-26
來自 Team Kunimitsu 國光車隊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2012-8-29 01:48 AM 發表

同場加影中女一條.

係咪指甲油??

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-8-29 02:59 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #4 Devil 的帖子

正, 噴完覺得自己後生左幾年.

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-8-29 03:01 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #5 Raybirg NSX 的帖子

左: supra, spazstix 營光粉紅底, mworks pearl pink面
中: fairlady, ricebox monzza galado 黃底, 指甲油加白膠珠(白)粉面
右: nsx, gunze gx黃底, 林寶堅尼橙真車油面

頂部
m_m
少校

UID 25989
精華 5
積分 127
帖子 2992
成品數目 127 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-13
狀態 離線
D色姣得好緊要  x2  

頂部
keanutse
上等兵

UID 35198
精華 2
積分 6
帖子 257
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2009-5-18
狀態 離線
回復 #7 lailo 的帖子

MWORKS????
邊度仲有得賣呀?????

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-8-29 12:05 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #8 m_m 的帖子

果個年代既日本曱甴飛車arm晒呢d色啦.

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-8-29 12:05 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #9 keanutse 的帖子

我係大雄買落架.... 都好耐之前架啦.

頂部
kityancy123
二等兵

UID 3888
精華 0
積分 4
帖子 96
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
狀態 離線
suspension 果份野真係睇得出心機係到

頂部
imkw
少尉

UID 46465
精華 1
積分 37
帖子 538
成品數目 37 件
閱讀權限 10
註冊 2011-3-25
來自 Side 3
狀態 離線
wa你手上都有好多未完成作品wor

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-8-29 02:29 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #12 kityancy123 的帖子

我想好求其的. 不過換套鈴就要搞咁多野.... low低係順手做埋.....

順帶一提, , 架豬扒套擔本身係用公鈴的, 不過我想裝果套係乸的. 我改好晒套擔做公之後, 先發現原來我有一套一模7樣既公鈴......

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-8-29 02:29 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #13 imkw 的帖子

當然啦. 如果唔係咁多都唔洗咁樣砌法啦.

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-8-31 09:49 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
三車齊開.... 一齊噴黑. 另外車身已噴數次光油, 明天濕噴多一浸就由得佢焗了.

[attach]399930[/attach]

[attach]399932[/attach]

頂部
m_m
少校

UID 25989
精華 5
積分 127
帖子 2992
成品數目 127 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-13
狀態 離線
回復 #16 lailo 的帖子

果然係7月14喎......噴噴下多左架....

頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-24
來自 19xx年
狀態 離線
Book marked...Thanks Ching

冇得砌模型啦...最後倒數了...
頂部
24billy
壹等兵

UID 35088
精華 0
積分 1
帖子 114
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2012-8-29 12:05 PM 發表
我係大雄買落架.... 都好耐之前架啦.

請問仲有無人知道邊度有得買?  我都係係大雄買左兩枝咋, 唔該.

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-8-31 12:17 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
m_m兄, 最恐怖係架240Z盒車我搵唔番... 得個殼...........

pbaa兄, 多謝嘗面.

billy兄, 其實.... 我覺得呢隻野麻麻地...... 似乎係sasa或者卓越搵下有冇差唔多色既指甲油可能仲冇咁透底.

頂部